Angkor – ervaringen, praktijk en tips

Angkor is meer dan alleen Angkor Wat, de belangrijkste tempel van dit enorme gebied dat bezaaid is met schitterende tempels. Niet voor niks worden er zelfs 7-daagse passen verkocht. Je kan hier dagen rondstruinen en nog niet alles gezien hebben. Wij namen 3 dagen de tijd voor Angkor, waarbij we 2 keer Angkor Wat zelf bezochten, en ik moet zeggen dat dit ook wel genoeg was. De tempelmoeheid sloeg ergens halverwege de tweede dag genadeloos toe. Toch had een 1-daags ticket absoluut niet volstaan.

Aankomst in Siem Reap

In het centrum van Siem Reap informeren we naar de electrische fietsen waarmee je de tempels van Angkor zou kunnen verkennen. Met temperaturen van ruim boven de 30 graden lijkt ons dat wel wat. Het aanbod is gering en de prijzen vrijwel net zo hoog als het huren van een tuktuk voor ons tweetjes. Het lijkt ons ook wel comfortabel om eens rondgereden te worden, voor de gewone fiets vinden we het echt te warm, en in Siem Reap is een mannetje dat dit wil doen snel gevonden. Wij gaan de komende 3 dagen op tempeljacht met Pove.

Eerste kennismaking met Angkor

Uiteraard beginnen we vandaag met de tempel der tempels: Angkor Wat. We zijn meteen onder de indruk van de grootte van het complex en de sfeer die het uitademt. Toch zien we in de loop van de dag tempels die we mooier vinden, omdat ze meer versierd zijn of prachtig in een stukje jungle liggen, zoals Banteay Kdei, of omdat ze gewoon “iets” hebben zoals Bayon met al z’n gezichten. Uiteraard staan ook andere bekende exemplaren op de must visit lijst, zoals het door jungle overwoekerde Ta Prohm. We vragen ons trouwens af of de bouwers van de Angkor tempels ooit op stage zijn geweest bij de Inca’s in Peru. De gelijkenis gaat verder dan het precies passend maken van de stenen, want ook hier zien we dat water een belangrijke rol speelde en werd dit op een vrijwel identieke manier aan- en afgevoerd.

mooiere tempels dan Angkor WatAngkor Wat is mooi, maar andere tempels maken nóg meer indruk, en zijn totaal niet slaapverwekkend 🙂

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Midden in de nacht gaat de wekker en omdraaien is erg verleidelijk. Wie z’n idee ’t was om de zonsopkomst boven Angkor Wat te willen zien kunnen we ons echt niet meer herinneren. Maar zodra we eenmaal in het donker in de gigantische tuin van de kolos staan zijn we dat zo weer vergeten. De lucht wordt al snel lichter en als de vuurrode zon eenmaal boven het nog donkere bouwwerk uitkomt is het alsof je naar een plaatje uit een boek kijkt. Prachtig zoals het silhouet van de machtige Angkor Wat weerspiegelt in het nu nog helemaal gladde water van het meertje. Even later is de magie voorbij, maar genieten we wel nog even na van de relatieve rust in de ochtend, rondom deze grootste tempel.

Ook vroeg opgestaan om de zonsopkomst boven Angkor Wat te zien? Ga daarna als eerste naar de verste tempel die je vandaag wilt zien, zo ben je de hordes andere toeristen lekker voor. Of haast je naar Bayon, waar rond 9 uur de meeste tourbussen aankomen.

zonsopkomst Angkor Watzonsopkomst Angkor Wat

Uithoek van Angkor

Als de zon Angkor Wat geheel verlicht gaan we verder naar 1 van de uithoeken van Angkor. De rit naar Kbal Spean wordt hobbeliger naarmate we verder bij de bekende tempels vandaan gaan, maar wat we onderweg allemaal zien maakt veel goed. Overal staan mensen te koken op zelfgebouwde klei-oventjes, zitten gezinnen samen te ontbijten voor hun hutje en wordt rijst van z’n jasje ontdaan met zelfgemaakte machines. Fantastisch om zo een kijkje te krijgen in het Cambodjaanse leven van alledag. Wel is hier, aan het aantal mensen met één of meer missende ledematen, goed te zien hoeveel landmijnen er in de omgeving lagen en nog altijd liggen.

Enorme stofwolken komen op ons af als er ander verkeer passeert, maar er zijn duidelijk plannen om de weg te gaan asfalteren. Kbal Spean is een hooggelegen rivierbedding, waar eeuwen geleden grote aantallen figuren zijn ingebeiteld. Dankzij een oud mannetje dat hier parkwachter is en dat we ontmoeten als we door de jungle naar boven lopen, zien we veel van de figuren, die soms een beetje verstopt zitten. Dat is zo heerlijk aan Cambodja, de gastvrijheid en behulpzaamheid van de mensen. Deze man heeft duidelijk plezier van ons enthousiasme en van een fooi als we weg gaan wil hij niks weten.

Kbal Spean - AngkorHet lokale leven, het mooie Kbal Spean en een behulpzame parkwachter

Einde van dag 2

Rond het middaguur bezoeken we op de weg terug richting Siem Reap nog Banteay Srey, een tempel met geweldig gedetailleerde, gebeeldhouwde versieringen. Daarna kijken we rond in het nabijgelegen en nog splinternieuwe landmijn-museum, niet het meest fijne museum aller tijden, maar wel iets waar je in Cambodja niet omheen kunt.

Ideaal zou zijn om Angkor in 2 dagen te bekijken. Wij waren na 2 volle dagen moe en hadden weinig puf meer voor de derde dag, maar voor 1 dag was het echt te veel geweest. Helaas zijn er echter nog steeds alleen 1, 3 of 7 daagse passen te koop, maar de 3-daagse pas is tegenwoordig wel een week geldig.

Laatste dag Angkor

Doordat we de afgelopen dagen zoveel gedaan en gezien hebben zijn we vandaag best wel moe. We maken er een kort dagje van, waarin we de tempels die we graag nog wilden zien in een paar uur tijd met een bezoekje vereren. Daarna is het toch echt tijd voor wat rust, want wat een indrukken hebben we te verwerken. Sommige tempels zijn groot, anderen hebben geweldig beeldhouwwerk dat nog in perfecte staat is en weer anderen maken indruk door de jungle die de overhand neemt. Angkor was gaaf, maar ook veel!

zoveel variatie in AngkorDe variatie in tempels is ongelooflijk

Angkor bezoeken: praktische info

Je kan op de fiets, achterop een motor, of in een tuktuk op pad. Met 2 of meer personen is een tuktuk voordeliger en erg relaxt. Het scheelt je aardig wat zweetdruppels rond het middaguur. Een tuktuk chauffeur is in Siem Reap niet lastig te vinden. De prijs is 15 tot 20 Dollar per dag. Ga je 3 dagen, dan kan je een goede deal maken.

Angkor Wat is geopend van 05:00 uur – 18:00 uur, Banteay Srey is tot 17:00 uur open en Kbal Spean sluit al om 15:00 uur. Wij bezochten Angkor in maart, dan is het overdag al behoorlijk warm. De beste tijd om de tempels te zien is van november tot maart, als het droog en relatief koel is.

Er zijn genoeg eenvoudige stalletjes die water, fruit of snacks verkopen.

Angkor tempelsAngkor tempels

Extra tips Angkor

Wil je de tempels van Angkor in 1 dag zien, dan is het wijs om toch een dag eerder al om 17:00 uur vooraan in de rij van het ticketcenter te staan aan de Charles de Gaule laan, tussen Siem Reap en Angkor. Kaartjes die je na 17:00 uur koopt zijn namelijk ook de hele volgende dag geldig. Je kan op die manier de zonsondergang boven Angkor Wat zien. De perfecte plek daarvoor is vanaf het hogere Phnom Bakheng. Je zal echter niet de enige zijn met dit idee, dus kom vroeg en wees voorbereid op andere toeristen. Veel andere toeristen. En op een flinke klim.

Na de zonsondergang maak je het ’t beste niet te laat, want de volgende ochtend tussen 5:30 uur en 6:00 uur komt de zon op en dit is minstens zo’n spectaculair gezicht. Kom op tijd, zodat je een goed plekje kan bemachtigen.

Ondanks dat de entreeprijzen niet mis zijn zou ik je zelf adviseren om een 3 dagen pas te kopen. Om echt een goed gevoel voor deze immense plek, vol bijzondere tempels te krijgen en om niet om 2 uur ’s middags het idee te hebben dat je hoofd vol zit, maar je er nog zoveel “moet”. Heb je de tijd, dan zou je met de nieuwe 3-daagse pas een rustdag of een dag naar Kampong Phluk kunnen inlassen, of zelfs beiden.

Per februari 2017 zijn de prijzen voor Angkor verhoogd naar €37,- voor 1 dag, €62,- voor 3 dagen en €72,- voor 7 dagen. De 3-dagen pas is een week geldig en de 7-dagen pas zelfs een maand.

Houd de aapjes, die je hier en daar bij de tempels tegenkomt, goed in de gaten. Net als overal zijn ze ook hier behoorlijk brutaal. Ze zijn gewend geraakt aan toeristen en je zal de eerste niet zijn die z’n telefoon of zonnebril kwijt raakt.

apen AngkorZoals overal moet je ook in Angkor de apen goed in de gaten houden

Overnachten Angkor

Wil je graag dichtbij Angkor Wat en Angkor Thom overnachten en een unieke en authentieke ervaring opdoen in een extreem rustige en relaxte omgeving? Dan is Channa’s Angkor Homestay perfect voor jou. Helemaal handig als je Angkor op de fiets gaat verkennen, omdat het slechts 2 kilometer van Angkor Wat is. Zoek je meer luxe en vind je de afstand tot de tempels minder belangrijk? Dan heeft Villa Nanda zelfs een heerlijk zwembad voor je. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten! En zit je graag voor een dubbeltje op de eerste rang? Dan slaap je vast prima in Firefly guesthouse.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Angkor – ervaringen, praktijk en tips

  1. Marie-Lise zegt:

    Oh, dat is toevallig! Ik was vandaag ook aan een blogpost over Angkor bezig die over enkele dagen op mijn blog verschijnt.
    Zeer interessante blogpost en knappe foto’s :-)! Ik ben er 6 jaar geleden geweest, en zou er eigenlijk dolgraag nog eens terugkeren. Het blijft één van de mooiste plekken die ik op mijn reizen al gezien heb :-).

    • Yvonne zegt:

      Wat toevallig idd! Laatst had ik dat ook, was ik iets aan het schrijven en zag ik er diezelfde dag bij iemand anders een post over verschijnen. Telepathie. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *