Wat te doen met je reisfoto's

Wat te doen met je reisfoto’s?

Foto’s maken verveelt mij nooit, zoals je vast al wel eens is opgevallen. 😉 Of het nu dichtbij huis is, of helemaal aan de andere kant van de wereld: foto’s maak ik altijd en overal. Als ik mensen vertel dat ik na een reis weer dagen bezig ben om al die foto’s uit te zoeken, vragen ze zich wel eens af wat ik daar toch allemaal mee moet. Ik vind het geweldig om elke keer met mooiere foto’s thuis te komen en zie echt een vooruitgang als ik de mapjes van een jaar of 10 terug doorblader. Een betere fotograaf wordt je dan ook alleen door veel te oefenen. Bovendien hoef ik me nooit af te vragen waar ik beeldmateriaal voor mijn reisverhalen en –tips vandaan haal, foto’s genoeg om uit te kiezen. 🙂

Afdrukken doe ik maar weinig meer, maar ik vind het wel leuk om zo nu en dan een aantal foto’s uit te lichten. Dat doe ik natuurlijk op mijn blog, maar soms is een foto zo speciaal dat ik er meer mee wil doen. In huis hebben we bijvoorbeeld 2 enorme foto’s op canvas hangen, die me helemaal terugbrengen naar de plek waar ik ze maakte. Zo’n herinnering aan een mooie reis is echt super om in huis te hebben en daarom leek het me leuk eens te kijken naar wat nog meer mogelijk is om met de foto’s van mijn reizen te doen. Ik ging op zoek naar creatieve manieren om foto’s te verwerken en de leukste ideetjes die ik tegenkwam deel ik uiteraard graag met jullie.

fotoalbum vakantiefoto'sZo leuk om je favoriete foto’s in een echt fotoalbum terug te zien

Fotoalbum

Lekker cliché, maar een echt album pak je toch sneller dan die foto’s die ergens op je harde schijf staan. Vóór het internettijdperk was het maken van een fotoalbum dé manier om foto’s te vereeuwigen en aan anderen te kunnen laten zien. Tegenwoordig heb je zoveel andere opties, maar fotoalbums blijven toch wel erg fijn om vast te houden en zo nu en dan uit de kast te pakken. Via een website als posterXXL kun je eenvoudig software downloaden om een mooi fotoboek te maken. Laat je creativiteit de vrije loop en neem de tijd om er écht iets bijzonders van te maken. Heb je geen zin om uren achter de computer te zitten? Dan kun je natuurlijk ook gewoon op de ‘ouderwetse’ manier een fotoboek maken! Misschien is dat zelfs leuker, want naast foto’s kun je je album dan vullen met treintickets, ansichtkaarten en andere tastbare herinneringen.

Landkaart met foto’s

Als ik op reis ga, zie ik liever één land of een deel ervan goed dan dat ik me in allerlei bochten wring om maar zoveel mogelijk bestemmingen te hebben gezien en te kunnen afvinken. Ik heb dan ook geen idee in hoeveel landen ik inmiddels geweest ben en ben daar ook niet erg mee bezig. Toch vond ik het volgende idee wel heel leuk: een wereldkaart met foto’s op de plekken waar je geweest bent, geknipt in de vorm van het land, de staat of provincie van de plek waar de foto’s genomen zijn. Vast een projectje waar je wel even mee bezig bent, maar wel heel tof.

wereldkaart met foto's PortugalEen wereldkaart met foto’s kan je ook van 1 bestemming maken, bijvoorbeeld van kleurrijk Portugal

Mozaïek

Een fotomozaïek is een grote foto die is opgebouwd uit heel veel kleine foto’s. Bekijk je de foto van dichtbij, dan zie je de kleine foto’s en sta je wat verder weg, dan zie je enkel de hoofdfoto. Erg bijzonder, en ik ben benieuwd of het werkt. Ik denk wel dat je behoorlijk wat foto’s nodig hebt om een mooi effect te krijgen, maar denk dat het resultaat wel heel gaaf gaat zijn. Het maken en afdrukken van een fotomozaïek kan onder andere via Moz-Art. Voor als mijn eigen fotomozaïek klaar is heb ik al wel een plek in gedachten om hem neer te hangen.

Foto op hout

Vind je, net als ik, een gewoon lijstje eigenlijk best saai en wil je eens wat anders aan de muur hangen? Dan is een foto op hout misschien ook wat voor jou. Het klinkt misschien lastig, maar ‘t valt volgens mij best mee. Het enige wat je nodig hebt is een stuk hout, een foto op standaard papier, een verfkwast, een potje Mod Podge en een handdoek. Alles in huis? Dan lees je hier wat je verder moet doen.

foto op hout van tropische bestemmingEen tropische bestemming doet het erg goed als foto op hout

Na mijn speurtocht op internet zat IK boordevol ideeën om met mijn foto’s ons huis nog meer aan te kleden. Jij misschien inmiddels ook. Er zijn natuurlijk nog veel meer crea-bea mogelijkheden en fotoproducten, zoals bedrukte mokken, sleutelhangers en notitieboekjes. Ook kan je je reislust nog in veel meer DIY-producten laten zien, zo maakte Kelly bijvoorbeeld een onwijs gave wegwijspaal voor in de tuin.

Jij al eens wat uitgeprobeerd? Wat is jouw favoriete fotoproduct? Of heb je al eens een DIY project op reisgebied gedaan?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

12 reacties op “Wat te doen met je reisfoto’s?

 1. Wanda zegt:

  Ik maak wel elk jaar een fotoboek en vorig jaar heb ik toevallig een foto van de Hallstattersee op hout laten afdrukken. Is ook zeker een trekpleister hier in huis. Voor het overige gebruik ik ze inderdaad voor blogartikelen maar velen blijven helaas gewoon op de pc staan.

  • Yvonne zegt:

   Oh klinkt mooi die foto op hout, zeker van zo’n mooie buitenbestemming! Heb ik zelf nog niet, maar zou zeker goed bij onze meubels (veel steigerhout) passen.

 2. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Leuk artikel! Ik maak van mijn reizen altijd een fotoboek, ik vind dat echt leuk om te maken (ik loop dus ook nooit achter xd) en ik vind het heel leuk om nog eens door te kijken. Sinds kort maak ik ook fotoboeken van een jaar (of twee jaren gecombineerd), aangezien ik ook op dagjes weg steeds meer foto’s maak, die ik anders nooit meer bekijk. Die landkaart en dat mozaïek vind ik heel leuk klinken en als ik ooit op mezelf woon zou ik wel een grote foto op plexiglas, hout of canvas willen.

  • Yvonne zegt:

   Wat een goed idee om ook fotoboeken te maken waar je alles van de uitstapjes van een jaar in doet. Anders vergeet je dat zo gauw weer. Zo’n grote foto in je woon- of slaapkamer is echt super, een echte eye-catcher! Krijg er altijd opmerkingen (positief) over.

 3. Niels zegt:

  Fotoboeken zijn niet echt aan mij besteed maar we hebben wel al een aantal foto’s op plexiglas laten maken. Als een soort schilderijtjes hangen ze door het huis heen. Ze blijven als het goed is ook een stukje langer mooi dan een ingelijste foto.

  • Yvonne zegt:

   Wat een leuk idee van dat plexiglas! Ik kan me voorstellen dat dit langer mooi blijft, is natuurlijk veel slijtvaster. Dank je voor de tip!

 4. Saskia zegt:

  Leuk! Ik heb heel wat producten uitgeprobeerd, album’s, (canvas)doeken en dergelijke. Ik wil nog wat leuks met onze Londen foto’s doen. Heb nu Pintics ervan en wil deze leuk gaan inlijsten of iets. Even bedenken 🙂

  • Yvonne zegt:

   Klinkt als een leuk plan om ze in te lijsten. In ons oude huis hadden we de hele trapopgang vol hangen met tientallen ingelijste fotootjes in verschillende formaten. Ik werd elke keer weer blij als ik naar boven of beneden liep. Misschien ook maar weer eens gaan doen. 🙂

 5. Matthijs zegt:

  Zoveel leuke dingen die je kunt doen met je vakantiefoto’s. Ik stel me vaak voor om een fotoboek te maken met verhalen en foto’s, maar ik heb er slechts twee gemaakt.
  Een foto op hout of afdrukken op canvas vind ik een goed idee!

  Om mijn eigen foto’s toch eens te bekijken wissel ik ook wel eens mijn bureaublad achtergrond op mijn computer.

  • Yvonne zegt:

   Wat een goed idee om de achtergrond van je bureaublad steeds te veranderen met je vakantiefoto’s! Zo zie je inderdaad al je mooie foto’s nog een keer.

 6. Anne - Ditisanne.nl zegt:

  Ik maak van de zomervakantie altijd een fotoboek: altijd in hetzelfde formaat zodat ik inmiddels een mooi rijtje in de kast heb staan!
  Met de overige reisfoto’s doe ik, behalve ze op mijn blog posten, niet zoveel.

  Ik heb één foto van Ierland op canvas af laten drukken en die hangt nu op onze slaapkamer. Ben daar nog steeds supertrots op en kijk er ook regelmatig weer even naar!
  Eigenlijk zou ik meer met alle foto’s moeten doen; wie weet ga ik er deze winter eens mee aan de slag!

  Leuk artikel!

  • Yvonne zegt:

   Leuk, zo’n foto waar je dan met trots af en toe naar kan kijken. Ik heb dat met een enorm grote foto in de woonkamer die ik in Nepal maakte. En inderdaad: de winter is perfect om met foto’s aan de slag te gaan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *