met kleur je compositie versterken

Met kleur je compositie versterken

Je compositie bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je foto en of je foto meteen een wow-effect heeft op mensen. Misschien nog wel belangrijker is kleur. Kleuren bepalen de sfeer in een foto en wat voor gevoel deze foto oproept bij mensen. Felle kleuren doen het altijd goed op foto’s en soms is de kleur zelfs het eigenlijke onderwerp. Samen kunnen compositie en kleur dus een heleboel doen om te zorgen dat jouw foto eruit springt en mensen zeggen “dít is een mooie foto!”. Een goede compositie vinden is soms al even lastig, maar dit ook nog combineren met in het oog springend kleurgebruik valt niet altijd mee. Een foto is nou eenmaal geen schilderij, waarbij je gewoon een mooie kleur mengt op je pallet en die erop verft op de plek die jou wel wat lijkt. Dit artikel geeft je 6 tips om ook met kleur je compositie te versterken.

#1 Een donkere achtergrond laat je kleur knallen

Felle kleuren komen extra tot hun recht door ze te gebruiken op een donkere achtergrond. Ga daarom op zoek naar een muur in de schaduw of een donkere woning, waar je onderwerp in het licht van een raam of deur staat. Het contrast van de donkere achtergrond richt alle aandacht volledig op jouw gekleurde onderwerp, zeker als je de achtergrond extra donker uit laat komen. Door spot meting te gebruiken en je onderwerp op de juiste manier te belichten (of net 1 tikkeltje onderbelichting toe te passen) zal de felle kleur het enige zijn dat duidelijk aanwezig is in je foto.

donkere achtergrond laat kleur knallenZelfs het lichtblauwe jasje valt met een donkere achtergrond flink op.

#2 Gebruik één enkele kleur

Als je in je foto slechts één enkele kleur, in een verder eentonige, saaie achtergrond gebruikt heb je echt het gevoel de foto in getrokken te worden. Het gekleurde onderwerp springt er zo echt uit en heeft meteen je onverdeelde aandacht. Het voelt vaak een beetje onnatuurlijk om dit te doen, want als fotograaf ben je juist geneigd om veel visueel aantrekkelijke onderwerpen in je foto te combineren tot één spetterende foto. Toch kan een foto juist krachtiger worden door alle opvallende onderwerpen te weren en voor de eenvoud van één gaaf, gekleurd onderwerp te gaan. Als je dit effect wilt bereiken is het goed om in alle 4 de hoeken van je foto te kijken of er geen storende elementen te zien zijn, ook al zijn ze nog zo klein. Houd bovendien rekening met de regel van derden.. een onderwerp midden in de foto is juist voor dit soort foto’s minder spannend.

gebruik slechts 1 kleurGebruik 1 kleur in een saai gekleurd landschap om je compositie te versterken

#3 Gebruik complementaire kleuren

Ik noemde het al eerder: de kleuren in je foto bepalen de sfeer. Koele kleuren, zoals blauw en grijs, roepen een gevoel van winter op en geel of oranje geeft je meteen een zomers gevoel, zoals Laura hier ook uitlegt. Probeer in je foto’s eens om complementaire kleuren te gebruiken, oftewel kleuren die elkaars tegenovergestelde zijn. Zo vestig je de aandacht extra op je onderwerp. Deze gele zonnebloemen zien er extra zonnig uit met een blauwe lucht erachter en de rode cactusvruchten bovenaan steken lekker af tegen de groene cactussen.

complementaire kleurenComplementaire kleuren versterken elkaar, zeker als het de enige kleuren in je foto zijn

#4 Combinatie van #2 en #3

Als je 2 comprimerende kleuren weet te vinden in een verder wat saaie achtergrond heb je natuurlijk helemaal een gaaf plaatje. Zo versterken de kleuren elkaar en wordt de compositie extra krachtig door haar eenvoud.

complementaire kleuren en eenvoudEen groen en een rood vlak versterken de compositie van deze foto

#5 Gloeieffect met tegenlicht

Als je echt felle kleuren wilt, die eruit springen en zo de kijker meteen “pakken”, kies dan voor tegenlicht. Door met tegenlicht te fotograferen, vooral bij bijvoorbeeld bladeren, vlaggen en gekleurd papier krijg je het idee dat je een gekleurde lamp fotografeert en gloeit de kleur helemaal op. Als het contrast té groot wordt kan je proberen het licht iets schuin op je onderwerp te laten vallen en de zon zelf buiten je plaatje te houden, zoals ik bij onderstaande foto heb gedaan. Het is lastig om de juiste belichting te kiezen als je met tegenlicht fotografeert, dus het loont om een paar foto’s te maken met verschillende sluitertijden.

tegenlicht om kleur te laten gloeienTegenlicht om een kleur te laten gloeien, extra versterkt met een donkere achtergrond

#6 Een donker silhouet tegen een gekleurde achtergrond

Bij zonsopkomst en zonsondergang kan de lucht vele kleuren krijgen. Ook dan weer is tegenlicht een hele goede manier om schitterende foto’s te maken. Je kan de kleuren van de lucht extra benadrukken door een silhouet van bijvoorbeeld mensen, dieren of bomen te gebruiken in de voorgrond. Zou je het onderwerp goed belichten dan krijg je een saaie, lichte of zelfs een overbelichte lucht. Houd daarom voor de belichting de juiste kleur van de lucht aan, zodat je silhouet helemaal zwart wordt.

Gebruik een silhouetGebruik een silhouet tegen een gekleurde achtergrond, zoals een rode lucht

Beter kijken naar compositie en kleur

Natuurlijk zijn bovenstaande foto’s gemaakt doordat ik bij toeval de juiste ingrediënten voor het maken van deze foto’s bij elkaar zag. Toch kan je jezelf ook oefenen in het zien van dit soort elementen. Ga eens op pad in je eigen omgeving en geef jezelf de opdracht mee om vandaag één specifieke kleur te fotograferen op zo’n manier dat de kleur er echt uit springt. Begin met rood, dat is een kleur die je oog van nature al makkelijk waarneemt. Denk in rood en verbaas jezelf over de hoeveelheid aan mogelijkheden die op je pad zullen komen. Als je dit een paar keer herhaalt met andere kleuren zal je zien dat je al gauw kleur gaat zien op een manier waarop het je compositie versterkt.

Heb jij nog aanvullende tips op het gebied van kleur en compositie? En wist je al dat de lijnen in je foto ook mede de compositie bepalen?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

24 reacties op “Met kleur je compositie versterken

  1. Lynn Claerhout zegt:

    Hey Yvonne

    Bedankt voor je tips! Ik blog ook soms over (artistieke) fotografie.

    Goed idee om te experimenteren met contrasten. Daar denk ik niet zo vaak aan. Wat ik wel altijd doe, is bewust een interessante compositie kiezen. Maar dan let ik vooral op focuspunten en de richting van lijnen. Volgende keer ga ik eens letten op hoe ik een beeld boeiender kan maken met kleuren.

    Groetjes
    Lynn

  2. Natasja - Watzijzegt zegt:

    Goede tips! Ik probeer steeds meer te verbeteren in mijn fotografie-skills (maar nog een lange weg te gaan denk ik altijd) dus met dit soort tips kan ik weer aan de slag 🙂 Ik ga eigenlijk nooit op pad met een kleur in gedachten, leuk idee!

    • Yvonne zegt:

      Datzelfde geldt voor mij hoor! Ik leer ook steeds weer bij en als ik foto’s van 2 jaar terug zie wil ik meteen terug naar een bestemming om nieuwe (betere) te maken, haha

  3. Diana | Stripe Away zegt:

    Een erg fijn artikel en goede tips. Ben zelf altijd veel met kleur en licht inval bezig tijdens het maken van foto’s. Toch komen sommige foto’s sterker uit als het zwart/wit is. Maar dat is bij mij zelden. Ben echt gek op kleuren in een foto’

    • Yvonne zegt:

      Klopt, zwart-wit fotografie is echt gaaf! Maar zo ontzettend niet aan mij besteed, haha… ik vind het wel heel mooi om de foto’s van anderen te zien!!

  4. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

    Wat een goede tips Yvonne! Ik ben ook dol op kleur en mijn foto’s zijn dan ook behoorlijk kleurrijk 🙂 . Zelf zet ik in Photoshop de kleuren nog wat aan, haha. Zo dol ben ik op kleur 😉 . De laatste tijd ben ik trouwens ook meer aan het experimenteren met zwart-wit, maar op reis heeft kleur absoluut mijn voorkeur.

  5. Niels zegt:

    Kleuren zijn leuk om mee te spelen als je aan het fotograferen bent. Je hebt een paar leuke tips opgeschreven die ik onbewust al vaak doe. Vooral het spelen met de zon vindt ik zelf een leuke manier van fotograferen. De kleuren komen dan meestal net wat meer tot leven. Ik vindt je laatste foto van de zon en de bomen heel goed gelukt. Het roept meteen een duidelijk beeld op en je hebt er geen woorden meer voor nodig om het te beschrijven. Het is altijd de kunst om de juiste kleuren te vinden, maar zoals je zegt kan je er een kleur uit laten springen. Die kan je bijvoorbeeld met de nabewerking ook nog wat feller maken, terwijl je de rest wat doffer maakt. De kleur rood is daar inderdaad een heel mooi voorbeeld van. Je kan zelfs een zwart wit foto maken met een duidelijk rood object en het maakt de foto meteen sprekend. Ik moest ook een beetje denken aan de film schindler’s list. Een van de klassieke voorbeelden hoe je om kan gaan met kleur. De hele film is zwart wit behalve de rode jas van een klein meisje. Dat principe kan je natuurlijk ook met fotografie toepassen 😉 Een mooi blog met leuke en duidelijke tips vol goede voorbeelden.

    • Yvonne zegt:

      Jaaa! Dat meisje met dat rode jasje uit Schindlers List had ik inderdaad ook nog op mijn netvlies bij het schrijven van dit artikel. Jouw kleuren zijn trouwens ook altijd heel erg mooi Niels. Jij maakt denk ik vaak HDR foto’s?

    • Yvonne zegt:

      Gek genoeg vind ik zwart wit foto’s vaak heel mooi bij anderen, maar kan ik er zelf helemaal niks mee. 🙂 Kan me voorstellen dat je er wel beter van leert kijken!

  6. Stéphanie zegt:

    Fijne tips Yvonne en mooie foto’s als voorbeeld! Mijn mooiste foto’s zijn vaak het resultaat van toevallige perfecte omstandigheden en soms doe ik er wat meer moeite voor, maar ik vind het zeker leuk om met deze tips verder aan de slag te gaan.

    • Yvonne zegt:

      Haha, mijn foto’s zijn soms ook het resultaat van perfecte omstandigheden. Maar dan nog moet je het wel zien, toch?! 🙂 En steeds een beetje meer de omstandigheden creeëren.

    • Yvonne zegt:

      Ja, groen heb je in Colombia genoeg, maar dan ook ECHT veel verschillende tinten… wat ik ook heel gaaf vind! In Azië kan ik daar ook echt zo van genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *