Bagan

Bijzonder Bagan in foto’s

Bagan is de attractie waarvoor verreweg de meeste mensen naar Myanmar afreizen. Als je Bagan bezocht hebt weet je waarom. De hoeveelheid pagodes en tempels is enorm en die eerste aanblik van die gigantische vlakte bezaaid met al deze historische pracht is onbetaalbaar. Wij waren er 4 dagen en nog net voor de massa, zodat we vrijwel elke tempel en elke pagode voor onszelf hadden. Een heerlijke herinnering. Net zoals we ook van de andere tempels in Myanmar genoten in rust.

Eerste indruk van Bagan

‘s Ochtends vroeg is het nog best fris, maar zodra we om negen uur op de fiets zitten is het al snel warm. We volgen de hoofdweg om een indruk te krijgen van de omvang van Bagan. Pagodes staan overal in de verlaten velden en al gauw kunnen we het niet laten en rijden we over een onverhard pad naar een mooie tempel in de verte. Als we uitgekeken zijn fietsen we naar de volgende en zo volgen we steeds onze neus, terwijl we nooit verder dan een meter of honderd van een kleine of grote tempel verwijderd zijn. De omvang van het geheel en het grote aantal tempels zijn indrukwekkend, maar… eerlijk is eerlijk… qua goed bewaard gebleven details haalt geen van allen het bij Angkor in Cambodja.

Bagan eerste indrukOnze eerste indruk van Bagan: een overweldigend aantal pagodes en tempels en het boerenleven dat gewoon doorgaat

Rond de middag hebben we eindelijk de paar kilometer afgelegd naar Oud-Bagan, waar we in een restaurant een hapje eten. Daarna is het echt te warm voor wat voor tempel dan ook en we fietsen terug naar Nyaung U, naar onze kamer. ’s Avonds genieten we van een prachtig rode zonsondergang boven de zee van tempels vanaf 1 van de vele pagodes.

Zonsondergang-BaganZonsondergang boven Bagan

Oud-Bagan heeft de grootste tempeldichtheid

De volgende ochtend fietsen we al vroeg weer door velden vol tempels naar oud-Bagan, waar de tempeldichtheid zo mogelijk nóg hoger is. We bekijken er weer verschillende en doen ons best om bij te houden welke we nou gezien hebben. De tel zijn we al lang kwijt. Tegen de middag krijgen we het idee verzadigd te zijn. De temperatuur is dan ook al ruim boven de dertig graden gestegen en we gaan terug naar de koelte van onze kamer, om pas begin van de avond weer naar buiten te komen.

oud-BaganIn Bagan zien we nóg meer tempels en veel monniken en novices

Dagelijks leven in en om Bagan

Bij ons eerste bezoek aan Bagan worden we verrast doordat we op verschillende plekken boeren aan het werk zien op akkertjes tussen de pagodes. Het leven van alledag gaat hier duidelijk gewoon door, ook al wonen deze mensen praktisch tússen één van de grootste attracties van Zuid-Oost Azië. Ook het leven van de vele monniken is hier overal duidelijk aanwezig. Regelmatig zie je ze in oud-Bagan met hun patra of bedelnap.

Dagelijks leven BaganBij het ontdekken van Bagan kom je geregeld monniken, novices en boeren tegen

Lokale markt in Nyaung-U

Op de markt in Nyaung-U gaat het leven van alledag gewoon door voor de mensen die hier geboren en getogen zijn en voor wie de tempels letterlijk in hun achtertuin staan. Het loont de moeite hier in de ochtend een kijkje te nemen, zoals wij ook doen in de koelte van deze nieuwe dag. Heerlijk, om hier rond te struinen en even een kijkje in het leven van de lokale bevolking te krijgen.

Markt in Nyaung-UDe markt in Nyaung-U is een leuk kijkje in het leven van de lokale bevolking

Bagan verkennen met paard en wagen

Na de lunch gaan we erop uit met paard en wagen. De paardenkar is in Myanmar nog steeds een veel gezien vervoermiddel en het lijkt ons wel een luie manier om de meer afgelegen tempels te zien. Dat luie valt behoorlijk tegen, want na een paar uurtjes rond hobbelen over stoffige wegen zijn we toch best al moe. Gelukkig wordt het dan al minder warm en het licht is erg mooi, zo laag. We zien herders met grote groepen geiten op weg naar huis en ook de ossenkarren keren terug naar hun dorpjes. Vanaf het “dakterras” van een grote tempel hebben we uitzicht over heel Bagan, een goed afscheid van deze enorme bezienswaardigheid en zeker weten een must-see voor iedereen die Myanmar bezoekt.

Bagan paard en wagenBagan ontdekken met paard en wagen

Bijzonder Bagan

Je ziet het: Bagan is schitterend, al die mensen gaan er niet voor niks naartoe nu Myanmar eindelijk voor iedereen toegankelijk is geworden. En ook al is het er inmiddels behoorlijk druk en zul je nu vast meer souvenierverkopers moeten passeren om een tempel te bezoeken, je kunt er altijd nog fantastische plekjes vinden die je helemaal voor je zelf hebt. Het kost je alleen iets meer moeite. Tikva schreef de ultieme Bagan gids, waar je ook de minder bekende tempels vindt, die toch de moeite van het bezoeken waard zijn en die je vrijwel zeker niet met tientallen anderen hoeft te delen. Zoek je toch nog meer rust in Myanmar? Dat vind je zeker weten hier nog.

Bagan best toeristischBagan is inmiddels een stuk toeristischer dan een paar jaar terug, maar toch nog erg mooi

Let op! Vanaf 1 maart 2016 mogen niet alle pagodes meer beklommen worden om de zonsopkomst en zonsondergang te bekijken!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

10 reacties op “Bijzonder Bagan in foto’s

 1. Jenny - ikreis.net zegt:

  Ik vind Bagan geweldig. Echt een van de plekken waar ik nog een keer naar toe zou willen, al vrees ik dat het stukken drukker zal zijn dan bij mijn eerste bezoek in 2005.

  • Yvonne zegt:

   Dat denk ik ook Jenny, maar het blijft een mooie plek en met een beetje moeite zijn er vast nog rustige plekjes te vinden zodra je de highlights gezien hebt. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ik had ergens gelezen dat het voor 5 tempels/pagodes weer is ingetrokken, maar dat de anderen nog steeds niet beklommen mogen worden. Ik zal die info nog eens nazoeken.

  • Yvonne zegt:

   Bagan is zo groot, er zijn altijd plekken te vinden die nog rustig zijn. Wij proberen juist bij bestemmingen met veel bezoekers de rustige plekjes op te zoeken.

 2. Stéphanie zegt:

  Elke keer als ik foto’s van Bagan zie, word ik super enthousiast. Het moet echt een magische plek zijn en jouw foto’s zijn ook schitterend. Toch zal ik er zelf niet snel heen reizen omdat andere bestemmingen mijn voorkeur genieten. Voorlopig blijf ik dus gewoon meegenieten door blogs te lezen en foto’s te bekijken van medebloggers 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *