street art Krakau

Street Art Krakau – beste plekken om mooie murals te spotten

Aan toffe street art in Krakau geen gebrek. Heb je tijdens je stedentrip naar Krakau nog een beetje tijd over? Ga dan zeker op pad om de tofste street art van de stad te ontdekken. Bezoek je de wijk Kazimierz, dat eigenlijk een must do is in Krakau, dan zul je vanzelf al veel street art tegen komen tijdens je wandeling door deze charmante wijk. Ik vertel je waar je hier de mooiste kunstwerken vindt en geef tips voor andere plekken in Krakau om street art te spotten.

Street Art Krakau in Zablocie

Wij slapen tijdens onze stedentrip Krakau in Zablocie en dat bevalt uitstekend. We kunnen lopend naar de fabriek van Oskar Schindler die we willen bezoeken, zijn met de tram zo in het centrum én slapen midden in een hippe wijk. Zablocie is de laatste jaren flink opgeknapt. Daarmee is veel street art verdwenen, maar net achter de voormalige Emailwarenfabriek van Oskar Schindler vind je nog een stukje van de voormalige wijk met dat rauwe randje. Het voormalige Legal Grafftiti park wordt nu omgeven door splinternieuwe appartementencomplexen, maar rond een met onkruid overwoekerde binnenplaats zijn alle muren door lokale kunstenaars met kleurrijke werken opgefleurd. Hier en daar is “nette” street art op goedgekeurde plekken aangebracht in dit stukje wijk. De vogeltjes op één van de muren zijn mij wat te keurig, maar de link met het verleden en de vele street art die hier toen was, vind ik leuk.

street art Zablocie KrakauStreet art vlakbij ons appartement in Zablocie, Krakau

Ook street art spotten in Krakau? Wij hebben deze kaart gebruikt om mooie murals te vinden. Struinend door de stad hebben we ook heel veel moois gewoon spontaan ontdekt. In Zablocie, Podgórze en Kazimierz vind je spontaan steeds wat nieuws.

Street Art tussen Zablocie en Podgórze

De wijken Zablocie en Podgórze worden van elkaar gescheiden door een spoorlijn. Rond het spoor vind je kleine kunstwerken en ook nog een enkele enorme mural, hoewel die laatsten met de komst van nieuwbouw ook hier met uitsterven bedreigd worden.

Zablocie Podgórze street art KrakauStreet Art langs het spoor tussen Zablocie en Podgórze

Meer Street Art Krakau in Podgórze

Ook in Podgórze zijn de murals die je een paar jaar terug overal in deze wijk tegen kwam steeds schaarser. Toch verschijnen er soms ook nog nieuwe kunstwerken, zoals die met de naam “The Liberator”. Dagmara Matuszak maakte deze knappe zwart-wit afbeelding van een RAF B24 Liberator vliegtuigje en haar piloot aan de Jana Henryka Dabrowskiego 16. Bij de kruising tussen Józefinska en Krakusa vind je maar liefst 2 enorme murals. Lem’s Robot en Mayamural, over de voorspelde Maya apocalyps, delen een gebouw op deze kruising.

De meest omstreden street art van Krakau vind je vlakbij de Bernatka brug aan diezelfde Józefinska. “Ding dong” laat een enorme kerkklok / megafoon zien en de Poolse bevolking, die slechts als één man kan opkijken tegen de Katholieke kerk. Deze mural is al flink vervaagd op het moment dat wij in Krakau zijn, dus ik ben benieuwd hoe lang hij nog te zien is.

De mooiste murals in Podgórze KrakauDe bekendste murals in het voormalige ghetto Podgórze in Krakau

Over de Bernatka brug naar Kazimierz

De moderne Bernatka voetgangersbrug verbindt Podgórze met Kazimierz. Van het voormalige Joodse Ghetto steek je over naar de bloeiende Joodse wijk van voor de oorlog. Tegenwoordig is Kazimierz de hipste wijk van Krakau en de voetgangersbrug is een mooie manier om de wijk in de lopen. Op de brug balanceren koorddansers. Zij en het stalen koord deinen in de wind, een mooi gezicht. Zodra je in Kazimierz bent, zie je overal street art, veelal kleine werken door lokale kunstenaars, horeca-eigenaars en inwoners aangebracht.

over de Bernatka brug naar KazimierzOver de Bernatka brug naar Kazimierz

Street food combineren met street art kijken in Kazimierz

Naast de vele street art valt ook het grote aantal foodtrucks en andere streetfood op in Kazimierz. Je kunt hier uren prettig rond struinen op zoek naar street art en zo nu en dan neer ploffen bij een foodtruck om specialiteiten van over de hele wereld te proberen. Van Belgische friet tot Aziatische Dumplings vind je er, en alles daar tussenin. Van de grote mural “For God’s sake, censorship is everywhere” naast de fotogenieke Corpus Christibasiliek is weinig meer over. Het pleisterwerk en daarmee de verf van de mural bladderen in hoog tempo van de muur af. Daarom gaan wij gauw door naar Judah, een mural die tijdens het Joodse Cultuur festival is aangebracht.

Op het pleintje onder één van de bekendste street art in Krakau staat een gezellige verzameling foodtrucks. Tijd voor onze meiden voor een grote Belgische friet, om nieuwe energie op te doen en de rest van de street art in Kazimierz te gaan vinden.

Kazimierz street art KrakauIn Kazimierz combineer je street art kijken met gezellig een hapje doen bij de foodtrucks

Niet ver van de Judah foodmarket staat de oude synagoge, met erachter meer street art met Joods thema. De mural op de gevel van Plac Bawól 3 is een jaar later gemaakt tijdens het Joods festival en is een herinnering aan de familie die dit pand liet bouwen. Hun nageslacht bleef 400 jaar in het huis wonen, voordat ze na de Tweede Wereldoorlog naar Israël verhuisden. Ook op de zijgevel van het Joods museum, even verderop is een mural te zien, die het resultaat is van een ontwerp wedstrijd. Op de binnenplaats achter de poort zijn nog 2 kunstwerken te zien en in de omgeving zijn overal kleine, lokale werken te zien.

Langs de Józefa en de Bozego Ciala vinden we de laatste kunstwerken, voordat we aan de Plac Nowy van die heerlijke Zapiekankie gaan eten. De 5 historische, Poolse portretten is onze minst favoriete street art in dit deel van Krakau.

street art Kazimierz met Joods en historisch themaStreet art in Kazimierz met Joods en historisch thema

We lopen gauw verder om op de muur van een skatewinkel een compleet andere mural aan te treffen dan die we daar volgens onze online kaart zouden moeten vinden. Zo te zien is het kunstwerk er nog maar kort geleden aangebracht, op losse platen, dus ook weer makkelijk te vervangen. Onze street art route door Krakau eindigt bij een bekende: Singing in the Rain heb ik voor vertrek naar Krakau al op heel veel foto’s van Kazimierz gezien. Het is duidelijk dat dit kunstwerk er al eventjes hangt, want deze begint al flink te vervagen.

Vergankelijkheid

De vergankelijkheid van street art is ons in Krakau maar weer eens heel duidelijk geworden. Lang niet alle kunstwerken zijn er meer en sommigen zijn niet erg mooi meer. Daar staat tegenover dat we spontaan heel veel andere, nieuwe werken zijn tegengekomen. Ik hou van die spontane ontdekkingen in een stad.

Krakau Kazimierz street artDe laatste street art die wij spotten in Kazimierz

Een paar dagen later kunnen we in Katowice opnieuw ons hart ophalen. In die stad is wellicht nog wel meer toffe street art te vinden dan in Krakau. Ook deze stad kent een hoog tempo van stadsvernieuwing en ook hier verdwijnen en verschijnen werken gauw.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

9 reacties op “Street Art Krakau – beste plekken om mooie murals te spotten

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Ik vond Krakau echt geweldig en je kunt er inderdaad hele toffe street art spotten. De Judah foodmarket is altijd leuk om even een hapje te gaan eten.

 2. Raïssa zegt:

  Ik ben gek op street art en probeer in elke nieuwe stad waar ik kom ook even tijd vrij te maken om street art te zien. Een rondje street art in combinatie met street food is helemaal een goed idee haha.

  • Yvonne zegt:

   Gek genoeg zie ik zelf Polen niet langer als “Oostblok”. Het voelt echt als Centraal Europa voor mij en de steden zijn zo heerlijk kleurrijk in het oude centrum. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *