bezienswaardigheden Krakau stedentrip

Bezienswaardigheden in Krakau en omgeving voor stedentrip PLUS

Aan bezienswaardigheden in Krakau en omgeving geen gebrek. Wij zijn 6 dagen in Krakau op stedentrip en hebben in die tijd nog steeds niet alle bezienswaardigheden van de stad en haar omgeving gezien. We zijn echt aangenaam verrast door wat deze stad in het zuiden van Polen te bieden heeft. Niet alleen qua bezienswaardigheden, maar ook qua sfeer is ’t er heel fijn. De meest interessante plekken hebben we in onze tijd hier wel gezien en die deel ik graag met je. Onze stedentrip was een hele uitgebreide, waarbij we ook veel van de omgeving van de stad hebben gezien. Ook deel ik een aantal gave activiteiten in Krakau en geef ik accommodatie tips.

Niet te missen bezienswaardigheden in Krakau rond Wawel kasteel

De eerste keer dat we het Wawel kasteel in het oog krijgen is dat vanaf de overkant van de rivier. Het is ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende kastelen van Silezië. We zijn een dag eerder in de avond aangekomen in Krakau met de auto en nieuwsgierig naar de stad. Vanuit ons appartement in de fijne wijk Zabłocie lopen we richting het centrum van Krakau, in eerste instantie door de Wisła rivier te volgen. Na een flauwe bocht in de rivier zien we ineens het meest sprookjesachtige kasteel dat we in tijden gezien hebben, bovenop een heuvel. Wauw! We hebben nog bijna niks gezien van de bezienswaardigheden van Krakau, maar we zijn nu al fan.

Wawel kasteel KrakauOnze eerste kennismaking met één van de top bezienswaardigheden van Krakau

We steken de Vader Bernatek’s brug over, een brug vol beelden van koorddansers op een staalkabel, die wiegen in de wind. Ook zit de brug vol liefdesslotjes. We zijn bijna geneigd er eentje bij te hangen, uit liefde voor Krakau, nu al! We lopen pal langs de hippe wijk Kazimierz, maar nemen er nog geen kijkje. Dat komt later wel. Nu willen we eerst de Wawel heuvel op. Onderaan de heuvel lijken het witte kasteel en de torens nóg indrukwekkender, zoals ze hoog boven de verdedigingsmuur uittorenen. De schitterende herfsttooi van bomen en struiken rond de muur maken het sprookjesachtige plaatje helemaal af. Door een enorme poort met opgehesen hekwerk komen we hét kasteel van Krakau binnen.

De kathedraal, met haar verschillende torens en gouden koepeltje, springt het eerst in het oog. Helaas is deze op maandag gesloten en kunnen we de binnenkant niet bewonderen. Het kasteel zelf is wel gedeeltelijk open, maar het weer is té lekker om naar binnen te gaan. Daarvoor gaan we nog weleens terug. Wel dalen we af naar de drakengrot, de plek die verbonden is met de legende rond de stichting van Krakau. Een wenteltrap leidt ons steeds verder naar beneden, tot we in een grot vol grillige hoekjes en nissen staan. Hier zou Krakus de draak hebben verslagen, waarna de stad Krakau is ontstaan. We volgen de grot naar de uitgang en staan dan oog in oog met het standbeeld van deze gevaarlijke draak. Elke paar minuten spuwt hij werkelijk vuur.

Wawel kasteel en draakHet Wawel kasteel en de beroemde draak die Krakus versloeg

Eerste schitterende kerk met klassiek concert voor een prikkie

Op weg naar de oude stad en het Rynek plein passeren we bij toeval een schitterende kerk. Aan de buitenkant van deze Peter en Paulkerk staat een hele rij beelden en ook de architectuur van de kerk trekt onze aandacht. Van binnen is het ook een prachtig gebouw. Onze aandacht wordt getrokken door een foldertje over klassieke concerten. Elke avond is er hier een concert, naar we horen met uitstekende akoestiek. De prijzen voor een kaartje zijn bijzonder zacht, zeker in vergelijking tot wat dit thuis kost. Helaas lukt het ons niet om er deze week in de avond naartoe te gaan, omdat de kinderen steeds moe zijn van ons volle dagprogramma. We nemen ons zeker voor hier een volgende keer tijd voor te maken.

Meer mooie kerken bezoeken bij een stedentrip Krakau

Eenmaal op het Rynek kijken we onze ogen uit op de meest bekende bezienswaardigheden van Krakau. Het Rynek plein is tot nu toe het mooiste dat we in Polen gezien hebben, hoewel we tijdens onze citytrip in Wroclaw ook daar onder de indruk waren van het centrale marktplein. De Lakenhal springt als eerste in het oog, maar de kleine Sint-Adalbertkerk (Kościół Świętego Wojciecha) met haar opvallende, groene koepeltjes op de hoek is ook prachtig. Dit is één van de oudste stenen kerken van Polen en daarmee, ondanks het kleine formaat, toch één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Krakau.

kerken in KrakauDe Peter en Paulkerk en de kleine Sint-Adalbertkerk aan ;t Rynek

De meeste toeristen lopen echter de Sint-Adalbertkerk direct voorbij, om meteen naar de veel bekendere Mariakerk te gaan. Vanwege de grote hoeveelheid kunstschatten is deze kerk één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau. Het is zelfs aan de buitenkant een opvallende verschijning aan het Rynek, alleen al vanwege haar twee ongelijke torens.

Het mooiste is de Mariakerk echter aan de binnenkant. De Pools-Gotische architectuur en inrichting zijn zo rijkversierd en kleurrijk, dat we er even bij gaan zitten in één van de bankjes. Minutenlang zien we telkens weer nieuwe details. Misschien is dit wel de uitbundigste kerk die we ooit bezocht hebben. We zijn al even binnen in de kerk, als we van buiten trompetgeschal horen. Gauw volgen we de groep mensen die naar buiten loopt en verwonderd omhoog kijkt. Het geluid blijkt vanuit één van de torens te komen. Elk heel uur blaast een trompettist vanuit één van de raampjes uit de toren.

Mariakerk KrakauDe Mariakerk is één van de mooiste bezienswaardigheden van Krakau

Bezienswaardigheden rond Krakau Rynek

De grote raadhuistoren is de derde toren aan het Rynek, het meest imposante plein van Krakau. Het raadhuis zelf is helaas niet bewaard gebleven en van de toren is alleen het onderste deel origineel. Tegenwoordig is een deel van het historisch museum van Krakau hier gevestigd.

Het andere gebouw dat meteen opvalt aan het Rynek plein is de Lakenhal. Hier wordt al sinds jaar en dag handel gedreven. De internationale handel in bijvoorbeeld specerijen, zijde en leer vond hier plaats. Tegenwoordig zijn er marktkramen met souvenirs in de Lakenhal. Misschien nog wel boeiender dan boven de grond is de Lakenhal en eigenlijk het hele Rynek Glówny onder de grond! Rynek underground is één van de tofste bezienswaardigheden van Krakau. Op een bijzondere, interactieve manier kun je hier in de wereld van het Middeleeuwse Krakau stappen. Je ziet met videoprojecties en oude bodemvondsten exact hoe het plein er vroeger uit heeft gezien. Voor kinderen is er een speciale poppenvoorstelling, waarbij het verhaal van ridder Krakus en de draak wordt nagespeeld.

Rynek underground en boven de grond mooiRynek underground en boven de grond mooi

Bezienswaardigheden in Krakau – de rest van het oude centrum

Ten noorden van Rynek Glówny bevindt zich Florianska, de bekendste winkelstraat van de stad. Aan het einde van de straat lonkt een stukje oude stadsmuur voor iedereen die nog wat meer historische bezienswaardigheden van Krakau wil zien. De Florianska poort is de enige nog helemaal originele poort in de muur. Er vlak achter kunnen fans van historische bouwwerken hun hart nogmaals ophalen bij de Barbakan. Door zijn ronde vorm, de dikke muren en torentjes lijkt de Barbakan wel een klein kasteeltje. Vroeger was dit verdedigingswerk dé manier om door de Florianska poort de stad binnen te gaan. Je kunt even binnen kijken, maar heel erg veel is er niet te zien.

De Barbakan ligt in hét park van Krakau, Planty Park. Dit groene lint ligt helemaal om het oude centrum heen en geeft de stad het nodige groen en in de herfst de nodige kleur. Er zijn een aantal nieuwe speeltuintjes in het park, veelal gemaakt van natuurlijke materialen. Ben je met kinderen in Krakau: ook in Planty im. Floriana Nowackiego, ten zuiden van de rivier, is een hele toffe, nieuwe speeltuin met houten toestellen.

Planty Park en Barbakan KrakauPlanty Park en Barbakan aan de noordkant van het centrum van Krakau

Zeker doen in Krakau – met een luchtballon omhoog

Heb je de tijd en is het weer goed genoeg? Dan is een kijkje op de stad vanuit de luchtballon zeker iets wat je moet doen in Krakau. Niet ver van de Most Grunwaldsi en pal naast het reuzenrad op de oevers van de Wisła rivier gaat de Balon Widokowy vanaf 9 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds de lucht in. De ballon zit vast met een staalkabel en geeft je op een hoogte van 170 meter een geweldig uitzicht over het centrum van Krakau. Voor net iets meer dan 30 euro kun je als gezin van 4 met de ballon de lucht in. Voor ons is het één van de hoogtepunten tijdens onze stedentrip Krakau.

Balon Widokowy KrakauGrandioos uitzicht over Krakau vanuit de Balon Widokowy

Joods Krakau: mis in elk geval de Schindler fabriek niet

De geschiedenis van Krakau in de Tweede Wereldoorlog is heftig. Je kunt deze stad eigenlijk niet bezoeken zonder je hiervan bewust te zijn. De bekende film Schindler’s List, over de fabriekseigenaar die duizenden Joden redde, is hier opgenomen. De toenmalige fabriek staat er nog en doet tegenwoordig dienst als museum. In het Schindler museum krijg je een kijkje in het dagelijks leven van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leven van Oskar Schindler zelf. Reserveer je kaartjes minstens een week van te voren als je zeker wilt zijn dat je het museum kunt bezoeken. Lukt dat niet, kom dan op de dag zelf zo vroeg mogelijk naar het museum om te zien of er nog kaartjes zijn.

Op steenworp afstand van de fabriek van Schindler bevindt zich het Plac Bohaterow Getta, het ‘plein van helden van het getto’. Dit was vroeger het middelpunt van het getto en op het plein staan nu lege stoelen. Elke stoel symboliseert de leegte die maar liefst 1000 Joodse inwoners van Krakau hebben achtergelaten, na hun deportatie. Het is, samen met de fabriek van Schindler, één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Krakau.

Joods KrakauSchindler’s fabriek en het plein met de lege stoelen in Joods Krakau

Veel mensen die Krakau bezoeken, doen dit deels om er een uitstap naar voormalig concentratiekamp Auschwitz te maken. Ik lees overal terug dat het een bijzonder heftige ervaring is en mensen adviseren om er een hele dag voor uit te trekken.

Meer Joodse historie en hippe tentjes in Kazimierz

Tussen Wisła rivier en centrum ligt waarschijnlijk de meeste sfeervolle wijk van Krakau. Kazimierz is de voormalige Joodse wijk. Naast synagoges en Joodse restaurantjes vind je er heel veel street art, kleine boetiekjes, fijne accommodatie en een aantal foodcourts. Het is heerlijk om een middag door Kazimierz te struinen en een street art wandeling te maken, terwijl je zo nu en dan even neerploft bij één van de foodtrucks, die op pleintjes in de wijk gezellig bij elkaar staan. Op de zonnige namiddag die wij er spenderen klinkt door de hele wijk bovendien muziek; onmogelijk om hier niet vrolijk vandaan te komen.

In Kazimierz vind je naast hippe winkels, barretjes en restaurantjes de meeste bezienswaardigheden van Krakau die een kijkje in het Joodse verleden van de stad geven. Er staan verschillende synagogen, waaronder de 16e-eeuwse Oude Synagoge. Op de nabijgelegen Remuh-begraafplaats is een muur gebouwd met brokstukken van grafstenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vernield. In het Galicia Joods Museum krijg je een kijkje in de lokale Joodse cultuur.

restaurantjes Kazimierz KrakauAlleen al voor de toffe eettentjes moet je naar Kazimierz

Street Art in Krakau

Niet alleen in Kazimierz vind je veel street art. Ook in Zabłocie, de wijk aan de andere kant van de Wisła rivier, kunnen street art liefhebbers hun hart ophalen. Je vindt er een aantal grote murals, maar ook kleinere werken, verstopt om een hoekje, of op een muur aan de achterkant van een gebouw. Binnenkort deel ik een route langs de tofste street art van Krakau.

Ook met kinderen is Krakau een fijne bestemming voor een stedentrip

Heb je ruim de tijd voor je stedentrip Krakau en bezoek je Krakau met kinderen? Dan is het waterpark zeker een hele toffe activiteit om met het gezin te doen. Het park is niet goedkoop, zeker voor Poolse begrippen, maar je kunt jezelf hier makkelijk een hele dag vermaken. Zeker in de zomermaanden, als de buitenbaden ook open zijn, is er meer dan genoeg te beleven. Alleen al de uitdagende glijbanen staan garant voor urenlang speelplezier. Dan zijn de keuzemogelijkheden voor tickets voor 1 of 2 uur helemaal niet interessant en kies je direct voor een dagkaart.

Krakau met kinderen waterparkZeker doen in Krakau met kinderen: een dag naar het waterpark

Andere leuke dingen om te doen in Krakau met kinderen zijn de dierentuin, het museum van engineering en het museum van illusies. Zelf zijn we hier niet aan toe gekomen, omdat er zo veel andere leuke, mooie plekken zijn die met kids ook de moeite zijn.

Mound Krakus en de andere heuvels rond Krakau

In de buitenwijken van Krakau ligt een aantal heuvels vanwaar je een mooi uitzicht over de stad hebt; de ideale plek om rond zonsondergang naartoe te gaan dus. Wij overnachten niet ver van Mound Krakus, de heuvel die we vastbesloten zijn te beklimmen. En daar is hij dan weer: er wordt aangenomen dat het de laatste rustplaats is van de legendarische prins Krakus. Uiteindelijk beslist het lot anders en beklimmen we niet deze heuvel, maar de Grafheuvel van Kościuszko.

Mound Kościuszko KrakauMound Kościuszko is één van de minder bezochte bezienswaardigheden van Krakau

De Kościuszko heuvel is gemaakt ter ere van Tadeusz Kościuszko, een Poolse nationale held. Bij deze grafheuvel is een interactief, maar erg donker museum, over deze held. Na een lange dag sightseeing in Krakau gaan wij vluchtig door het museum, dat zich in een deel van het fortachtige bouwwerk rond de grafheuvel bevindt. Wij willen gewoon die mooie zonsondergang zien, maar om de heuvel te kunnen beklimmen móet je eerst het museum door. Een beetje oneerbiedig misschien, maar al gauw passeren we nog een aantal kanonnen op de stenen brug tussen fort en grafheuvel en klimmen we naar de hoogste top. We zijn precies op tijd om de herfstzon langzaam richting de horizon te zien zakken en de lucht steeds roder te zien kleuren!

Bijzondere natuur in de omgeving van Krakau

Ojców nationaal park ligt niet ver van Krakau en is het kleinste nationaal park van Polen. Waarschijnlijk wordt Ojców door de nabijheid van een veel grotere bezienswaardigheid vaak over het hoofd gezien. Compleet onterecht als je het mij vraagt. Wij brengen een zonnige herfstdag door in Ojców nationaal park en zijn er helemaal weg van. De gave rotsformaties, de sprookjesachtige kastelen en de knallende herfstkleuren waarin het park zich gehuld heeft, maken indruk. Wij zijn in één dag Ojców eigenlijk nog lang niet uitgekeken en hadden er makkelijk kunnen blijven slapen, om ons nog een dag onder te dompelen in de magisch mooie natuur hier. Wij hebben onze eigen auto bij ons, maar doe je een stedentrip Krakau met het vliegtuig, dan kun je ook met de bus van de stad naar Ojcow.

bezienswaardigheden Ojców nationaal parkOjców Nationaal park: toffe dagtrip vanuit Krakau

Heel veel kastelen

In en rond het Ojców nationaal park liggen verschillende kasteelruïnes. De één is mooier gerestaureerd dan de ander en in sommige zit een museum, terwijl je elders alleen kunt overnachten. Houd je van kastelen en burchten, dan zit je in deze omgeving goed. De meest indrukwekkende, Ogrodzieniec, is wel het verst van Krakau. Je kunt deze dan ook het beste combineren met een bezoek aan één of meer andere kastelen, of met een wandeling in het nationaal park. In de omgeving van het kasteel zijn een wat leuke activiteiten voor kinderen, zoals een speeltuin, een rodelbaan en een miniatuurpark.

Zoutmijn Wieliczka of Bochnia

Eén van de grootste en bekendste bezienswaardigheden van Krakau bevindt zich een eind buiten de stad. Wieliczka is zelfs geen Krakau meer, maar een ander stadje. Wieliczka is best een fotogeniek stadje, met een mooi plein en zelfs een kasteel, maar dé trekpleister is de grootste zoutmijn van heel Polen. Die kun je in Wieliczka bezoeken, onder leiding van een gids. Samen daal je 54 verdiepingen aan trappen af voor de start van je rondleiding langs kamers vol in zout uitgehakte kunstwerken, zoutmeren en zelfs een ondergrondse kathedraal. Erg toeristisch is het wel, maar wel enorm indrukwekkend, door het formaat van deze mijnen. Zo nu en dan passeer je zelfs een echte mijn werker, want ook al stelt het niet heel veel meer voor, de mijn is nog altijd in gebruik.

Wielicka zoutmijn en stadjeNiet alleen de zoutmijn van Wieliczka is mooi, het stadje mag er ook zijn

In de zomermaanden kan het enorm druk worden in Wieliczka. Het loont dan zeker om vooraf te reserveren voor één van de tours, het liefst vroeg op de dag. Zo is het nog niet al te druk op de parkeerplaatsen en kun je in relatieve rust afdalen in de mijn.

Hoewel veel mensen alleen Wieliczka kennen, is dit niet de enige zoutmijn ten zuiden van Krakau. Net wat verder buiten de stad is een andere mijn: Bochnia. Deze mijn is kleiner, maar ook minder toeristisch en een heel stuk vriendelijker voor de portemonnee. Wij hebben, omdat we ons bezoek aan de mijn willen combineren met een middag in Zalipie uiteindelijk gekozen voor Wieliczka. Zo was het qua kilometers beter te doen op een dag. Ik kan me voorstellen dat de Bochnia mijn een andere, rustigere ervaring is en ook heel bijzonder!

Mooiste dorp van Polen niet ver van Krakau

Zalipie staat bekend als het mooiste dorp van Polen. “The painted village” wordt het ook wel genoemd, vanwege de bloemmotieven die op veel huizen, waterputten en zelfs bankjes en bijenhuizen geverfd zijn. Deze traditie maakt Zalipie vrij uniek en het zorgt ervoor dat het dorp op de toeristenkaart staat. Toch zijn wij de enige bezoekers aan Zalipie op een zonovergoten herfstdag, als wij het tijdens een dagtrip vanuit Krakau bezoeken. Nadat we in de ochtend in Wieliczka hebben rondgekeken, rijden we door naar Zalipie. Ondanks dat het een dik uur rijden is terug naar de stad, krijgen wij geen spijt. Wat een uniek en überfotogeniek dorpje is dit!

Dom Malarek ZalipieZalipie, het meest fotogenieke dorp van Polen, een uurtje van Krakau

Onze accommodatie in Krakau

Omdat wij met onze eigen auto in Krakau waren, heb ik accommodatie gezocht met een eigen parkeerplaats. Daardoor ligt ons fijne, moderne appartement wat buiten het centrum, maar wel weer op loopafstand van de fabriek van Schindler en in de toffe wijk Zabłocie. We lopen ongeveer een kwartier naar Kazimierz en pal tegenover onze flat is de tramhalte. Met de tram ben je zo in het centrum van Krakau. Hadden we de auto niet bij ons gehad, dan had een verblijf in Kazimierz zeker onze voorkeur gehad, bijvoorbeeld in dit goed beoordeelde en centraal gelegen appartement. Een net wat luxere optie, ook fijn centraal gelegen in Kazimierz is dit appartement. Je bent dan op loopafstand van het centrum, Schindler’s fabriek én met genoeg toffe eetgelegenheid dichtbij.

Heb jij al eens een stedentrip naar Krakau gemaakt? Wat waren jouw favoriete bezienswaardigheden?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Bezienswaardigheden in Krakau en omgeving voor stedentrip PLUS

 1. Anja Videler zegt:

  Wij gaan in eind februari. Yvonne, heb je enig idee of en hoe je met het OV naar Zalipie of het Ojocow national park komt ? Wij vliegen namelijk naar Krakau….THX!

 2. DutchieontheRoad zegt:

  Krakau is echt zo’n fijne stad! Jullie hebben ook wel echt mazzel met het weer gehad, als mocht ik ook helemaal niet klagen hoor 😉 Ik had slechts één dag regen en dat was tijdens mijn bezoek aan Auschwitz, maar dat is ook alles behalve vrolijk dus het was eigenlijk perfect weer. Die luchtballon heb ik niet gezien…had ik graag willen doen.

  • Yvonne zegt:

   We hadden inderdaad super mazzel met het weer. Normaal gesproken is het er overdag vaak net boven het vriespunt rond die periode. Wij hebben tussen de 15 en 20 graden gehad en volop zon. Zo fijn!

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben na 2 bezoekjes aan Polen de smaak te pakken. Mocht er komende week bekend worden dat Frankrijk tóch alles gaat sluiten, net als in Nederland, dan zijn we van plan opnieuw die kant op te gaan. 🙂

 3. Marcella zegt:

  Krakau stond al op mijn wishlist, maar na jouw fijne artikel zet ik ‘m weer wat hoger! Wat is er veel leuks te zien! Die ballon aan een staalkabel, wat een uitvinding joh. Zo kan je optimaal genieten van het mooiste uitzicht op de stad! Een goeie reminder om vooral genoeg tijd te nemen, want ook in de omgeving van de stad wil ik veel zien en ontdekken!

  • Yvonne zegt:

   Ja, die luchtballon is echt super. De meiden vonden dat wel één van de hoogtepunten van onze tijd in Krakau. En inderdaad, de omgeving van de stad verdient echt wat tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *