Görlitz

Görlitz – mooiste stad van Duitsland op de grens met Polen

Görlitz wordt bejubeld als de mooiste stad van Duitsland. Als zowel op de heen- als op de terugweg naar Krakau onze route pal langs Görlitz gaat, kan ik het niet laten om daar een dag te gaan kijken. Is het echt zo mooi? Op de foto’s die ik vooraf zie van de stad ben ik namelijk helemaal niet gelijk onder de indruk. Omdat we op de terugweg nog in Polen willen overnachten, boek ik een nachtje in een klein, maar fijn appartement aan de Poolse kant van de stad, die Zgorzelec heet. Dat scheelt een flink stuk in de kosten, want accommodatie in Polen is veel budgetvriendelijker dan in Duitsland. Na onze overnachting vlakbij het centrum van Zgorzelec nemen we een kijkje in Görlitz, om te zien of wij het ook de mooiste stad van Duitsland vinden, voordat we verder gaan richting Nederland.

Görlitz is een verdeelde stad

Görlitz ligt precies op de grens tussen Duitsland en Polen. Dat was niet altijd zo. Ooit lag de oostgrens van Duitsland een heel stuk verder naar het oosten. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland herstelbetalingen moeten doen aan Polen, vanwege de enorme schade die ze het land en vooral hun inwoners hebben aangedaan. De rivier de Neisse is daarbij als nieuwe grens aangewezen. Deze rivier loopt precies midden door Görlitz en daarmee werd de stad ineens in tweeën gedeeld. Het Poolse deel is omgedoopt in Zgorzelec en de stadsbrug is nog altijd een grenspost. Hoewel de vele camera’s die aan beide kanten staan zijn best imponerend zijn, kun je vrij de brug over wandelen en weer terug. Wij voelen ons er toch een beetje bekeken en vluchten gauw de steile weg naar boven, naar de schitterende Peterskirche, waar we bij toeval een orgelconcert bijwonen.

Peterskirche GörlitzWe wonen per toeval een orgelconcert bij in de Peterskirche

Görlitz – mooiste stad van Duitsland

Het Duitse deel van de stad Görlitz staat bekend als de mooiste stad van Duitsland. Wat daarmee eigenlijk bedoeld wordt, is dat het de best geconserveerde stad van Duitsland is. Dat valt direct op als wij de stad binnen rijden. Zodra we het centrum naderen roep ik bij elke kruising opnieuw “wauw, moet je kijken!”. Werkelijk alle gebouwen hebben schitterende, ouderwetse details. Al die gebouwen en pleinen zien eruit zoals ze er een eeuw geleden uitzagen. En alles ziet er ook nog eens spic en span uit. Dat is overigens niet aldoor zo geweest.

Na de Tweede Wereldoorlog is Görlitz enorm in verval geraakt. Het oude centrum werd genegeerd en er werden grote, nieuwe wijken omheen gebouwd. Deze flats waren veel praktischer om in te gaan wonen, vond men toen. Zo hoefden de afbladderende gebouwen in het centrum niet gerenoveerd. Görlitz raakte steeds verder in het slop en stond op de nominatie om compleet gesloopt te worden. Gelukkig was daarvoor geen geld. Na de hereniging van Duitsland werden in de jaren ’90 al die historische panden in hun oude glorie hersteld. Er staat vrijwel geen enkel pand tussen zonder historie. Van Renaissance tot Barok en Art Nouveau, alles komen we er tegen. Juist dát zorgt voor het “wauw-gevoel”.

Görlitz oude centrumDeze foto’s geven het wauw-gevoel in het oude centrum van Görlitz misschien een beetje weer

In Görlitz zijn, vanwege het mooi bewaarde centrum, heel veel films opgenomen. Er zijn zelfs speciale tours, die je langs de filmlocaties brengen van Görliwood, zoals het ook wel genoemd wordt.

Indrukwekkende begraafplaats in Zgorzelec

Als we aankomen in Zgorzelec is het al donker en laat. Het kost ons even tijd om de auto uit te laden en een geschikte parkeerplaats te vinden voor de nacht. Daarna voelen we er niet veel meer voor om nog op pad te gaan. Jammer eigenlijk, want het is ’t weekend van Allerheiligen en we slapen niet ver van de grote begraafplaats van Zgorzelec. Eigenlijk zijn het 2 begraafplaatsen naast elkaar. Het monument van de duizenden graven uit de Tweede Wereldoorlog hebben we vanuit de auto al zien staan toen we op zoek waren naar ons appartement. In het weekend van Allerheiligen bezoeken de Polen de graven van hun geliefden en familieleden, om er bloemen en kaarsen neer te zetten. Ook op de oorlogsgraven worden kaarsen gezet, geen enkel graf blijft leeg. In de avond is het een magisch gezicht.

Zgorzelec begraafplaatsIn Zgorzelec is de begraafplaats rond Allerheiligen extra indrukwekkend

Wij komen er pas de volgende ochtend toe om een bezoek aan beide begraafplaatsen te brengen. Op de stoep voor de ingang zitten verkopers al klaar met chrysanten in alle denkbare kleuren. Engeltjes, bloemen en kaarsen staan al op de meeste graven, waardoor het een bonte verzameling van kleuren en lichtjes is. Zelfs overdag is het indrukwekkend om te zien. Terwijl wij een rondje over de begraafplaats lopen, komen steeds meer mensen de graven bezoeken en mooi maken. Wat een toewijding! Onder de indruk lopen we terug naar de auto, om naar het centrum van Görlitz te rijden, aan de overkant van de Neisse.

Weinig echte bezienswaardigheden

In de grote Duitse steden is er altijd een heel aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. In Görlitz ontbreekt het een beetje aan dat soort bezienswaardigheden. De stad is dan ook niet enorm groot, maar afgezien daarvan zijn er in Görlitz weinig bezienswaardigheden die je echt niet mag overslaan. Daar staat tegenover dat juist élk bouwwerk een bezienswaardigheid is. Bij onze wandeling door het centrum staan we soms gewoon minutenlang stil om elk gebouw te bekijken en ons te verwonderen over de vele details die we zien.

Görlitz mooie pleinenDe mooie pleinen van Görlitz

De échte bezienswaardigheden van Görlitz zijn dus de meer dan 3000 monumenten van de stad. Wij bezoeken de bekendste pleinen. Aan de Postplatz, de Demianimarkt en de Obermarkt en tijdens de korte wandeling tussen deze pleinen kijken we onze ogen uit. We maken een tijdreis langs torens, fonteinen en kerken. Eén van de mooiste panden, het Kaufhaus Görlitz, is helaas gesloten voor renovatiewerkzaamheden. Op de foto’s voor het raam zien we hoe zo’n fantastisch Art Nouveau warenhuis het ook aan de binnenkant is. Ook de Flüsterbogen zijn een bezoekje waard. Deze boogvormige entree van een pand aan de Untermarkt vertelt gefluisterde geheimen door naar de andere kant van de boog, erg leuk als je Görlitz met kinderen bezoekt.

Musea bezoeken en torens beklimmen in Görlitz

Echt grote bezienswaardigheden heeft Görlitz dus niet, maar er zijn een aantal boeiende musea én je kunt verschillende van de torens van de stad beklimmen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over het historische centrum in alle windrichtingen. De Oberlausitzische bibliothek der wissenschaften is één van de mooiste bibliotheken van Duitsland en is te bezichtigen als onderdeel van het Cultuurhistorisch museum. Onze boekenwurm wil er heel graag een kijkje nemen en is onder de indruk van de historische zaal waar je rij na rij aan boeken achter elkaar ziet staan. De rest van het museum is ook een kijkje waard, je ziet er bijvoorbeeld schitterende historische kunstvoorwerpen.

Cultuurhistorisch museum GörlitzHet Cultuurhistorisch museum met de indrukwekkende bibliotheek

Overnachten in Görlitz

Overnachten in het Poolse deel van de stad Zgorzelec is, zoals gezegd, het meest voordelig. Dit deel van de stad is een stuk minder indrukwekkend, maar heeft als voordeel dat je makkelijk de begraafplaatsen kunt bezoeken. Wil je lopend naar het centrum van het Duitse Görlitz, dan ben je 20 tot 30 minuten onderweg als je in het centrum van Zgorzelec slaapt. Sfeervoller is het, om in het oude Duitse centrum te overnachten. Dit pension is vriendelijk geprijsd, midden in het centrum én krijgt lovende beoordelingen. Slaap je liever in een appartement, dan heeft deze de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!