Kazimierz Krakau

Kazimierz in Krakau – de tofste wijk voor overnachten, eten en sightseeing

Kazimierz is met stip onze favoriete wijk in Krakau. Ook al overnachten wij zelf in het naastgelegen Zabłocie, toch zijn we geregeld in Kazimierz te vinden, tijdens onze stedentrip in Krakau. De marktjes met foodtrucks, de vele street art, de Joodse historie en de gezelligheid in de wijk maken dat we er graag komen. Bovendien zijn onze meiden dol op de kleine boetiekjes overal. Ik neem je mee naar Kazimierz in Krakau en vertel je waar je moet zijn in deze leukste wijk van de stad.

De gaafste street art van Krakau vind je in Kazimierz

Houd jij net zo veel van street art als ik, dan moet je echt een struintocht door Kazimierz maken. Je vind in deze wijk de tofste kunstwerken van de stad. De eerste street art spotten wij aan één van de sfeervolle pleinen van Krakau: Plac Wolnica. Op de hoek van Good Lood, een aanrader voor de lekkerste Lody (ijs in het Pools), treffen we een aantal kleurrijke werken. Het terras is eind oktober niet meer écht in gebruik, maar is ook een kleurrijk plekje. Dit is het perfecte startpunt voor een wandeling langs meer street art in Kazimierz.

Street art en ijs aan Plac Wolnica in KazimierzStreet art en ijs aan Plac Wolnica in Kazimierz

Binnen een straal van een paar honderd meter wandel je langs de bekendste werken van de wijk. De kleurrijke muur in de Józefa en de Ufo er schuin tegenover mag je in elk geval niet missen. Er vlakbij, in dezelfde straat vind je ook de portretten van belangrijke mensen met roots Krakau. Ook het hart dat klopt in het stratenplan van Kazimierz is vlakbij in Józefa. De mural op de zijmuur van het joods museum is gaaf en als je al trek hebt gekregen kun je er schuin tegenover terecht bij de foodtrucks vlak achter de oude synagoge. In dit hoekje vind je één van de tofste murals van Kazimierz, een enorme muurschildering uit 2014, gemaakt ter ere van het Joods cultuurfestival. Dit werk is opgedragen aan de familie Bosak, die 400 jaar in deze buurt woonde. Het huis is door hen gebouwd en zij woonden er tot de Tweede Wereldoorlog. Het doet ons beseffen hoeveel Joodse geschiedenis er in deze wijk zit! Ook net om het hoekje, bij de Judah Food Market vind je een passende kleine mural.

Foodtrucks in Kazimierz

Lekker eten lukt op heel veel plekken in Kazimierz. Maak je bovenstaande wandeling langs de tofste street art, dan is het fijn een hapje te eten bij één van de foodtrucks. Op verschillende plekken in de wijk staan die gezellig bij elkaar. De hapjes lopen uiteen en zijn een bonte verzameling keukens van over de hele wereld. De Vlaamse frieten van de Judah Foodmarket zijn een dikke aanrader. Ook de verschillende Aziatische hapjes van andere foodtrucks aan dat pleintje zijn om je vingers bij af te likken. Bij de Dajwór food trucks, achter de oude synagoge, zijn de burgers erg goed. Het vrolijke praatje met de kok krijg je er helemaal gratis bij.

foodtrucks KazimierzLekker en voordelig eten bij de foodtrucks verspreid door Kazimierz

Houd je van knus en Falafel of Mexicaans, dan is het afgebakende mini pleintje aan Na Przejściu jouw plek. Er staan slechts 4 foodtrucks aan deze Kazimierz Food Square, maar wel met de beste Falafel van de stad. Een beetje groter is het pleintje aan Ciemna. Wij hebben hier zelf niets geprobeerd, omdat we echt al te veel gegeten hadden, maar het zit er net zo gezellig uit als de andere Foodtruck markten.

Eet Zapiekanka als een local aan de Plac Nowý

Je bent niet in Krakau geweest, als je geen Zapiekanka geproefd hebt aan de Plac Nowý in Kazimierz. Dit langgerekte pizza-achtig broodje is er in heel veel smaken, maar vooral met lekker veel kaas. Je kunt overal in Polen Zapiekanka eten, maar aan de Plac Nowý is toch wel dé plek om dit typische fastfood te proberen. Midden op de Plac Nowý is er een heerlijk ouderwets gebouw vol fastfood-restaurantjes. Het gebouw doet denken aan een stationsrestauratie van vroeger, maar dan is het rond. De restaurantjes hebben elk hun eigen raampje, aan de buitenkant van het ronde gebouw. Wij kiezen 4 verschillende Zapiekanka uit, maar komen er al gauw achter dat ze behalve kaas ook allemaal een ander ingrediënt met elkaar gemeen hebben. De champignons worden door onze jongste niet gewaardeerd. Uiteindelijk eten we met 3 personen 4 Zapiekanka, wat ervoor zorgt dat we echt ontploffen als we Kazimierz die middag verlaten. Ook hier is Krakau trouwens een echte budget bestemming. De meeste Zapiekanka kosten slechts rond de 2 euro per stuk!

Zapiekanka eten Plac Nowý KazimierzMust do in Krakau: Zapiekanka eten aan de Plac Nowý in Kazimierz

Ben je op een zaterdag in Kazimierz, dan is een bezoek aan de Plac Nowý nóg gezelliger, want op zaterdag is er een vlooienmarkt. Een bonte verzameling aan kraampjes, met spullen waarvan je allang vergeten was dat ze bestonden bevolkt dan dit plein. We zien er ook echt bizarre spullen tussen: bustes van Lenin, postzegels met Adolf Hitler erop en uiteenlopende speldjes, vaantjes en buttons.

De foodtrucks en de Zapiekanka zijn fijne manieren om snel en gezellig het beste street food van Kazimierz te proeven. Er zijn echter ook een aantal hele goede restaurants in Kazimierz voor wie uitgebreid wil lunchen of dineren. Aan het Szeroka plein eet je Joodse gerechten bij Ariel. Bij Pierwszy Stopien eet je heerlijk Pools in een groene ambiance.

markt Plac Nowý op zaterdagBezoek zeker even de markt op de Plac Nowý op zaterdag

Duik de Joodse geschiedenis in met deze bezienswaardigheden

Overal in Kazimierz kom je de Joodse historie tegen. De eerste Joden streken dan ook al in de 12e eeuw neer in Krakau. Vanaf de 15e eeuw verbleven de meesten van hen in Kazimierz. De street art heeft veelal een Joods thema. Op de vlooienmarkt op de Plac Nowý zie je spulletjes met Davidssterren en Menora’s te koop, de zevenarmige kandelaars. Het Joodse restaurant Ariel heeft een prominente plek aan het Szeroka plein. Wil je echt de Joodse geschiedenis van Kazimierz en Krakau in duiken, dan kun je een bezoek brengen aan het Joods museum. Ook de oude Synagoge en de Remus Synagoge met haar eeuwenoude begraafplaats zijn bijzondere bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag overslaan.

In de tweede wereldoorlog werden de Joden gedwongen vanuit Kazimierz te verhuizen naar het ghetto Podgórze, aan de andere kant van de rivier. Delen van de buitenmuur van dat ghetto staan nog overeind. Ook is er een enorm monument met 33 grote, lege stoelen op de Plac Bohaterów Getta. Elke stoel symboliseert de leegte die duizenden omgekomen Joden achter hebben gelaten. Een eindje naar het oosten staat in de wijk Zabłocie de oude fabriek van Oskar Schindler. Ook dit is een indrukwekkende plek, om meer te leren over de Joodse geschiedenis van de stad en de fabriek.

Joodse bezienswaardigheden in en rond KazimierzBezienswaardigheden in en rond Kazimierz zijn een duik in de Joodse historie

Accommodatie in Kazimierz

Omdat wij met onze eigen auto in Krakau waren, heb ik accommodatie gezocht met een eigen parkeerplaats. Daardoor ligt ons fijne, moderne appartement wat buiten het centrum, maar wel weer op loopafstand van de fabriek van Schindler en in de toffe wijk Zabłocie. We lopen ongeveer een kwartier naar Kazimierz en pal tegenover onze flat is de tramhalte. Met de tram ben je zo in het centrum van Krakau. Hadden we de auto niet bij ons gehad, dan had een verblijf in Kazimierz zeker onze voorkeur gehad, bijvoorbeeld in dit goed beoordeelde en centraal gelegen appartement. Een net wat luxere optie, ook fijn centraal gelegen in Kazimierz is dit appartement. Je bent dan op loopafstand van het centrum, Schindler’s fabriek én met genoeg toffe eetgelegenheid dichtbij.

Ben jij al in Krakau geweest en was Kazimierz ook jouw favoriete wijk? Ben benieuwd!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Kazimierz in Krakau – de tofste wijk voor overnachten, eten en sightseeing

  1. Janet zegt:

    Zo te zien hebben jullie je prima vermaakt, wat een leuke plekjes vind je hier zeg. Ik houd van street art, dus alleen daarvoor is het al een bezoek waard. Ik ben overigens alleen nog maar in Gdansk geweest, dus er valt voor mij nog genoeg te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *