Het is heerlijk wandelen in het natuurschoon op de grens tussen Tsjechië en Polen. Wij verblijven anderhalve week in de regio tijdens een rondreis door Tsjechië en Polen. We genieten maximaal van het Reuzengebergte en verschillende gebieden daar vlakbij. Grillige Karstformaties, kleurrijke meren en uitgestrekte heuvels vol naaldbossen zijn het decor voor onze wandelingen. We verblijven zowel in Liberec in Tsjechië als in Walbrzych in Polen, beiden prima uitvalsbases om te wandelen in en rond het Reuzengebergte. Het grensgebied van Tsjechië en Polen loopt hier mooi in elkaar over en er zijn zelfs wandelingen mogelijk, waarbij je in beide landen loopt tijdens één wandeling.
Als je slechts op één plek kunt wandelen in Tsjechië, kies Adršpach
Vanuit Liberec in Tsjechië is het nét wat te ver rijden, maar als we een week later niet ver van de Poolse kant van het Reuzengebergte slapen, zijn we er in nog geen drie kwartier. Adršpach is een surrealistisch landschap van puntige rotsen, nauwe kloven en plateau’s. Als je slechts op één plek in het noorden van Tsjechië kunt wandelen, laat dat dan in Adršpach zijn. Het is er veel te toeristisch naar onze smaak, maar oh zo mooi. Zodra je het gebied nadert zie je de rotsformaties al boven de boomtoppen uitsteken. Ook rond de parkeerplaats staan verschillende groepjes bizar gevormde rotsen in het gras. Het doet ons denken aan het Stenen Woud in Shilin. Zijn we dáárvoor helemaal naar China gereisd! 🙂
de rotsformaties in Adršpach zijn fantastisch
Ondanks dat er hier veel parkeerplaatsen zijn, kan het in de zomermaanden alsnog een probleem zijn om je auto kwijt te raken. Kom het liefst zo vroeg mogelijk als je niet te lang wilt zoeken en bij de kassa nogmaals in de rij te staan. Zelf zijn wij niet zo verstandig geweest en we komen pas in de middag aan in Adršpach. Jammer, want we hebben nu alleen tijd om de drie en een halve kilometer lange groene route te lopen. Waren we eerder geweest, dan hadden we zeker ook de blauwe route rond het meer van anderhalve kilometer meegepakt. Gelukkig loopt de groene route ook een klein deel langs het meer en kunnen we alsnog zien hoe mooi de rotsen aan de overkant in het gladde water weerspiegelen.
Mocht je Adršpach bezoeken tijdens een langere dagtrip en een vol programma hebben, dan kun je hier ook prima betaalbaar lunchen. Bij één van de eenvoudige restaurantjes tegenover de parkeerplaats kun je op het terras zitten en iets van het menu boven de toonbank kiezen.
Wandelen en onze nek verdraaien
Vanaf het moment dat we het meer achter ons laten, wandelen we voortdurend met onze hoofden in de nek. Zo kunnen we de lange, dunne rotspunten goed zien. De ene keer lopen we vlak langs een groepje van die statige steenformaties, een andere keer klimmen we er dwars doorheen. Van sommige rotsen vraag je jezelf echt af hoe het bestaat dat ze nog overeind staan. Ze hebben zelfs allemaal een naam gekregen. Voor sommigen hoef je weinig fantasie te hebben om er echt “geliefden” of een “burgemeester” in te zien. Uiteraard passeren we ook de stenen, Gotische poort, die in de film “Chronicles of Narnia” te zien is. Het valt niet mee om er een foto van te maken zonder hordes mensen, maar het is gelukt. Sowieso is Adršpach één van de drukste plekken van Tsjechië om te wandelen. Stel je daarop in en daarom ook dat je af en toe moet wachten om een nauwe rotsspleet door te kunnen.
In Adršpach wandelen betekent je nek verdraaien!
Meer natuurschoon op de grens van Tsjechië en Polen – Bledné Skály
In hetzelfde grensgebied van Tsjechië en Polen ligt een uurtje verderop nog meer natuurschoon. Waar Adršpach weleens een stenen labyrint wordt genoemd, is Bledné Skály dat echt. De rotsen zijn hier minder hoog en puntig, maar platter, meer afgerond en dikker. De geologische formaties staan ook een stuk dichter bij elkaar, waardoor je van de ene nauwe doorgang naar de volgende loopt. Soms is het echt kruipen door een spleet en op sommige plekken staat er nog wat water tussen, om het extra spannend te maken. We krijgen er een beetje dat Indiana Jones gevoel van, ware het niet dat het ook hier op sommige plekken wel erg druk is.
Bledné Skály ligt nog net in Polen, tegen de grens met Tsjechië aan. De weg er naartoe is smal, zo smal dat er maar één auto tegelijk over kan. Daarom is het in de zomer op de halve en hele uren naar boven rijden en op de kwartieren naar beneden. Het kan daarom zijn dat je even moet wachten.
Bledné Skaly ligt tegen de grens met Tsjechië in Polen
Een echt labyrint is Bledné Skály niet, maar van wandelen is hier eigenlijk ook geen sprake. Je bent eigenlijk een klein uur bezig met het aangegeven pad door de rotsformaties volgen. Over de eerste meters doen wij een eeuwigheid, want na elke doorgang en achter elke rots is het alwéér zo fotogeniek. We blijven kijken en klikken. En de dames manoeuvreren zich in een aantal onmogelijk kleine openingen, in de rotsen aan de zijkant van het pad. Maar ook met dit oponthoud blijft het pad maar ruim een kilometer lang en ben je een uurtje later echt bij de uitgang van de rotsstad.
In de omgeving kun je wel prima wandelen door heuvelachtig bosgebied van het natuurpark Narodowy gór Stołowych, oftewel de Stołowych bergen. Prima om te combineren, zodat je niet voor een uurtje fotogenieke rotsen kijken helemaal naar dit stukje grens tussen Tsjechië en Polen hoeft af te reizen. Kom je vanuit Radków of noordelijker, dan zul je onderweg naar Bledné Skály genoeg parkeergelegenheid en wandelroutes tegenkomen. Deze zien er veelbelovend uit. Hier en daar zie je al meer indrukwekkende rotsen tussen de bomen.
Bledné Skály is mooi, maar de omgeving ook
Krkonoše boomkroonpad
Krkonoše is in het Reuzengebergte aan de Tsjechische kant, maar ligt op een steenworp afstand van Polen. In de winter kun je hier prima wintersporten, maar ook in de zomer is dit een aantrekkelijk gebied. Er zijn volop mogelijkheden voor buitensporten en verschillende kabelbanen nemen je mee de berg op voor geweldige uitzichten of toffe wandelingen. Wij hebben bij Krkonoše niet gewandeld, maar slechts het spectaculaire boomkroonpad gelopen. Geen goedkoop uitje, zeker naar Tsjechische begrippen, maar wel een heel toffe ervaring.
Via een houten loopbrug, die zo halverwege de naaldbomen hangt, loop je langs verschillende uitkijkplekjes en wetenswaardigheden op infoborden. Eenmaal bij het spiraalvormige constructie aangekomen, die je meeneemt naar ver boven de boomkruinen, daal je eerst af tot de wortels van de bomen. Hier leer je meer over het leven onder de grond. Van hieruit gaat het in cirkels omhoog, tot de uitzichten steeds mooier worden en hé.. is dat een glijbaan, die lange, ijzeren buis? Vanaf de bovenste etage heb je een 360 graden uitzicht over de met eindeloze dennenbos begroeide heuvels van Tsjechië en Polen. Wat is de natuur hier groen en mooi.
Het Krkonoše boomkroonpad is echt een highlight in het Reuzengebergte
Het hoogtepunt van deze wandeling tussen de boomtoppen, op de grens van Tsjechië en Polen, is voor Vera de glijbaan. Voor ongeveer twee euro per persoon krijg je een matje, om op gepaste wijze de uitkijktoren weer af te dalen. De glijbaan is meer dan veertig meter lang en doordat je op een matje glijdt, kun je écht hard naar beneden sjezen. In een paar tellen sta je beneden.
Prachovské Skály
Tussen het Reuzengebergte en Praag ligt een ander wonderlijk gebied, dat zich uitstekend leent om te wandelen. Het Boheems Paradijs is het eerste beschermde natuurgebied van Tsjechië. Door jarenlange erosie is hier, net als in Adršpach, een fantastisch, grillig landschap ontstaan met verschillende rotssteden. De rotsen van Prachovské Skály bieden mogelijkheden genoeg voor relatief eenvoudige wandelingen met fantastische uitzichten. Je loopt afwisselend over bospaden vol mysterieuze plekjes, door nauwe doorgangen, dwars door de rotsen en van uitzichtpunten hoog op de rotsen daal je af om tussen de soms wel veertig meter hoge rotspunten door te lopen. Heel tof om te zien dat het klimmers lukt om tot bovenop deze lange, dunne rotsen te klimmen. Ik doe ’t ze niet na!
Prachovské Skály in het Boheems Paradijs – wonderlijk natuurgebied
Wij lopen de groene route, van drie en een halve kilometer lang. Net als de kortere gele route en blauwe rolstoelroute begint deze bij de ingang Dolbí Pokladna. In de zomermaanden kan het hier enorm druk worden. In Tsjechië en ver daarbuiten is dit gebied, dat inmiddels een Unesco-Geopark is, erg populair. Kom daarom zo vroeg mogelijk, zodat je een beetje vooraan kunt parkeren. Anders loop je makkelijk een paar kilometer extra, omdat je auto zo ver van de echte parkeerplaats moet blijven staan. Bij de parkeerplaats vind je ook wat souvenirkraampjes en eetgelegenheid.
Lukt het je niet om vroeg te komen wandelen in Prachovské Skály, dan wacht je het best tot na 14.00 uur. Vaak vertrekken dan alweer mensen en komen er weer wat parkeerplekken vrij. Ga zeker niet té laat op de dag, want dan is de zon alweer laag en heb je veel schaduw. Zeker voor het maken van mooie foto’s is dat niet handig.
Prachovské Skály tussen Praag en het Reuzengebergte
Compleet ander stukje natuur in Polen – Kolorowe Jeziorka
Op een half uurtje van de grens tussen Tsjechië en Polen ligt een verzameling merkwaardig gekleurde meren. De Kolorowe Jeziorka zijn smaragdgroen, azuurblauw en zelfs rood. Aangezien wij nog nooit in ons leven een rood meer hebben gezien en ook wel benieuwd zijn naar die andere kleurrijke wateren, gaan wij ook hier wandelen. Als één van de eerste bezoekers van de dag zijn we eens een keer op de parkeerplaats. Na het betalen van een paar euro parkeergeld krijgen we een gekleurde flyer in onze handen gedrukt. Het blijkt een eenvoudig informatiefoldertje van de omgeving te zijn. Daarop zien we tot onze verbazing dat het eerste meer slechts vijftig meter van de parkeerplaats is. En het tweede meer is slechts een steenworp verderop. We gaan er gauw een kijkje nemen.
Het eerste meer, het gele, is enigszins teleurstellend. In de zomer is het schijnbaar altijd slechts een fractie van haar grootte van tijdens de nattere maanden. Het rode meer met een aantal grotten er omheen, maakt dit echter volledig goed. Het contrast tussen het rode water, de gele zandgrond daar omheen, de groene naaldbomen en de blauwe lucht zijn haast onwerkelijk. Onze meiden bouwen een zandkasteel aan de oever, voordat we verder gaan. Het volgende meer is het azuurblauwe. Dit is wel eventjes wandelen, maar opnieuw niet echt ver. Ook hier is het bijzonder fotogeniek, ook al is het water minder azuurblauw dan de foto’s die we vooraf online hebben gezien.
Kolorowe Jeziorka oftewel de gekleurde meren in Polen
Het laatste meer, het groene, ligt een heel eind verder. Om er te komen moet je verder wandelen achter het azuurblauwe meer, bergopwaarts. Het dennenbos dat je passeert ruikt zo heerlijk en er waait een frisse wind vanaf de top van de Wielka Kopa berg. Heb je de puf om door te lopen, dan schijnt het uitzicht vanaf die berg super te zijn. Wij hebben echter zelfs het groene meer niet gehaald. Ergens halverwege check ik nog eens de gekleurde flyer. Pas dan lees ik dat het groene meer in de droge zomermaanden geheel opdroogt. Aangezien de temperatuur flink is opgelopen en we ook al een eind gewandeld hebben, vinden we het mooi geweest. We draaien om en lopen dezelfde route terug. Inmiddels is het niet zo vroeg meer en komen we grote Poolse gezelschappen tegen, die op hun eigen luidruchtige manier van de natuur genieten.
Vooraf had ik nooit gedacht dat er zoveel interessant natuurschoon op de grens tussen Tsjechië en Polen te vinden zou zijn. We hadden hier met gemak nog langer van kunnen genieten? Ben jij ook weleens zo door een regio verrast? Mocht je trouwens op zoek zijn naar een leuke daguitstap in deze regio, waar jong en oud zich helemaal kunnen uitleven, dan kan ik Klíny Sports Complex van harte aanbevelen. Tenslotte een tip voor meer natuur in Polen: iets verder naar het Zuidoosten is Ojców Nationaal Park bij Krakau een enorme aanrader. Zeker in de herfst is het daar sprookjesachtig mooi!
Wat tof! Ik ben wel in het Boheems Paradijs geweest, maar de rest ziet er ook goed uit. Vooral dat rode meer is echt zo mooi. Toch nog maar eens terug om meer te bekijken als ik het zo zie..
Het gebied met de gekleurde meren is zeker ook erg mooi. Je kunt voorbij de meren nog een heel eind verder lopen (hebben wij niet gedaan), de echte, ongerepte Poolse natuur in.
Wauw, zo prachtig allemaal! Ik wil ook dolgraag eens richting Tsjechië. Wij dachten ooit het Boheems paradijs te bezoeken, maar dat zag er compleet anders uit haha, ook wel mooi, maar niet zo mooi! In Wie is de mol kwamen die beelden ook voorbij, dus een reisje naar Tsjechië (en Polen) gaat daarna vast ook zeker kriebelen. Prachtige foto’s ook!
Ik zag vorige week inderdaad al voorstukjes van de typische rotspunten in het noorden van Tsjechië bij WIDM. Ben dus heel benieuwd naar de aflevering van vanavond!
Ja, ontzettend gaaf dat je er geweest bent! Nu bijna een jaar geleden stuurde ik een mailtje naar mezelf (ja, die gekke gewoonte heb ik al jaren, haha) dat ik Adršpach-Teplice Rocks wilde bezoeken. Ik kwam het ergens tegen en vond het er zó gaaf uitzien! Juist omdat het nog vrij onbekend was wilde ik er graag naartoe en ik had al gekeken hoe ik er met het OV kon komen met de kinderen. Helaas bleek dat best wel een onderneming, dus wilde ik het zelf een keer doen, zonder ze.
Stiekem baal ik dus nu dat WIDM in Tsjechië is opgenomen, want het zal me niks verbazen als ook zij dit mooie deel ontdekt hebben. Dan ‘kent’ straks iedereen het en is het geen verrassing meer om erover te schrijven. Voor jouw blog is het natuurlijk wél mooi als ze er naartoe gaan.
Ik zag vorige week inderdaad voorstukjes met beelden die verdacht veel op deze rotsen leken.. ben dus erg benieuwd vanavond, of ze echt dit gebied bezoeken. Altijd fijn, zo’n feest van herkenning.
Wauw wat ziet dit er allemaal prachtig uit. Hoog tijd voor een roadtrip die kant op. De natuur, het boomkroonpad, de meren. Mooi zeg!
Wij waren echt aangenaam verrast. Heerlijke tijd gehad!