Skadar meer Montenegro

Skadar meer Montenegro – mooiste plekjes en bezienswaardigheden

Het Skadar meer (Skadar Lake) op de grens tussen Montenegro en Albanië is één van de mooiste meren van de regio. Bovendien is het meer van Skadar het grootste van de Balkan. Tijdens onze rondreis door Albanië hebben we het Shkodra meer, zoals het meer van Skadar daar heet, slechts vluchtig bezocht. Tijdens onze doorreis naar het Koman meer slapen we slechts één nachtje aan het meer van Shköder. Achteraf gezien hadden we toen best een dag langer aan het meer willen blijven. Daarom nemen we veel uitgebreider de tijd om het Skadar Lake in Montenegro te verkennen. We zijn er een midweek geweest. Ik deel de mooiste plekken en bezienswaardigheden van het Skadar meer in Montenegro met je.

Virpazar: het schattigste dorpje aan het meer van Skadar

Het vissersdorpje Virpazar stelt niet veel voor. Het is slechts een verzameling huizen, een handvol restaurantjes, een postkantoor en een supermarktje op de oever van het Skadar meer. Het is vooral een erg schattig dorpje en een prima uitvalsbasis om het meer van Skadar te verkennen. Aan de waterkant rond de oude, stenen boogbrug dobberen kleurrijke bootjes tussen de groene bladeren van waterlelies. Vanuit het kleine haventje vertrekken ook de boten die in de zomermaanden dagelijks tours over het meer doen. Net buiten het dorp staat een witstenen, gerestaureerde burchtruïne met een schitterend uitzicht over het meer. Het enige dat me een beetje zorgen baart voor de toekomst is de bouw van een enorm complex aan de rand van Virpazar. Het lijkt een hotel te gaan worden. Laten we hopen dat het daarbij blijft en het charmante karakter van dit dorpje bewaard blijft.

Virpazar Skadar meerVirpazar ligt prachtig aan het Skadar meer

Accommodatie Skadar meer in Virpazar of Limljani

Slapen met uitzicht op het meer is natuurlijk geweldig, maar de accommodaties in Virpazar zijn meestal niet zo groot. Ben je met twee, dan is dit een top, centraal appartement aan het water. Voor gezinnen is dit een fijne optie, lekker ruim, met een schitterend uitzicht op de bergen. Zelf hebben we enorm genoten van ons verblijf bij “oma”, in haar vrijstaande, echt lokale huis in Limljani. Dit dorpje is ongeveer 5 kilometer van Virpazar en het Skadar meer. De uitzichten over het dal zijn onbetaalbaar, maar onze gastvrouw is hier de echte aantrekkingskracht. Deze lieve, oude dame is de beste gastvrouw die we in heel Montenegro hebben gehad. Ze biedt ons keer op keer zelfgemaakt, traditioneel eten aan met ingrediënten uit haar eigen moestuin. Na een lange dag sightseeing rond het Skadar Meer krijgen we keer op keer de lekkerste gerechten aangereikt, zodat we zelf niet hoeven koken.

Het verse fruit uit eigen tuin, de warme pannenkoeken als ontbijt en de flessen zelfgemaakte wijn in onze kofferbak bij vertrek laten precies zien waarom wij de Balkan als zo gastvrij ervaren. Het beste van ons “Montenegrijnse omaatje”, zoals we haar algauw noemen, is haar humor. We spreken elkaars taal niet, maar met handen en voeten én wat hulp van google translate weet ze ons zelfs schuine moppen te vertellen. We hebben zoveel lol samen. Alleen al voor haar geweldige persoonlijkheid zouden we hier terug willen gaan en accommodatie in Limljani verkiezen boven die aan het Skadar Meer!

fijnste accommodatie VirpazarOnze lieve gastvrouw en fijne accommodatie in Limljani, vlakbij Virpazar

boottocht over Skadar Lake

Een bezoek aan Skada Lake is niet compleet zonder boottocht. Wij gaan op pad met een hele fijne groepstour van Kingfisher. Dit is op dat moment de enige optie die ik kan vinden, waar je vooraf online een tour kunt kiezen en boeken. Dat blijkt niet echt nodig als het je niet zoveel uitmaakt wat voor boottocht je precies doet, want in Virpazar wordt je rond het marktplein op verschillende plekken aangesproken of je een boottocht wilt maken. In de meeste gevallen kun je diezelfde dag nog op pad, maar je hebt niet altijd meer keus in vertrektijd of lengte van de tocht. Ik vind het fijn om zelf te bepalen welke plekken we bezoeken op het meer.

Bij Kingfisher is er een tocht van 6 uur, eentje van ruim 3 uur en een kortere van ongeveer 2 uur. De tour die 3 uur duurt is voor ons ideaal qua lengte. Deze maakt bovendien een stop bij het Middeleeuwse Kom klooster, dat ik heel graag wil zien. Het klooster is super fotogeniek gelegen op een heuvel, aan de overkant van het Skadar meer. Het wordt nog altijd bewoond door monniken, die je welkom heten en de geschiedenis van het klooster vertellen. Verder neemt deze boottocht je mee langs prachtige, heuvelachtige landschappen rond het meer en gebieden vol watervogels. Ook varen we door smallere watergangen met spiegelglad water met aan de zijkanten groene bladeren van waterlelies.

boottocht op Skadar Meer MontenegroBoottocht op het Skadar Meer naar Kom Monastery in het zuiden van Montenegro

De bergweg langs het noordelijke deel van het Skadar meer

De smalle, bochtige weg van Virpazar naar Rijeka Crnojevica voert pal langs het Skadar meer. Vanaf het moment dat je de eerste haarspeldbochten achter de rug hebt, zijn de uitzichten op het meer wijds en groen. Het loont om geregeld even een fotostop te maken, want rijden én van de uitzichten genieten is hier lastig. De weg is maar smal en zo nu en dan komt er plotseling een tegenligger de bocht om. Voor romantici zijn een hapje en een drankje onder één van de parasols van het Macalov Brijeg restaurant een must. Omringd door groene heuvels en met het glinsterende meer in de verte, geniet je hier samen van traditionele hapjes uit Montenegro.

Boogbruggen bij Rijeka Crnojevica

Neem je rustig de tijd om van het uitzicht langs het Skadar meer te genieten, dan brengt de kleine weg ten noorden van Virpazar je in een uurtje naar Rijeka Crnojevica. Ook dit is weer een traditioneel vissersdorpje, waar de sfeer goed bewaard is gebleven. Dat komt zeker door de twee bruggen van het dorp. De stenen boogbrug midden in het centrum is het meest charmant. Je kunt hier lekker eten aan het water, terwijl je uitkijkt over een verzameling kleurrijke bootjes. Wie van wandelen houdt, kan naar de indrukwekkende grot Obodska Pecina lopen. Met deze afwisselende route van ongeveer anderhalf uur loop je langs de meest heldere stukjes van de rivier, met uitzicht op de beboste heuvels rond Rijeka Crnojevica.

Rijeka Crnojevica en meer van SkadarRijeka Crnojevica aan het meer van Skadar

Watermolens, brug en bron in sprookjesachtig Poseljani

Langs de route van Virpazar naar Rijeka Crnojevica passeer je bij 3 reusachtige naaldbomen de afslag naar Poseljani. Je zou het hierboven langs de weg niet verwachten, maar Poseljani is één van de meest sprookjesachtige plekken langs het meer van Skadar. Dit gehucht is tegen de berg aan gebouwd en bestaat uit een aantal Middeleeuwse, stenen watermolens. Het stroompje uit de bergen voorziet de omgeving in het voorjaar van een klaterend geluid. Midden in de zomer kun je je hier haast niet voorstellen dat de stenen brug bovenaan het dorpje nodig is om de overkant te bereiken. Sla je vlakbij die wat bemoste brug linksaf, het zandpaadje in, dan kom je binnen een minuut een geweldige verrassing tegen.

Volledig omgeven door groen, dus aan het oog onttrokken is hier een kleine zwemplas. Vers water wordt aangevoerd door een waterval, die in de zomer slechts een smal stroompje is, maar in het voorjaar vrij indrukwekkend. In de zomermaanden is het water wel wat warmer voor een duik. Dan kun je ook de minuscule grot in zwemmen, om een kijkje aan de achterkant van de waterval te nemen. Het water in de plas is super helder en de groene omgeving en rotsige bergwand daarachter maken het af. Wij hebben er ruim een uur kunnen genieten van ons privé paradijsje.

sprookjesachtig Poseljani Skadar MeerDe sprookjesachtige watermolens, brug en bron van Poseljani

Pavlova Strana viewpoint: hét bekende uitzichtpunt van Skadar

Uiteraard kun je hét uitzichtpunt van de regio niet overslaan als je op zoek bent naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden van het Skadar meer in Montenegro. Pavlova Strana viewpoint is de plek waar een uitloper van het Skadar meer zich rond een heuvel buigt. Het lijkt wel een rivier die door het landschap meandert, maar het is een smalle punt in het meer, die even verderop wel in een heel kort riviertje eindigt. De bochtige weg die dit stukje van het Skadar meer vormt is geen ideale plek om te stoppen, maar als je geluk hebt, is het niet druk en kun je op één van de weinige parkeerplekjes vlakbij Pavlova Strana viewpoint even stoppen. Je kunt er ook voor kiezen om het minuscule weggetje naast Pavlova Strana viewpoint omhoog te rijden. In een paar haarspeldbochten sta je dan nog wat hoger, voor weer een net iets ander uitzicht. Het uitzicht recht tegenover het viewpoint, aan de weg tussen Virpazar en Rijeka Crnojevica is ook erg mooi trouwens. Dat is de Mirador bij Dujeva Drago.

Fotogeniek, nauwelijks bezocht gehucht Karuc

Een andere grillige zijtak van het meer van Skadar einigt bij het gehucht Karuc. Al vanaf boven, als je de super bochtige weg afdaalt naar Karuc en de oever van het meer, ziet het er geweldig mooi uit. Zeker op een heldere dag is deze afdaling één van de mooiste van het Skadar meer. De witstenen huisjes met hun oranje daken steken dan fel af tegen de groene omgeving en de blauwe lucht. Eenmaal beneden is het leuk om even over de houten vlonders te lopen, langs het water en te genieten van de rust hier, met slechts enkele kleurige bootjes op het kalme water en het geluid van de cicades in de bomen. Je kunt overigens ook in Karuc blijven overnachten! In dit appartement slaap je midden IN dat schattige dorpje. Net wat buiten Karuc, maar echt op een droomlocatie en super betaalbaar is dit appartement gelegen aan het water.

Pavlova Strana viewpoint en KarucPavlova Strana viewpoint en schilderachtig Karuc

Eeuwenoude Babin Most en de verborgen waterval bij Dupilo

Niet alle bezienswaardigheden van het Skadar meer vind je direct aan het water. In het achterland leiden kleine weggetjes een heuvellandschap in met verborgen riviertjes en bronnen die zo helder zijn dat je haast niet gelooft dat ze echt zijn. Eerder deelde ik op mijn blog ook al Krapina, een paradijsje in de heuvels boven Budva. De watervallen van Dupilo vind je in een nog meer ongerepte omgeving, zeker omdat er geen geasfalteerde weg naartoe leidt. Je zult echt over kleine paadjes dwars door de mooie, ongerepte natuur van Montenegro moeten lopen om ze te ontdekken.

Er zijn verschillende manieren om de waterval te bereiken, maar wij rijden eerst met de auto tot de eerste haarspeldbocht in de oude weg van Virpazar naar Rijeka Crnojevića. Hier vlakbij nemen we de afslag en volgen we een paar kilometer ene ander smal weggetje. Waar er eerst nog een aantal gehuchten aan de kant van de weg zijn, ben je uiteindelijk nog slechts omringd door natuur. Midden in die natuur laten we de auto staan om te lopen naar de eeuwenoude Babin Most en de verborgen waterval bij Dupilo. Het is echt een paradijsje. In een apart blog vertel ik je precies hoe je hier komt en hoe jij ook kunt zwemmen onder geheime watervallen in Montenegro.

verborgen waterval bij Dupilo bij Skadar meerverborgen waterval bij Dupilo vlakbij Skadar meer

Dagtrip naar Cetinje Lipa cave en klooster of de kust

Heb je voldoende tijd in Montenegro en de meeste van bovenstaande bezienswaardigheden rond het Skadar Meer wel gezien? Dan is een excursie naar de Cetinje Lipa cave en het klooster een aanrader. Ben je al in Rijeka Crnojevica, dan is het slechts een klein eindje. Houd er wel rekening mee dat je met een treintje naar de ingang van de grot rijdt en dat zelfs in het hoogseizoen er slechts 5 treintjes / tours vertrekken. Kijk daarom vooraf op de website van de grot om je aankomst daar handig te plannen. Arriveer het liefst ongeveer een half uur van te voren, zodat er nog voldoende plek is. Wij hebben dit niet vooraf gecheckt en moeten uiteindelijk bijna twee uur wachten op de volgende tour.

Of ga vanuit het Skadar meer een dag naar de kust. Vanuit Virpazar ben je binnen een half uur bij de stranden van Petrovac, of net ten zuiden daarvan. Niet al te ver van elkaar liggen een aantal hele fijne stranden, dus strandje hoppen is ook een optie.

Cetinje Lipa grot en kloosterCetinje Lipa grot en klooster

Weet dat in juli en augustus de kustweg behoorlijk druk bereden wordt, waardoor files ontstaan. Zodra je de kust weer achter je laat, ben je weer vrijwel de enige. Hoewel het spoor bij de toegangsweg naar Virpazar én de smalle, stenen brug daar wel weer in no time drukte kunnen creëren.

Tips voor als je minder tijd te besteden hebt

Wij zijn met onze eigen auto naar de Balkan gereden, zoals we al vaker gedaan hebben. In Montenegro kun je prima rijden, ook met een huurauto. Heb je minder tijd dan wij, dan kun je ook vliegen naar Podgorica en bij een betrouwbare verhuurder een auto huren in Montenegro. Vanuit Podgorica ben je binnen een half uur bij het Skadar meer!

Heb je minder dagen te besteden dan wij, dan kun je in twee volle dagen ook de mooiste bezienswaardigheden van het Skadar meer zien. Wij hebben er erg van genoten om in een rustiger tempo de mooiste plekken van dit stukje Montenegro te kunnen zien. Dit gebied vraagt om slow travel en is één van mijn favoriete plekjes die we bezochten tijdens onze rondreis door Montenegro.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

6 reacties op “Skadar meer Montenegro – mooiste plekjes en bezienswaardigheden

 1. Chayenne zegt:

  Ik begin steeds meer mooie dingen van Montenegro te zien, tijd om dit land toch eens op de bucketlist te zetten. Die verborgen waterval zou ik zeker graag bezoeken en ook het Pavlova viewpoint ziet er fantastisch uit.

  • Yvonne zegt:

   Ik zou zeker niet te lang wachten met het bezoeken van Montenegro! Het land wordt inderdaad steeds populairder. Vooral langs de kust is het echt super druk in de zomermaanden. Gelukkig is er in het binnenland nog genoeg moois waar je alle ruimte hebt.

 2. Linda zegt:

  Wauw, wat super mooi allemaal! De uitzicht is echt geweldig, maar de boottocht klinkt ook heel leuk. Ik zou dan zeker voor die van 3 uur kiezen. Die waterval ziet er ook heel leuk uit.

  • Yvonne zegt:

   Ja, Montenegro is echt een fijne en mooie bestemming. De boottocht was één van de leuke herinneringen waar je dan achteraf op terugkijkt. Ook leuk voor de meiden dat er nog gezwommen kon worden aan het eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *