Durmitor nationaal park zien en doen

Durmitor nationaal park – zien en doen in deze highlight van Montenegro

Het Durmitor national park is één van de highlights van Montenegro. Dit schitterende nationaal park wordt gedomineerd door de berg Bobotov Kuk en de Tara canyon ten noorden daarvan. Wij maken kennis met het Durmitor nationaal park in de stromende regen, bij een donkere, loodgrijze lucht. Terwijl het met bakken naar beneden komt, ben ik nog steeds onder de indruk van hoe ruig, bergachtig en groen het hier is. De Tara rivier is tijdens de stortvloed waarin wij aankomen dan niet zo helder blauw als op zonnige dagen, tóch is de kloof indrukwekkend diep. Ik kan niet wachten tot het droog is en ik Durmitor nationaal park kan gaan verkennen.

Durmitor nationaal park zien en doen rond de Tara rivier

De ziplines bij de Tara brug zijn hét onderwerp van gesprek bij onze meiden, al voor we in Durmitor national park arriveren. Zullen ze het doen, of is het te spannend?! Uiteindelijk besluiten ze er allebei voor te gaan. Als het de dag na aankomst droog is en er een voorzichtig zonnetje doorbreekt, rijden wij dus vanuit Zabljak terug naar de indrukwekkende boogbrug over de Tara rivier. Het eerste dat zij gaan doen in Durmitor nationaal park is hoog over die diepe canyon heen zoeven.

zipline Tara rivierDe Red Rock zipline over de Tara rivier

Er zijn 3 verschillende kabelbanen om uit te kiezen. De rode Red Rock Zipline gaat vlak langs de brug en recht over de diepe Tara kloof en –rivier. De gele is de langste en gaat maar liefst 60 kilometer per uur. De Extreme zipline gaat schuin over de rivier en kan wel tot 100 kilometer per uur gaan. Onze jongste verbaast iedereen, door als eerste, zonder blikken of blozen een tuigje aan te trekken en van de rode zipline te gaan. De oudste heeft het nakijken en kan dat natuurlijk niet op zich laten zitten. Even later zoeft ook zij de Tara rivier over. Allebei willen ze nog wel een keer! Ze vinden het nú al leuk. 🙂 En dan te bedenken dat er nog zoveel meer te zien en doen is in Durmitor nationaal park.

Wil je na het ziplinen graag wat energie kwijt? Dan kun je jezelf bij de brug bij één van de tourbureautjes melden om te gaan raften. Dit wordt aangeraden vanaf een jaar of 8, maar onze achtjarige ziet het niet zitten. Ze heeft tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina een paar té spannende raft-afdalingen bij watervallen gezien. Overigens is de Tara rivier in juli en augustus niet erg wild en een vrij relaxte raft ervaring, naar het schijnt. Je bent dan 2 tot 3 uur onderweg. Ga je niet raften, dan ben je bij de Tara brug na het ziplinen wel uitgekeken. Het is één van de tofste bezienswaardigheden van de regio, maar heel veel is er verder niet te beleven.

raften Tara rivier MontenegroNa het ziplinen kun je raften op de Tara rivier of van het uitzicht genieten

De Durmitor ring houdt je minstens een dag zoet

Eén van de beste redenen om naar Durmitor nationaal park af te reizen is de Durmitor ring. Deze autoroute gaat rond de Bobotov Kuk, de hoogste bergtop in dit deel van Montenegro. De P14 is een deel van de Durmitor ring en zou één van de mooiste wegen van Montenegro zijn. Dat kunnen wij alleen maar bevestigen. Het is in elk geval één van de mooiste wegen die wij in dit land gezien hebben. De uitzichten in de omgeving van Sedlo, het zadel, zijn ronduit spectaculair. Een rit over die P14 en de Durmitor ring zijn dus zeker iets dat je moet doen in Durmitor nationaal park. Houdt er wel rekening mee dat de weg smal is en je in de ochtend zeker niet de enige zult zijn die naar deze bergpas rijdt. Ga in het hoogseizoen dus vroeg genoeg op pad, om de drukte een beetje voor te zijn.

En maak niet de fout die wij wel maken. De eerste kilometer of wat hoeven we slechts met een paar medeweggebruikers rekening te houden. Wij zijn alleen zó onder de indruk, dat we al 5 keer uitgebreid gestopt zijn, voordat het zadel ook maar enigszins in beeld komt. Inmiddels heeft hald Montenegro ons ingehaald en staan we alsnog in de file bij het hoogste, smalste stukje weg. Ik schreef trouwens een uitgebreid blog met de mooiste plekjes en meer tips over de Durmitor ring. Lees dat zeker even, als je die kant op gaat!

dieren en uitzichten Durmitor ringEen indruk van al het moois onderweg op de Durmitor ring

Misschien wel één van de tofste dingen om in Durmitor nationaal park te zien en doen is je ogen uitkijken in een 360 graden berglandschap tijdens een picknicklunch. Neem dus zeker genoeg lekkere hapjes mee en parkeer die auto om je kleedje in het gras te leggen. Sla bij voorkeur een onverhard weggetje in, zodat je echt midden in de natuur zit.

Piva Canyon en Lake: mooie sidetrip vanuit Durmitor nationaal park

Rijd je vanuit de Durmitor ring wat verder door naar het westen, dan kom je bij één van de mooiste canyons en meren van Montenegro. Een tocht naar dit meer moet je dan ook zeker vanuit Durmitor nationaal park doen. Rijd je de Durmitor ring, dan is Piva Canyon een perfecte sidetrip. Alleen al de afdaling naar het meer is fantastisch. Je rijdt daarbij dwars door uit de rotsen gehouwen tunnels in haarspeldbochten. De uitzichten worden na elke tunnel weer indrukwekkender.

Piva Lake zien en doen vanuit Durmitor nationaal parkPiva Lake moet je zeker gaan zienvanuit Durmitor nationaal park

Bobotov Kuk verkennen met kabelbaan en benewagen

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Durmitor nationaal park is de Bobotov Kuk. Deze bergtop staat midden in het nationaal park en is vanaf alle kanten gaaf om te zien. Een kabelbaan een paar kilometer ten westen van Zabljak brengt je een heel eind naar boven. Vanaf het bergstation kun je dan verder de berg op wandelen, naar een geweldig uitzichtpunt. Helaas blijft de bergtop op onze laatste dag in Durmitor in wolken gehuld. Laat dat nou net de dag zijn dat wij onze wandeling naar het uitzichtpunt gepland hadden. Helaas blijft het voor mij dus bij het bewonderen van foto’s van anderen, maar het moet daarboven echt fantastisch mooi zijn. Ik ga er zeker ooit voor terug! Echte wandelaars kunnen trouwens helemaal naar de top van Bobotov Kuk klimmen. De klim schijnt enorm uitdagend te zijn en minimaal 4 uur te kosten.

Black Lake in Zabljak

Crno Jezero heet het zwarte meer in Zabljak in Montenegro. Dit bergmeer is één van de vele gletsjermeren in Durmitor nationaal park. Ze worden ook wel “ogen van de bergen” genoemd. Je vindt dit zwarte meer net buiten Zabljak en kunt er vanuit het centrum naartoe lopen. Dat is waarschijnlijk ook de beste optie als je later dan een uur of 9 ’s ochtends naar Black Lake gaat. De parkeerplaats is slechts een lange rij plekken langs de kant van de weg. Kom je later, dan zul je dus een eind voor de slagboom al moeten parkeren. Toen wij rond 10 uur vertrokken stonden de auto’s tot in het dorp.

Jezero Crno Durmitor nationaal parkJezero Crno is één van de bekendste bezienswaardigheden in Durmitor nationaal park

Bij de slagboom is ook het huisje waar je de entree voor je bezoek aan Black Lake betaalt. Ook staan er allerlei kraampjes met lokale producten, zoals honing en paddenstoelen. Mocht je willen picknicken bij het meer, dan is dit je kans om nog wat mee te nemen. Vanaf de entree is het nog een minuut of 10 lopen tot het meer. Dat is geen straf, want de natuur is hier zo groen en fris! Kom je vroeg genoeg, dan kun je tussen de bomen eekhoorns en vogels zien. Zodra de grote toeristenstroom op gang is gekomen, zijn de dieren uiteraard verdwenen. Het pad naar het meer toe is breed en vlak, dus ook met een wandelwagen of rolstoel goed te doen.

Zodra we Crno Jezero zien vragen we ons af waarom dit het zwarte meer heet. Het maakt op ons vooral een blauw-groene indruk. Pas later komen we erachter dat dit komt doordat de donkere naaldbomen op de heuvels rondom bij een bepaalde lichtinval het meer een zwarte kleur geven. Die lichtinval is dan blijkbaar niet om half 9 in de ochtend. Een aantal houten bootjes ligt uitnodigend te wachten op mensen die willen roeien. Wij slaan hier over, maar roeien op Biogradsko Jezero in identieke houten bootjes. Heerlijk ontspannen om te doen, tot je erachter komt dat er best wel wat wind staat zodra je terug moet. 😉 Bij Crno Jezero, hier in Durmitor nationaal park, houden we het bij een wandeling rond het meer. In ongeveer 3 kwartier ben je rond en onderweg wordt je op de hoogte gehouden van de lokale flora en fauna met informatieborden.

Het zwarte meer in Durmitor nationaal parkHet zwarte meer in Durmitor nationaal park is zeker niet zwart

Wij hebben er zelf uiteindelijk geen tijd meer voor gehad, maar bij adventurepark Black Lake kun je jezelf uitleven op één of meer van de klimparcoursen. Er is een speciale route voor kinderen, dichtbij de grond, maar je kunt ook hoog de bomen in, tot 10 meter.

Vrazje Jezero en nabijgelegen Rible Jezero en haar stecci

Eén van de minder bekende bezienswaardigheden in Durmitor nationaal park is het Rible Jezero en haar stecci. Net even ten zuiden van dit meer vind je trouwens een nóg mooier meer, het Vrazje Jezero. Dit meer heeft op zonnige dagen echt een onaardse, melkachtig blauwe kleur. De heuvels rond het meer doen me aan de steppe-achtige heuvels van Mongolië denken. Onze meiden hebben zich vermaakt met het zoeken naar vissen en krabbetjes in het meer en zich zelfs even aan een plons gewaagd.

Vrazje Jezero en Rible Jezero DurmitorVrazje Jezero en de fotogenieke stecci bij Rible Jezero Durmitor

Rible Jezero ligt een paar honderd meter noordelijker. De paar huisjes naast dit meer zijn misschien wel fotogenieker dan het meer zelf. De stecci vlakbij het meer zijn wat het echt bijzonder maakt. Je vindt in het Durmitor nationaal park op 2 of 3 plekken stecci, eeuwenoude grafstenen met nog duidelijk herkenbare inscripties. Als je aan de noordkant van Rible Jezero goed oplet, zie je het bordje dat het pad naar de stecci aangeeft. De grafstenen liggen slechts honderd meter vanaf de doorgaande weg. Het uitzicht op Rible Jezero en de omgeving is super.

De Balkan leent zich het best voor een roadtrip. Zonder auto kom je niet op de mooiste plekken. Dat geldt zeker voor Durmitor nationaal park. Rijd met je eigen auto naar de Balkan, of huur een auto bij een betrouwbare verhuurder, waarbij je gegarandeerd geen verborgen kosten achteraf hebt!.

Durmitor nationaal park super roadtrip BalkanDurmitor nationaal park is een super stop tijdens een roadtrip door de Balkan

Overnachten in Durmitor nationaal park

Wij slapen in Zabljak, een fijne, centrale uitvalsbasis om Durmitor nationaal park te bezoeken. Ons appartement ligt op een steenworp afstand van winkels en restaurants. Het is er heerlijk rustig en het appartement is comfortabel genoeg, maar erg voordelig geprijsd. Wil je het comfort van alle voorzieningen in het stadje liever ruilen voor een gaaf uitzicht en nog steeds heel dichtbij Zabljak slapen? Kies dan dit super leuke houten huis, dat meer op een comfortabele blokhut lijkt. Dit vakantiehuis lijkt me trouwens ook heel fijn én heeft net wat meer ruimte dan de anderen.

Heb jij nog meer tips over bezienswaardigheden in Durmitor nationaal park, dan hoor ik ze graag. Wij vonden dit één van de mooiste plekken die we bezocht hebben tijdens onze roadtrip door Montenegro.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *