Durmitor ring roadtrip Montenegro

Durmitor ring – geweldige roadtrip door Montenegro

De Durmitor ring staat bekend als één van de mooiste roadtrips van Montenegro en dat begrijpen wij helemaal. Ook wij rijden deze route door Durmitor nationaal park, die bekend staat als de Durmitor ring. Je rijdt eigenlijk rond de hoogste berg van het nationaal park, de Bobotov Kuk. We maken bovendien een paar extra kilometers naar het Piva Lake. Ik neem je mee naar de mooiste plekjes aan de Durmitor ring.

Žabljak, beste verblijfplek om de Durmitor ring te rijden

Je kunt de Durmitor ring vanuit veel plekken in Montenegro rijden. Het land is immers niet enorm groot. Wil je maximaal genieten en zoveel mogelijk de tijd hebben om op alle mooie plekken te stoppen, dan begin je het best zo dicht mogelijk bij Durmitor nationaal park. Žabljak is een fijne plek om te verblijven. Je slaapt dan vlakbij de mooiste bezienswaardigheden van Durmitor nationaal park. Bovendien is de afslag naar de P14 vanuit de P5 slechts een kilometer of wat ten zuiden van Žabljak. De P14 is de weg die de zuidelijke route van de Durmitor ring vormt. Rijd je de P14 helemaal uit, dan kom je bij het intens blauwe Piva Lake uit. Zelf hebben wij in dit fijn geprijsde, centrale appartement geslapen, met eigen parkeerplaats en heerlijke bedden.

bezienswaardigheden Durmitor nationaal parkAndere bezienswaardigheden in Durmitor nationaal park

Bepaal wat je wilt zien op de Durmitor ring

De Durmitor ring is, zoals de naam al doet vermoeden, een rondweg. De P14 is de weg die bekend staat als één van de mooiste van Montenegro. Deze weg maakt niet het hele rondje, maar gaat aan de zuidkant van de Bobotov Kuk langs. Daarna gaat hij verder oostelijk, tot aan Piva Lake. De meeste bezienswaardigheden van de Durmitor ring liggen langs deze P14. Gedurende de dag draait de zon en worden uitzichten daardoor anders. Ik heb foto’s gezien van de noordelijke weg, die vanaf Trsa afbuigt van de P14. Ik vind zelf de uitzichten langs de zuidelijke route unieker. Ze geven mij meer het “wow-gevoel”. Bovendien zijn de uitzichten langs de noordelijke route vergelijkbaar met de bij de Tara brug en daar zijn we eerder al geweest. Wij kiezen er daarom voor om zowel heen en terug over deze P14 te rijden en niet het volledige rondje te maken.

De P14 is een smalle weg. Het eerste deel van de P14 (komend vanaf Žabljak) is het meest populair, zeker in de ochtend. Op de rest van de route zul je slechts weinig tegenliggers hebben, maar in de ochtend rijden mensen die willen wandelen en zelfs busjes met aanhangers vol mountainbikes naar boven. In de omgeving van Sedlo is het in de ochtend dan vaak druk met parkeren. Aangezien iedereen dezelfde kant op rijdt, is dat voor het naar boven rijden en elkaar passeren geen probleem. Verder kun je langs de hele route makkelijk overal stoppen en parkeren.

eerste deel Durmitor ringHet eerste deel van de Durmitor ring

Het eerste deel van de Durmitor road

Als we de P5 verlaten, rijden we direct de smalle P14 op. Van mooie uitzichten zien we eerst nog helemaal niks, want we rijden door een klein bos. Dat verandert snel genoeg. Een kilometer verderop al, rijden we plotseling een veel meer open gebied in en opent zich een geweldig majestueus panorama. Een vallei met links beboste bergen en rechts kalere bergen met rotsen. De weg slingert zich omhoog langs die kale bergen. Voordat we die gaan volgen, gaan we eerst even zitten op een bankje, dat daar speciaal is neergezet om ons van dit eerste panorama aan de Durmitor ring te laten genieten. Als we verder rijden zien we in de diepte een klein bergmeer. We passeren één enkel huis, dat dienst doet als vakantiehuis. Verder is er slechts uitgestrekte schoonheid.

Als het hellingspercentage verder toeneemt, slingeren we via een aantal haarspeldbochten naar Sedlo. Dit “zadel” biedt aan twee kanten een fenomenaal uitzicht. Stoppen is er niet bij hier. De kleine parkeerplaats staat al overvol en zelfs aan de kant van de weg hebben mensen op onmogelijke plekken geparkeerd. Wij stoppen een klein stukje verder, om toch van het uitzicht te genieten, maar door onoplettende chauffeurs wordt dan de weg volledig dicht geparkeerd en ontstaat een file. Als we eindelijk weer verder kunnen, zien we even verder een onverhard pad naar links. We besluiten avontuurlijk te doen en draaien erin. Er staan enkele traditionele, houten herderswoningen en op de helling links loopt een grote schaapskudde. De hond komt snuffelend op ons af en besluit dan dat onze auto een fijn schaduwplekje is. Plof!

Durmitor ring Sedlo en omgevingDurmitor ring – Sedlo en omgeving

Sedlo is een populaire plek om wandelingen en mountainbiketochten te starten. Verwacht hier in de zomermaanden vanaf een uur of 9 ’s ochtends tot aan het begin van de middag grote drukte qua parkeren aan de smalle weg. Wil je hier de auto uit, neem dan de onverharde afslag 100 meter verderop naar links. Daar is meer ruimte.

Door een woest landschap verder over de P14

Als we verder rijden over de P14 hebben we de toeristische drukte definitief achter ons gelaten. Het woeste landschap wordt nóg mooier. De bergen zijn kaal en groots. We hebben soms even het gevoel in Noorwegen terug te zijn. Gaaf om te zien hoe de verschillende lagen gesteente op elkaar liggen. Soms lijken de bergen haast verticaal omhoog gerezen. Een schaapsherder komt naar beneden met zijn kudde. Als ik uitstap om foto’s te maken van zijn dieren spreekt hij ons aan. Of we nog wat water voor hem hebben. Zijn eigen fles is helemaal leeg. Blijkbaar is in dit deel van het Durmitor nationaal park weinig vocht. We geven er nog een paar koekjes bij en rijden verder.

schapen en paarden in Durmitor nationaal parkschapen en paarden in Durmitor nationaal park

Een paar kilometer verderop staan op een heuvel twee paarden. Langs de weg zien we een mini-kiosk, waar een bordje bij hangt met entreeprijzen voor Durmitor nationaal park. Blijkbaar moest je hier ooit betalen, maar nu is het hokje onbemand. We stappen uit en lopen ook omhoog, in een poging ze van dichterbij te kunnen zien. Vanaf de top van de heuvel zien we dan ineens een meertje liggen, met nog veel meer paarden. Echt wild zijn ze niet, want een enkele draagt een halster. Toch lijken ze niet erg gewend aan mensen en van een veilige afstand bewonderen we de kudde met enkele veulentjes.

Uitzichtpunten Durmitor ring

Op dit deel van de route zijn ook twee bijzondere uitzichtpunten van de Durmitor ring, die zijn omlijst met een gigantisch fotoframe. Pas op de terugweg maken we er een stop, omdat het licht dan veel beter is. Het ene frame biedt uitzicht op “Sedlo”. Van hieruit is inderdaad duidelijk de gelijkenis met een zadel te zien. Het andere heet Prutaš en biedt uitzicht op de grootste piek in Durmitor nationaal park, die met de verticale strepen. Het is ook de startplek voor een populaire wandeling naar de top van die berg. Ook bij een theehuis, een paar kilometer verder zijn schitterende uitzichten. Hier zie je het hoge deel van Durmitor nationaal park overgaan in een veel lager, heuvelachtig en uitgestrekt gedeelte.

dieren en uitzichten Durmitor ringdieren en uitzichten langs de Durmitor ring

Verder naar Piva Lake

In tegenstelling tot het deel van de Durmitor ring dat achter ons ligt, is er nu enige bebouwing in het landschap. Het zijn er niet veel, maar hier en daar staan enkele huisjes. Enorme hooistapels staan ernaast, net als hele coole retro auto’s. Wij verlaten de P14 voor de shortcut naar Piva Lake. We rijden door een landschap dat meer bebost is en naar ons idee veel lager is dan de berglandschappen van het begin van onze roadtrip. Groot is dan ook onze verbazing, als we door het struikgewas heen ineens een spectaculaire afgrond en een intens blauw meer ontdekken. Het Piva Lake is een stuwmeer, dat eigenlijk meer een brede rivier tussen de berghellingen is. We hadden alleen nooit in de gaten dat het vlakkere deel van onze route een plateau was en we nog altijd op behoorlijke hoogte reden.

Inmiddels dalen we via een serie scherpe bochten, die dwars door de bergwanden heen gaan. Uit de rotsen is steeds ruimte voor de weg uitgehakt. Vlakbij één van de tunnels is een picknickplekje, met schitterend uitzicht over het meer in de diepte. Wij vinden het de perfecte plek om onze broodjes op te eten. De laatste paar kilometer naar de stuwdam worden we steeds weer getrakteerd op een geweldig uitzicht op het meer. We rijden nog door tot de overkant, waar we de zipline van Plužine zien. Die wordt door onze meiden als “suf” bestempeld. Dat snappen we wel, want de ziplines bij de Tarabrug zijn een stuk spectaculairder. Ze zijn een klein beetje teleurgesteld dat er weinig te doen is bij het Piva Lake. Zwemmen kan hier ook nergens. Daarom beginnen we aan onze terugweg naar boven. Nog één keer rijden we langs alle mooie plekken aan de Durmitor ring, die er in het middaglicht weer heel anders uitziet.

van Durmitor ring naar Piva Lakevan Durmitor ring naar Piva Lake

Tips Durmitor ring

Er is weinig horeca langs de Durmitor ring. Neem je eigen picknick mee en geniet ervan met de waanzinnige uitzichten op de berglandschappen van Durmitor nationaal park.

Neem de tijd voor je roadtrip. De weg is smal en de afgronden soms abrupt. Er zijn veel mooie plekjes, waar je zeker even wilt stoppen voor een korte wandeling of gewoon om foto’s te maken. Wij hebben een hele dag uitgetrokken voor de Durmitor ring en ons niet verveeld.

Tankstations zijn er niet langs de route. Ga dus met voldoende brandstof op pad. Je legt geen enorme afstanden af, maar je zult maar zonder komen te staan! De hele Durmitor ring is ongeveel 90 kilometer. Dat is ook de afstand die wij hebben gereden tot Piva Lake en weer terug naar Žabljak.

Een andere plek voor een gave roadtrip in Montenegro is de Serpentine Road bij Kotor.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

7 reacties op “Durmitor ring – geweldige roadtrip door Montenegro

  1. Jan Willem zegt:

    Mooie omschrijving van jullie P 14 ervaringen. Is deze weg ook goed met een vouwwagen te doen. Wij komen vanaf het Piva Lake en rijden naar Zabljak.

    • Yvonne zegt:

      Dank je wel! Leuk om te horen. Ik zou het zelf niet met een vouwwagen aandurven, die krappe slingers bij Piva omhoog en smalle stukjes hier en daar bovenop de pas. Maar denk dat het theoretisch wel kan (maar hebben zelf geen vouwwagen en er ook geen gezien op die route).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *