baai van Kotor

Zien en doen in de baai van Kotor – bezienswaardigheden voor een week

Er is zoveel te zien en doen in de baai van Kotor dat er bezienswaardigheden genoeg zijn voor minstens een week. De baai van Kotor is dan ook één van de bekendste plekken van Montenegro. Wij hebben in 4 dagen de mooiste bezienswaardigheden rond de baai van Kotor bezocht, maar we hadden er met gemak nog wat langer kunnen blijven. In dit blog deel ik de fijnste stranden, de mooiste dorpjes en de leukste dingen om te zien en doen in de natuur rond de baai van Kotor.

Accommodatie baai van Kotor

Kies je accommodatie in de baai van Kotor wijs! Ben je zonder eigen vervoer in Montenegro, dan is een slaapplek midden in het autovrije centrum super. Dit goed beoordeelde guesthouse, met comfortabele bedden, aan een sfeervol pleintje, is op loopafstand van alle mooie bezienswaardigheden in Kotor. Kies je liever voor een appartementje, dan is dit een hele fijne en betaalbare optie. Zelf maken wij een rondreis door Montenegro met onze eigen auto. Parkeren en ook rijden in Kotor zijn een kleine ramp in de zomermaanden. De wegen rond de baai van Kotor, maar helemaal in Kotor zelf, zijn veel te vol. Dit appartement ligt op loopafstand van het centrum van Kotor en heeft eigen parkeergelegenheid.

baai van Kotor bezienswaardighedenDe bezienswaardigheden aan de baai van Kotor vanaf het centrum ontdekken, of daarbuiten

Zelf hebben wij op 5 tot 10 minuten rijden van Kotor geslapen, hoog boven de baai, bij een hele lieve eigenaar. We hebben een riant, gloednieuw appartement met dakterras voor een prijs waar je in Kotor slechts een kamer voor krijgt. De dag dat wij Kotor zelf bezoeken, gaan we vroeg op pad. We parkeren dan op een gratis parkeerplaats op slechts 5 minuten lopen van de stadsmuren van Kotor. Je moet ’t maar net weten. Wij lopen.. euh.. rijden en toevallig tegenaan. Kom je van de kant van Budva, dan is het 300 meter na de rotonde rechtsaf pal vóór tankstation EKO. Let op! De parkeerplaats achter het tankstation is betaald. De parkeerplaats die ik bedoel is eigenlijk aan geen grote parkeerplaats, maar allemaal plekjes aan de kant van de weg. Als je Jovo Vulkanizer ziet, weet je dat je goed zit.

Absolute highlight: Kotor serpentine road en Njegos mausoleum

Heb je slechts weinig tijd om de bezienswaardigheden rond de baai van Kotor te zien, dan zou je toch zeker de Serpentine road moeten rijden en het Njegos Mausoleum moeten bezoeken. Dit zijn absolute highlights aan de baai van Kotor en eigenlijk van heel Montenegro. De haarspeldbochten van de serpentine road zijn genummerd en volgen gedurende je rit naar boven steeds sneller op elkaar. De uitzichten op het stadje en de baai van Kotor worden steeds spectaculairder. Wij zijn geneigd na elke haarspeldbocht te stoppen, maar dat schiet natuurlijk voor geen meter op. Er zijn er namelijk écht veel.

Kotor serpentine road en Njegos mausoleumSerpentine road en Njegos mausoleum highlight aan de baai van Kotor

Niet te missen bezienswaardigheden in Kotor zelf

Ik ben niet zo van de heel toeristische plekken, maar voor Kotor maak ik een uitzondering. Het ommuurde stadje ademt echt sfeer, ook al wordt het in de zomermaanden druk bezocht door toeristen die in grote cruiseschepen aanmeren in de baai van Kotor. Eén van de niet te missen bezienswaardigheden in Kotor zelf is de vesting op de heuvel. De stadsmuur loopt helemaal omhoog en de muur en de vesting torenen imposant boven alles uit. Je kunt de muur beklimmen en via een serie steile trappen klimmen naar de verschillende bouwwerken die samen het fort van Kotor vormen. Vooral op zomerse dagen kan het een warme klim zijn, dus start het liefst een beetje vroeg op de dag.

Uiteraard volg ik mijn eigen tips weer eens niet op en puffend lopen we naar boven bij ruim 30 graden. Graag had ik je verteld dat we dan in elk geval zo slim zijn geweest om voldoende drinkwater mee te nemen, maar ook dat is niet het geval. Gelukkig wordt er bij het fotogenieke kapelletje, halverwege de klim, water verkocht. Natuurlijk wel voor een toeristenprijs, wat ik helemaal snap, met de moeite die het kost om het hier gekoeld en al boven te krijgen. Voordeel van onze prijzige fles water is dan wel dat we tijdens het drinken getrakteerd worden op één van de beste uitzichten aan de baai van Kotor.

zien en doen baai van Kotor - het fortEén van de mooiste bezienswaardigheden in de baai van Kotor is het fort

Een andere plek voor een onbetaalbaar uitzicht op de baai van Kotor is die bij de souvenirstalletjes van Skaljari, onderweg naar de Kotor Serpentine Road. Komend vanaf Kotor is dat de tweede haarspeldbocht op de route, vlakbij Panoramic Paradise.

Ben je naar boven geklommen, om te genieten van de geweldige views op Kotor vanaf het fort, dan kun je een afdaling over de gladde trappen vermijden door een alternatieve route naar beneden te volgen. Je klimt dan door één van de ramen van het fort via een ladder naar beneden, naar de ruïnes van een klein kerkje. Links achter het kerkje gaat een smal pad nog iets omhoog, tot een boerderijtje waar je wat kunt drinken. Van hieruit kun je afdalen via een pad met heel veel haarspeldbochten, dat een stuk minder steil is dan de trappen aan de voorkant van het fort. Uiteindelijk kom je aan de zijkant van de stadsgracht en waterbassins van Kotor uit.

afdaling fort van Kotor naar de baaiDe afdaling van het fort van Kotor terug naar de baai

Heb je geen zin om entree te betalen, dan is dit ook een goede plek om naar boven te klimmen. Er is hier echter nóg minder schaduw, ook in de ochtend, dus start echt vroeg genoeg. Wij hebben op dit pad trouwens één van onze eerste ontmoetingen in Montenegro met een schildpad. Die zagen we tijdens onze rondreis door Griekenland ook al zo veel!

Behalve het fort moet je in Kotor zeker de verschillende stadspoorten zien en de vele kerken en pleinen. Maar eigenlijk moet je vooral lekker door de steegjes dwalen, in winkeltjes snuffelen en katten aaien. Die zie je hier echt overal. Er wordt hier goed voor ze gezorgd en de katten van Kotor hebben een onbezorgd leventje. Zo zien ze er in elk geval uit, heerlijk relaxt.

Kotor stadspoorten kerken kattenKotor met haar stadspoorten, kerken en katten

Historische bezienswaardigheden in Risan

Het stadje Risan ligt aan het noordelijkste deel van de baai van Kotor. Het historische stadje heeft een schattig, oud centrum met misschien wel het beroemdste straatje van de hele baai van Kotor. Gabela street is een straatje vol kinderkopjes, dat haast te smal is om met een auto doorheen te rijden. Toch lukt het een Montenegrijn zich er doorheen te persen, terwijl ik op een stoepje, voor één van de oude, houten deuren ga staan. Wijnranken hangen van het ene naar het andere dak en zorgen voor wat schaduw en extra sfeer.

Een ander plekje in Risan dat je zeker even moet bezoeken is het museum met Romeinse mozaïeken, aan de rand van het park. Sommige van de mozaïeken zijn nog in perfecte staat en eentje heeft zelfs nog kleuren, uniek! Onderweg van het dorpsplein en de Gabela street naar de mozaïeken passeer je de Peter en Paulkerk, zeker ook een kijkje waard.

Risan Gabela en Romeinse mozaïekenIn Risan zijn Gabela street en de Romeinse mozaïeken een kijkje waard

Bootje varen en toren beklimmen in Perast

Iets verder zuidelijk, tussen Kotor en Risan ligt Perast. Dit stadje is nóg fotogenieker dan Risan. Het oude centrum, met haar kerktorens en Middeleeuwse, statige huizen, ligt direct aan het water. Wij willen graag met de boot naar het eiland met het kerkje, dat hier in de baai ligt, naast een ander eilandje met een klooster erop.

Parkeren op een willekeurige zomerse dag is in dit deel van de baai van Kotor echter een uitdaging. Laat je niet verleiden om de parkeergarage aan de hoofdweg in te rijden. Hier mag je alleen staan als je daarna voor 15 euro per persoon en voor 10 euro per kind een bootje neemt. En dat terwijl de prijzen voor die bootjes in het laagseizoen slechts 5 euro zijn! Wij gaan uiteindelijk akkoord met het aanbod van een mannetje bij de parkeerplaats die bekend staat als P2. Eigenlijk zijn alle plekjes vol, maar ons mannetje heeft nog een achteraf plekje achter de slagboom voor ons, als we 30 euro betalen voor de boottocht naar het eiland en rond het andere eiland. Vanwege de beperkte keus gaan we akkoord, maar eigenlijk is het nog steeds een idiote prijs voor het korte tochtje in de boot.

baai van Kotor Perast eilandjesIn de baai van Kotor zijn Perast en haar eilandjes echt een highlight

Het uitzicht op Perast vanaf het water is wel echt super, net als het moment waarop we het eilandje met haar schattige kerkje naderen. Dat je hier redelijk dichtbij Kroatië bent is wel te zien aan de bouwstijl en de kleur van de stenen. We spreken met ons bootmannetje af om een half uurtje later te worden opgehaald en dat is meer dan genoeg tijd. Wil je IN het kerkje kijken, dan betaal je daar een paar euro entree voor, maar vanaf de ingang kun je de kleurrijke fresco’s ook prima bewonderen. Wij genieten van de mooie uitzichten over het water en op de bergen rondom, maar ook van de selfie-makende toeristen van een grote rondvaartboot die tegelijk met ons aanmeert.

In 5 minuten zijn we met het bootje weer aan land, eigenlijk iets te snel naar onze zin. Een volgende keer zou ik misschien liever gaan voor een boottocht van een hele dag, met verschillende stops. Met een beetje tegenzin stappen wij nu uit bij de kade midden in het oude centrum, aan het dorpsplein bij de Nicolaaskerk. Voor een euro mag je naar boven klimmen, in de enigszins gammele kerktoren. Kinderen mogen om veiligheidsredenen niet naar boven, dus ik ga alleen. Vanaf bovenin de kerktoren heb je een super uitzicht op de riante, oude huizen en kerkjes van Perast. Ook de berglandschappen rondom en de zonnige, blauwe baai van Kotor aan de andere kant vormen een mooi decor.

Perast NicolaaskerkJe hebt het mooiste uitzicht over Perast vanaf de klokkentoren van de Nicolaaskerk

Prehistorische grottekeningen: zeker zien in de baai van Kotor

In het uiterste noordwesten vind je enkele van de minst bezochte bezienswaardigheden van de baai van Kotor. De meeste mensen blijven dichter bij Kotor zelf en slechts enkelen vinden hun weg naar deze verre hoek van de baai. Zeker als je van het water af gaat, kom je niemand meer tegen. En toch moet je juist in Lipci even de kust verlaten. Rijd je het kleine zijweggetje in, op 100 meter ten noordoosten van de rotonde tussen Morinj en Lipci, dan kom je bij één van de meest bijzondere bezienswaardigheden. In elk geval zijn het de oudste bezienswaardigheden van de baai van Kotor. De grottekeningen van Lipci stammen uit de tijd van ver voor het toerisme.

Parkeer je auto op de plek waar de bebouwing aan de rechterkant van het weggetje stopt en loop het pad even verderop in, aan de rechterkant. Bruine bordjes wijzen je de weg. Ongeveer 5 minuten na de start van je wandeling langs het smalle paadje, zie je rechts een stenen muur als afscheiding van een kleine grot. Loop nog 10 meter verder en als je goed kijkt, zie je rechts op de rotswand verschillende prehistorische, roodbruine tekeningen. Ooit was dit waarschijnlijk een dichte grot, maar nu zijn de tekeningen open en bloot te zien vanaf het pad. Tekeningen van herten en geometrische patronen zijn aangebracht op de wand. Heel apart, om hier de enige bezoekers te zijn. Zelfs de toeristen die in de accommodatie slapen pal aan de parkeerplaats hebben geen idee wat zich vlakbij hun slaapplek bevindt!

grottekeningen Lipci onbekende bezienswaardigheden baai van KotorDe grottekeningen van Lipci – onbekende bezienswaardigheden baai van Kotor

Minder bekende, rustige stranden rond de baai van Kotor

De stranden aan de baai van Kotor zijn druk, heel druk. Er zijn wat minder volle strandjes, maar dat zijn vaak de smalle strookjes langs de doorgaande weg. Daar lig je niet heel relaxt. Een heel mooi gelegen strand, met zicht op bergachtig achterland én een schattig stadje is dat van Morinj. Er is voldoende gezelligheid en vermaak, zoals een beach bar en wat waterfietsen en waterscooters te huur, maar het is lang niet zo’n gekkenhuis als bijvoorbeeld in Budva. Pal aan het strand staat wat struikgewas, dat zorgt voor extra aankleding. Er zijn strandbedjes te huur, maar je mag ook gewoon lekker met je billen in het zand gaan zitten hier. Het strand loopt heel geleidelijk af, dus het is ook ideaal voor gezinnen met kinderen. Morinj is echt onze favoriet qua stranden aan de baai van Kotor. We zijn er 2 keer een middag geweest.

Uvala Veslo is een afgelegen strand, waar je echt één van de weinige bezoekers bent, zelfs in hartje zomer. Dit strand is geen zandstrand, maar bestaat uit twee rotsachtige baaien op het schiereiland ten westen van Kotor. Niet ver van Uvala Veslo bevindt zich ook de “Blue Cave”. Voor een bezoekje aan die grot heb je een bootje nodig. Strandstoelen of enige andere voorzieningen zijn er hier niet, maar rust vind je er meer dan genoeg. En een schitterend blauwe zee ook!

mooie stranden aan de baai van KotorMorinj en Uvala Veslo: mooie stranden aan de baai van Kotor

Vissersdorpje Rose en stranden

Op hetzelfde schiereiland waar Uvala Veslo zich bevindt, is ook één van de meest fotogenieke vissersdorpjes van Montenegro te vinden. Rose is hemelsbreed slechts een kilometer of 10 vanaf Uvala Veslo, maar in de praktijk zijn het toch een flink aantal bochten langs smalle wegen een eindeloze heuvels. We zijn een klein half uurtje onderweg om het schiereiland over te komen, maar als we Rose dan zien liggen worden we helemaal blij. Ondanks dat een groot deel van het voormalige vissersdorpje tegenwoordig als resort dienst doet, zijn het karakter en de sfeer goed bewaard gebleven. Zelfs op zonnige zomerdagen voelt ’t er nooit echt te druk.

Wij wandelen in de late namiddagzon over de kleine promenade langs de voormalige visserswoningen, voordat we neerploffen op één van de weinige zandstranden in de omgeving van Kotor. Eigenlijk is het niet helemaal eerlijk, want het strand is nog maar net deze zomer opgespoten. Het Forte Rose resort heeft er een nieuwe laag zand neergelegd voor haar gasten. Als wij er zijn is het strand vrij toegankelijk voor iedereen. Geen idee of dat zo blijft, maar een fijn strandje is het nu in elk geval wel nog.

mooi strand en haven van vissersdorpje RoseHet mooie strand en de haven van vissersdorpje Rose

Iets wat wij zelf niet gedaan hebben, maar me wel heel erg leuk lijkt voor een volgende keer in de baai van Kotor is de veerboot van Rose naar Herceg Novi. Dit leuke stadje ligt tegen de grens met Kroatië en de veerboot tussen Rose en Herceg Novi vaart is in de zomermaanden 7 keer per dag.

Uitstapje naar Budva en Krapina

Een half uurtje ten zuiden van Kotor ligt Budva, de andere enorm populaire plaats aan zee van Montenegro. In de zomermaanden is het druk op de weg, tussen beide historische stadjes. De stranden in en rond Budva zijn overvol. Wij zijn echt geshockeerd bij het zien van de mensenmassa’s. En dan zijn wij er nog wel in het jaar waarin de Russen massaal niet kunnen komen. We blijven niet al te lang op het strand, waar je haast geen zandkorrel meer tussen de handdoeken kunt onderscheiden. Het stadje Budva, met haar dikke, zandkleurige stadsmuur en Middeleeuwse straatjes en bouwwerken is ongelooflijk pittoresk. Overdag kun je hier prima rondkijken, want de meeste mensen zijn dan toch op het strand. De stadspoorten, kerkjes en pleintjes doen ons erg denken aan Kroatië.

wandelpad en tropische oase bij Krapinawandelpad en tropische oase bij Krapina vlakbij Budva

Het echte pareltje van Budva ligt echter niet aan de kust. Als je een paar kilometer bergopwaarts het binnenland in rijdt, wordt je omgeven door groen. Daar, midden in de heuvels, met hier en daar nog een waanzinnig zicht op de blauwe kust, ligt een paradijsje verscholen. Krapina heeft een eigen waterval en bron en een heerlijk zwembadje en restaurant. Ga hier zeker een keer lunchen en genieten van de natuur! Wij zien er de mooiste vlinders en libellen en de meiden nemen een duik in het heldere water dat hier naar beneden stroomt.

Veel meer bezienswaardigheden in dit deel van Montenegro

Vanuit Kotor rijden wij naar de omgeving van Virpazar, waar we in een uitzonderlijk gastvrije homestay verblijven op 5 minuten van het Skadar meer. Dit unieke plekje is slechts een dik uur van Kotor. Ook van hieruit zijn weer meer dan genoeg te gekke dagtrips te maken. Montenegro is echt een klein land, waar op korte afstand veel te beleven valt. Wil je graag meer zien en doen vanuit 1 plek, dan zou je de bezienswaardigheden rond het meer van Skadar ook vanuit Kotor kunnen doen. Wij hadden ons verblijf bij die hele lieve dame echter voor geen goud willen missen.

Zou jij de bezienswaardigheden rond de baai van Kotor ook willen bezoeken? Een andere highlight tijdens een rondreis door Montenegro is trouwens een korte roadtrip over de Durmitor Ring.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *