bezienswaardigheden Algarve om van te houden

Algarve bezienswaardigheden om van te houden

Toen ik vóór ons vertrek naar de Algarve bezienswaardigheden opzocht die we zeker niet mochten missen werd het al gauw duidelijk: ik ben geen strandtype, maar de stranden en rotskusten zijn toch wel dé aantrekkingskracht van dit stukje Portugal. Al gauw was mijn lijstje must-see stranden in de Algarve dus lang genoeg om elke dag minimaal 1 strand te bezoeken. Van alle andere bezienswaardigheden die ik tegenkwam was ik niet direct onder de indruk, maar je kan toch niet alleen de kust gezien hebben, toch?! Dus voegde ik ook andere dingen toe. Geen idee of het ’t onverwacht heerlijke weer was, de gouden gloed van het lage zonlicht in februari of het feit dat we deze reis met een oude vriendin maakten, die we jaren niet gezien hadden. We werden een beetje verliefd op al die plekken, zoals een jaar eerder iets noordelijker, in Sintra. Op één na overtroffen alle bezienswaardigheden in de Algarve onze verwachtingen.

Tegenvaller

Laat ik meteen maar beginnen met een plek die ons niet kon bekoren, dan hebben we dat maar meteen gehad. Iedereen is enthousiast over Lagos, het meest charmante stadje in de Algarve. Volgens velen. Niet volgens ons. Wij vonden Lagos echt totaal niks hebben. Na een uurtje rond slenteren door de met toeristenwinkeltjes gevulde binnenstad en langs de behoorlijk overgewaardeerde bezienswaardigheden aan de rand daarvan hadden we het eigenlijk wel gezien. We misten vooral sfeer, maar misschien speelde het feit dat juist op deze ochtend de zon het wat liet afweten ook wel mee. Gauw verplaatsten we ons een paar kilometer naar het zuiden. Naar een paar van die geweldige stranden en de fantastische rotskust, waarin Lagos dan wel weer echt uitblinkt.

Algarve bezienswaardigheden - LagosLagos heeft leuke hoekjes, maar wist ons niet te “pakken”

Ponta da Piedade

We bezoeken eerst de verste van de 3 stukjes kust, zo’n 2 kilometer ten zuiden van Lagos. Ponta da Piedade is een stukje rotskust waar je kan genieten van de uitzichten over het blauwe water, dat een geweldig contrast vormt met de gele en oranje kleur van de rotsen in het water. Geheel terecht één van de top bezienswaardigheden van de Algarve! De uitzichten veranderen bij elk hazenpaadje dat we volgen. In de diepte zien we ergens een minuscuul strandje liggen in het gouden namiddaglicht. Een lange, stenen trap leidt ons naar het water, waar je in een bootje tussen de bizarre rotsformaties door kan varen. De golven zijn behoorlijk pittig vandaag, dus wij slaan even over en rijden terug richting Lagos.

Mooiste stranden Algarve

Een kilometer verderop nemen we de afslag naar Praia Camilo, waar we met één blik over de rand van de parkeerplaats vaststellen dat daar beneden hét meest fotogenieke strand van de omgeving ligt. De zon zakt echter al behoorlijk weg en om daar nog wat langer van te genieten maken we een wandeling langs de rotsachtige kust, voor we nogmaals in de auto stappen.

Algarve bezienswaardigheden strand en kustgeweldige stranden en de fantastische rotskust bij Lagos

Het laatste strand dat we tegenkomen, weer vlak vóór Lagos, is één van de meest bekende bezienswaardigheden van de Algarve: Praia Dona Ana. Vanaf de parkeerplaats kijken we naar beneden, waarna we in eerste instantie concluderen dat het strand er mooi uitziet, maar het niet haalt bij een aantal van de stranden die we eerder in de week bezochten. Die gedachte verandert gek genoeg bij iedere tree die we afdalen op de toegangstrap. Hoe lager we komen, hoe hoger de rotsen oprijzen en hoe prachtiger het goudkleurige strand wordt. Ondanks dat het niet druk is, lijkt dit strand wat intiems en gezelligs te hebben en we blijven zitten tot de zon onder gaat en ’t écht te koud wordt.

De stranden en rotskusten zijn dé highlight van de Algarve. Ik noem er hier slechts 2, maar er zijn tientallen geweldig mooie stranden in dit deel van Portugal. Ik verzamelde de mooiste stranden van de Algarve voor je in een aparte blog.


Alle bezienswaardigheden van de Algarve die we bezochten in één filmpje

Ferragudo

Het vissersdorpje Ferragudo is slechts een steenworp verwijderd van de lelijke, betonnen hoogbouw van Portimao, maar je bent hier toch meteen in een compleet andere wereld. Hoewel ik me kan voorstellen dat het in het hoogseizoen hier al gauw te vol voelt, is het in de winter echt een authentieke ervaring om langs de kade te slenteren en door de stille straatjes omhoog te klimmen naar de kerk. Heerlijk om in stilte te kijken hoe de vissers hun netten oprollen en repareren, terwijl de geur van vers gebakken vis en groenten in je neus kriebelen. De visrestaurantjes hier zijn zeker een aanrader om even neer te strijken.. verser krijg je het niet!

Algarve bezienswaardigheden - FerragudoZeker in het laagseizoen een hele fijne, authentieke plek in de Algarve

Loulé

De zaterdagmarkt van Loulé is beroemd en ook één van die bezienswaardigheden in de Algarve die iedereen wel kent. Wij waren er echter tijdens een veel groter spektakel: het jaarlijkse carnaval. De optocht zorgt ervoor dat dit stadje met haar sfeervolle hoekjes en prachtige marktgebouw bruist. Voor even waanden we ons in Brazilië, met al die prachtig versierde praalwagens, de swingende muziek en de schaars geklede dames (en heren 😉 ). Ben je in de Algarve in februari / maart, dan loont het zeker om te kijken of je het kan combineren met dit fantastische festijn in Loulé.

Silves inclusief haar markt

De eerste aanblik van Silves betovert je meteen. Of is het gewoon dat ik een zwak heb voor plaatsen waar een fort hoog bovenuit torent?! Fantastisch gezicht vind ik dat in elk geval. Wij bezochten Silves op zaterdagochtend en waren verrast dat het marktdag was. Leuke kraampjes met volop lekkere streekproducten en verder wat tweedehands boeken en curiosa. Ook hier in de winter weinig meer dan de lokale ervaring, met inwoners die hun boodschapjes doen en smalle straatjes waar afbladderende gebouwen een bijzondere schoonheid lijken te hebben. Ik werd stiekem verliefd. Op allemaal.

Algarve bezienswaardigheden - SilvesVan de historische panden in Sives móet je wel houden

Ilha da Culatra

Mocht je toch nog de indruk hebben dat de Algarve bezienswaardigheden te kort komt, kijk dan vooral eens verder dan de bekende stadjes en de kust van het meest toeristische deel. Niet ver van Faro liggen namelijk een stel eilanden die zo dichtbij, zo eenvoudig, maar toch zo bijzonder zijn. Ilha da Culatra is zo’n eiland, waar je in een half uur naartoe vaart vanuit de haven van Olhao en waar je het idee hebt mijlenver van de bewoonde wereld te zijn. Stel je een Waddeneiland voor, maar dan warmer, zonniger en heel relaxt. Zodra je de veerboot afstapt heb je het idee dat tijd niet meer bestaat. Spectaculair is het absoluut niet, maar toch heb ik dit eiland, met haar zandduinen (en haar heerlijke pasteitjes) in mijn hart gesloten.

Algarve bezienswaardigheden - CulatraCulatra – Eén van de meeste relaxte bezienswaardigheden van de Algarve

Algarve bezienswaardigheden die we oversloegen

Veel meer dan de kust zien de meeste mensen niet in de Algarve. Wij bezochten daarnaast wat stadjes en hadden ’t vaste voornemen ook het binnenland in te trekken, bijvoorbeeld om van het uitzicht vanaf Mount Foia / Monchique te genieten. Een dagje Faro had ons ook leuk gelegen, een stad die door velen ondergewaardeerd wordt en alleen als startpunt van de vakantie wordt gezien. We hadden simpelweg niet genoeg tijd en willen in de toekomst zeker deze plekken ook zien, net als Tavira in het Oosten van de Algarve. Dat was nu echt te ver rijden.

Hoe deze bezienswaardigheden bezoeken

Wil je maximaal de tijd hebben om alle bezienswaardigheden van de Algarve te zien, dan is een huurauto eigenlijk echt noodzakelijk en met een beetje speurwerk helemaal niet zo duur. Bussen komen niet op de meer afgelegen plekken, zoals de uitgestrekte stranden aan de Westkust van de Algarve, en in de avonden en weekenden rijden er nog slechts een paar. Op tijd rijden de meeste bussen ook niet echt, vertragingen van een paar minuten tot een kwartier zijn vrij gebruikelijk. Ga je vliegen naar Faro, dan is op de luchthaven een prima aanbod aan huurauto’s in elke prijsklasse. Mocht je echt een beperkt budget hebben, dan loont het om vooraf uit te zoeken welke bussen je waar brengen. De trein is overigens nog goedkoper dan de bus, maar de meeste toeristische plekken hebben geen station en er zijn een beperkt aantal treinen per dag.

Algarve bezienswaardighedenDe meer afgelegen stukjes kust in het Westen van de Algarve bereik je moeilijk met de bus

Overnachten Algarve handig plannen

Als je een centrale overnachtingsplek kiest, heb je alle bezienswaardigheden van de Algarve binnen handbereik. Een verblijf in Albufeira is daarom een goed idee. Onze eigen overnachtingsplek had ik een beetje centraal gekozen ten opzichte van de plekken die we wilden bezoeken. De meeste centrale plek, van waaruit we eigenlijk alle bezienswaardigheden binnen een uur konden bereiken was Portimao. Midden in de betonnen hoogbouw slapen, paste alleen niet echt in het plaatje dat ik heb van een relaxte vakantie en dus keek ik verder. En vond ik dit fijne appartement aan de rand van de stad. Culatra hebben we op onze laatste dag bezocht, voordat we aan onze terugvlucht vanuit Faro (in de avond) begonnen. Zo hoefden we niet anderhalf uur heen- en daarna weer terug te reizen. Onze accommodatie bleek in werkelijkheid ook echt heerlijk, pal aan één van de mooiste stranden en van alle gemakken voorzien. Er was zelfs een binnenzwembad, aangezien ik wel wat regen had verwacht in februari (maar die bleef gelukkig uit).

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

14 reacties op “Algarve bezienswaardigheden om van te houden

  • Yvonne zegt:

   Fijn dat jij het wel een toffe plek vind en genoten hebt van Lagos.. grappig om te merken hoe verschillend dat kan zijn.

 1. Marcella zegt:

  Leuk om te lezen! Wij willen de Algarve nog erg graag bezoeken, maar verder dan de mooie stranden bij onder andere Praia Camilo ben ik nog niet gekomen (ook omdat we nog geen concrete plannen hebben). Jouw artikel ga ik dus zeker opslaan, het staat bomvol fijne tips! En wat ik kan overslaan 😉

  • Yvonne zegt:

   Jullie gaan vast een keer die kant op Marcella, net zoals ik echt naar Sevilla ga, haha.. fijn om te horen dat dit blog nuttig is voor je.

 2. Marcel | yourtravelguideonline zegt:

  Wij waren in september in de Algarve, en ik vond het er heerlijk! Mooie stranden, ruige kustlijnen en sfeervolle dorpjes. Wat jij had bij Lagos herken ik wel. Het was leuk om daar rondgelopen te hebben maar ik miste de sfeer, die wel in Loulé aanwezig is. Het blijkt maar weer dat de Algarve veel te bieden heeft. Wij hebben namelijk heel andere dingen gedaan.

  • Yvonne zegt:

   Haha, inderdaad.. er is genoeg te doen en te zien, zeker voor een week.. wij zouden er zo nog een tweede week naartoe kunnen en allemaal andere dingen zien.

 3. Dewi zegt:

  De Algarve lijkt me zo mooi, maar ik ben altijd een beetje bang geweest voor een ervaring zoals jij nu beschrijft over Lagos. De stranden en rotsformaties zien er wel echt geweldig uit, dus zou er toch graag een keer naartoe gaan.

  • Yvonne zegt:

   Gewoon een keer proberen en dan in de winter, net als wij. Alleen de zon is dan al heel erg lekker en zeker de moeite waard.

 4. Wanda zegt:

  Wij waren er in maart 2017 en genoten toen inderdaad vooral van de prachtige stranden terwijl we daar normaal nooit komen eigenlijk. Maar juist vanwege die prachtige rotsen, is het gewoon mooi om te zien. Lagos vonden wij wel wat hebben maar dat kwam denk ik ook om dat er net een marktje was en dan heb je al snel een ander sfeerbeeld natuurlijk.

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat het met een markt wel een stuk levendiger wordt. Zo kan je zien dat het ook belangrijk is op wel moment je ergens bent. Wij waren op de marktdag in Silves en vonden het mede daardoor erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *