Zilverkust Portugal

De Zilverkust van Portugal is meer dan strand alleen

De Costa de Prata, de Zilverkust van Portugal, is lang zo bekend niet als strandbestemming als de Algarve. Toch heeft de Zilverkust misschien wel meer te bieden dan de Algarve. Hier kun je niet alleen van het schitterende strand genieten, maar ook van indrukwekkend Unesco Werelderfgoed, sfeervolle, Middeleeuwse stadjes, levendige vissersdorpjes en een heel mooi achterland. Bovendien zijn zowel Lissabon, als Sintra én Coimbra, heel goed als dagtrip te bezoeken. Voor Porto ben je wat langer onderweg, maar dat kan zeker ook. Tenslotte beleef je aan de Zilverkust van Portugal meer rust, dan wanneer je kiest voor een vakantie in de Algarve. Hier vind je nog geen torenflats vol toeristen langs de stranden. Ik neem je mee naar de Zilverkust en deel de mooiste plekjes met je.

De Zilverkust ontdekken vanuit São Martinho do Porto

Na aankomst in Lissabon, met één van de low cost vluchten, halen we onze huurauto op om direct een flink stuk Noordwaarts te rijden. We hebben in São Martinho do Porto een appartement geboekt op nog geen vijf minuten lopen vanaf het strand aan de Zilverkust. Pal voor de deur is het kleine treinstationnetje vanwaar je eventueel uitstapjes kunt ondernemen, maar zelf gebruiken we steeds onze huurauto. De treinen rijden hier niet echt frequent. In de tuin van ons appartementencomplex is een zwembad met apart kindergedeelte en een kleine speeltuin. Na een dag sightseeing of strand, vermaken onze meiden zich hier uitstekend. Het strand van São Martinho do Porto is een perfecte, ronde baai met een kleine opening naar zee. Hierdoor zijn de golven nooit hoog en daarmee is dit een geweldig strand voor jonge kinderen.

Zilverkust São Martinho do PortoAan de Zilverkust is São Martinho do Porto een fijne thuisbasis met kinderen

Nazaré

Op een kwartier rijden vanuit ons appartement staan we in Nazaré, een ontzettend fijn vissersplaatsje, waar de vissersvrouwen nog dagelijks de vers gevangen en gedroogde vis verkopen. Langs de boulevard en op het strand bemannen ze hun kramen met de meest uiteenlopende, kleurrijke vangst. Inktvissen en nog meer vissen hangen te drogen in de zon, op zelf gemaakte, houten rekken. Even verderop liggen verschillende felgekleurde vissersboten op het strand. Voor de kinderen zijn er springkussens en speeltuintjes. Het strand is heerlijk breed, maar vaak zijn er wel behoorlijk pittige golven. Niet voor niks vind hier ieder jaar een groot, internationaal surfevenement plaats. Ook leuk is het om het de funicular de berg omhoog te treinen, om Nazaré van bovenaf te bekijken.

Het waait vrijwel altijd flink aan het strand van Nazaré. Dit is daarom niet zo’n goed strand om lekker een dagje te chillen. Je bikini heb je hier zeker buiten het hoogseizoen niet nodig en zwemmen met kinderen is een risico. Het is echter wel super voor de kinderen om er lekker uit te razen en door de branding te rennen.

Nazaré stoere vissersNazaré is een fijn vissersplaatsje met een heerlijk strand en genoeg te doen

Ridders en kastelen in Óbidos

Als we Óbidos voor de eerste keer naderen weten we niet wat we zien. De enorme stadsmuur en het kasteel van Óbidos zullen bij iedereen tot de verbeelding spreken. Het is alsof je zo de Middeleeuwen binnen stapt. Een wandeling over de dikke muren in de ochtend of avond is echt een aanrader.

Het imposante 12de eeuwse kasteel huisvest tegenwoordig een Pousada (een luxe hotel) en in juli vind je hier het zwaartepunt van het Middeleeuwse festival. Dit Mercado Medieval is een twee weken durend Middeleeuws festival met live entertainment, steekspel wedstrijden, geroosterde varkens aan het spit en genoeg grog voor de hele omgeving. Wie in Middeleeuwse kleding naar het festival komt mag voor half geld binnen, maar je kunt ook ter plekke een kostuum huren. Ook kinderen zullen zich op dit festival zeker niet hoeven vervelen! De kasteelmuren zijn echter zo indrukwekkend, dat Óbidos áltijd een goed plan is als je de Zilverkust aandoet, mét of zonder kids.

Obidos met kinderenDe stadsmuren en het kasteel van Óbidos spreken tot de verbeelding

Unesco Werelderfgoederen Portugal

In Portugal vind je heel wat Unesco Werelderfgoederen en met een beetje puzzelen kun je er meerdere in één vakantie, of zelfs op één dag, bezoeken. Batalha, Alcobaça en Tomar liggen niet erg ver van elkaar op ongeveer een uur ten noorden van Lissabon en vlakbij de Zilverkust. Wij doen een tour langs alle drie de dorpemn en zijn aan het eind van de dag nóg niet verveeld, doordat ze elk weer een compleet eigen karakter hebben.

Deze drie dorpen zijn allemaal vooral de moeite van een bezoek waard vanwege hun prachtige kloosters, hoewel het Middeleeuwse Tomar ook een prima dagtocht is vanwege de sfeervolle straatjes, oude kerken en gezellige winkeltjes. Zowel in het stadje zelf als op de heuvel van het klooster voel je de eeuwenlange geschiedenis van deze plek, die ooit door de Tempeliers tot hoofdkwartier werd gemaakt. Deze tempeliers bouwden hier hun kasteel, waarvan de indrukwekkende stadsmuren tot de dag van vandaag overeind staan. Het Convento de Cristo, dat hoog boven het stadje staat en de andere twee Unesco sites zijn echter dé grote trekpleister van de regio en dat is niet voor niets. De Christelijke monumenten van met name Batalha en Tomar lieten ons en de kinderen af en toe sprakeloos. En dat wil wat zeggen. 🙂

werelderfgoed vlakbij de ZilverkustDit Werelderfgoed vlakbij de Zilverkust liet ons soms sprakeloos

De Real Abadia de Santa Maria de Alcobaca is een één van de grootste kloosters van het Iberisch schiereiland, maar toch waren we vooraf niet echt voorbereid op de omvang. Als we onze auto parkeren op het marktplein ervoor, moeten we eerst even goed kijken om het te geloven. Dit twaalfde-eeuwse klooster zal in de Middeleeuwen vast een begrip in de wijde omgeving zijn geweest. Ook binnen is alles groots, van de toegangsdeuren tot zuilen in de kerk. Waar de Real Abadia de Santa Maria de Alcobaca vooral groot is, sta je bij het Mosteiro de Santa Maria da Vitória in Batalha vooral te kijken van alle gotische versieringen en details. Bijzonder aan dit klooster is het ontbreken van een echte klokkentoren. Dit gemis is echter ruimschoots goedgemaakt door de toevoeging van verschillende torentjes en pinakels verspreid over het hele gebouw.

Dagtrip naar Lissabon, Sintra of Coimbra vanuit de Zilverkust

Een beetje afhankelijk van waar je precies aan de Zilverkust verblijft sta je in iets meer dan een uur in Lissabon, Sintra of Coimbra. Alle drie zijn dit geweldige plekken voor een dagtrip, waar je jezelf de hele dag kunt vermaken. Parkeer je auto in alle drie de gevallen wat buiten het centrum en gebruik het OV of de benewagen om alle mooie plekjes te zien die je graag wilt bezoeken. De tram is in Lissabon sowieso een aanrader.

Lissabon TramDe tram is in Lissabon sowieso een aanrader

In Lissabon parkeren wij ten Westen van de wijk Belém, op één van de gratis parkeerplaatsen, om van daaruit op de tram te stappen naar het centrum. Je kunt dan op het Praca de Comercio uitstappen en van daaruit door het centrum struinen en de Sé de Lisboa en het Castelo de Sao Jorge bezoeken. Ook een ritje met de beroemde tramlijn 28 loopt dwars door het historische centrum. Op de terugweg naar onze auto nemen we dezelfde tramlijn langs de kust, om in Belém nog even de beroemde Pasteis de Belém te proeven en het Mosteiro dos Jéronimos en de Torre de Belém te bezoeken.

Ook in Sintra parkeer je het best wat buiten het centrum. Ondanks dat wij buiten het hoogseizoen aan de Zilverkust verbleven is Sintra zelfs dan best druk. In de zomermaanden is het misschien zelfs beter om met het OV deze kant op te gaan, omdat ik me kan voorstellen dat het dan dramatisch kan zijn om je auto ergens kwijt te raken. Plekken die je zeker niet moet overslaan in Sintra zijn het Palacio Nacional, het Castelo dos Mouros en Palacio de Pena. Ook paleis Montserrate, wat buiten Sintra, en het naastgelegen dorpje Colares zijn de moeite van een bezoekje, net als het meest Westelijke punt van Europa: Cabo da Roca. Er rijden toeristenbussen heen en weer tussen de verschillende toeristische bestemmingen, ideaal als je met het OV naar Sintra gekomen bent.

Sintra historisch centrumHet historisch centrum van Sintra

In de fotogenieke universiteitsstad Coimbra ben je waarschijnlijk net wat sneller uitgekeken dan in Lissabon en Sintra. Geen probleem, want vanuit de Zilverkust passeer je het stadje Leiria, met haar hooggelegen, Middeleeuwse kasteel. Dit is een leuke stop om je dagtrip naar Coimbra compleet te maken.

De mooiste grotten van Portugal, vlakbij de Zilverkust

Tijdens onze week aan de Zilverkust hadden we er zelf geen tijd meer voor, maar in het binnenland vind je de mooiste grotten van Portugal. De Mira de Aire is de grootste en ligt aan de rand van het natuurgebied Parque natural das Serras de Aire e Candeeiros. Deze kalkheuvels zijn ook een aantal prachtige wandelingen te maken met geweldige vergezichten. Een volgende keer willen wij zeker een kijkje gaan nemen, zowel boven als onder de grond.

De Zilverkust met kinderen

Alle bovengenoemde bezienswaardigheden aan de Zilverkust zijn ook leuk om met kinderen te bezoeken. De steden, die normaal gesproken misschien minder favoriet zijn, bieden genoeg afwisseling en Middeleeuwse bouwwerken om het ook voor hen interessant te maken. Met grotere kinderen is fietsen door Lissabon trouwens nog een aanrader. Behalve de bovengenoemde stranden, zijn ook de stranden rond Santa Cruz de moeite. Hier vind je lange, uitgestrekte zandstranden waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. De ruige kust van Cabo Carvoeiro bij Peniche is geweldig om even te bezoeken, om daarna lekker neer te strijken op het mooie strand van Baleal. Een leuke uitje met jongere kinderen is het Dinopark in Lourinha. Dit themapark heeft meer dan honderd dino’s nagemaakt op ware grootte.

Zilverkust met kinderenDe Zilverkust met kinderen ontdekken is een feestje

beste reistijd Zilverkust

Ondanks dat het echte massatoerisme aan de Zilverkust nog ontbreekt, zijn juli en augustus uiteraard wel de drukste maanden hier. Je vindt er dan wel meer gezelligheid dan buiten het seizoen. Juni en september zijn een stuk rustiger en hebben prima weer en nog genoeg levendigheid. Zelf waren wij hier in de meivakantie, eind april, begin mei. Het is dan overal heel rustig en met een beetje geluk heb je al lekker weer. Toch valt er in Portugal een stuk meer regen dan veel mensen verwachten. Je moet aan de Zilverkust echt een beetje mazzel hebben met het weer in het voor- en najaar. Vanaf halverwege oktober tot april is het vaak onbestendig en kan het zelfs echt fris worden.

De Zilverkust is wat mij betreft een erg fijne vakantiebestemming voor wie niet houdt van massatoerisme en voor wie naast de stranden wat cultuur wil snuiven. Wat denk jij, zou de Zilverkust ook wat voor jou zijn?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »