fbpx
Ilha da Culatra

Ilha da Culatra – geheim van de Algarve

leestijd: 4 minuten

Ilha da Culatra is één van de bijzonder relaxte, authentieke eilanden voor de kust van Faro en ondanks dat de Algarve toch bepaald geen onontdekt stukje Portugal is kan je hier echt nog genieten van rust en ruimte. Zelfs in het hoogseizoen, of op een zonovergoten zondag, als wij Ilha do Culatra aandoen. Vooraf heb ik geen enorm hoge verwachtingen, want de plaatjes die ik op internet gevonden heb van dit eiland doen me toch vooral denken aan onze eigen Waddeneilanden. Mooi, maar al bekend en dus voor mij automatisch minder spannend. De sfeer die er hangt is echter moeilijk te beschrijven en niet te evenaren, waardoor ik na een dag op dit heerlijke eiland de plek in mijn hart gesloten heb. Ga je mee, dan laat ik je Ilha do Culatra zien door mijn ogen!

Natuurpark Ria Formosa

Dé reden dat het natuurpark Ria Formosa, waar Ilha da Culatra middenin ligt, zo op de Waddenzee en haar eilanden lijkt is dat ook hier eb en vloed zo duidelijk aanwezig zijn en je er dezelfde uitgestrekte zandstranden en zelfs duinen vindt. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en wandelend één van de eilanden verkennen of een boottochtje door de vele waterwegen maken. Wij komen echter onze laatste vakantiedag slijten en willen na een weekje actief de Algarve verkennen nog een dag ontspannen voor we in de avond aan onze terugvlucht beginnen.

Ilha da Culatra net een WaddeneilandNatuurpark Ria Formosa heeft veel weg van een Waddeneiland

De veerboot naar Ilha da Culatra

Het is, zeker voor een vakantie, nog best vroeg als we met de auto richting Olhao rijden. Wij slapen namelijk in de Westelijke Algarve, over de snelweg ongeveer een uurtje verderop en we hebben een boot te halen. Een veerboot om precies te zijn. En die vertrekt om precies 11 uur.

Deze veerboot maakt buiten het hoogseizoen, van 21 september tot 31 mei, slechts 4 rondjes per dag. Om 7 uur, 11 uur, 1 uur en 18:30 uur vertrekt hij vanuit Olhao, om via Ilha da Culatra (het deel van het eiland rond het vissersdorp centraal op het eiland), via Ilha do Farol (het andere deel van het eiland, met een kleine dorpje aan de Zuidwest kant van het eiland) terug te keren naar Olhao. Aankomst in Ilha da Culatra is een half uurtje na vertrek uit Olhao en in Ilha do Farol zo’n 3 kwartier na vertrek. In de zomermaanden gaan er meer boten.

Om heel het eiland te verkennen is het leuk om uit te stappen in Ilha da Culatra en na een verkenningstocht van het dorpje via de boardwalk en het langgerekte strand naar Ilha do Farol te lopen, om daar weer de veerboot naar Olhao te pakken. In één van beide dorpjes kan je dan nog een lekker vers visje meepakken.

aankomst Ilha da CulatraVertrek uit Olhao en aankomst op Ilha da Culatra

Parkeren kan gratis, op het parkeerterrein waar Av. 16 de Junho en Av. 5 de Outubro elkaar ontmoeten. Je hoeft dan maar 2 minuutjes te lopen naar de Ferry terminal, waar je vanaf 30 minuten voor vertrek een kaartje voor de boot koopt voor nog geen 3 euro enkele reis. Kinderen tot 12 hebben geen kaartje nodig.

Aankomst Ilha da Culatra

Na een korte trip door de redelijk smalle en ondiepe wateren tussen de eilanden, heerlijk in het zonnetje op het bovendek, komt Ilha da Culatra gauw dichterbij. Een kleurrijke vissershaven, vol bootjes en met netten overal waar je kijkt, ligt op ons te wachten. Een verhard pad is er niet langs de haven en we struinen door het mulle zand, samen met een paar katten op zoek naar restjes vis. Het geluid van zeemeeuwen is alles wat we horen, de vissers repareren hun netten in stilte.

Ilha da Culatra vissershavenaankomst in de vissershaven Ilha da Culatra

In het dorpje Culatra aangekomen pikken we het enige verharde pad van het eiland weer op in de richting van het strand. In de hoofdstraat snuiven we wat sfeer, als een andere geur onze neus binnendringt. De geur van vers gebakken pasteis de Nata, Portugese custardtaartjes. We volgen onze neus en zien aan al gauw aan onze rechterkant een klein bakkerswinkeltje, waar de geurende pasteitjes op de toonbank staan. Op het stoepje genieten we van onze buit, voor we verder hobbelen, langs kunstige voortuintjes en sfeervolle geveltjes.

Ilha da Culatra - dorpjeHet dorpje op Ilha da Culatra is echt té schattig en de taartjes té lekker

Boardwalk, duinen en strand

Aan de rand van Culatra staat, in het woestijnachtige landschap, een recent geverfd vissersbootje, waar onze kids niet aan voorbij kunnen lopen zonder even kapitein gespeeld te hebben. Zodra we de bebouwing echt achter ons laten gaat het verharde pad over in een houten boardwalk, die een schitterend uitzicht biedt over het duinlandschap voor ons. De duinen zijn een stukje minder hoog dan die in Nederland, maar toch heeft het eiland hier veel gelijkenis met het Noordzeestrand thuis.

Na een minuut of 10 lopen we, via een opening in die duinen, zo het brede zandstrand op. En dan is het alsof de tijd niet meer bestaat en lunchen we in een duinpan, uit de wind en in het zonnetje, met onze meegebrachte broodjes, beleg en drankjes, waarna de kinderen schelpen zoeken en lekker ravotten op het strand. Het is al halverwege de middag als we terug slenteren naar de boot, zodat we helaas geen tijd meer hebben om een visje te eten in één van de restaurantjes, maar ook zonder die vis kijken we terug op een heerlijke dag.

Ilha da Culatra - boardwalk en duinenVia de boardwalk door de duinen, naar het lange strand van Ilha da Culatra

Overnachten op Ilha da Culatra

Zowel aan de kant van Ilha da Culatra als op Ilha do Farol kan je op verschillende plekken overnachten in leuke accommodatie, zoals dit schattige huis, met zelfs een zwembadje in de tuin. Slaap je liever op het vasteland, dan is dit schipperswoninkje echt té schattig en echt pal tegenover de pier waar de boten vertrekken. Zoek je wat meer ruimt, dan is dit riante appartement, met prachtig uitzicht ook niet ver van het water. En wil je nog meer eilanden verkennen, dan kan je op Armona, het iets drukkere zusje van Ilha da Culatra je vakantiehart helemaal ophalen in deze vakantiebungalow.

Category: Portugal

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


20 comments

 1. Wij waren er vanochtend en we zeiden precies hetzelfde: Wat een relaxte sfeer. Overwegend verweerde vissersmannen tegengekomen. Fuiken en netten. En met die borden over single use free! Sympathiek alles wat je tegenkomt. Het straalt er gewoon vanaf. Heel bijzonder. En fijn dat we nog even na konden genieten bij jouw verhaal Yvonne

  1. Wat heerlijk, dat jullie het precies hetzelfde hebben ervaren. Dank je wel voor het delen en fijne tijd in Portugal nog!

 2. Wat we in maart door de Coronapandemie niet meer voor mogelijk hielden is gisteren 4 september toch werkelijkheid geworden: we lagen op dat schitterende strand van Culatra Island!
  Yvonne, je hebt geen woord teveel geschreven, de aankomst met de boot, de wandeling door het dorp met al die mooie huisjes en de wandeling naar het strand, in één woord fantastisch.
  Er stonden behoorlijk hoge golven waardoor de branding mooi uitwaaierde over het brede strand, de golfsurfers hadden ook hun plezier er aan.
  Hopenlijk neemt het toerisme hier niet al te sterk toe, Olhão wordt al aardig vol gebouwd dus wie nog wil: nu gaan!

  1. Ohhh, wat heerlijk dat jullie daar waren. Ik vind het echt een geweldig mooie plek. Heb er speciale herinneringen aan, omdat ik er was met een vriendin uit Taiwan en haar zoontje. 🙂

 3. Wat een leuk, lief verslagje.
  We zijn hier een paar jaar geleden geweest met een rondvaartboot met een meertalige aardige jonge schipper die ons langs Culatra en Farol heeft gevoerd en er veel over verteld heeft.
  We hopen 25 augustus weer naar Moncarapacho te gaan en dan zullen we zeker de hierbeschreven wandeling gaan maken, we hebben nu al voorpret!

  1. Heerlijk is dat hè, die voorpret. Hopelijk gaat het allemaal lukken, eind augustus. Veel plezier alvast!!

 4. Ik wist nog niet eens dat er eilandjes voor de kust lagen die je kon bezoeken, maar het is ook al wel zes jaar geleden dat ik in de Algarve was én we reisden toen met de trein, dus zonder auto. Dan zijn de meer afgelegen plekjes wat moeilijk om te ontdekken. Die boardwalk ziet er tof uit!

  1. Dit eiland is denk ik ook met openbaar vervoer goed te doen. De bus reed voor de “haven” langs en dan kon je zo over hoppen op de boot.. tip voor een volgende keer. 😉

 5. Wauw, wat een fijne authentieke plek is dit! Nooit van gehoord, maar ziet er heel tof uit. Leuk dat jullie altijd van die fijne rauwe pareltjes ontdekken!

  1. Het zijn voor ons dé plekken die het reizen de moeite waard maken. Mocht je naar de Algarve gaan, dan is dit echt een aanrader.

 6. De Algarve staat niet hoog op mijn wishlist met name omdat het er al zo plat gelopen is door toeristen. Maar door jouw verhalen en mooie foto’s ben ik toch gaan twijfelen. Er zijn dus wel plekken te vinden waar je de echt Portugese sfeer kunt ervaren. Buiten het hoogseizoen waarschijnlijk…

  1. Inderdaad.. buiten het hoogseizoen zijn er heel prima fijne plekken te vinden en is het ook aan de kust heel goed te doen. Wij hebben erg genoten.

 7. Best bijzonder dat je middenin de Algarve toch nog zo’n authentieke plek vindt. Dat verwacht je inderdaad niet! Ik snap dat het eilandje je in z’n greep heeft gekregen 🙂

  1. Deze eilandjes hebben denk ik de mazzel dat je er even voor moet varen en die moeite neemt niet iedereen. Vonden wij helemaal niet erg.. we hadden alle ruimte! 🙂

 8. Wat leuk. Ria Formosa heb ik al eens uitgebreid bekeken toen ik iets meer dan een jaar geleden eventueel een paar dagen naar Faro wilde gaan, maar dat dat eilandje zo heet is me niet bijgebleven. Leuk dat je er geweest bent!
  De foto linksonder (van dat pad door de duinen) doet me grappig genoeg aan een duingebied/strand waar ik gewandeld heb op Formentera denken! Zal het in de naam zitten? 😉

  1. Wat grappig inderdaad.. het ligt niet echt in de buurt.. aan de andere kant, wij vonden het ook wat hebben van de Wadden en dat ligt ook niet bepaald in de buurt. 😉

 9. Tijdens onze roadtrip kozen we ervoor om Faro te verkennen en niet de boot naar Ilha da Culatra te pakken. Ik heb genoten van Faro maar dit eiland had ik graag willen bezoeken. De authentieke sfeer waar Portugal bekend om staat vind je hier in alle hoedanigheid terug. Een eiland om te onthouden voor een volgende keer.

  1. Wij hebben Faro dan weer overgeslagen. Maar ooit wil ik de Oostkant van de Algarve nog op, dus dan kunnen we dat mooi aan Faro koppelen. Lijkt me een verrassende stad.