Nazaré

Nazaré – geweldig vissersdorp én strandbestemming

Nazaré is een verzameling smalle straatjes, voorzien van kinderkopjes rondom een heerlijk breed zandstrand, afgeschermd door steile kliffen met nog meer witte huisjes er bovenop. Dit charmante vissersplaatsje was voor ons dé verrassing als je het hebt over badplaatsen in Portugals Estremadura. In de zomermaanden, op oudjaarsavond en met Carnaval kun je hier over de hoofden lopen, maar op een willekeurige doordeweekse dag in het voor- of najaar kun je hier weer even de sfeer proeven van vroeger, ver voordat het toerisme hier losbarstte. Ben je in de buurt? Plan dan zeker een bezoekje aan Nazaré in!

Nazaré nog steeds dé vissersplaats van de omgeving

Nog altijd verdienen verschillende families hun kostje met het vangen, drogen en verkopen van vis. Dat gebeurt op de traditionele manier en met hetzelfde type vissersboten als een paar eeuwen terug. Het is alleen pijnlijk duidelijk dat het bepaald geen vetpot is en de dames zetten alle zeilen bij om de aandacht van mogelijke klanten te trekken. Geen idee hoe lang ze dit nog kunnen volhouden, maar hun veelal nog traditioneel ogende kleding is vaak genoeg versteld en gerafeld en de inkomsten zijn duidelijk voor andere zaken nodig dan nieuwe kleding. Toch ogen deze vrouwen niet alsof ze hulp nodig hebben. Sterke, stoere dames zijn het, passend bij de sterke stoere mannen van Nazaré.

Nazaré PortugalNazaré nog altijd een echte vissersplaats

Sterke, stoere vissers in Nazaré

Hoe zij zo sterk en stoer komen? Vroeger was er geen haven hier en moesten de vissersboten over boomstammen het strand af, de zee in gerold worden. Daar moesten ze dan, al roeiend, de woeste branding trotseren om uit te varen. Bij thuiskomst moesten ze dan weer die branding uit getrokken worden, heel vroeger door ossen en later door tractoren. Een aantal van de traditionele vissersboten liggen op het strand. Ze zijn overduidelijk de trots van de lokale inwoners, zo mooi glimmend als ze erbij liggen. Hun felle kleuren steken prachtig af tegen het witte strand en de blauwe lucht.

Nazaré stoere vissersHet stoere vissersvolk van Nazaré en hun prachtige boten

Authentieke sfeer nog steeds voelbaar

Ondanks dat het toerisme tegenwoordig een behoorlijke stempel op Nazaré drukt vind ik het stukje strand waar deze vissersvrouwen hun waar aan de man brengen een echt authentieke sfeer uitstralen. De makreel, tong, baars, schaaldieren, sardines en zelfs inktvis wordt pal achter hen, op het strand gedroogd waar je bij staat. De zelfgemaakte, houten stellages worden beschermd tegen zeemeeuwen door vissersnetten die er overheen gespannen zijn, alles samen een fotogeniek gezicht. Kom je hier echt voor het strand dan kan je ook met gemak een fijn plekje vinden in deze baai. Overigens zijn er in de omgeving nog veel meer van dit soort fijne baaitjes te vinden.

Op zoek naar een identiek, sfeervol dorp aan de kust, maar dan in Frankrijk? Wij hebben ook enorm genoten van Leucate en haar bezienswaardigheden en stranden, in de Aude in het uiterste zuiden van het land.

Nazaré authentieke sfeerAuthentieke sfeer van een vissersplaats

Strand en haven van Nazaré

Ten zuiden van het grote strand vind je twee vuurtorens, die de haven van Nazaré aanduiden voor de kleine schepen en zeilboten die daar gebruik van maken. Deze haven is daar dus pas gekomen nadat de vissers jaren rechtstreeks vanaf het strand naar zee vertrokken. Prachtige rotsplantjes groeien overal aan de rand van het strand en de haven. Tussen de haven en de hoge klif aan de andere kant van het stadje is een heerlijk lang zandstrand, dat zelfs op drukke zomerdagen breed genoeg is om voor iedereen een plekje voor een badhanddoek en een parasol te bieden. Het strand loopt geleidelijk af, dus ook met kinderen is het hier prima zwemmen.

De haven van NazareEén van de vuurtorens van de haven van Nazaré

Nog meer Nazaré op en voorbij de klif

Dit is hoe Nazaré er beneden aan zee uitziet, maar tot de 18de eeuw stond dit deel van het land nog onder water. Het eigenlijke dorpje vind je bovenop de kliffen aan de Noordkant van het strand. Met een funicular kan je dagelijks tussen 7.15 en 21.30 elk kwartier zelf naar boven, om een kijkje in het oorspronkelijke dorpje te nemen of om van het heerlijke uitzicht te genieten.

Ook kan je in de herfst en winter, net ten Noorden van de kliffen, in Nazaré huizenhoge golven zien, waar surfers uit de hele wereld op af komen om hun levensgevaarlijke kunsten te vertonen. Zoek je meer goede surfspots in Portugal? Dan is moet je zeker eens wat meer lezen over surfen op Madeira!

Overnachten in Nazaré

Slaap je graag dichtbij alle actie, maar toch heerlijk rustig en mét zwembad? Dan is dit ruime appartement ideaal. Of betaal net ietsje meer en slaap bijna pal op het strand in deze kleinschalige accommodatie.

Zelf bezochten wij Nazaré vanuit ons appartement in Sao Martinho do Porto, op slechts een kwartiertje met de auto, maar net iets rustiger. Slaap je ook graag voordelig, vlak bij het strand en mét eigen zwembad? Dan is dit appartement jouw plek. En met een beetje mazzel is deze topper nog beschikbaar op jouw data!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

14 reacties op “Nazaré – geweldig vissersdorp én strandbestemming

 1. Tineke zegt:

  ‘Op zaterdag in de maanden mei en juni kunt u tegen de avond op het strand een interessant schouwspel bijwonen: de “arte xávega”. Vanuit zee arriveren netten vol vis, terwijl de vrouwen de vangsten van de dag al schreeuwend aan de man proberen te brengen.’
  Ik ben hier momenteel in Nazaré, enig idee rond welk uur bovenstaande traditie ongeveer zou plaatsvinden, lijkt mij intressant om eens mee te maken!

  • Yvonne zegt:

   Ik heb geen idee, maar kan je het daar niet aan iemand vragen? De lokale bewoners weten het vast! En laat even weten hoe het was. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Mocht je naar Portugal gaan Carolien, dan is Nazaré echt een aanrader. Ik had dat van te voren niet verwacht, want ben niet zo van de badplaatsen, maar dit was echt een leuke mengeling van strand en die vissers.

  • Yvonne zegt:

   Hou wel rekening met wisselvallig weer in oktober, ook in mei trouwens, maar dan net iets stabieler volgens mij. Wij hadden in ieder geval super mazzel, maar de week na ons heeft het non-stop geregend.

 2. Aniek zegt:

  Het is wel dubbelop, zoals je zegt. Het ziet er zo fotogeniek uit, de oude vrouwtjes in hun traditionele kleding, zittend voor de vissersboten. Tegelijkertijd zijn ze natuurlijk afhankelijk van het toerisme, alleen in het seizoen ook nog eens, dus het zal een zwaar bestaan zijn. Maar voor prachtige plaatjes zorgt het wel!

  • Yvonne zegt:

   Ja, een zwaar bestaan, maar ze doen het toch wel maar even. Heb echt bewondering voor mensen zoals deze vissers, die hard werken en het dan toch redden.

  • Yvonne zegt:

   Haha, is een beetje ver op dit moment Ivonne. Wacht maar een paar maandjes, in het najaar is Portugal ook heerlijk, wie weet straks een weekje nazomeren daar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *