Gjipe Beach - mooiste strand Albanië

Gjipe Beach – mooiste strand van Albanië

Gjipe beach is niet het strand waar je even gauw naartoe gaat. Het is één van die stranden in Albanië waarvoor je echt moeite moet doen om er te komen, ongeacht of je nou wel of niet eigen vervoer hebt. Tenzij je de beschikking hebt over een 4×4, dan rijd je tot voor de deur. Maar vanaf het moment dat ik voor het eerst foto’s zag van Gjipe beach was geen moeite me te veel en stond als een paal boven water dat we dit strand zouden bezoeken. Al was het ’t enige strand in Albanië waar we naartoe zouden gaan. Uiteindelijk hebben we best een heel aantal stranden gezien in Albanië, maar Gjipe blijft favoriet. Ik neem je er graag mee naar toe. Ben je klaar? Dan gaan we en kan ik ook nog weer even nagenieten.

Waar ligt Gjipe Beach

Halverwege tussen Ksamil en Vlorë daalt de weg eerst flink tot vlak naast de kust. Rond Porto Palermo zijn verschillende onwaarschijnlijk blauwe baaien met heerlijke strandjes. Daarna stijgt de weg weer bij Himarë en tot het fotogenieke bergdorp Vuno geniet je weer van de prachtigste vergezichten. Vlak na Vuno staat in een bocht een onopvallende wegwijzer naar Manastiri i Shen Theodhorit. Zodra je de kleine asfaltweg bent ingedraaid zie je een tweede bordje naar Gjipe Beach. Zowel voor het klooster als het strand vervolg je de smalle weg tot het einde van het asfalt. De afslag van de hoofdweg bevindt zich ongeveer 4 kilometer van Dhërmi en 12 van Himarë.

de kust rond Porto PalermoVanaf Porto Palermo noordwaards vind je de mooiste blauwe baaien

De laatste kilometers

Het eerste deel van de afdaling naar Gjipe Beach is geasfalteerd. Het smalle weggetje is slechts breed genoeg voor 1 auto en wat bochtig. Rijd daarom niet te hard, zodat je één van de kleine haventjes in kan duiken als er een tegenligger komt en wees alert op mogelijke wandelaars. Ben je zelf lopend, reken dan op een kilometer of 3 tot aan de parkeerplaats van waar iedereen verder te voet zal moeten. De parkeerplaats is niet veel meer dan een kleine opening in de begroeiing, waar de roodbruine zandgrond aangeeft waar je ongeveer kan staan. Een oudere dame, waarschijnlijk de eigenaresse van dit stukje grond, zal je vragen om parkeergeld. Toen wij er waren was dit 200 Lek en daarvoor kan je de auto de hele dag laten staan.

Een 4×4 kan wel helemaal tot het strand rijden, maar rijd stapvoets. Het pad is rotsig en op sommige plekken heel smal. Je kijkt zo de steile afgrond in, naar de zee. Weet dat een lift achterin hobbelig en stoffig zal zijn.

wandeling naar Gjipe beachVanaf de parkeerplaats verder lopen is geen straf

Schitterende korte hike naar Gjipe Beach

Vanaf de parkeerplaats loop je over een onverhard pad verder naar beneden. Een oude auto vol graffiti is het startpunt van je route. Al gauw laat je het uitzicht op de bergen achter je en kijk je uit over een blauwe zee. Je wordt omgeven door groen en je passeert een aantal bunkers uit de communistische tijd. Inmiddels heb je ook Gjipe beach al in het vizier gekregen en daarachter de volgende baai met Jalë beach. Vergis je trouwens niet. Ook al is dit strand relatief dichtbij, de weg er naartoe is helemaal terug naar boven en aan de andere kant weer omlaag. Tenzij je een kano huurt op het strand, of met een bootje deze kant op komt, bijvoorbeeld vanuit Dhërmi.

Een kloof, enkele barretjes en de blauwe zee

Ongeveer een half uur nadat je vanaf de parkeerplaats vertrokken bent zal je voor het eerst voet zetten op Gjipe Beach. Mocht je dat nog niet tijdens de wandeling gedacht hebben, dan realiseer je jezelf nu waarschijnlijk dat je hier nooit meer weg wilt. Een indrukwekkende kloof mondt uit op het strand. Met een beetje mazzel zie je één van de koorddansers aan het werk, die hier ook geregeld te vinden zijn en van de ene naar de andere kant balanceren. Enkele eenvoudige barretjes zijn de plek waar je wat kan te drinken of te snacken kan vinden tijdens het zomerseizoen. En verder is er niets dan een strand deels zand en deels kiezels en die blauwe, blauwe zee. Er zijn een aantal strandbedjes en parasols beschikbaar, maar reken daar niet op, zeker in de zomermaanden.

kloof barretjes en blauwe zee bij Gjipe beachEen kloof, enkele barretjes en de blauwe zee

Er is geen uitgebreide horeca op Gjipe Beach en dat is nou juist deels de charme ervan. Neem dus genoeg water en een lunchpakket mee als je plan is om langer te blijven, iets dat je zeker van plan bent.. ook als dat aanvankelijk niet je intentie was! 🙂

Kamperen op Gjipe Beach

En wil je ook aan het einde van de dag nog geen afscheid nemen van Gjipe beach? Dan is er, pal achter de rij met struiken aan de rand van het strand, een fijne verrassing. In de monding van de kloof vind je namelijk een eco-camping. Verwacht geen luxe, maar er is geïmproviseerd, eenvoudig sanitair en het water uit de bron zou drinkbaar moeten zijn. Wil je op safe spelen, neem dan een waterfilter mee. Fijn als je eigen kampeerspullen bij je hebt, maar geen nood als dat niet zo is. Tenten, voorzien van slaapmatjes en beddengoed (geen idee hoe schoon), zijn ook te huur.

Gjipe campingAls je ’s avonds nog niet naar huis wilt kan je blijven slapen

Gaat het regenen, hier of in de omgeving, dan is de kans aanwezig dat water en modder door de kloof naar beneden komen. Dit kunnen soms onverwacht grote hoeveelheden zijn. Neem altijd het zeker voor het onzekere en kampeer niet bij mogelijk slecht weer.

Strandvakantie in de omgeving

De omgeving van Gjipe Beach is schitterend. Aan dit stukje Albanese kust vind je de meeste fijne stranden en de bergen zijn nooit ver weg. Vuno is een typisch Albanees dorpje, met een heerlijk authentieke sfeer. Mocht je hier overnachten, dan slaap je wel vrij ver van het strand. Iets toeristischer, maar wel dichter bij het strand is Dhërmi. Je kan er hier zelfs voor kiezen om pal aan het strand te slapen. Vanuit Dhërmi is het Llogara nationaal park ook heel dichtbij, waardoor een dagtrip zeker een mooie afwisseling is met je tijd aan het strand.

Dhërmi en omgevingDhërmi en omgeving

Gjipe Canyon

Een alternatieve route naar Gjipe Beach is door de gelijknamige canyon. Aan de hoofdweg staat een bordje waar je het pad naar beneden kan nemen. Het pad schijnt behoorlijk uitdagend en 5 kilometer lang te zijn. Flink klim- en klauterwerk is vereist. Een andere manier om de Canyon te ontdekken is om er vanaf het strand een eind in te lopen. Dan kun je best wel een stuk komen en genieten van de natuur, voordat het pad echt te moeilijk begaanbaar wordt. Trek wel goede schoenen aan en ga niet, zoals ik, op blote voeten. Er komen in deze omgeving slangen en schorpioenen voor.

Gjipe beach behoort wat mij betreft tot de mooiste plekken van Albanië. Heb jij nog andere tips voor plekken die minstens even mooi zijn? Ik ben heel benieuwd.. voor een volgend bezoek aan dit geweldige land.

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Gjipe Beach – mooiste strand van Albanië

  1. Denise zegt:

    Gaaf hoor! Ik snap heel goed dat je daar moeite voor wilde doen (dat zou ik ook hebben) en inderdaad, zo’n mooie wandeling is juist geen straf. De vorm van die bunker is ook apart zeg.
    Het strand zelf en de kleuren van de zee doen me denken aan Zakynthos (en vooral Kefalonia, waar mijn moeder was), maar dan toch net weer anders, én minder toeristisch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *