de mooiste stranden van Albanië

De mooiste stranden van Albanië

De mooiste stranden van Albanië vind je in het zuidwesten van het land. Eén van de meest bezochte stranden is dat in Dürres, maar dat heeft waarschijnlijk meer met de nabijheid van hoofdstad Tirana te maken dan met hoe mooi het strand is. Een uurtje zuidelijk van Dürres is Llogara nationaal park de toegangspoort tot de mooiste stranden van Albanië en misschien wel de mooiste stranden van Europa. Van hier tot de grens met Griekenland vind je verschillende stranden die niet onderdoen voor de stranden op meer tropische bestemmingen. Het water is er onwaarschijnlijk blauw en de achterliggende landschappen zijn vaak prachtig.

De stranden in het uiterste zuiden van Albanië

Onze eerste kennismaking met de stranden van Albanië was die in het uiterste zuiden van het land. Vanuit Gjirokastër reden we in zo’n anderhalf uur, via de beroemde Blue Eye, naar de zuidkust van Albanië. Hier heb je volop keus aan mooie stranden. Qua spectaculaire kleur van het water doen ze niet onder voor stranden in een tropische bestemming als bijvoorbeeld Lombok. De stranden die makkelijk bereikbaar zijn worden in de zomermaanden het drukst. Wij gingen ook een dag met de boot op pad en bezochten op die manier verschillende stranden die alleen via het water te bereiken zijn. Bij de meesten daarvan waren we nu, eind april, de enigen. Heerlijk, dat Robinson Crusoë gevoel.

Verschillende van de mooiste stranden van Albanië rond Ksamil

Waar de meeste mensen kiezen voor een verblijf in het hippe Sarandë, overnachtten wij in nabijgelegen Ksamil. Ksamil is een heel stuk kleiner, sfeervoller en gemoedelijker dan Sarandë. Hoewel het hier in de zomermaanden ook druk kan worden is het vooral in het voor- en naseizoen heerlijk toeven hier. Ons appartement met bijzonder gastvrije gastfamilie bevond zich op ongeveer 10 minuten lopen van het belangrijkste strand van Ksamil. Dit is niet alleen één van de mooiste stranden van Albanië, maar misschien wel van heel Europa.

mooiste stranden Albanië - KsamilWe sliepen op 10 minuten lopen van dit juweeltje

Het hoofdstrand van Ksamil is niet heel groot, waardoor het erg gezellig oogt. Aan de hoefijzervormige inham liggen twee kleine aanlegsteigers voor bootjes. Aan het fijne zandstrand vind je ook een aantal barretjes, waar je wat te drinken of te snacken kan krijgen. Voor het zomerseizoen stonden er ligbedjes klaar, maar eind april zit je hier gewoon lekker met je handdoekje op het zand. Wij hoefden het strand maar met een handjevol anderen te delen.

Monastery beach

Iets verder naar het noorden, ongeveer 2 kilometer van Ksamil, is een strand dat je zeker niet mag missen. Monastery beach ligt niet erg ver van de doorgaande weg. In een bocht, aangeduid met een bord, neem je een steil weggetje naar beneden. Kies de middelste van de drie en loop zo’n 200 meter. Vlak voor het strand is rechts een guesthouse met geweldig uitzicht op het strand en de zee. Direct aan het strand is een bar, die in de zomermaanden geopend is en strandbedjes verhuurt. Een bunker, aan de rand van het strand, is opgeleukt met een vrolijk geverfde bloem. In de verte zie je Sarandë liggen. Hier geen zandstrand, maar kiezels, aan een blauwe halve maanvormige baai.

mooiste stranden Albanië - monastery beachMonastery beach is in het voor- en naseizoen vrijwel verlaten

Nog twee schitterende stranden vlakbij

Niet ver hier vandaan is een afslag die je gauw over het hoofd ziet, een paar honderd meter terug richting Ksamil. Een klein weggetje leidt je naar Plazhi i Pasqyrave, één van de mooiste stranden van de omgeving. Ook Shpella e Pëllumbave schijnt ongelooflijk mooi te zijn, maar hier kom je alleen na een pittige wandeling, of via het water. Beide stranden hebben we zelf, vanwege tijdgebrek, gemist. Als je net wat meer tijd te besteden hebt zijn dit volgens mij echt twee niet te missen stranden in Albanië.

boot tour naar de mooiste stranden rond Sarandë

Zoals gezegd is een boottocht de ideale manier om de mooiste stranden van Albanië te zien zonder massa’s andere toeristen. Op een zonnige ochtend varen wij de kleine jachthaven van Sarandë uit op een bootje met de naam Ajla, de dochter van de kapitein. Voor vandaag hebben we deze combinatie van boot met kapitein gehuurd en in relaxt tempo varen we langs 5 van de mooiste stranden ten noorden van Sarandë. Onze eerste stop, na een uurtje varen, is Gremina beach. Een strand is het haast niet te noemen. De scherpe stenen op het smalle strookje onderaan een indrukwekkende rotsformatie staat haast niet toe dat je er over loopt of even gaat zitten. Het onwaarschijnlijk blauwe water rond ons bootje maakt dat echter ruimschoots goed. Wauw, wat is dit mooi!

mooiste stranden van Albanië - GreminaOnwaarschijnlijk blauw water bij onontdekt Germina beach

Als we Gremina verlaten worden de golven gauw hoger, omdat de beschutting van het Griekse eiland Korfoe verdwenen is. Je vaart hier min of meer op open zee, en dat voel je. Na een kijkje bij twee andere stranden klotsen we tussen een aantal grote rotsen door, zo Kroreza beach op. Hier waan je jezelf echt in een filmset van een verlaten eiland. Boven het vrij lange strand staat een kleine ruïne en behalve een verlaten huisje en meer fotogenieke rotsen is er niks. Niks anders dan het heerlijk blauwe water en de klotsende golven. Als op de terugweg onze meiden ook nog even zelf mogen sturen kan de dag niet meer stuk.

de mooiste stranden van Albanië - KrorezaMet “ons” bootje naar Kroreza beach

In Albanië is het leven nog heel betaalbaar. Een dagje varen langs de mooiste stranden kost je hier slechts 60 euro. Dat is inclusief kapitein. Daar krijg je in West-Europa nog geen badkuip voor.

Gjipe beach – weg van de wereld

In de buurt van Himarë liggen ook een aantal schitterende stranden. Mijn persoonlijke favoriet is er eentje waar je niet even snel naartoe hopt, omdat Gjipe beach een beetje weg van alles is. Komend vanuit het dorpje Vuno (een plaatje!) neem je in een bocht de afslag naar Manastiri i Shen Theodhorit (het Sint Theodoor klooster). Voor het gemak ga ik er trouwens van uit dat je met een huurauto reist, zoals wij dat deden. Let op, want je bent de afslag zo voorbij. In een kilometer of 3 daalt de smalle asfaltweg langzaam, terwijl je het prachtige berglandschap achter je laat. Waar het asfalt ophoudt parkeer je de auto en betaal je de dame die het terrein beheert 200 Lek. Vanaf hier moet je verder lopen, tenzij je een 4×4 hebt gehuurd. Geen straf, want de natuur is adembenemend en de zee komt steeds dichterbij.

Gjipe strandZelfs de wandeling naar Gjipe beach toe is prachtig

Na een half uurtje daal je eindelijk af naar Gjipe beach. Deels zandstrand, deels kiezels, maar overal oh zo mooi. Het beste van het strand vind ik de indrukwekkende kloof, die precies hier uitmondt in zee. Er zijn een paar eenvoudige barretjes aan dit strand, die ook in een aantal ligbedjes voorzien. Ook is er pal achter de rij struiken en boompjes, aan de rand van het strand, een ecocamping. De camping is alleen in het zomerseizoen geopend, van half april tot begin september. Overnachten kan met eigen tent en materiaal, maar er zijn ook tentjes te huur.

Gjipe beach en campingOngetwijfeld één van de mooiste stranden van Albanië

Jalë beach

Aan de andere kant van de heuvel, aan de verre kant van Gjipe Beach, is een ander schitterend strand met hetzelfde bizar blauwe water. Jalë is een stuk makkelijker bereikbaar dan Gjipe. Vanaf Gjipe kan je er echter alleen met een bootje of kano (vaak ook te huur). Gewoon vanuit Vuno rijd je er met de auto zo naartoe. Daardoor is Jalë ook een stuk drukker bezocht dan Gjipe. Vooral in de zomermaanden kan dit één van de drukkere stranden van de omgeving zijn.

Dhërmi

Dhërmi heeft het beste van twee werelden: een sfeervol dorpje aan de voet van fenomenale bergen en de mooiste stranden die je maar kan wensen. Wij zijn er slechts langs gereden en hebben hier en daar een stop gemaakt, maar als we ooit terug gaan naar Albanië wil ik zeker weten een aantal dagen in deze regio doorbrengen om te genieten van al dat moois.

Dhermi AlbaniëEen volgende keer willen we zeker langer in Dhërmi blijven

Als je vanuit Dhërmi naar het noorden reist begint de weg al gauw te stijgen. Dit is één van de mooiste bergwegen van heel Albanië en een hoogtepunt van onze eigen reis. Al moet ik zeggen dat Albanië, qua natuur, één groot hoogtepunt is. Ook als je in Dhërmi overnacht kan je een dagtrip maken over deze bergweg. Het Llogara nationaal park is perfect als je een dagje wat anders wil doen dan aan het strand liggen. En vergeet niet om er de verrukkelijke yoghurt met honing en walnoten te proeven.

Mooi hè, die stranden in Albanië?! En dan te bedenken dat dit nog een redelijk onontdekt stukje Europa is. Zeker de Nederlandse toerist heeft z’n weg naar Albanië nog niet écht gevonden. Lekker stiekem genieten dus, van al die mooie stranden en andere mooie plekken van Albanië.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »