de grootste risico's van Albanië

de grootste risico’s van Albanië

“Naar Albanië? Kan je daar ook al naartoe op vakantie?” “Nou! Pas maar op dan!” “Dat is toch het crimineelste land van Europa?” Zomaar wat reacties van buren en kennissen als we vertellen dat we naar Albanië op vakantie gaan. Niet alleen in onze omgeving denken veel mensen dat Albanië gevaarlijk is. Albanezen hebben geen beste reputatie in West-Europa. We zijn dan ook enigszins op onze hoede, als we de eerste dag na aankomst een wandeling door de hoofdstad Tirana gaan maken.

En ja hoor, binnen 10 minuten raak

Een paar blokken van ons huis zit een groepje oudere heren domino te spelen onder een afdakje, pal voor een felgekleurde, enorme muurschildering. Ik blijf staan om wat foto’s te maken, terwijl onze meiden nieuwsgierig bij het spel meekijken. Als we nietsvermoedend verder willen lopen wordt onze oudste bij de hand gepakt. Een knisperend briefje van 200 Lek wordt in haar hand gedrukt. De jongste wordt een zelfde briefje toegestopt. Wat we ook proberen, weigeren is geen optie. Een ijsje kopen zullen we ervan! Dat de meeste mensen in Albanië bijna een halve dag moeten werken voor dat geld, horen we een paar dagen later. Onze dames kunnen dan ook maar liefst 4 ijsjes halen in de daarop volgende dagen.. en elke keer denken we eventjes weer aan die lieve mannetjes, die ervoor gezorgd hebben dat we een heel stuk zorgelozer over straat gaan. Zo gevaarlijk is Albanië dus blijkbaar toch niet.

Tirana AlbaniëDaar zitten ze, die lieve mannetjes van Tirana

Misschien iets TE zorgeloos

Als we een dag later opnieuw door Tirana slenteren zien de kinderen een speeltuin. Natuurlijk moet die even uitgeprobeerd worden. Samen met de Albanese kindjes vermaken ze zich op de draaitoestellen en de glijbanen. Na een tijdje willen we graag verder. We zijn al een stuk op weg naar één van de bunkers die we verderop in het park zien, als we geroepen worden. Onze tas ligt nog op het bankje waar we zojuist gezeten hebben. De portemonnee en onze apparatuur er nog in.

Het echte gevoel van onveiligheid in Albanië

We hebben Tirana al een paar dagen verlaten als een gids in het uiterste zuiden van het land ons wijst op een enorme scheur in een eeuwenoude muur in Buttrint. Dat is het resultaat van een grote aardbeving. Dit is voor het eerst dat me een gevoel van onveiligheid bekruipt in Albanië. Zijn er hier ook aardbevingen dan? Best heftige ook, zo te zien aan die scheur. Volgens de gids valt het mee, dit is al honderden jaren geleden gebeurd. Speurwerk op internet leert ons dat ook de afgelopen jaren er minstens eens per jaar een flinke beving heeft plaatsgevonden en dat er elke paar dagen zelfs een kleinere aardbeving is. Na onze ervaringen op Lombok afgelopen jaar, zijn we er niet geheel gerust op. Ons gevoel van veiligheid in Albanië heeft uit onverwachte hoek een serieuze deuk opgelopen.

Butrint AlbaniëDe ruïnes van Buttrint, waar ons op aardbevingsschade werd gewezen

Flash-back

Onze lieve gastfamilie in Ksamil weet dat gevoel alleen direct weer naar de achtergrond te dringen, met vers geplukte bloemen op onze tafel, cadeautjes en snoepjes voor de kinderen en oprechte interesse en hulpvaardigheid. Ook bij ons volgende verblijf in Berat worden we weer onthaald alsof we familie zijn en krijgen we direct zelfgestookte raki voorgezet. Die hebben we wel nodig, want een uur later, de kinderen slapen gelukkig al, gromt de aarde naar ons. Alles schudt. Nog voor we de deur van de slaapkamers open hebben gerukt is het ook weer stil, maar de flash-back naar Lombok is niet gering. De resterende nachten in Albanië leg ik steevast elke avond mijn mobieltje onder mijn kussen.

En dan gaat het mis

Ook in Valbona gaat het mobieltje weer mee naar boven. Juist daar, in ons eenvoudige huis in de bergen, waar de nachten aardedonker zijn. Als we na de laatste nacht terug zijn gereisd naar Tirana kom ik bij aankomst tot de ontdekking dat het mobieltje daar nog steeds ligt.. onder dat kussen. De eigenaar van ons appartement in Tirana belt meteen met onze gastheer in Valbona. Die rijdt vervolgens een half uur van zijn eigen huis naar het appartement om te melden dat de telefoon daar inderdaad nog lag. Inmiddels is het 11 uur ’s avonds en vertrekt de volgende middag onze vlucht naar huis. Valbona is zo’n 5 uur reizen.

Valbona AlbaniëJuist in Valbona gaat de telefoon mee naar boven

Hulpvaardigheid in Albanië kent geen grenzen

“No problem. In Albania everything no problem,” wordt me verzekerd. Onze gastheer in Valbona maakt een pakketje van de telefoon en geeft dat mee met de chauffeur van de eerste microbus, die de volgende ochtend naar Tirana rijdt. In eerste instantie zal die rond de middag aankomen, zodat het nog even spannend wordt of we er wel op kunnen wachten zonder onze vlucht te missen. Vervolgens krijgen we om half 10 het bericht dat de telefoon een half uurtje later aankomt op één van de busstations. Onze gastheer stuurt één van zijn personeelsleden met de auto met ons mee om hem op te halen. Inderdaad heb ik een uur later mijn telefoon weer in mijn handen. Wow!

wachten telefoon TiranaEven wachten, nog wat bellen en daar is het busje met de telefoon

Dat rijgedrag, dat vergeven we ze wel

Albanië heeft ons in veel opzichten verrast, er zijn zoveel mooie plekken in het land, maar de gastvrijheid en hulpvaardigheid.. daarin heeft het land zichzelf echt overtroffen. Zeker als je Albanië met kinderen bezoekt, staan alle deuren voor je open. Dit zijn daar nog maar een paar voorbeelden van, dit blog had met gemak twee keer zo lang kunnen zijn. Dat hun rijgedrag dan nogal wat schoonheidsfoutjes vertoont, waardoor soms levensgevaarlijke situaties ontstaan tijdens zo’n rondreis door Albanië.. ach, daar hebben we ’t dan niet over, toch?! 😉

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
1
Nee
0

15 reacties op “de grootste risico’s van Albanië

 1. Johannes zegt:

  Goed middag Yvonne,
  Wij willen met de Caravan naar Albanië, zij de wegen daar goed begaanbaar voor een auto met caravan. wij willen vanaf Vlore oversteken naar italie.

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Wij hebben zelf geen caravan en ik vind het daarom lastig om die vraag te beantwoorden. Ik zou denken dat het op de meeste wegen geen probleem is, met onze huurauto was het overal prima.. een enkele weg was smaller en wat minder goed onderhouden, maar we hebben geen extreme situaties gezien.

 2. Lady zegt:

  Hi Yvonne, hier een trouw lezer van jouw blogs. Wij zitten er ook over na te denken om volgend jaar zomer naar Albanië te gaan, Maar ik zit nog even met de vluchten. Heb je tips om de beste aanbiedingen/ goedkoopste vluchten te charteren? Wij zijn met z’n 4-tjes. 2 kindjes van 2 en 5

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Vliegen is momenteel écht duur. Ik zou zo gauw mogelijk zoeken en boeken. Hoe langer je wacht, hoe duurder het waarschijnlijk wordt voor de zomervakantie. Ik zoek altijd in Momondo of Skyscanner met flexibele data en kies dan de meest voordelige data uit. Als je de mogelijkheid hebt, is het ’t overwegen om van een andere luchthaven dan Schiphol te vertrekken. Voor ons zijn Brussel, Eindhoven, Dusseldorf, Dortmund en Weeze allemaal minder dan 2 uur rijden. Ik boek trouwens, na het zoeken op een prijsvergelijker, wel altijd bij de maatschappij zelf. Mocht er een pandemie of iets anders tussen komen, heb je zo minder gedoe met annuleren en geld terug krijgen!

  • Tina zegt:

   Ik heb vorige week voor 188 euro pp een retour geboekt in de bouwvak 2024. Via booking
   Dit was goedkoper dan bij Wizzair zelf. Dit is incl toeslagen en dan pp een rolkoffer van 10 kg 50x40x24 cm en een rugzak. Dit is niet veel bagage, maar leek ons met rondreis makkelijker dan grote koffer. Toiletartikelen kopen we wel in Tirana (neem aan dat de mensen daar ook conditioner gebruiken ;))

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Oh kijk, dat is een mooie prijs zeg! Wij reizen ook alleen met handbagage.. hoewel ik voor de zomer nog twijfel, omdat we dan de woestijn van Oezbekistan combineren met het hooggebergte in Kirgizië. Er moeten dus ook warme kleren en wandelschoenen mee.. en we willen de drone meenemen. Wees je er trouwens van bewust dat het in het geval je om wat voor reden dan ook je reis moet annuleren (hier hebben veel mensen problemen mee gehad in 2020), bij boeken bij een tussenpersoon meestal een heel stuk meer moeite moet doen om je geld terug te krijgen. Het is voor mij een reden om rechtstreeks te boeken.

 3. Annika zegt:

  Zelfde ervaring gehad! In onze groep was ook iemand haar mobieltje in het hotel vergeten en de eigenaar bracht hem speciaal voor haar naar ons volgende hotel. Zulke gastvrije mensen en dat heerlijke eten… Van onze rondreis vonden we Sarandë het minst leuk, te toeristisch met allemaal Italianen (goedkoop vakantieland) en Kosovaren (geen strand in Kosovo). We hebben het meeste genoten van Permet en het meer van Ohrid. Onze kinderen hebben hier een topvakantie gehad en hebben het er nog regelmatig over (wij waren hier in 2017).

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen dat jullie dezelfde ervaring hadden als wij. Het land heeft echt een verkeerd imago, zo jammer. Het meer van ohrid lijkt mij ook super om te bezoeken.. volgende keer!

 4. Ingrid zegt:

  Hoi Yvonne bij welke familie logeerden jullie Ksamil wat zal ik ongeveer kwijt zijn voor een overnachting…ik heb een heel klein budget ik reis alle een, ben zeker geen luxebeest.

  Mt vr gr
  Ingrid Peters

  • Yvonne zegt:

   Er zijn in Ksamil heel veel homestays en appartementen voor een kleine prijs, zeker als je buiten het hoogseizoen reist. Kijk maar eens op booking.com .. er is zoveel keus!

 5. Sinole zegt:

  Heel herkenbaar! Vorig jaar meivakantie werden voor gek verklaard dat we naar het gevaarlijke Albanië gingen. Uiteraard het advies van mensen die er nog nooit zijn geweest. En hoe verbaasd iedereen was over de prachtige foto’s! Ik ben in veel landen geweest, maar dit land staat in de top 3 vriendelijke en gastvrije mensen. Ja, alleen het rijgedrag…haha.

 6. Eva zegt:

  Leuk bericht. 6 jaar geleden kregen wij die reacties ook toen we vertelden dat we met de auto naar Albanië op vakantie gingen. Ik was toen hoog zwanger maar hebben ons ook nooit onveilig gevoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *