mooiste plekken van Albanië

De mooiste plekken van Albanië – bezienswaardigheden natuur én cultuur

Wie de mooiste plekken van Albanië wil zien heeft eigenlijk minimaal 2 weken nodig. Albanië is geen groot land, maar wel langwerpig van vorm. Vanuit de hoofdstad Tirana liggen sommige van de mooiste plekken van Albanië noordwaarts en andere naar het zuiden. Ook zijn de reistijden naar het noorden soms best lang, vanwege het bergachtige karakter en het ontbreken van snelwegen daar. Ik deel de mooiste bezienswaardigheden van Albanië in de natuur én met een flinke dosis cultuur in dit blog. Wil je weten hoe je ze allemaal met elkaar verbindt op een zo efficiënt mogelijke manier, lees dan zeker ook even mijn blog met Albanië route voor een rondreis van 2 weken.

De mooiste plekken van Albanië vind je niet in Tirana

Hoe zulke geweldige bezienswaardigheden het land ook heeft, de mooiste plekken van Albanië vind je niet in Tirana. Deze stad is wellicht de lelijkste van alle Europese steden die we ooit bezocht hebben. Toch kun je om Tirana niet heen, al is het maar omdat je vliegtuig er waarschijnlijk landt, aan de start van je rondreis door Albanië. 😉 Ook is Tirana een goede plek om je te verdiepen in de historie van dit bijzondere land, in één van de musea. Tenslotte is de street art van Tirana een reden om er in elk geval een dag op ontdekking te gaan. Daarna heb je echter geen tijd te verliezen: ga gauw op pad op zoek naar de écht mooie plekken van Albanië.

Tirana bezienswaardigheden AlbaniëTirana is niet één van de mooiste bezienswaardigheden van Albanië, maar toch echt de moeite

De mooiste plekken van Albanië zien vanaf een veerboot

Eén van de tofste ervaringen tijdens onze reis door dit avontuurlijke land is onze reis met de Koman Ferry. Dit is de veerboot die je route naar het bergachtige noorden niet direct korter, maar wel een stuk aangenamer maakt. In tweeëneenhalf uur varen we van Koman naar Fierzë, terwijl we vanaf het bovendek steeds meer onder de indruk raken.

Zodra je de aanlegsteiger verlaten hebt, vaar je door een soort sprookjeslandschap. Watervallen komen naar beneden over bergwanden met diverse tinten groen. Het water uit de verschillende zijriviertjes is zo mogelijk nog blauwer dan dat van het Koman meer zelf. Zijn de bergen eerst nog relatief laag en staan de bergwanden van de canyons die we passeren nog vrij ver weg? Als we eenmaal onderweg zijn komen die steile wanden steeds dichterbij en zien we in de valleien aan zijriviertjes steeds indrukwekkendere berglandschappen opdoemen. Na een uurtje varen zijn we ervan overtuigd dat dit met recht de mooiste bootreis van Albanië mag heten en dat we vanaf ons dek de mooiste plekken van Albanië aan ons voorbij zien trekken.

mooiste plekken Albanië vanaf Koman FerryRelaxt genieten van de mooiste natuur vanaf de Koman Ferry

Online reserveren voor de Koman Ferry hier of hier is in het zomerseizoen aan te raden! De veerboten verschillen wat, maar aan boord is altijd een toilet en een minibar. Het bovendek van onze eigen boot had een overkapping en je kon ook binnen zitten.

Bezienswaardigheden Albanië in de bergen

Een reis naar Valbona voelt een beetje als een reis naar het einde van de wereld. Nadat je van de Koman Ferry bent gestapt in Fierzë stijgt de weg en worden de bergen steeds ruiger. Uiteindelijk bereik je, zo’n 4 kilometer voordat het asfalt ophoudt, de Valbona vallei. Rondom zie je indrukwekkende besneeuwde toppen, terwijl de heuvels met diverse schakeringen groen zijn begroeid. In het voorjaar geven de bloeiende bloesembomen het geheel nog een extra schilderachtig uiterlijk.

Valbona vallei mooiste plekken AlbaniëDe Valbona vallei is één van de mooiste plekken van Albanië

De bezienswaardigheden van Albanië in de bergen vind je allemaal in de omgeving van Valbona. Zo kun je de bekende trekking maken naar Theth, waarbij je in een uur of 8 van het ene hoogtepunt naar het andere wandelt. Onderweg kun je een stop maken bij “The Blue Eye”, een kristalheldere, intens blauwe en ijskoude bron en slechts één van de blauwe ogen van Albanië. In combinatie met de waterval is dit blauwe water één van de mooiste plekken van Albanië. Tevens ook één van de lastigst te bereiken plekken en eigenlijk alleen voor fitte wandelaars.

Ook minder fanatieke wandelaars kunnen in Albanië de mooiste bezienswaardigheden in de bergen zien. Zo is er een ander blauw meer, James Lake, in het Albanees Xhemës. Dit meer is slechts een paar honderd meter lopen vanaf de hoofdweg door de Valbona vallei en zwemmen hier is niet alleen minder koud dan in de “Blue Eye”. Je krijgt er ook een minstens even indrukwekkend decor van ruige, kale bergtoppen bij cadeau. Wil je iets meer uitdaging, dan kun je de Maja e Rosit trekking (deels) doen. Al na een klein stukje van deze route worden de uitzichten op de bergtoppen en de Valbona vallei steeds mooier. De bergtop is een flinke klim, maar als je de eerste 2 kilometer van de route loopt ben je zeker weten al onder de indruk. En misschien kom je wel één van de schaapsherders tegen, met hun kudde.

wandelen Valbona AlbaniëJe hoeft niet eens ver te wandelen om mooie plekken te vinden in Valbona

De mooiste stranden van Albanië

Veel van de mooiste plekken van Albanië liggen direct aan het strand. Beter gezegd: Albanië heeft gewoon een aantal geweldig mooie stranden. De mooiste stranden van Albanië liggen in het zuiden van het land. Hoewel de stranden van Dürres het meest bezocht worden, zijn die rond Ksamil en Himarë veel mooier. Het zal de nabijheid van hoofdstad Tirana wel zijn, in Dürres. Ben je in de gelegenheid, dan moet je ook echt een dag gaan varen naar de mooiste stranden rond Ksamil. Een bootje met schipper kost je slechts een fractie van de prijs die een badkuip zónder schipper in Nederland kost. Vooral de stranden Gremina en Kroreza zijn fantastisch en alleen bereikbaar over het water.

Wie mij beter kent, weet dat ik het meeste houd van de minder makkelijk toegankelijke plekken op de wereld. Zo is dat ook bij de mooiste plekken in Albanië. Mijn favoriete strand in het hele land is dan ook Gjipe beach, een strand waarvoor je een flinke wandeling moet maken, maar wel steeds met adembenemende uitzichten. Na een half uurtje daal je eindelijk af naar Gjipe beach. Deels zandstrand, deels kiezels, maar overal oh zo mooi. Het beste van het strand vind ik de indrukwekkende kloof, die precies hier uitmondt in zee. Er zijn een paar eenvoudige barretjes aan dit strand, die ook in een aantal ligbedjes voorzien. Ook is er pal achter de rij struiken en boompjes, aan de rand van het strand, een ecocamping, geopend van half april tot begin september. Overnachten kan met eigen tent en materiaal, maar er zijn ook tentjes te huur.

mooiste plekken Albanië Gjipe beachGjipe, één van de allermooiste plekken van Albanië, strand met een spectaculaire kloof

Eeuwenoude stadjes vol historische huizen en straten vol keitjes

Ten zuiden van Tirana liggen, niet al te ver van elkaar, 2 eeuwenoude stadjes vol historische huizen en straten vol keitjes. Berat en Gjirokaster zijn ongelooflijk fotogeniek. Bovendien zijn dit dé plekken om cultuur te snuiven. De kasteelachtige, eeuwenoude huizen van Gjirokastër waren ooit het bezit van rijke koopmansfamilies.

Vanuit hun huizen, die veelal op steile hellingen gebouwd zijn, kon men de eigendommen lager in de vallei zien. In elk huis woonden in de hoogtijdagen zo’n 30 tot 40 familieleden tot ze in de Communistische tijd door de staat werden ingenomen. Inmiddels zijn de huizen teruggegeven aan de nabestaanden van de families en enkelen hebben hun huis opengesteld voor bezoekers. Je betaalt een klein bedrag voor een rondleiding vol interessante wetenswaardigheden. Ook het hooggelegen kasteel van Gjirokaster is een bezoek waard en biedt één van de beste uitzichten over de omgeving.

Gjirokaster AlbaniëGjirokaster, het pittoreske stadje vol Ottomaanse koopmanshuizen

Berat staat op de Unesco lijst en dat is niet voor niets. Het gehele oude centrum is een Unesco werelderfgoed, vanwege haar bijzondere Ottomaanse architectuur. Dit houdt wel in dat het in Berat net wat toeristischer aanvoelt dan in Gjirokaster. In beide stadjes heb je datzelfde, typische gevoel dat je op de grens tussen het oosten en het westen bent en dat je er nog altijd getuige kan zijn van een unieke cultuur. Wil je een uitgebreider kijkje in die cultuur, dan kan je in Berat een bezoek brengen aan het etnografisch museum. Het museum is gevestigd in één van die historische huizen en je krijgt er een goed beeld van hoe de mensen hier leefden in de Ottomaanse tijd.

struinen door BeratBerat is een stadje om lekker te struinen en te verdwalen

De mooiste plekken van Albanië in het zuiden

In het zuiden van Albanië zijn de opgravingen van Buttrint niet zozeer mooi, maar wel bijzonder indrukwekkend om te zien. Deze plek is zo lang bewoond geweest, dat je er restanten vindt uit verschillende tijden. Zo vind je er een amfitheater, maar ook restanten van een viaduct en verschillende basilieken. Verschillende bouwwerken zijn nog echt in mooie staat, gezien hun leeftijd. Tijdens een wandeling langs de oudheden zie je geregeld de blauwe zee tussen de pijn bomen door glinsteren.

Tenslotte is er nog die plek die zeker behoort tot de mooiste plekken van Albanië, maar die naar mijn idee ten onder gaat aan haar eigen succes. “The Blue Eye” van het zuiden trekt op het moment dat wij daar zijn heel veel bezoekers van een cruise schip. Blijkbaar niet voor het eerst, want overal ligt afval, zo in de schitterende natuur. Het bordje dat je niet in de bron mag zwemmen wordt volledig genegeerd en de één na de ander moet een stoere duik in het ijskoude water maken. Wellicht is het een kwestie van verkeerde timing, maar deze plek kan ons, ondanks dat ’t er echt heel erg mooi is, niet bekoren.

Butrint en Blue Eye AlbaniëButrint en the Blue Eye, beiden mooi, maar de laatste ten onder aan eigen succes?

Authentieke, onontdekte plekken Albanië

In 2 weken kun je in Albanië lang niet alle bezienswaardigheden bezoeken. Wij hebben slechts de highlights gezien en enkele hidden gems meegepikt. Die onontdekte plekken zijn er in Albanië nog volop. Soms is het een geweldig uitzicht, totaal onverwacht, op doorreis. Soms is het een plek waarvoor je echt een omweg moet maken. Vooral in het oosten van het land zijn er veel schitterende plaatsen, waar de tijd lijkt stil te staan. Zo worden we door Manjola getipt dat we een volgende keer écht Voskopoja moeten bezoeken. Ooit was dit een grote, welvarende stad, nog te zien aan het indrukwekkend klooster met kleurrijke fresco’s. Toch is het huidige stadje slechts een schim van die hoogtijdagen, maar zo mooi authentiek. Hier zie je het echte Albanië.

het echte AlbaniëOntdek het echte Albanië

Ken jij nog andere bezienswaardigheden in Albanië die wij tijdens een volgend bezoek echt niet mogen missen? Dan hoor ik het graag. Dat we nog een tweede keer naar Albanië moeten, dat is zeker. In twee weken kun je nog steeds niet al het moois zien dat het land te bieden heeft. Een volgende rondreis door Albanië zou zeker meer door het oosten van het land gaan.

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!