Plastic flesjes op reis belanden vaak op plekken waar je ze als reiziger liever niet ziet. In de berm, of op de grond op die prachtige plek in de natuur bijvoorbeeld. Zelfs als jij ze als brave burger keurig in de afvalbak van je hotel gooit kan jouw flesje, samen met al je andere rommel, over de rand van het terrein gekieperd worden en daar zo alsnog jaren liggen. Met het toenemende aantal toeristen op de wereld wordt zo ook het plastic probleem steeds groter. Wij willen graag proberen dat probleem een heel klein beetje te reduceren.
Druppel op een gloeiende plaat
De afgelopen anderhalf jaar hebben we op verschillende manieren geëxperimenteerd om onze hoeveelheid plastic op reis tot een minimum te beperken. Zo nemen we onze eigen tas mee als we boodschappen doen, ook op reis. En onze hoeveelheid plastic flesjes op reis is in aantal flink afgenomen. Soms zien we dan een schoonmaker een hele afvalemmer op z’n kop zetten aan de rand van de accommodatie waar we slapen, zo de groene natuur in, waardoor we ons even afvragen waar we het eigenlijk voor doen. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, zeker als je ook lokale bewoners hun plastic zo de natuur in ziet gooien. Toch is het nog niet zo heel lang geleden dat we ook hier in Nederland achteloos (nóg achtelozer?!) met ons verpakkingsmateriaal omgingen. Als we samen het goede voorbeeld geven, in de landen waar het besef wat dat te weeg brengt nog klein is, kan de impact groot zijn.
Als je het plastic afval in sommige landen ziet lijkt een plastic flesje een druppel..
Samen plastic flesjes op reis reduceren
In landen waar kraanwater niet drinkbaar is lijkt het een hele opgaaf om het aantal plastic flesjes op reis te reduceren. Toch zijn er echt wel alternatieven en naast dat gelukkig steeds meer individuele reizigers daarmee experimenteren zijn er ook reisorganisaties die zich hier sterk voor maken. Wat mij betreft hét voorbeeld is Better Places. Deze sociale onderneming gelooft erin dat we met elkaar de wereld een beetje mooier kunnen maken op reis, mits we dat verantwoord doen. Better Places gaat actief aan de slag om de hoeveelheid plastic op reis te verminderen en streeft ernaar dat in 2020 al hun reizigers plasticvrij op reis gaan.
Doe jij ook mee? Begin dan met het meenemen van een hervulbare waterfles, zodat je daar elke keer je schone drinkwater in kan doen.
Opties om je flesje te vullen
Geregeld zien wij op reis fonteintjes en speciale kraantjes waar de lokale bewoners even wat water drinken (soms met een mok of beker die erbij staat) of zelfs een hele jerrycan komen vullen voor gebruik in huis. In Georgië en Marokko zagen we dit bijvoorbeeld veel. In Azië is dat lastiger, maar op Bali ontstond het initiatief voor de app Refillmybottle. Hier kunnen bedrijven zich aanmelden om gratis, of tegen een minimale vergoeding, drinkwater voor reizigers beschikbaar te stellen. Inmiddels zijn er bijvulpunten in 9 Aziatische landen. Zelf vind ik het erg fijn om een eigen schoonwater-voorziening bij me te hebben, zodat we altijd en overal de mogelijkheid hebben om de watervoorraad aan te vullen.
De afgelopen tijd hebben we de Steripen, de Lifestraw en de Grayl uitgeprobeerd. De eerste is een waterzuiveraar, de laatste 2 zijn draagbare waterfilters. De Grayl is onze absolute favoriet. Collega blogger Daisy heeft zelfs nog een extra optie om zelf water te zuiveren met bovenstaande 3 vergeleken en vertelt je wat háár keus is in een uitgebreid blog over zelf water filteren op reis.
Je eigen flesje bijvullen waar de lokale bevolking dat ook doet
Wat de Grayl wél heeft en de anderen niet
Na een paar dagen de Steripen gebruikt te hebben is al duidelijk dat deze niet helemaal voor ons gemaakt is. Je zuivert het water met de Steripen door het water 90 seconden lang te roeren. Voor 4 personen water maken duurt zo een hele poos en elke keer een lamme hand was het gevolg. Bovendien was de batterij na die eerste paar dagen leeg en batterijen zijn nou ook niet meteen heel milieuvriendelijk.
De Lifestraw was daarom al een hele verbetering voor ons, want geen batterij nodig en meteen schoon drinkwater, doordat het water door een rietje gefilterd wordt als je drinkt. Na de eerste paar dagen heeft het rietje van onze Lifestraw alleen een klein scheurtje, doordat één van de kinderen er blijkbaar op gebeten heeft, en het schoon en droog maken van de dop en het rietje is best lastig. Als er wat water achterblijft is de kans op schimmel aanwezig. De Grayl heeft ook instant schoon drinkwater, kan eigenlijk niet stuk en is heel makkelijk schoon te maken.’
De Grayl en de Lifestraw zijn beiden fijne filters, maar de Grayl “wint”
Grayl kan tegen een stootje
Wil je met een gezin zonder vervuilende plastic flesjes op reis, dan kan ik de Grayl alleen maar aanraden. De fles is robuust en voelt stevig. De onze is op dag 1 gevallen van ongeveer een meter hoog en de kinderen kunnen erin bijten wat ze willen. Hij ziet er na veelvuldig gebruik nog net zo uit als toen ik hem uit de verpakking haalde. Het water filteren is super simpel. Je vult de fles tot het streepje, drukt in 10 tot 15 seconden de “binnenfles” met filter erin, en klaar is je schone drinkwater. Ook het filterdeel voelt stevig en gaat lange tijd mee. Als je de fles dagelijks zou gebruiken is hij pas na 3 maanden aan vervanging toe. Dit geeft de Grayl op dat moment zelf aan. Duurt het filteren ineens veel langer dan voorheen? Dan is het aan vervanging toe.
Heeft de Grayl dan alleen maar voordelen?
Eigenlijk vind ik dat de Grayl alleen voordelen heeft, hoewel hij niet goedkoop is, ook niet in het vervangen van het filter. Doordat je zoveel waterflesjes uitspaart denk ik overigens dat je die kosten er wel uit haalt. Zelfs als je het vergelijkt met de hele goedkope flesjes water in bijvoorbeeld India en Nepal. En inderdaad, zelfs in die 2 landen kan je de Grayl veilig gebruiken. Naast bacteriën en protozoa filtert de Grayl namelijk ook virussen, zware metalen en chemicaliën uit het water en zou je in principe in alle landen het kraanwater ermee kunnen drinken.
Zelfs in India en Nepal kan je de Grayl veilig gebruiken
Het enige nadeel van de Grayl is dat de inhoud niet enorm is. Met ongeveer een halve liter is het water zo op, zeker als je met een gezin bent. Een idee is dan om water te filteren met de Grayl en het vervolgens over te gieten in een hervulbare waterfles, zoals bijvoorbeeld de Dopper. Zo kan ieder uit zijn of haar eigen flesje drinken en als de flesjes leeg zijn filter en vul je opnieuw.
Heb jij nog meer tips om zonder plastic flesjes op reis te gaan? Ik hoor ze graag!
Hoi Yvonne, super informatief stukje (ik kwam hier via het vrmk forum). Hadden jullie voor elk gezinslid een eigen Grayl mee? Of deelden jullie er een en dan het gefilterde water overgieten in jullie doppers? Wij gaan aankomende zomer 6 weken op reis met z’n vijven en hebben al doppers. Ik vind 5 nieuwe flessen aanschaffen best een flinke uitgave vandaar mijn vraag.
Nee slechts 1 Grayl en van daaruit over in de Doppers, dat ging prima. Ik zou echt niet 5 nieuwe flessen aanschaffen, hartstikke duur en zonde. Waar gaan jullie naartoe?
Ik ga deze tip doorgeven aan een vriendin die graag reist in zulke landen!
Ik denk dat je overal met minder plastic flesjes kan reizen, in alle landen!
Ik heb de LifeStraw, maar in Jordanië en Indonesië heb ik ‘m toch niet durven gebruiken. Die die jij tipt ken ik niet, maar is goed om te onthouden. Wel heb ik altijd een Dopper bij me. De kinderen hebben ook dagelijks een Dopper met water mee naar school.
Haha, in Jordanië hebben wij zelfs gewoon kraanwater gedronken. 🙂 Maar dat was aan het eind van onze lange reis, toen konden we echt alles hebben. In Indonesië heb ik de Lifestraw gebruikt.
Heel praktisch vraagje, maar hoe hou je de dopper fles schoon in bijv. Aziatische landen? Omspoelen onder de kraan werkt dan niet toch? Dat is de reden dat wij uiteindelijk de doppers toch maar thuis laten. Terwijl wij hier in NL allemaal een eigen fles overal mee naar toe slepen……
Daar doe ik eigenlijk niet zo moeilijk over. Wij poetsen al jaren onze tanden met kraanwater, altijd en overal en ik heb zelfs bij beide kinderen de speen van hun flesjes schoongespoeld met kraanwater in India.. die paar druppels krijgen kinderen onder de douche anders ook wel binnen en wat dacht je van handjes die ze in hun mond stoppen. 🙂 Ik gebruik dus gewoon de Dopper in elk land en spoel om bij de kraan.
Dat is eigenlijk ook zo. Tandenpoetsen doen wij ook overal met kraanwater. Dus probleem opgelost 😉 Dank je!