auto huren Albanië

Auto huren Albanië – go or no go

Een auto huren in Albanië. Wij deden het en ik vertel je graag hoe dat was. Met een huurauto kom je op meer plekken dan met het openbaar vervoer, helemaal als je de meer afgelegen, mooiste plekken van Albanië wilt zien. Bovendien ben je vrij om op elk willekeurig moment te vertrekken of aan te komen, iets wat met het ov niet lukt. Zeker in meer afgelegen plaatsen zijn de opties beperkt. Toch is een auto huren in Albanië niet voor iedereen vanzelfsprekend, de verkeersveiligheid in Albanië heeft een dubieuze reputatie. Net als de kwaliteit van de wegen trouwens. Of het echt zo erg is en of je veilig een auto kunt huren in Albanië vertel ik je in dit blog.

Hoe gevaarlijk is autorijden in Albanië echt?

De naam die de Albanezen hebben als het op autorijden aankomt is niet te best. Wegpiraten zouden het zijn, die je links en rechts voorbij scheuren, overal lak aan hebben en daarbij ook jou in gevaar brengen. Heel eerlijk: dat klopt. Er zijn weinig landen waar zo roekeloos gereden wordt als in Albanië, zeker in Europa. Tenenkrommende inhaalmanoeuvres vlak voor de blinde bocht, bizar hoge snelheden op smalle, bochtige weggetjes, voordringen over één of twee zelf gecreëerde extra rijbanen. We hebben het allemaal gezien. Langs de kant van de weg zie je veel gedenktekens voor verkeersslachtoffers, heel veel.

met de huurauto door AlbaniëMet de huurauto door Albanië

En toch valt het reuze mee, als je er zelf eenmaal rond rijdt. Buiten de hoofdstad Tirana en tweede stad Durrës is er maar weinig verkeer op de weg. Als je zelf rustig rijdt en je niet laat opjagen door de drukkende snelheidsduivels op je bumper, die zo nu en dan passeren, is het prima autorijden in Albanië.

Auto huren Albanië – vermijd Tirana zoveel mogelijk

Als je een auto gaat huren in Albanië, is de kans groot dat je dat in de hoofdstad Tirana doet. Wij haalden onze huurauto op in een stadskantoor, aan één van de uitvalswegen naar Durrës. Ik kan je vertellen, daar kom je niet één, twee, drie van in vakantiestemming. Tirana is eigenlijk één groot verkeersinfarct, de hele dag door. Zodra je jezelf op de weg begeeft met je huurauto, ben je omgeven door chaos. Dat is niet de meest ideale manier om te wennen aan een vreemde auto. Gelukkig zijn wij wat gewend, van de landen in Azië, waar we geweest zijn en onze ervaring met autorijden in Marokko en Zuid-Afrika. Ben je dat niet, dan zou ik je zeker aanraden je huurauto buiten het centrum van Tirana op te halen, op de luchthaven. Dan kun je het drukke centrum mijden en rustig wennen aan je huurauto.

Ook de wegen rond Tirana en vooral die richting Durrës en Shkodra zijn best druk. Daar buiten heeft Albanië echt super rustige wegen, waar je op sommige plekken zo een half uur niemand tegenkomt. In de zomermaanden worden de wegen tussen de grotere kustplaatsen ook meer gebruikt. Echt druk is het alleen in en rond de centra.

auto huren Albanië - buiten TiranaLaat je niet afschrikken om een auto te huren. Buiten Tirana zijn de wegen bijna leeg.

De wegkwaliteit in Albanië

De kwaliteit van de wegen in Albanië is de afgelopen jaren een flink stuk verbeterd. De hoofdwegen hebben allemaal prima asfalt. We komen in Duitsland geregeld slechtere wegen tegen. De wegen rond Tirana zijn het beste, de snelweg naar Elbasan zou thuis niet misstaan. Tenzij je ervoor kiest om de echt afgelegen plaatsen te bezoeken, kom je nergens grote verrassingen tegen.

In bergachtige streken is de weg in het dal vaak uitstekend, maar zodra je die verlaat is het asfalt gauw verdwenen. Soms heb je dan zelfs echt een 4×4 nodig om je bestemming te bereiken. Als je accommodatie kiest die op de berg ligt is het dus verstandig om vooraf te checken of je er wel kunt komen met je huurauto. In Valbona zijn er verschillende guesthouses en homestays waarvoor je je auto het laatste stuk zult moeten ruilen voor de benenwagen. Ook kan je op de weg door het dal herders op de rijbaan verwachten, met grote kuddes schapen of geiten.

Benzinestations zijn er in heel Albanië dan genoeg, zelfs buiten de gebaande paden. Brandstofprijzen zijn net wat lager dan thuis.

Wil je met je huurauto het Koman Meer oversteken, met één van de veerdiensten? Dat kan, maar reserveer wel vooraf online je plekje. Zeker in de drukkere periode zou je anders weleens voor verrassingen kunnen komen te staan. Ik schreef ook een uitgebreid blog over alles wat je moet weten over een tocht met de Koman Lake Ferry.

met de huurauto op de Koman Ferrymet de huurauto op de Koman Ferry

Kies een goede maatschappij met allrisk verzekering

Een kras of deuk is in het drukke Tirana en met het roekeloze rijgedrag in heel Albanië net even wat eerder opgelopen dan elders. Kies daarom voor een betrouwbare verhuurder, waar goede service vanzelfsprekend is. Vaak is er bij het huren van een auto een standaard eigen risico. Eigenlijk altijd, maar zeker in Albanië, koop je dit het beste af. Zonder eigen risico voelt het toch net even wat relaxter om de weg op te gaan in een land met deze reputatie. Uiteraard is de kans het grootste dat het allemaal goed gaat, maar je wilt hier niet achteraf gedoe of extra kosten mee. Onbetrouwbare autoverhuurders halen de raarste trucjes uit om extra te verdienen, lees daarom ook nog even mijn uitgebreide, algemene blog over alles waaraan je moet denken als je een auto huurt.

Huur alleen een auto als je het echt ziet zitten

Met een flinke dosis rijervaring en een zelfverzekerde houding is autorijden in Albanië geen enkel probleem. Het is de ideale manier om het land te ontdekken, want je komt op plekken die anders voor je verborgen waren gebleven. Ben je onzeker, of twijfel je of je wel een auto moet huren? Doe het dan niet. Niks zo vervelend als je zorgen moeten maken vóór en tijdens je vakantie. Met het openbaar vervoer door Albanië reizen is zeker een leuke en authentieke ervaring. Je reist op die manier tussen de lokale bevolking en leert het land weer op een heel andere manier kennen. Witte minbusjes rijden vanuit Tirana het hele land door en voor de minder toegankelijke plekken zou je een taxi kunnen nemen. Wat je ook kiest: geniet! Albanië is prachtig.

In een apart blog schreef ik over de gevaren van Albanië, die veel mensen in het land denken aan te treffen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

39 reacties op “Auto huren Albanië – go or no go

 1. Pim zegt:

  Dag Yvonne, we zijn onze reis naar Albanië met huurauto aan het plannen en willen de ferry Koman – Fierze met de huurauto nemen. Nu blijkt dat niet iedere aanbieder het gebruik van de ferry toestaat. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Heb je tips?

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   We hadden er eigenlijk geen idee van dat dit zo is. En zijn gewoon gegaan. Vraag me af waarom het niet is toegestaan. Anyways: voor jullie iets waar je dus rekening mee kunt houden, als je het weet. 😁

  • Heleen zegt:

   Hoi Pim,
   Weet je zeker dat het hier de ferry over koman lake betreft door de verhuurder? De meeste verhuurbedrijven willen alleen dat je niet een ferry naar Corfu pakt (dus landsgrens overschrijdt).

  • Pim zegt:

   Dat zou ik kunnen checken idd. Ik heb het gevraagd bij Sunny cars waar we een reservering hebben staan. Ik zal de verhuurder rechtstreeks benaderen. Dank voor de reacties!

  • Pim zegt:

   Jullie hadden gelijk. Uit navraag blijkt dat je deze ferry gewoon mag nemen met de huurauto. Dank voor jullie scherpte. Gr. Pim

 2. Aukje Groot zegt:

  goedemorgen allemaal, ik had een mooie prijs bij Sunny Cars gevonden maar nu blijkt dat we daarmee niet over de grens mogen bij Macedonie, we wilden een uitstapje maken naar Ohrid. Weten jullie een betrouwbare maatschappij die dit wel toestaat? Ik denk dat het op de gok niet verantwoord is.

  • Yvonne zegt:

   Voor zover ik weet staat geen enkele verhuurmaatschappij dit toe. In elk geval niet één van de betrouwbare, maar volgens mij helemaal niemand. Is, dacht ik, ook een verzekeringskwestie.

 3. Britt Laurent zegt:

  Hoi allemaal!
  Wij willen deze zomer naar Albanië gaan, onze planning was om te vertrekken in Tirana (daar een auto te huren) en zo naar onder te rijden. We wouden in Ksamil of Saranda de auto terug inleveren en daar de boot nemen naar Corfu en van daaruit terugvliegen naar huis. Maar nu blijkt het precies heel moeilijk om een auto te vinden die je in Saranda kan achterlaten. Heeft iemand tips of hier ervaring mee?
  Alvast bedankt!

  • Yvonne zegt:

   Dat zal zijn omdat niet alle verhuurders een kantoor in Sarandë hebben. Misschien is het een idee om een soort rondje te rijden, de auto op dezelfde plek in Tirana in te leveren en dan met het OV naar Sarandë te reizen? Zo heb je er direct een mooie ervaring bij!

 4. Bregje van der Heijden zegt:

  He Yvonne, heb je nog links/goede tips qua accommodatie bijvoorbeeld in Ksamil? Wij gaan 3 weken eind juli/begin augustus. We zijn met 2 kids (jongens) van 8 en 11 jaar.

  • Yvonne zegt:

   hallo Bregje, wat leuk dat jullie die kant op gaan. In mijn route blog over Albanië vind je al mijn accommodatie tips, ook voor Ksamil. Veel plezier in Albanië.

  • Hanneke V Dijk zegt:

   Hi Yvonne nav je blog en boek ga ik samen met n vriendin in sept naar albanie. Tirana, lake koman, valbone lezhe gjirokaster queripo en terug naar Tirana. Nu lees ik verschillende berichten over de autorit naar lake koman. Daar worden wr opgepikt om naar dr locatie te gaan. 10 uur daar. Soms klinkt t als.levensgevaarlijk. wat is jouw mening daar over?

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook naar Albanië gaan! Wij hebben in Albanië in een huurauto gereden. Wij vonden de Albanezen gehaaste, soms roekeloze bestuurders, maar hebben zelf geen vervelende ervaringen opgedaan. We hebben ook niet het idee gehad dat het voor ons persoonlijk onveilig was. Op de wegen buiten de steden is het meestal erg rustig. Hopelijk is het voor jullie ook goed te doen met de pick-up. Fijne reis gewenst!

 5. Judith zegt:

  Ah dank je, ga ik doen. Ik heb tot nu toe inderdaad (circa 20 verschillende 😉 vergelijkingssites gebruikt. Deze bedragen klinken stukken beter!

 6. Heleen zegt:

  Hoi Judith,
  Dan kijk je niet op de goede plekken. Ara car rent kom ik bijvoorbeeld uit op 800-900 euro voor 18 dagen in augustus.
  Mijn tip is om “car rental” op google maps te zoeken in Tirana en dan verhuurders met goede reviews aan te klikken. Ze zijn namelijk bijna allemaal zelfstandig en niet aangesloten bij vergelijkingswebsites.

 7. Judith zegt:

  Ik kom in augustus op minimaal 1500 euro voor 18 dagen uit… Is het nog een idee op Griekenland/Korfu te vliegen en daar een auto te huren denk je?

  • Yvonne zegt:

   Je zou ernaar kunnen kijken, maar vaak mag je huurauto’s niet mee de grens over nemen. Ik heb zelf een jaar of 5 geleden gezocht naar een huurauto in Noord-Griekenland, om ook een paar dagen mee de grens over te gaan naar Albanië. Ik heb er toen geen kunnen vinden waar dat mocht, maar je zou kunnen kijken of dat verandertd is. Succes!

 8. Heleen zegt:

  Bij Europcar is een Renault Megane van 6-24 augustus €495. Dit is zo even snel bekeken, ik weet niet of het de allerbeste en/of goedkoopste optie is.

 9. Lisette Bart zegt:

  Hallo, wij zijn ook nog op zoek naar een huur auto voor 19 dagen in augustus. Kun je aangeven bij welk bedrijf je een auto huurt? Ik kom veelal uit rond de €1500 nog duurder dan onze vliegticktes. Groet, Lisette

  • Yvonne zegt:

   Huurauto’s zijn momenteel op veel plekken schreeuwend duur. Veel verhuurders hebben door Corona een (groot) deel van hun auto’s moeten verkopen, dus er zijn tekorten. Wij betalen momenteel voor 2 weken huurauto op Sicilië ook 700 euro, ook meer dan onze vliegtickets voor 4, maar 1500 voor 19 dagen lijkt me wel echt te gek. Onder het kopje “kies een goede maatschappij met all risk verzekering” link ik naar de Alabnië pagina van Sunnycars, waarmee wij altijd goede ervaringen hebben gehad. Heb je per ongeluk eens schade, dan is alles vergoed en nooit gedoe met extra, verborgen kosten. Had je bij hen al gekeken?

 10. Heleen zegt:

  Hoi Eline,
  Ik heb vandaag gezocht naar een huurauto voor 2 weken begin september en kwam uit op iets van 400-450 euro, dus ik zou toch even verder kijken als ik jou was. Gewoon voor een verhuurder gaan met veel goede reviews (ik kijk zelf op google maps)

 11. Eline zegt:

  Hey Yvonne. Deze zomer gaan we voor het eerst naar Albanië. De prijs voor een auto te huren valt ons wel erg tegen. Ik lees overal dat SunnyCars de meest betrouwbare is, maar voor 2 weken een ‘kleine’ auto, betaal je al minstens €1200.
  Denk je dat een kleine auto (voor twee personen met een trekrugzak) voldoende is, of raad je een grotere auto aan? We trekken heel Albanië rond, vertrekkende van Tirana naar het noorde, dan het zuiden en weer naar Tirana.
  Alvast bedankt!

  • Yvonne zegt:

   Huurauto’s zijn overal enorm duur geworden! Door Corona hebben veel aanbieders hun vloot grotendeels verkocht, waardoor er nu een giga tekort is. Hebben voor 2 weken Sicilië (waar we nu zijn) ook flink in de buidel moeten tasten. Maar 1200 euro is wel heel veel. Denk dat het komt omdat het hoogseizoen is dan. Eem kleine auto is groot zat voor 2 personen. Of het comfortabel rijdt, is de vraag. Soms zijn wegen wel wat hobbelig. Wij rijden nu met ons vieren in een Toyota Aygo op Sicilië.. heel relaxt is dat niet.

 12. Lisette bart-de Groot zegt:

  Hoi Yvonne, wij gaan ook een auto huren in Albanie, neem je tips ter harte. Rijden jullie om beurten, volgens mij moet je dat toch vermelden bij het huren van een auto als beide rijden? Door corona zijn de auto prijzen best gestegen, een tegenvallertje maarja we willen het land toch graag bezoeken.

  • Yvonne zegt:

   Wij kiezen altijd wie rijdt, meestal mijn man. We hebben geen zin een flink bedrag extra te betalen voor de extra bestuurder. In Albanië heb ik zelf, in de bergen (waar geen enkel ander verkeer was), ook stukjes gereden, maar nooit ver. Let overigens altijd goed op dat de naam van de bestuurder goed op de boeking staat! Wij zijn daar voor Sicilië, waar we morgen naartoe vertrekken, mee de mist in gegaan en moesten 250 euro extra betalen, om het te wijzigen, omdat het minder dan 48 uur voor vertrek is!

  • Yvonne zegt:

   hoi Pauline, ik heb aparte blogs geschreven met de mooiste stranden van Albanië en met de mooiste plekken van Albanië. Ik zou even doorklikken naar die blogs, of het zoekvakje rechts bovenin gebruiken (Albanië typen) om alle Albanië blogs te vinden.

 13. Marcha zegt:

  Albanië staat hier ook hoog op het lijstje van mijn man. Uiteindelijk hebben we voor Montenegro gekozen, maar ik sluit niet uit dat we Albanië nog eens bezoeken. Handige tips in jouw blog!

  • Yvonne zegt:

   Naar Montenegro ben ik ook heel nieuwsgierig. Is een land dat we vast ook een keer gaan ontdekken. Europa heeft zoveel mooie plekjes!

 14. Michelle zegt:

  Hey Yvonne, bij welke maatschappij hebben jullie een auto gehuurd. Wij reizen deze zomer met drie kinderen en ik was nogal geschrokken van de prijs voor een wagen, waar ook onze valiezen inpassen.

  • Yvonne zegt:

   Ik moest het even opzoeken, maar ik heb geboekt via Car Trawler en dan bij Europcar. Gewoon in google gevonden. Ik kan me de exacte huurprijs niet herinneren, maar het was niet belachelijk hoog, anders had ik dat nog wel geweten. Succes met zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *