fbpx
auto huren Albanië

Auto huren Albanië – go or no go

leestijd: 4 minuten

Een auto huren in Albanië. Wij deden het en ik vertel je graag hoe dat was. Met een huurauto kom je op meer plekken dan met het openbaar vervoer, helemaal in Albanië. Bovendien ben je vrij om op elk willekeurig moment te vertrekken of aan te komen, iets wat met het ov niet lukt. Zeker in meer afgelegen plaatsen zijn de opties beperkt. Toch is een auto huren in Albanië niet voor iedereen vanzelfsprekend, de verkeersveiligheid in Albanië heeft een dubieuze reputatie. Net als de kwaliteit van de wegen trouwens. Of het echt zo erg is en of je veilig een auto kunt huren in Albanië vertel ik je in dit blog.

Hoe gevaarlijk is autorijden in Albanië echt?

De naam die de Albanezen hebben als het op autorijden aankomt is niet te best. Wegpiraten zouden het zijn, die je links en rechts voorbij scheuren, overal lak aan hebben en daarbij ook jou in gevaar brengen. Heel eerlijk: dat klopt. Er zijn weinig landen waar zo roekeloos gereden wordt als in Albanië, zeker in Europa. Tenenkrommende inhaalmanoeuvres vlak voor de blinde bocht, bizar hoge snelheden op smalle, bochtige weggetjes, voordringen over één of twee zelf gecreëerde extra rijbanen. We hebben het allemaal gezien. Langs de kant van de weg zie je veel gedenktekens voor verkeersslachtoffers, heel veel.

met de huurauto door AlbaniëMet de huurauto door Albanië

En toch valt het reuze mee, als je er zelf eenmaal rond rijdt. Buiten de hoofdstad Tirana en tweede stad Durrës is er maar weinig verkeer op de weg. Als je zelf rustig rijdt en je niet laat opjagen door de drukkende snelheidsduivels op je bumper, die zo nu en dan passeren, is het prima autorijden in Albanië.

Auto huren Albanië – vermijd Tirana zoveel mogelijk

Als je een auto gaat huren in Albanië, is de kans groot dat je dat in de hoofdstad Tirana doet. Wij haalden onze huurauto op in een stadskantoor, aan één van de uitvalswegen naar Durrës. Ik kan je vertellen, daar kom je niet één, twee, drie van in vakantiestemming. Tirana is eigenlijk één groot verkeersinfarct, de hele dag door. Zodra je jezelf op de weg begeeft met je huurauto, ben je omgeven door chaos. Dat is niet de meest ideale manier om te wennen aan een vreemde auto. Gelukkig zijn wij wat gewend, van de landen in Azië, waar we geweest zijn en onze ervaring met autorijden in Marokko en Zuid-Afrika. Ben je dat niet, dan zou ik je zeker aanraden je huurauto buiten het centrum van Tirana op te halen, op de luchthaven. Dan kun je het drukke centrum mijden en rustig wennen aan je huurauto.

Ook de wegen rond Tirana en vooral die richting Durrës en Shkodra zijn best druk. Daar buiten heeft Albanië echt super rustige wegen, waar je op sommige plekken zo een half uur niemand tegenkomt. In de zomermaanden worden de wegen tussen de grotere kustplaatsen ook meer gebruikt. Echt druk is het alleen in en rond de centra.

auto huren Albanië - buiten TiranaLaat je niet afschrikken om een auto te huren. Buiten Tirana zijn de wegen bijna leeg.

De wegkwaliteit in Albanië

De kwaliteit van de wegen in Albanië is de afgelopen jaren een flink stuk verbeterd. De hoofdwegen hebben allemaal prima asfalt. We komen in Duitsland geregeld slechtere wegen tegen. De wegen rond Tirana zijn het beste, de snelweg naar Elbasan zou thuis niet misstaan. Tenzij je ervoor kiest om de echt afgelegen plaatsen te bezoeken, kom je nergens grote verrassingen tegen.

In bergachtige streken is de weg in het dal vaak uitstekend, maar zodra je die verlaat is het asfalt gauw verdwenen. Soms heb je dan zelfs echt een 4×4 nodig om je bestemming te bereiken. Als je accommodatie kiest die op de berg ligt is het dus verstandig om vooraf te checken of je er wel kunt komen met je huurauto. In Valbona zijn er verschillende guesthouses en homestays waarvoor je je auto het laatste stuk zult moeten ruilen voor de benenwagen. Ook kan je op de weg door het dal herders op de rijbaan verwachten, met grote kuddes schapen of geiten.

Benzinestations zijn er in heel Albanië dan genoeg, zelfs buiten de gebaande paden. Brandstofprijzen zijn net wat lager dan thuis.

Wil je met je huurauto het Koman Meer oversteken, met één van de veerdiensten? Dat kan, maar reserveer wel vooraf online je plekje. Zeker in de drukkere periode zou je anders weleens voor verrassingen kunnen komen te staan. Ik schreef ook een uitgebreid blog over alles wat je moet weten over een tocht met de Koman Lake Ferry.

met de huurauto op de Koman Ferrymet de huurauto op de Koman Ferry

Kies een goede maatschappij met allrisk verzekering

Een kras of deuk is in het drukke Tirana en met het roekeloze rijgedrag in heel Albanië net even wat eerder opgelopen dan elders. Kies daarom voor een betrouwbare verhuurder, waar goede service vanzelfsprekend is. Vaak is er bij het huren van een auto een standaard eigen risico. Eigenlijk altijd, maar zeker in Albanië, koop je dit het beste af. Zonder eigen risico voelt het toch net even wat relaxter om de weg op te gaan in een land met deze reputatie. Uiteraard is de kans het grootste dat het allemaal goed gaat, maar je wilt hier niet achteraf gedoe of extra kosten mee. Onbetrouwbare autoverhuurders halen de raarste trucjes uit om extra te verdienen, lees daarom ook nog even mijn uitgebreide, algemene blog over alles waaraan je moet denken als je een auto huurt.

Huur alleen een auto als je het echt ziet zitten

Met een flinke dosis rijervaring en een zelfverzekerde houding is autorijden in Albanië geen enkel probleem. Het is de ideale manier om het land te ontdekken, want je komt op plekken die anders voor je verborgen waren gebleven. Ben je onzeker, of twijfel je of je wel een auto moet huren? Doe het dan niet. Niks zo vervelend als je zorgen moeten maken vóór en tijdens je vakantie. Met het openbaar vervoer door Albanië reizen is zeker een leuke en authentieke ervaring. Je reist op die manier tussen de lokale bevolking en leert het land weer op een heel andere manier kennen. Witte minbusjes rijden vanuit Tirana het hele land door en voor de minder toegankelijke plekken zou je een taxi kunnen nemen. Wat je ook kiest: geniet! Albanië is prachtig.

In een apart blog schreef ik over de gevaren van Albanië, die veel mensen in het land denken aan te treffen.

Category: AlbaniëRondreizen

Tags:

Reageer!


4 comments

  1. Albanië staat hier ook hoog op het lijstje van mijn man. Uiteindelijk hebben we voor Montenegro gekozen, maar ik sluit niet uit dat we Albanië nog eens bezoeken. Handige tips in jouw blog!

    1. Naar Montenegro ben ik ook heel nieuwsgierig. Is een land dat we vast ook een keer gaan ontdekken. Europa heeft zoveel mooie plekjes!

  2. Hey Yvonne, bij welke maatschappij hebben jullie een auto gehuurd. Wij reizen deze zomer met drie kinderen en ik was nogal geschrokken van de prijs voor een wagen, waar ook onze valiezen inpassen.

    1. Ik moest het even opzoeken, maar ik heb geboekt via Car Trawler en dan bij Europcar. Gewoon in google gevonden. Ik kan me de exacte huurprijs niet herinneren, maar het was niet belachelijk hoog, anders had ik dat nog wel geweten. Succes met zoeken.