weekend Zuid-Limburg met kinderen bij de boer

weekend Zuid-Limburg met kinderen bij de boer

Het idee om een weekend in Zuid-Limburg bij de boer door te brengen met onze kinderen ontstond een week eerder. Het weekend aan zee, dat ons geannuleerde verblijf bij de boer in de meivakantie een klein beetje moest goed maken, was een enorm succes. En zo ben ik al een dag na thuiskomst op internet aan het zoeken naar andere opties voor kleinschalige accommodatie bij de boer. Zuid-Limburg lijkt me een mooie regio, waar ik al heel lang eens een keer naartoe wil en mijn zoekopdracht naar slapen bij de boer in Zuid-Limburg levert genoeg leuks op. Een telefoontje later is ons volgende weekend bij de boer bevestigd. Dit keer gaan we de kinderen in Zuid-Limburg laten kennismaken met een koeienboerderij.

Onze accommodatie in Zuid-Limburg bij de boer

Ons appartement bij de boer bevindt zich op de Keutenberg. De naam alleen al is ’t waard om daar eens een kijkje te gaan nemen, dacht ik toen ik deze boerderij online vond. 🙂 Maar zodra ik Angélica aan de telefoon heb gehad ben ik echt enthousiast. Ze hebben er koeien, schapen, kippen, konijnen (ook jonge!), geitjes en paarden. Dat klinkt toch als een walhalla voor kinderen die helemaal gek zijn van dieren? Bovendien mogen kinderen op deze boerderij ook actief meehelpen met voeren van de dieren, op de trekker mee water brengen aan de dieren wat verder weg in de wei en lekker op skelters rond scheuren over het erf. Zodra we een paar dagen later daadwerkelijk dat erf op rijden, zie ik dat het voor de volwassenen ook helemaal goed zit op Recreatieboerderij De Keutenberg. Wat een uitzicht, wat een fijne, relaxte plek is dit.

Keutenberg weekend Zuid-Limburg bij de boerKeutenberg weekend Zuid-Limburg bij de boer

In ons kraakheldere, ruime appartement staat een verse vlaai voor ons klaar. Hoe Limburgs wil je het hebben?! Tijd om daar uitgebreid van te genieten hebben we ook, want de meiden zijn uren zoet met het knuffelen van alle dieren, springen op de trampoline en uittesten van de skelters. Er zijn nog slechts drie andere appartementen hier en het bankje dat uitkijkt over de glooiende, groene heuvels die ons omringen, is rond zonsondergang nog vrij. Wat een mooie plek om ons weekend Zuid-Limburg te beginnen.

Leuk om te doen in Zuid-Limburg met kinderen

Er is genoeg te doen in Zuid-Limburg met kinderen van alle leeftijden. Een ritje met de stoomtrein “De Miljoenenlijn” is een superleuke ervaring voor de kinderen en perfecte gelegenheid voor ouders om van het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg te genieten. Compleet anders is het Blote Voeten Park in Brunssum, waar je de natuur kunt ervaren tot in je tenen. Je loopt over verschillende ondergronden en waadt onder andere door een modderbad. Uiteraard kun je je voeten aan het eind weer lekker schoon boenen ook.

doen in Zuid-Limburg vanaf de boerderijdoen in Zuid-Limburg vanaf de boerderij: drielandenpunt bezoeken

Onze jongste had haar eigen wensenlijstje wat ze wilde doen in Zuid-Limburg al klaar. Zodoende bezochten we, met gezonde tegenzin, ook het Drielandenpunt. Er is hier een doolhof, dat leuk is om te doen en een speeltuin. Verder kun je natuurlijk met één gezinslid in Nederland, één in België en één in Duitsland gaan staan, maar heel eerlijk ben je hier net zo snel uitgekeken als wij vooraf verwacht hadden.

Doen met kinderen in Valkenburg

Ook in en rond Valkenburg is van alles te beleven. Zo is er voor de jongsten het Sprookjesbos in Valkenburg, waar ze alle bekende sprookjesfiguren van dichtbij kunnen bewonderen in leuke huisjes. Voor oudere kinderen is er trouwens ook genoeg te doen in Valkenburg. Je kunt er de kasteelruïne en Fluweelengrot bezoeken, of naar Mergelrijk, waar je op ontdekking gaat in de ondergrondse geschiedenis en mergelsculpturen kunt bewonderen. Of neem vanuit het centrum de kabelbaan naar de hooggelegen Wilhelminatoren, om van het uitzicht te genieten, of te gaan rodelen. Kasteel Schaloen, dat net buiten het centrum van het stadje ligt, is ook een wandeling waard.

ValkenburgVanuit het centrum van Valkenburg naar kasteel Schaloen of de Wilhelminatoren

Doen in en rond Kerkrade

Ook rond Kerkrade is er veel te beleven voor gezinnen. De Gaia Zoo is één van de leukste dierentuinen van Nederland. Museum Continium is een grote, interactieve ontdekkingstocht, waar kinderen al doende heel veel leren over wetenschap. Heel interessant voor de grotere kinderen is het Discovery Museum, waar je de aarde kan zien als een astronaut en kunt ervaren hoe het voelt om als een astronaut in de ruimte te zweven. Niet ver van Kerkrade, in Landgraaf, is een kleinschalig speel- en dierenpark, dat vooral voor jongere kinderen een aanrader is. Mondo Verde is een familiepark met veel verschillende soorten dieren, attracties en tuinen.

Street art kijken in Heerlen

Niet echt een activiteit die bij alle kinderen goed zal vallen, maar onze meiden vinden street art kijken en fotograferen erg leuk. In Zuid-Limburg vind je de mural hoofdstad van Nederland en kun je jezelf uren vermaken met het speuren naar mooie kunstwerken. Niet alleen murals, maar ook andere kunst vind je hier gewoon op straat. Het loont om vooraf alvast je route te bepalen, of er eentje te downloaden, al dan niet als app. Zelf hebben wij een paar uurtjes door Heerlen gelopen en deze route gevolgd.

kunstwerken Promenade HeerlenSamen street art bekijken in Heerlen

Wandelen met kinderen in Zuid-Limburg

In de directe omgeving van onze accommodatie op De Keutenberg kun je al hele mooie wandelingen maken. Je loopt de berg af, door het dal en tussen de weilanden van de boer door, om verderop weer omhoog te lopen en langs de bosrand en langs de Geul weer terug te keren naar de boerderij. Iets verder weg zijn er twee andere wandelingen die de moeite waard zijn.

De mooiste wandeling, maar wel best een pittige met kinderen, is de Trage Tocht Gulpen. Je loopt door dichte stukjes bos, passeert fotogenieke dorpjes en banjert dwars door weilanden. Maar het mooiste is dat je een stuk langs de Geul loopt, die zichzelf een weg door het Limburgse landschap heeft uitgesleten. De eeuwenoude watermolens langs de rivier en het grazende vee overal langs de route krijg je er gratis bij. Pak een lunch in en neem ’s zomers zwemspulletjes mee, om te genieten van het water en de natuur langs de Geul.

Een stukje noordelijker in Limburg kun je trouwens ook geweldig wandelen. Zelf groeide ik op in Midden-Limburg en afgelopen jaar ging ik terug om te wandelen in het Leudal. Alleen al die fotogenieke watermolen is het waard om hier een kijkje te nemen.

Langs de Geul tijdens de Trage Tocht GulpenLangs de Geul, tijdens de Trage Tocht Gulpen

Een wandeling die een stuk korter is en ook door afwisselend heuvelland gaat, is deze rondwandeling vanuit Valkenburg. Onderweg passeer je kastelen en loop je door heuvelachtig bos. Tenslotte kun je genieten van de gezelligheid in Valkenburg en daar afsluiten met een lekker ijsje.

Gezellige dorpjes Zuid-Limburg

Hoe zuidelijker in Limburg je komt, hoe buitenlandser de dorpjes aandoen. Sommigen zou je zo in Frankrijk of Duitsland kunnen aantreffen. De pal aan de doorgaande weg gelegen huizen zijn veelal zandkleurige boerderijtjes rond een binnenplaats, met een grote, ronde toegangspoort. Ook zie je er veel vakwerkhuizen, al dan niet als boerderij. Epen, Mechelen en Diependal staan er vol mee en zijn leuk om even doorheen te wandelen. Ook de kerkjes en kapelletjes, met hun vele beelden zijn een kijkje waard.

schilderachtige dorpjes Zuid-Limburgschilderachtige dorpjes in Zuid-Limburg

Lekker spelen en dieren verzorgen bij de boer

Allemaal hartstikke leuk natuurlijk, hoe mooi Zuid-Limburg is en wat je er allemaal kunt beleven, maar dat verblijf bij de boer is waar onze kinderen echt blij van worden. In de ochtend beginnen ze met een grote ronde over de boerderij, waarbij de schapen blaadjes worden toegestoken en de paarden geaaid worden. Paarden zijn altijd een enorme plus bij onze dames en Angélica is zo lief om ze een middag te laten helpen om ze te borstelen. Daarna mogen ze in de wei een paar rondjes op de rug van één van de paarden maken.

De jonge konijntjes moeten zoveel mogelijk bij de mama blijven, maar de oudere konijntjes mogen opgetild en geknuffeld worden. Superspannend is het bij de geitjes, die alle drie hoogzwanger zijn, tijdens ons weekend Zuid-Limburg. Helaas laat de natuur zich niet plannen en worden de kleintjes geboren als wij alweer thuis zijn. De foto’s in mijn mailbox leiden tot een “ooohhoooooh” van de dames.

meehelpen bij de boerMeehelpen bij de boer en genieten van alle dieren

Tot mijn eigen verbazing vinden allebei de meiden de koeien het leukst van ons weekend bij de boer. Ze mogen meehelpen om ze hooi te voeren in de namiddag, wat ze vol overgave doen. Op de skelter bezoeken ze alle dieren één voor één, maar de skelter staat het vaakst geparkeerd voor de koeienstal. Als ik ze, gedurende de dag, ineens kwijt ben, kan ik ze steevast in de stal vinden. Tegen de tijd dat ons weekend voorbij is, hebben ze zelfs een lievelingskoe. Naar huis willen ze allebei niet. Alleen met de belofte dat we nog een keer terug komen, laten ze zich uiteindelijk overhalen.

De Keutenberg heeft slechts 4 appartementen. Juist dat vind ik zelf wel een beetje de charme. Ik houd van dat kleinschalige. Daardoor is slapen bij de boer hier alleen niet altijd beschikbaar. Op Boerenbed vind je hele gave accommodatie bij de boer in tenten en op de leukste boerderijen en Nederland en elders in Europa! Voor als de Keutenberg volgeboekt is.

Heb jij al ervaring met slapen bij de boer met kinderen? Ik houd me aanbevolen voor tips over kleinschalige accommodaties op mooie plekken! Dan kunnen we een volgende keer ook eens een andere uitproberen. 🙂

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “weekend Zuid-Limburg met kinderen bij de boer

  1. Lizette zegt:

    Oh leuk! Ik was al enthousiast bij de titel van je artikel! Het lijkt me zo leuk om zo kleinschalig bui een boer te logeren. Met al die dieren om je heen en echt het boeren leven proeven. Het is leuk voor kids, maar ik vind het zelf ook heel tof. Grappig, ik zou Kerkrade niet snel zelf bedenken, maar er is dus wel veel leuks te doen om te combineren tijdens je verblijf bij de boer in Limburg.

    • Yvonne zegt:

      Ik was ook verrast over hoe veel leuke dingen je in en rond Kerkrade kunt doen. En sowieso vond ik Zuid-Limburg ook tien keer mooier en leuker dan vooraf gedacht. Het was echt een tof weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *