Natuurgebied Herperduin is onze eerste kennismaking met De Maashorst. Het zal zeker niet de laatste keer zijn, want wat is het hier leuk zeg. Als je het dorpje Herpen door bent, heb je nog geen idee dat er zo’n mooi gebied ligt, met gevarieerde bossen, meertjes en zandduinen. We parkeren onze auto bij de rotonde vlakbij speelbos Herperduin en pannenkoeken restaurant Pan & Zo. Van hieruit hoef je alleen de weg over te steken om zo het natuurgebied in te lopen. Dat laten onze meiden zich geen twee keer zeggen, want die hebben het speelbos al geroken. Weg zijn ze: het eerste klimtoestel uitproberen, direct bij de toegangspoort.
Speelbos Herperduin
Omdat ik vooraf al heb gelezen dat het nieuwe speeltoestel “De Das” spectaculair is voor een speelbos, is dit dé manier om de dames aan te sporen verder te lopen. Gelukkig hoeve we niet ver te gaan, want door de bomen heen zien we het speeltoestel al. En wat een geluk, dat we direct na schooltijd zijn gegaan, op de vrije vrijdagmiddag. Ondanks het heerlijke weer, is er bijna helemaal niemand. Ze hebben de hele das voor zichzelf en zo kan de één zich he-le-maal uitleven, terwijl de ander voetje voor voetje terrein verkent. “De Das” is namelijk een behoorlijk uitdagend speeltoestel, niet voor niks voor kinderen vanaf zes jaar. De nettenconstructies zijn best spannend om overheen te lopen en de balkjes van de wiebelbrug hangen best ver uit elkaar. Om van de hoge glijbaan te kunnen moet je eerst jezelf opdrukken, om dan over een krappe nettenconstructie te klimmen.
Herperduin speelbos met “De Das” als grote trekpleister
Omdat we direct na schooltijd gekomen zijn en de magen beginnen te knorren, is het al gauw tijd voor een lunch in de buitenlucht. Daar hebben ze bij Herperduin over nagedacht, want er zijn boomstammen, bankjes en reuzenbanken in alle soorten en maten. De meiden klimmen gauw op de allerhoogste bank die ze kunnen vinden. Zodra ze nieuwe energie hebben opgedaan zijn de waterpompen en de poel daar in de buurt aan de beurt om te ontdekken. In de poel zitten een paar kikkers, die gauw een veilig heenkomen proberen te zoeken. Helaas, onze dames zijn volhardend en snel. Een kikker als huisdier wordt geopperd, maar met een volgende speelgelegenheid én een enorme uitkijktoren in het vooruitzicht laten ze dat idee gaan.
Spelen, kikkertjes vangen en lunchen in speelbos Herperduin
De uitkijktoren met fenomenaal uitzicht op Herperduin
We volgen de borden naar de uitkijktoren en passeren nog een speelplek met buizen. Al gauw piept de uitkijktoren tussen het struikgewas door. Die is echt hoog! Nog voordat ik goed en wel een foto kan maken, is de oudste de trappen al op gesneld.
De ander is wat terughoudender, maar aan de hand klimt ze dapper naar boven. Tot we boven de boomkruinen uit stijgen. Zijn we nog niet boven? De trappen gaan maar door en het waait hier boven ook best wel. Gaat die toren nou heen en weer? Met de nodige aanmoediging lukt het om op het uitzichtplatform te komen. Nummer één staat al luid schaterlachend rond te kijken. Het uitzicht over ’t Herperduin is dan ook fantastisch, zeker met het zonnetje dat speelt met het landschap. “Mama, KIJK dan hoe hoog! Het lijkt wel de savanne.” We blijven zeker een kwartier boven genieten. In de verte zien we ons volgende doel al: een waterplas lonkt tussen de bomen, die aan de kant van de zandvlakte staan.
Adembemend uitzicht vanaf uitzichttoren Herperduin
Spetteren en kikkers zoeken in het Klompven
Als we weer beneden zijn, steken we de savanne over en dan staan we eigenlijk al bijna aan de rand van het Klompven. Gelukkig hebben we zwemkleding bij ons en die wordt dan ook in een oogwenk aangetrokken. Kleding belandt her en der op de grond en zelfs in de boom. De dames splashen al het water in. Dat water is trouwens ongelooflijk helder.
Aan de overkant klinkt een koor van kikkers, dus dat moet onderzocht worden. Heerlijk, want dan kan ik even van het zonnetje genieten. Op deze vrijdagmiddag heb ik het hele strand voor mezelf. Aan de overkant zie ik twee meisjes heel intensief speuren en als ze een half uurtje later enthousiast komen aanrennen hebben ze een kartonnen bekertje bij zich met wel dertig kleine kikkertjes erin. Natuurlijk laten we die weer vrij, voordat we terug kuieren richting auto. We willen namelijk nog graag naar het Klauterwoud en de Osje kinderwandeling doen. Beiden zijn ook in De Maashorst, maar net wat te ver voor een wandeling vanuit deze kant van het natuurgebied.
kikkers zoeken en weer vrij laten in het Klompven
Nog een speelbos vlakbij: het Klauterwoud
Met de auto rijd je helemaal rond de Noordkant van De Maashorst en ben je zo’n tien minuten onderweg. Loop je wel door vanaf het Klompven, dan pik je de Osje wandeling op bij het Ganzenven, op een dikke kilometer verderop. Je valt dan wel midden in de wandeling, ergens bij paaltje acht of negen en kunt niet eerst even zo’n mooie wandelkaart voor kinderen meenemen. Wij besluiten daarom naar het Klauterwoud te rijden, waar de Osje wandeling start. Natuurlijk moet er ook hier eerst even geklommen en gespeeld worden. Het Klauterwoud is niet erg groot, maar zeker leuk om mee te pakken en lekker tussen de bomen gelegen. Hier is meer schaduw dan bij het grote speeltoestel “De Das” van Herperduin. Op warme dagen is dat wel erg fijn.
Wandelen met Osje
Bij het insectenhotel, naast de toegangspoort tot het Klauterwoud, is een brievenbus van Osje. Hier kunnen kinderen zelf hun A3 wandelkaart van Osje pakken, met de route erop en een leuk spel dat ze bij de verschillende paaltjes langs de wandeling kunnen spelen. Zo kunnen ze verspringen, tikspelen doen en kruisje-rondje spelen met dennenappels en blaadjes. De wandeling is ongeveer anderhalve kilometer lang en begint pal tegenover het Klauterwoud. Het is geen bijzonder spectaculaire route, maar het zijn vooral de activiteiten onderweg, die het voor de kinderen leuk maken. Halverwege vind je het mooiste deel van de wandeling, als je het Ganzenven passeert en een uitkijktoren passeert.
Het Klauterwoud en start van de Osje wandeling
Wilde paarden en vogels bij het Ganzenven
We kunnen ons geluk niet op, als we aan de verre kant van het meer een groep wilde Exmoor pony’s zien staan. We trotseren de blubberige ondergrond en lopen gestaag dichterbij. Het meer is vrij droog en daardoor klein in de zomer, dus we moeten een eindje gaan. Ook enkele vogels zien we bij het water, maar zodra we dichterbij komen, verdwijnen die gauw. De paardjes lijken niet erg schuw en van achter wat takken en bosjes aan de waterkant kunnen we ze van vrij dichtbij gadeslaan. Deze bosjes, die half in het water staan, blijken ook een walhalla voor kikkers. Die zijn hier al flink groot en het spel om ze te pakken te krijgen vinden de meiden erg vermakelijk. Naar huis willen ze niet, maar naderend onweer zorgt ervoor dat we toch terug gaan richting de auto. Onder de modderspetters komen we daar even later moe maar voldaan aan. Op de achterbank is het eens een keer erg rustig.
In natuurgebied De Maashorst zijn allerlei wilde grazers uitgezet. Kijk dus uit naar de groep Wisenten, Taurossen en Exmoor pony’s. Houd wel voldoende afstand van de dieren, mocht je ze tegenkomen. Zo blijft je wandeling veilig.
We zien Exmoor Pony’s bij het Ganzenven in De Maashorst
Bezoekerscentrum De Maashorst, kabouterpad en Docus de Das
Het bezoekerscentrum van De Maashorst ligt een stukje zuidelijker in het gebied. Ook van hieruit kun je mooie wandelingen maken en voor kinderen is er een speciaal kabouterpad. Met de route van twee en een halve kilometer volg je als kind de kabouters en leer je spelenderwijs van alles over de natuur. Bij het bezoekerscentrum van De Maashorst kun je voor elk seizoen een kaboutermap met opdrachten, foto’s en plaatjes huren voor kinderen van drie tot acht jaar. Ook voor oudere kinderen zijn er mappen met wandelingen vol opdrachten en spelletjes te huur.
Het Docus de Das Avonturenpad neemt kinderen mee in een avontuur waarbij zij Docus moeten helpen om het bos te bevrijden. Langs een verhard wandelpad van anderhalve kilometer kunnen de kids klimmen en klauteren op speeltoestellen en hun natuurkennis testen. Het pad loopt rond het meer, waar nog meer speeltoestellen in en rond het water staan. Op het fijne zandstrandje rond het meer kun je perfect zandkastelen bouwen. Heel benieuwd of dit deel van De Maashorst net zo leuk is als Herperduin.
Herperduin – erg leuk deel van De Maashorst
Speelbos Uden in het zuidelijke deel van de Maashorst
Na een tweede bezoek aan “De Das” bij Herperduin, een half jaar later, gaan we terug naar de Maashorst om speelbos Uden te verkennen. Speelbos Uden ligt in het uiterst zuidelijke deel van De Maashorst en is perfect te combineren met één van de andere speelbossen in de Maashorst. Zelf maakten wij een combi met de Bedafse Bergen, op nog geen tien autominuten hier vandaan.
Hier speel je bovenop en rondom een slapende reus. Je kunt er glijden op twee snelle glijbanen, klimmen en klauteren en op warme dagen lekker met de waterpomp spelen bij de kleine plas in de hoek van het veld. Centraal in het speelbos ligt een grote kei met een hendel. Door aan de hendel te draaien hoor je het verhaal van de slapende reus. De klauterbaan is best uitdagend en het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes, of anders met wat hulp.
Speelbos Uden in de Maashorst heeft een slapende reus
In een apart blog verzamelde ik heel veel speelbossen en speelnatuur op maximaal 30 minuten van Arnhem en Nijmegen. En op de Utrechtse Heuvelrug maakte ik verschillende korte, maar erg mooie wandelingen. Een aanrader met kinderen.
Overnachten bij De Maashorst
Wij wonen slechts een klein half uurtje van De Maashorst en zijn zeker van plan nog een keer die kant op te gaan om ook een kijkje te nemen in de omgeving van het bezoekerscentrum. Het Docus de Das Avonturenpad ziet er alvast veelbelovend uit. Woon jij niet heel dichtbij Herperduin en De Maashorst, dan is een nachtje blijven slapen in deze fijne omgeving bepaald geen straf. Herperduin heeft haar eigen vakantiepark met huisjes en luxe safaritenten. Ga je liever voor een kleinschalig parkje, dan is dit vakantiehuis ideaal voor een gezin van vier en deze voor een gezelschap van maximaal zes volwassenen.
Wat verder weg, maar op een minuut of 20 kun je ook slapen boven de schapen in een houten huisje op palen. Dit is echt een heerlijk kneuterig plekje, aan de rand van het bos.