Lanzarote in december

Lanzarote in december – kerst op ’t strand

Lanzarote is het droogste van de Canarische eilanden en ook het eiland met de hoogste temperatuur in december. Dát was voor ons doorslaggevend, toen we een paar jaar terug, nogal lastminute een bestemming zochten om Kerst met palmbomen en strand te vieren en de grijze kou van Nederland te ontvluchten. Zou ’t wat zijn? Vol verwachting vertrokken we eind december naar Lanzarote.

Vroeg vertrek naar Lanzarote

Aangezien we met een charter vlogen kregen we pas ongeveer een week voor vertrek onze vluchttijden toegestuurd. En dat was maar goed ook, anders hadden we vast wel twee keer nagedacht of we dit wel gingen doen: vertrek op 25 december om 05.05 uur! Mochten we ooit nog een keer zo’n vertrektijd hebben, dan gaan we echt wel op zoek naar een kindvriendelijk hotel in de buurt van Schiphol. Deze Lanzarote reis was echter nog net voor de kinderen en zo komt het dat wij die bewuste kerstavond al om 8 uur ’s avonds ons bed induiken, vast overtuigd om nog even een paar uurtjes slaap te pakken voordat we rond half 1 naar Schiphol zullen vertrekken.

Maar het wordt ons al snel duidelijk dat het zo niet helemaal werkt, de slaap wil niet echt komen op dit vroege uur en we proberen dus om wat slaap op te wekken door naar de kerst special van All You Need Is Love te kijken. Dit helpt! Rond half 11 slapen we allebei, maar helaas niet voor lang. Om even voor 12 gaat de wekker en zitten we al gauw in de auto richting Amsterdam. We gaan voor het eerst parkeren bij de RAI, wat erg goed blijkt te bevallen. Van te voren alles regelen op internet, betalen, op de dag zelf inrijden in de overdekte (!) parkeergarage en de bus staat al voor om ons in een kleine 15 minuten naar Schiphol te brengen. Goed geregeld, zelfs met kerst dus. En een stuk goedkoper dan parkeren op Schiphol zelf; dat wordt extra luxe uit eten deze de vakantie.

verlaten SchipholEen verlaten Schiphol in de vroege uurtjes op eerste Kerstdag

Via een verlaten Schiphol naar Lanzarote

Na de korte rij bij de enige incheckbalie die op dit tijdstip open is biedt het verlaten Schiphol een bijzondere aanblik. Tot onze grote verbazing gaan om 3 uur de winkels ineens open en kunnen we zowaar nog even taxfree kerst shoppen. Dat komt goed uit, we hebben nog een extra geheugenkaartje voor onze nieuwe camera nodig en even later zitten we mét het kaartje in onze Transavia vlucht, die ons naar rechtstreeks Lanzarote gaat brengen.

De reis verloopt voorspoedig, maar enigszins slaperig en voor we het weten zijn de wolken ineens verdwenen en zien we een groep prachtige eilanden onder ons verschijnen. Na een scherpe bocht vliegen we recht op Lanzarote af en korte tijd later hebben we onze bagage gevonden en worden we in slechts tien minuten naar ons heerlijke appartementencomplex gebracht.

Eerste kennismaking met een zonnig eiland

Als we onze lange broek, trui en winterjas ingeruild hebben voor iets luchtigers kunnen we onze huurauto gaan ophalen. Niets herinnert ons hier nog aan het feit dat het eigenlijk kerst is, behalve de kerstboom bij de receptie en de kerstmuziek op de radio dan natuurlijk. In onze auto voor de komende week gaan we in korte broek en t-shirt op weg naar de zondagsmarkt in Teguise, waar het volgens onze reisgids heel erg druk zal zijn.

weekmarkt Teguise Lanzarote decemberDe weekmarkt van Teguise op Lanzarote in december

Nou niet in december dus, dan is de weekmarkt van Teguise vooral een lokale aangelegenheid. Leuke markt, gezellig dorpje, maar afschuwelijk vieze friet. Het frietje dat we op een zonovergoten terras opeten is het smerigste dat ik ooit gehad heb. De warmte en de zon maken het echter helemaal goed, maar toch vinden we het wel even welletjes geweest en we rijden terug naar ons appartement in Puerto del Carmen. Op dit fijne complex, met een zwembad praktisch voor onze deur, slepen we alle matrassen naar ons terrasje en ploffen neer om een dutje in de zon te doen.

Een paar uurtjes later word ik misselijk weer wakker. Helaas blijft het niet alleen bij me beroerd vóelen en ik blijk een flinke voedselvergiftiging te hebben. Vreemd, want we hebben allebei de hele dag hetzelfde gegeten en Peter heeft nergens last van. Het zal ongetwijfeld de vieze friet geweest zijn en het duurt nog uren voor mijn maag ook weer enigszins vakantie krijgt. Welkom op Lanzarote!

En ook een regenachtig Lanzarote

Van het heerlijke zonnetje is de volgende dag niet veel meer te bekennen, het is een regenachtige dag. De temperatuur is gelukkig wel prima en wederom in korte broek gaan we richting de Cueva de los Verdes, het ideale regenprogramma. De grot is mooi en heel anders dan grotten die we eerder hebben gezien, maar mijn buik vindt al deze inspanning toch nog wat heftig. Daarom gaan we na de rondleiding alleen nog even naar de Jameos del Agua, waar César Manrique een tuin en museum heeft aangelegd bij een onderaardse lavatunnel. Leuk om even te zien, maar de entreeprijs niet echt waard. Daarna weer terug naar het appartement, om ons te vermaken met het weerbericht op de Nederlandstalige zender, dat laat weten dat het morgen ijzig koud zal zijn in Nederland.

regenachtig Lanzarote decemberJe kan ook een regenachtige dag treffen op Lanzarote in december

Lanzarote, wat ben je mooi!

Vandaag ben ik weer bijna de oude en we gaan al vroeg op pad. Het zonnetje is er vandaag ook weer en we rijden door de noordelijke heuvels naar het hooggelegen kerkje Ermita de las Nieves, een schitterend kerkje met een nog beter uitzicht over de Famara kust, die je in de diepte kunt zien liggen. We maken hier een korte wandeling en bewonderen nogmaals het door palmen omgeven kerkje. Via Haria, gelegen in het dal van de duizend palmen, rijden we verder naar de Mirador de Guinate, wederom een fantastisch uitzichtpunt met zicht op het eiland La Graciosa. Bij het derde uitzichtpunt van de dag, de Mirador del Rio parkeren we de auto, om dan het daardwerkelijke uitzichtpunt de rug toe te keren. Waarom entree betalen voor iets dat je 10 meter verderop ook kan zien is onze eerste gedachte. En dat klopt! De Mirador biedt namelijk uitzicht op de zoutpannen in de diepte, de kustlijn, het eiland La Graciosa en de 4 andere eilandjes aan de noordkant van Lanzarote. Maar het terrein aan de linkerkant van het gebouw biedt dit uitzicht ook en dus genieten we van het uitzicht, lekker buiten in het zonnetje.

mooi Lanzarote decemberDe mooie uitzichtpunten van Lanzarote en het door palmen omgeven Haria

Inmiddels vertelt onze maag dat het bijna etenstijd is en we rijden terug naar Haria om even te lunchen. Op het gezellige dorpspleintje komen ook de gepensioneerde inwoners bij elkaar om even gezellig te kletsen. Heerlijk om te zien. Met voldoende eten in onze buik en nog minstens net zo’n portie in onze rugzak rijden we terug naar het dorpje Las Rostitas, vlakbij de Mirador del Rio, waar we de auto achterlaten en beginnen aan de afdaling naar het strand ver onder ons. Na bijna een uur van steile rotskust zijn we eindelijk op het zandstrand met duinstruiken en ploffen we neer om even bij te komen en om onze gekochte dadels eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Tegenover ons is het eiland La Graciosa en in het stukje zee ertussen vermaken jongeren zich met hun surfplanken die ze de hele rotskust mee naar beneden én weer naar boven moeten sjouwen. De klim omhoog is ons zonder surfplank al zwaar genoeg. Gelukkig heb ik een excuus: net ziek geweest hè?! Als we ’s avonds weer in Puerto del Carmen zijn hebben we nog net puf genoeg om naar het centrum te lopen en een leuk restaurantje uit te zoeken.

de ruige natuur van Timanfaya en Los Hervideros

Een nieuwe zonovergoten dag, echter een stuk frisser windje dat er waait. Daar komen we helaas pas achter als we al bij het Timanfaya nationaal park zijn aangekomen. Bij de uitleg over de hete aarde, waar we bovenop staan en de demonstratie van hooi dat spontaan ontvlamt en water dat kokend weer omhoog gespoten wordt uit een gat in de grond, staan wij dus te klappertanden. Gelukkig zijn er plekken genoeg om ons te warmen, zoals de 6 meter diepe oven met een temperatuur van 400 graden.

Timanfaya national park LanzaroteTimanfaya national park is één van dé trekpleisters van Lanzarote

Na de bijzonder mooie, maar erg toeristisch aanvoelende rondrit tussen deze Montañas del Fuego ofwel Vuurbergen keren we dus eerst weer huiswaarts om lange broeken en zomerjassen aan te trekken, voordat we richting de winderige kust bij Los Hervideros gaan. Aan deze bijzonder ruige kust van lavagesteente zijn verschillende dingen te zien, zoals de Salinas de Janubio, de zoutpannen die van bovenaf op een kleurige make-up doos lijken. Als we onze weg vervolgen stoppen we verschillende keren bij plekken waar de golven op de rotsige, zwarte lava beuken. Op de plek van Los Hervideros zelf is een regenjas geen overbodige luxe. Regelmatig slaan de golven helemaal over de kust heen of blaast de wind het water uit de gaten diep onder je.

Aan het einde van de kustweg komen we uit bij El Golfo, een vulkaankrater die meteen aan het strand ligt. Je kunt hier de verschillende gekleurde lagen van de afgesleten rotskust nog goed zien en ook het zwarte strand is een bijzonder gezicht. In de krater ligt een groen meertje, gekleurd door de vele algen. Helaas begint het als we hier zijn voor de tweede keer die dag heel onverwacht te regenen, maar de bui duurt niet lang en als we even later naar huis rijden schijnt de zon alweer.

Los Hervideros en El Golfo LanzaroteLos Hervideros en El Golfo, de prachtige natuur van Lanzarote

Lanzarote in december: 4 jaargetijden op 1 dag

’s Ochtends brengen we eerst een tweede bezoek aan Teguise, ditmaal is er geen markt en is het er erg stil. Wel zien we de bewoners door de straten slenteren, aan het werk en in en om hun huizen bezig. We worden weer herinnerd aan het feit dat het eind december is door de vele kerststerren die hier overal buiten staan en hangen. Als we het dorp verlaten en omhoog rijden naar het nabij gelegen Castillo de Guanapay zien we de smetteloos witte huizen van Teguise ver beneden ons. Dikke wolken pakken samen in de hele omgeving, in de verte hoost het, maar boven Teguise schijnt de zon nog. Fantastisch plaatje!

We vervolgen onze weg en voor we in El Mojón aankomen schijnt het zonnetje alweer. We fotograferen het dorpskerkje, velen gingen ons hierbij al voor, maar vandaag is er helemaal niemand. Als we het stille weggetje vervolgen rijden we tussen enorme velden met cactussen door. Veel cactussen hebben vruchten, de meesten rood.

Dat cactussen het hier erg goed doen zien we ook als we even later in de Jardin de Cactus zijn, waar César Manrique in een oude steengroeve een prachtige tuin met duizenden cactussen heeft aangelegd. De meeste cactussen zijn niet in bloei, maar toch erg mooi. Op het terras genieten we van een kopje thee, een heerlijke donut en het uitzicht over de tuin. De gerestaureerde molen torent boven ons uit, maar is vandaag niet in gebruik.

Lanzarote december: 4 jaargetijden in een dagLanzarote in december: 4 jaargetijden in een dag

Verderop langs de kust genieten we even van de fantastische kunsten van de windsurfers op zee, in een inmiddels zomers warm zonnetje, voordat we verder rijden naar Órzola. Dit is het meest noordelijke plaatsje van Lanzarote, een echt vissersdorp. In een visrestaurant eten we heerlijke gegrillde vis en zeevruchten en aan het eind van de middag zijn we nog net op tijd in de haven van Arrecife om het laatste zonlicht op de vissersboten en het Castillo de San José te zien.

La Geria, hoogtepunt van Lanzarote

De volgende ochtend ontdekken we een het heerlijk rustige, verlaten vissersdorpje Playa Quemada, vlakbij Puerto del Carmen. We besluiten er de volgende ochtend terug te komen om te ontbijten en gaan nu verder naar Femés, een dorpje met alweer een leuk, wit kerkje en een prachtig uitzicht over de kust. Even later zijn we beneden bij de kust en slaan we voor de tweede keer de weg langs Los Hervideros in, maar als we in de omgeving spontaan één van de zandweggetjes uitproberen wordt dit initiatief meteen afgestraft en komen we vast te zitten met de auto. Een beetje extra gas helpt gelukkig en we besluiten om verder maar niet meer avontuurlijk te doen en de auto te gaan parkeren in La Asomada voor een wandeling door de wijnstreek La Geria. De wandeling laat ons flink klimmen, naar de top van de vulkaan Tinasoria vanwaar we het beste uitzicht over Lanzarote hebben. De harde wind doet osn echter snel weer afdalen door de wijnvelden op de hellingen. Deze zien er hier bijzonder kunstig uit, aangezien alle druivenstokken in kuilen in de zwarte vulkaan-as staan en elk van de struiken wordt omgeven door een muurtje van zwarte keien. Na al deze inspanning besluiten we dat we wel een goede paëlla verdiend hebben.

van Playa Quemada naar La Geria Lanzarotevan Playa Quemada naar La Geria op Lanzarote

Oud en nieuw op Lanzarote

Vandaag is alweer onze laatste dag op Lanzarote, morgen vliegen we weer terug naar het koude Nederland. In Playa Quemada wacht een zonnig, verlaten strand op ons en na een ontbijtje verkennen we de omgeving. Twee bergpaden leiden omhoog, maar wij dalen weer en lopen nog een langs de leuke visserswoningen met boten aan zee.

We verkennen met de auto nog enkele dorpen verder in het binnenland en tegen de avond gaan we naar Arrecife. We verwachten in de hoofdstad vanavond het meeste vuurwerk op deze laatste dag van het jaar. Het blijkt lastig om een restaurant te vinden dat niet gesloten is, maar het eten bij de Chinees is prima. We eten uitgebreid in de hoop dat het centrum daarna wat minder uitgestorven blijkt, maar dit is valse hoop. Om 10 uur valt er werkelijk niets meer te beleven op straat en we gaan teug naar ons appartement om een film te kijken en om 12 uur het vuurwerk te bewonderen vanaf ons terras. Het is waarschijnlijk onze rustigste oud- en nieuw ooit en om half 1 liggen we in bed. Dat mag ook wel, want om half 9 worden we morgenochtend op het vliegveld verwacht om in te checken. Dag zon, dag warmte, dag Lanzarote, tot een volgende keer.

Het is dus prima op Lanzarote in december en ook rond de kerst. Waar heb jij al eens een leuke Kerst doorgebracht?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

20 reacties op “Lanzarote in december – kerst op ’t strand

 1. Gretha zegt:

  Omdat ik een knalfobie heb gaan wij met oudjaar altijd naar een vuurwerk vrij vakantiepark. Dit jaar willen we eens naar de zon, maar wordt er buiten een vuurwerkshow die om 12 uur snachts is nergens op straat vuurwerk afgestoken ? Ik zou het n.l heel erg vinden om een dure vliegreis te boeken en dan een week opgesloten te zitten in mijn appartement omdat er toch geknald wordt. Weten lezers van jouw blog ook hoe het zit met vuurwerk in de rest van Spanje of Portugal ?

  • Yvonne zegt:

   We hebben op Lanzarote geen vuurwerk gehoord en in ons appartement ook amper, alleen op afstand. Maar ik kan je geen garantie geven. Waar je zeker weten vuurwerk-vrij zit is Oman. Daar waren we dit jaar en knalt helemaal niemand.. omdat ze oud&nieuw niet vieren..

 2. Denise zegt:

  Jaaaa, Lanzarote is prachtig! Eindelijk heb ik deze blog van je eens bekeken. We hebben inderdaad best veel hetzelfde gezien.
  En weg zijn eind december is al helemaal heerlijk. Jij op Tenerife en La Gomera nu pas, maar zelfs op Ibiza was het prachtig weer dit jaar! Alleen op Oudejaarsdag was het bewolkt, maar daarna scheen de zon vol overgave! Heerlijk!

 3. Wanda zegt:

  Helaas kan ik rond kerst heel lastig, zo niet onmogelijk, vrij krijgen van mijn werk dus tot nu toe heb ik nog nooit kerst in het buitenland gevierd. Ik zou het heel graag willen hoor. Enerzijds echt in een winterse bestemming zoals Oostenrijk maar juist in de zon trekt me ook wel omdat ik absoluut de zon mis in deze tijd van het jaar.

  • Yvonne zegt:

   Wat jammer dat je rond die tijd lastig vrij kan krijgen. Zelf kan ik in die periode maximaal 2 weken vrij zijn en dit is dan, ook qua vliegtickets, de duurste periode van het jaar, omdat iedereen dan graag weg wil. Heel jammer dat ik 2 weken ook echt te kort vind om een verre reis te maken, dus bepaalde bestemmingen blijven er bij ons zo een beetje bij. Wie weet… ooit…

  • Yvonne zegt:

   Haha, is dat zo? Als ik erover nadenk komt het misschien omdat ik vooral erg geniet van reizen… en dat is Lanzarote niet echt, het is een echte vakantiebestemming. 🙂 Maar het is er echt heel mooi!

 4. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

  Ziet er heerlijk uit zeg! Ik kan wel een beetje zon gebruiken 😉 . Ik ben nog nooit met de feestdagen op vakantie geweest, maar was wel in november 2007 in Australië. Ook toen waren er al kerstbomen opgetuigd en schalde “Jingle Bells” door de speakers terwijl het buiten dertig graden was. Zat ik daar in mijn T-shirt onder de kerstboom.

  • Yvonne zegt:

   Echt gek is dat hè, die kerstsfeer in de warme zon… ik geloof dat ik het toch altijd onnatuurlijk zou blijven vinden, ook al zou ik al jaren in zo’n land wonen bijvoorbeeld. 🙂

 5. Denise - Follow my footprints zegt:

  Heel herkenbaar! Ik was een paar jaar terug in december op Gran Canaria en had ook dat wisselende weer. Nou ja, vrijwel geen zon helaas, dat was pech hebben. (En je weet, daar ben ik goed in, haha.) Er waren toen zelfs overstromingen op Tenerife en op Gran Canaria waren de scholen dicht. Toch vond ik het erg mooi. Een prachtig binnenland! En Las Palmas is een aanrader, de oude wijken vooral.
  Naar Lanzarote ben ik nog niet geweest, maar net als de andere eilanden wil ik dat graag nog ontdekken. La Palma ken ik wel.

  • Yvonne zegt:

   Heeft Lanzarote een partyachtige reputatie? Van Gran Canaria wist ik dat wel, maar op Lanzarote had ik juist meer het idee dat ’t een super relaxt eiland was, totaal zonder partysfeer…

 6. Maud - Maudgeniet.nl zegt:

  Wij hebben er echt aan gedacht om naar de Canarische eilanden te gaan met Kerst.. Lanzarote of Tenerife zou het dan worden (Gran Canaria vonden we niet zo’n heeeel leuk eiland).. Toch hebben we besloten om naar Antwerpen te gaan, om vervolgens gewoon met een flinke griep thuis te blijven, haha.

  Maar het lijkt me heerlijk om in onze koude wintermaanden eens naar Lanzarote te gaan! Misschien is januari of februari dan een goed idee voor ons. Lekker alsnog even weg!

  • Yvonne zegt:

   Gran Canaria was ons eerste reisje met gezin van 4, dus heb er erg goeie herinneringen aan. Vraag me af of ik het daarom leuker heb gevonden dan het was, maar vond het binnenland echt heel mooi… Zulke gave, ruige natuur, dat had ik echt niet verwacht. Maar op Lanzarote is het in januari of februari vast ook erg fijn… gewoon lekker gaan!

 7. Thys zegt:

  Je kunt ook prima weer treffen in het bij vele nederlanders en vlamingen onbekende Cabo de Gata dicht bij Almeria in het zuiden van Spanje. Een echt wandelparadijs. Maar ook alle watersporten kun je er beoefenen.
  Ik heb er een vakantiehuis.
  Ik hou ook een blog bij over de vele mogelijkheden in de omgeving.
  (Www. algarrobina2012.wordpress.com)

  • Yvonne zegt:

   JA! Daar is het ook echt vaak mooi weer. Wij waren er een paar jaar terug al eens, toen de rest van Andalucië tegenviel qua weer en we die hoek in “gevlucht” waren. Het is er zo mooi, kan me voorstellen dat je er een vakantiehuis hebt en er graag komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *