mooiste plekjes Mallorca

De mooiste plekjes van Mallorca – inclusief onontdekte parels

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en één van de fijnste eilanden voor een échte vakantie. Deze Spaanse eilandengroep vind je op slechts iets meer dan twee uurtjes vliegen. Tussen Menorca en Ibiza gesandwiched, is dit eiland een heerlijke plek om tussen mei en oktober te genieten van het zonnige, warme klimaat. Eerder vertelde ik je al welke de mooiste stranden van Mallorca zijn en dan vooral de minder bezochte, bijzonder mooie pareltjes. Mallorca heeft echter meer te bieden dan stranden, ook al kennen veel mensen die andere kant van het eiland helemaal nog niet. Ik vertel je welke onontdekte parels op Mallorca je echt niet mag missen.

De mooiste plekjes van Mallorca vind je in het noorden

Geen idee wat ik vooraf van Mallorca verwacht had, maar dat ’t er vanuit de lucht zo mooi uit zou zien bij aankomst zeker niet. Als je met het vliegtuig, vanuit het noorden, het eiland nadert zie je ruige berglandschappen met diepe kloven, direct grenzend aan een intens blauwe zee. Het hele noordelijke deel van Mallorca wordt gevormd door de Serra de Tramuntana. Dit berggebied staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst van Unesco, als cultuurlandschap. Je kunt hier schitterend wandelen, afgelegen strandjes bezoeken of door één van de sfeervolle, kleine dorpjes slenteren. Dit gebied vraagt om een uitgebreide verkenning, iets wat je in een dag niet eens kunt doen, dus huur een auto en trek er een paar dagen op uit in de Serra de Tramuntana.

mooiste plekjes Noord-MallorcaDe mooiste plekjes in het noorden van Mallorca – strand, dorpjes en bergen

Prachtige roadtrips in het noorden van Mallorca

Een roadtrip door het bergachtige noorden van Mallorca, met hier en daar een stop, is echt een goed idee. Zo kun je veel van dit deel van het eiland zien en daar waar je wilt even stoppen voor een wandeling of verkenning van één van de dorpjes of rotsstrandjes. Groene heuvels en kale, ruige rotsen wisselen elkaar af, dus saai wordt het hier niet. De kustweg van Port d’Andratx naar Banyalbufar is één van de mooiste van het eiland. Het op de berghellingen gelegen dorp Banyalbufar wordt omgeven door terrassen en groene heuvels. Daarom is het een mooi uitgangspunt voor wandelingen in de omgeving.

Een andere mooie, korte roadtrip is de Sa Calobra bergweg. Begin in het pittoreske Fornalutx en volg de weg naar het Oosten, om na een kleine tien kilometer de afslag richting zee te nemen. Deze smalle bergweg vanuit Escorca naar Port de Sa Calobra is na elke bocht nóg fotogenieker. Eenmaal beneden kun je aan het water een ijsje eten of wat drinken op een terrasje. Of geniet van een heerlijke Spaanse maaltijd, voordat je naar de bijzonder mooie Torrent de Pareis wandelt.

Sa Calobra en Torrent de PareisSa Calobra en Torrent de Pareis zijn echte highlights op Mallorca

Bereid je er wel op voor dat de bergweg van Escorca naar Sa Calobra tussen één en drie veel verkeer te verwerken krijgt van tourbussen die rond deze tijd dit deel van Mallorca aandoen. Op een smalle bergweg met haarspeldbochten is dat verre van relaxt. Kies als het even mogelijk is een andere tijd van de dag.

Cap Formentor

In het uiterste noorden van het eiland ligt Cap Fermentor. Deze kaap is echt één van de mooiste plekjes van Mallorca. Ruige, kale rotslandschappen met slechts hier en daar een plukje groene begroeiing grenzen aan de blauwe kust. Bij Mirador Es Colomer geniet je van het spectaculaire uitzicht over de wilde Noordkust. Aan de Zuidkant van het schiereiland zijn een aantal blauwe baaien, omringd met subtropische vegetatie. Aan Platja de Formentor vind je zelfs een restaurant, met uitzicht op zee. Rijd je de weg over het schiereiland helemaal uit, dan eindig je bij de vuurtoren. Op de andere toeristen na, die een ware parkeerfile kunnen veroorzaken langs het smalle weggetje, heb je hier echt het gevoel het einde van de wereld ontdekt te hebben. Kom dus vroeg, als je dat gevoel een beetje wilt ervaren.

Cap Formentor mooiste plekjes MallorcaDe ruige kust van Cap Formentor – één van de mooiste plekjes op Mallorca

Een strand dat schitterend is en nooit erg druk is Cala Figuera, niet te verwarren met de naamgenoot aan de Zuidkant van Mallorca. Het prachtige Cala Figuera strand is 7 kilometer voor de vuurtoren van Cap Formentor. Vanaf de parkeerplaats volg je een steil pad naar beneden. Bovenaan zie je het houten bordje “Cala Figuara” staan. Het eerste deel van het pad is okee, daarna worden het meer een soort van geulen, waarlangs het regenwater naar beneden stroomt en is het oppassen geblazen. In een minuut of 20 sta je beneden en afgezien van de bootjes die hier vaak voor anker liggen hoef je dit paradijsje waarschijnlijk met slechts een handvol mede-ontdekkers te delen. Neem, als het kan, waterschoenen mee. De eerste paar meter vanaf het rotsachtige strandje liggen vol grote en kleine scherpe stenen en rotsen.

De mooiste dorpjes van Mallorca

Je vindt vele kleine, schilderachtige dorpjes en gehuchten in het bergachtige noorden van Mallorca. Wat dat betreft is het heerlijk om gewoon een willekeurige route te volgen en te zien waar dat je brengt. Soms doemt na een bocht ineens een prachtig landschap op, met daarin een pittoreske verzameling huizen. Ook de grotere plaatsen in het Noordoosten en centrale deel, zoals Pollenca, Fornalutx en Sineu zijn heerlijk om doorheen te struinen. Kies een marktdag uit, als je houdt van wat levendigheid en een willekeurige ochtend op een doordeweekse dag als je de authentieke sfeer wilt ervaren.

mooiste dorpjes van MallorcaDe mooiste dorpjes van Mallorca in het Noordoosten en binnenland

Deià en Cala Deià

In de groene heuvels in het Noordwesten van Mallorca ligt één van de mooiste dorpjes van het eiland. Deià is geen onontdekte parel, maar desondanks is de sfeer er heerlijk. De verzameling okergele huizen, met oranjebruine dakpannen op en rond een heuvel is super voor een korte verkenningstocht. Al jaren is dit een dorpje dat kunstenaars aantrekt en dat is niet voor niks. Vanuit dit met cipressen omringde dorpje kun je afdalen naar de kust via een wandelpad of de kronkelige autoweg. Cala Deià is een rotsachtig strandje aan een oh zo mooie baai. Buiten het seizoen is ’t er heerlijk rustig, maar ik kan me voorstellen dat ’t er in de zomermaanden flink druk kan worden. Dit is ook dé plek om een lekker visje te eten. Het restaurant heeft één van de fijnste plekjes van heel Mallorca.

Valldemossa

Een kwartiertje naar het zuiden vanuit Deià vind je een andere scène die zo van een ansichtkaart lijkt te komen. Valldemossa is eveneens op een heuvel gelegen, maar heeft een meer uitgestrekt karakter. De geplaveide, schuine straatjes, gepleisterde huizen gemaakt van grote keien, met groene luiken zijn een lust om doorheen te lopen. Alleen de weg er naartoe al en de weids aandoende vallei waarin het dorp zich bevindt, zijn de moeite waard. De grootste trekpleister van Valledemossa is het Kartuizerklooster, waar de beroemde componist Chopin en de schrijfster Sand na de privatisering een cel huurden. Je kunt dit klooster, dat tegenwoordig als museum dienst doet, bezoeken en de cellen van Chopin en Sand met eigen ogen zien.

Deià en ValldemossaDeià en Valldemossa

Cuevas del Drach

Rond Porto Cristo vind je een aantal druipsteengrotten. De Cuevas del Drach zijn de bekendste en meest bezochte. Ook wij daalden af onder de grond. Inderdaad zijn de grotten prachtig. De tour door de grotten eindigt bij het grootste onderaardse meer van Europa, waar je eerst getrakteerd wordt op een kort klassiek concert vanaf het water. De combinatie van licht en geluid is betoverend, maar vanwege de grote aantallen toeristen die samen op de tribune zitten valt het niet mee er echt van te genieten. Tenslotte vaar je zelf een klein stukje over het meer, wat vooral onze kinderen erg leuk vonden.

Capdepera

Tenslotte nog een oude citadel die je zeker niet mag missen als je op Mallorca bent. Het authentieke dorp Capdepera is voor een groot deel ommuurd in de veertiende eeuw. De toenmalige muur staat er nog steeds, maar binnen de muren zijn de bouwwerken nog slechts ruïnes. Je hebt er wel een geweldig uitzicht over de rest van het dorp, dat nog altijd de sfeer van de Middeleeuwen ademt. Ook kun je het eiland Menorca in de verte zien liggen. Sinds de imposante muur overbodig werd, heeft het dorp zich steeds verder uitgebreid. Je ziet dan ook heel duidelijk dat de oudste huizen het dichtst tegen de muur aanliggen. Aan de rand van het dorp vind je de nieuwbouw.

Cuevas del Drach en CapdeperaCuevas del Drach en Capdepera

Palma de Mallorca

Een week op Mallorca is eigenlijk te kort om alle mooie plekjes van het eiland te kunnen zien. Heel bewust hebben wij de hoofdstad Palma de Mallorca overgeslagen. Onze kinderen hadden ook erg veel zin om juist van alle mooie stranden van Mallorca te genieten. Ik denk niet dat we ze een plezier hadden gedaan met een hele dag in deze stad. We hopen nog een keer terug te komen voor een stedentrip, zodat we ruimschoots de tijd hebben om de stad echt te leren kennen. Vooral de kathedraal La Seu en het Paleis Palacio de la Almudaina lijken me indrukwekkend. Een paar uurtjes doorbrengen aan één van de stadsstranden of een fietstocht of wandeling maken door het oude centrum zijn vast ook geen straf.

Bovenstaande plekjes op Mallorca bezocht ik zelf. Annemarie maakte een wandeling door Parc Natural de Mondragó, in het zuidoosten van het eiland. Ik heb ‘m samen met Palma de Mallorca op mijn wensenlijstje voor de toekomst gezet. Heb jij nog meer tips voor de mooiste plekjes op Mallorca? Ik hoor ze graag, want ik vind het een prachtig eiland en hoop er gauw weer eens te zijn.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »