fbpx
doen in Salzburg met kinderen

Doen in Salzburg met kinderen – bezienswaardigheden om niet te missen

Salzburg is een bestemming die ons enorm verrast heeft afgelopen zomer. Er is zoveel te doen in Salzburg met kinderen dat je met de er makkelijk drie tot vier dagen kunt vullen. Ten zuiden van de stad zijn nog veel meer toffe bezienswaardigheden, zodat je jezelf echt een kleine week kunt vermaken in en rond Salzburg. En het mooie is dat de meeste bezienswaardigheden in Salzburg ook prima geschikt zijn voor als het een dag minder mooi weer is. Ideaal voor een citytrip gedurende het hele jaar dus. Heb je plannen om Oostenrijk te bezoeken met kinderen, dan tip ik Salzburg voor een aantal dagen.

Doen in Salzburg met kinderen: pretzels en Mozartkugeln proeven

Wat wij op onze eerste dag doen in Salzburg, nog vóór we ook maar één van de bezienswaardigheden bekeken hebben, is zo’n heerlijke pretzel proeven. De zachte krakelingen die we op het stalletje in het centrum van de stad zien liggen zijn enorm en hebben een grote aantrekkingskracht op onze kinderen. We zoeken een aantal verschillende uit. Ideaal, omdat we ze eigenlijk allemaal wel willen proeven.

pretzels en Mozart kugeln Salzburgpretzels en Mozart kugeln moet je zeker proberen in Salzburg

Onverwacht snel zijn de pretzels op, maar gelukkig is er in Salzburg nog een andere lekkernij die erom vraagt uitgeprobeerd te worden. Of je Salzburg met kinderen bezoekt of zonder, om de Mozartkugeln kun je niet heen. Wij kopen die van ons in een winkeltje vlakbij het geboortehuis van Mozart. Ook met de met pistachenoten en marsepein gevulde chocoladeballen weten onze kinderen wel raad. “Mogen we er nog één?” vragen ze nog geen tien tellen later.

Mozarts geboortehuis is één van de minder interessante bezienswaardigheden in Salzburg voor kinderen. In dit museum valt voor hen weinig te beleven. Het is vooral veel kijken. Het meest interessant vonden onze kids de kleurrijke papieren decors, die werkelijk heel gedetailleerd op schaal zijn gemaakt.

Naar Burg Hohensalzburg met het kabeltreintje

Op veel plekken in het centrum van de stad zie je hem al boven de daken van de stad uit torenen: de imposante burcht Hohensalzburg. Het formaat van de vesting laat duidelijk zien dat Salzburg enorm rijk is geworden van de zoutwinning. Op de dag dat wij de burcht bezoeken is het behoorlijk warm. Gelukkig hoeven we niet naar boven te lopen, om Hohensalzburg en de bezienswaardigheden daar binnen te bezoeken. Er is een kabeltreintje dat ons in een minuut of wat omhoog brengt. In de zomermaanden kan het hier soms druk zijn, waardoor je moet wachten. Kom daarom het liefst zo vroeg mogelijk en koop je kaartje voor Hohensalzburg vooraf online. Ben jij ook op een warme dag in Salzburg met je kinderen, of houden ze gewoon niet zo van wandelen? De Hop on Hop off bus brengt je gemakkelijk langs alle toeristische bezienswaardigheden.

HohensalzburgMet het kabeltreintje naar Hohensalzburg

Het uitzicht over het centrum van Salzburg, zodra je het treintje uit stapt, is op zichzelf het ritje al waard. De binnenkant van het kasteel is met een Nederlandse audiotour te bezoeken. Wij kijken verder nog in enkele opengestelde historische bouwwerken binnen de vestingmuren en krijgen zo een aardig beeld van de geschiedenis van de burcht. Onze kinderen kunnen het kleine marionettenmuseum het meest waarderen. Het zijn in feite slechts enkele mooie diorama’s en interactieve opstellingen mét en over de handgemaakte poppen. Heel lang ben je ook niet binnen, maar met de Salzburgcard is de entree hier boven overal gratis. Perfect om ook dit soort kleine verrassingen mee te pakken.

In Salzburg worden ook voorstellingen gegeven met marionettepoppen. Dit lijkt me echt een belevenis voor kinderen, maar tijdens ons bezoek zijn er alleen voorstellingen in de avond. Voor die van ons is dat echt geen optie. Die liggen echt voor acht uur in bed en zijn anders niet te genieten.

Hohensalzburg MarionettenmuseumEén van de leukste plekjes in Hohensalzburg met kinderen is het marionettenmuseum

Zeker doen in Salzburg met kinderen – Haus der Natur

Stel er is slechts één museum dat je met kinderen in Salzburg bezoekt, laat het dan het Haus der Natur zijn. Wij brengen hier een volledige dag door! Het museum is een kruising van een natuurhistorisch museum, een aquarium en een science museum. Naar ons idee is dit één van de niet te missen bezienswaardigheden als je Salzburg met kinderen bezoekt. Verdieping na verdieping tref je uiteenlopende tentoonstellingen aan, waarvan de meeste kinderen erg aanspreken.

Na een kijkje bij de dinosaurussen, die meteen na de kassa op ons wachten, lopen we bijna een uur rond bij de aquaria. Hier zien we vissoorten waar we nog nooit van gehoord hebben, laat staan dat we ze eerder hebben gezien. Hoe onverwacht zijn de knap gemaakte, bijzonder gedetailleerde diorama’s over Tibet, direct achter de aquaria. “Daar willen we ook een keer naartoe!” besluiten onze kinderen hier. Het ziet er dan ook geweldig mooi uit, die berglandschappen en de bijzondere cultuur van de Tibetanen.

Salzburg met kinderen Haus der NaturHet Haus der Natur is een must al;s je Salzburg met kinderen bezoekt

We zijn al meer dan een uur verder, als we verder klimmen naar de volgende verdieping. We kijken onze ogen uit bij alle opgezette dieren en nagebootste leefomgevingen, waar je als kind zelfs binnen in de dieren mag kijken. Ondanks dat een groot deel van de natuurhistorische tentoonstelling behoorlijk ouderwets is, zijn onze kinderen echt gefascineerd door de manier waarop men dit zelfs tientallen jaren geleden al interactief heeft gemaakt.

Zo is er een soort draaimolen waarbij ze zelf kunnen proberen welke voetstappen bij welk dier horen, op de manier waarop het spel “Elektro” werkte. Een andere favoriet is de ruimte waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe de ouderwetse schoolkaarten worden geëtst, aan de hand van opgezette dieren. De begeleidende attributen, filmpjes en inrichting van een ouderwets klaslokaal brengen dit onderwerp echt tot leven.

Haus der natur SalzburgDe ouderwetse schoolkaarten “afdeling” in het Haus der natur

Nadat we ook de terraria met slangen en reptielen hebben bekeken zijn we echt even aan pauze toe. De tentoonstelling over ruimtevaart is minder aansprekend voor onze kids. Ze hebben hier nooit veel interesse in gehad, maar zijn misschien ook gewoon nog te jong met hun (bijna) zes en zeven jaar. Na een kijkje bij de afdeling over geneeswijzen over de hele wereld, waaronder allerlei medicijnmannen en voodoo, besluiten we over te steken naar het wetenschappelijke deel van het museum. Hier kunnen de kinderen gelijk lekker aan de slag met allerlei interessante proefjes. Sommigen hebben we eerder gezien in andere science musea, anderen zijn nieuw. Zo proberen we te skispringen, fiets ik met een skelet en ervaren we hoe luchtdruk werkt.

Een leuke, kleine tentoonstelling, die de kinderen zelfs aan het eind van de dag nog weet te boeien, is die over muziek en geluid. Zo worden ze beoordeeld door een computer als ze toonhoogtes na moeten zingen en kunnen ze horen hoe lucht in een pijp leidt tot het geluid van een muziekinstrument. We sluiten de dag af bij een grote ruimte over de werking van de hersenen en gaan naar buiten in de wetenschap dat we nog steeds niet alles in het museum gezien en gedaan hebben.

Science museum Haus der Natur Salzburghet Science gedeelte in het Haus der Natur Salzburg

Ook het speelgoedmuseum is een aanrader

Het speelgoedmuseum in Salzburg is een begrip onder ouders in en rond de stad zelf. Kom daarom vroeg, als je zeker wilt zijn dat je naar binnen kunt. Wij zijn er een half uurtje na openingstijd en moeten even wachten, tot er weer voldoende ruimte in het museum is. Gelukkig ligt er buiten wat speelgoed klaar, waarmee de kinderen zich prima vermaken. Doordat het museum niet heel groot is, loopt het ook wel vrij vlot door. Over drie verdiepingen kun je speelgoed van vroeger bewonderen en mag je zelf ook lekker spelen en ontdekken.

Het Pippi Langkous gedeelte vinden onze kinderen het leukst. Verkleed als Pippi en piraat versturen ze flessenpost naar Taka Tuka land, liggen ze ondersteboven in bed en tillen ze Pippi’s paard op. Houden je kinderen van bouwen, dan zit je op de onderste verdieping goed. Hier zijn genoeg grote blokken en delen van een knikkerbaan om een hele klas te vermaken.

speelgoedmuseum SalzburgBouwen, Pippi Langkous spelen en speelgoed van vroeger in het speelgoedmuseum

Schloss Hellbrunn met haar waterspelen favoriet bij onze kinderen

Het feit dat wij op een bijzonder warme, zomerse dag de bus van het centrum van Salzburg naar Hellbrunn nemen speelt er vast aan mee. Onze kinderen noemen de waterspelen van Hellbrunn als favoriet van alle bezienswaardigheden van Salzburg. Moet je na aankomst bij Hellbrunn wachten tot je tijdslot voor de waterspelen is aangebroken, dan kun je eerst een kijkje in het kasteel zelf nemen. Wij lunchen eerst bij de toffe speeltuin in de paleistuin, voor we naar de waterspelen gaan. Daardoor komen we pas op het eind in het slot. Ondanks dat de waterspelen zó leuk zijn, weet dit slot de kinderen toch nog te boeien. Ze vergapen zich aan gedetailleerd en kleurrijk geverfde zalen en een verzameling aan fantasiedieren, waaronder een heuse eenhoorn.

Maar dan die waterspelen. Hoe bijzonder, dat een bisschop met humor vier eeuwen geleden al een complete verzameling aan fonteinen wist te ontwerpen, die bezoekers in het ootje konden nemen. Het systeem is echt heel knap bedacht voor die tijd en dan te bedenken dat er zelfs bewegende onderdelen aan zitten, zoals ogen die omhoog draaien (rechtsonder op de foto). Onze meiden doen geen enkele moeite om droog te blijven, maar zelfs als je het zou proberen lukt het je niet. De bisschop in kwestie bedacht zelfs een eettafel, waar slechts hij zelf een droog plekje hield.

waterspelen Hellbrunn SalzburgHellbrunn paleis met haar waterspelen favoriet bij onze kinderen

Hellbrunn ligt een eind buiten het centrum van Salzburg, pal naast de dierentuin van de stad. Door beiden te combineren, kun je één van jullie dagen in Salzburg al helemaal vullen! Binnenkort een apart blog over Hellbrunn, haar paleistuinen en waterspelen én de dierentuin.

romantische sfeer in het centrum van Salzburg en bij Mirabell

Voor de kinderen misschien de minst interessante bezienswaardigheden van Salzburg, maar voor ons als ouders zeker een highlight, zijn de prachtige gebouwen in het centrum. Net buiten het centrum maken we al kennis met het barokke Mirabell slot en haar schitterende paleistuinen vol kleurrijke bloemenpracht. De beelden en fonteinen in de tuinen maken het helemaal af. Rond de Domplatz, Residenzplatz en Mozartplatz vind je meer romantiek en schitterende bouwwerken. De pastelkleuren overheersen. Ga zeker ook even binnen kijken bij de dom, waar met name het plafond bijzonder mooi en indrukwekkend is.

romantisch centrum SalzburgHet romantische centrum van Salzburg, met boven Mirabell en links de dom

Een plekje dat je zeker niet mag overslaan als je in het centrum van Salzburg bent is de Sint-Peters-begraafplaats met haar kunstige graven en de catacomben. In de vroegchristelijke tijd werd hier in het geheim een kerk gebouwd in de rotsen van de Mönchsberg. We zijn onder de indruk om de restanten van muurschilderingen en een eeuwenoud graf aan te treffen. Vanuit de hal naar de kapel genieten we even in stilte van een geweldig uitzicht over de verschillende kerken in de directe omgeving van de catacomben.

Net om de hoek van de Sint-Peters-begraafplaats vind je de lift naar het museum van Moderne Kunst op de Mönchsberg. Het uitzichtpunt daar pal naast is de plek waar ik de headerfoto van dit blog genomen heb. Dit is één van de mooiste uitzichten over Salzburg.

Sint Petersbegraafplaats SalzburgDe Sint Petersbegraafplaats ligt tegen de Mönchsberg aan

Gratis bezienswaardigheden Salzburg

Kleine (en grotere) liefhebbers van Formule 1 racewagens, moeten zeker Hangar-7 bezoeken. Hier staan Formule 1 auto’s uit verschillende jaren bij elkaar in een grote, lichte hangar. Ook kun je het pak zien waarmee de Australische Felix Baumgartner de eerste vliegende mens over het kanaal werd. Verder staan er (stunt-)helikopters en bijzondere vliegtuigjes en motoren in de hangar. Dit is één van de weinige gratis bezienswaardigheden van Salzburg.

Schaf je de Salzburgcard aan, dan kun je ALLE bezienswaardigheden die ik eerder in dit blog noem helemaal gratis bezoeken. Ook mag je al het openbaar vervoer, inclusief het kabeltreintje naar Hohensalzburg én de Mönchsberglift, gratis gebruiken. Een Salzburgcard voor het hele gezin is ideaal als je Salzburg met kinderen bezoekt. Nergens op de wereld zijn we een kaart tegengekomen die voor zo’n schappelijke prijs zo veel gratis entree biedt. Een Salzburgcard is beschikbaar voor 24, 48 of 72 uur.

Redbull Hangar 7De Redbull Hangar 7 is gewoon gratis te bezoeken

Diverse leuke, kleine musea in Salzburg met kinderen

In Salzburg vind je, naast de highlights, ook verschillende kleine musea die de moeite zijn om met kinderen te bezoeken. Zo is er een Kerstmuseum, waar we naast heel veel historische Kerstdecoratie ook zien hoeveel overeenkomsten er zijn tussen Kerst en Sinterklaas. De Kerstman had bijvoorbeeld vroeger iemand bij zich die verdacht veel op Zwarte Piet leek. Het Salzburg Panorama is een 360 graden schilderij, dat de schilder meer dan tweehonderd jaar geleden maakte en meenam door heel Europa. Naast het Salzburg Panorama zijn er nog een heleboel andere geschilderde steden te zien. Onze kinderen maken er een sport van om ze als eerste te herkennen.

Bezienswaardigheden net buiten Salzburg

Niet alleen Salzburg zelf is leuk met kinderen. Daar buiten is ook genoeg te beleven, zodat een hele kindervakantie in Oostenrijk gewoon een goed idee is. Even ten zuiden van Salzburg rijst de Untersberg op. Bijna tweeduizend meter gaat deze berg de hoogte in, midden in een verder vrij vlakke omgeving. Met de Untersbergbahn kun je een comfortabel, maar spectaculair ritje naar de top maken. Vanaf hier heb je bij helder weer een geweldig uitzicht op Salzburg en de omgeving. Vanaf het topstation van de kabelbaan kun je een mooie wandeling maken en een groot deel van het jaar zelfs een sneeuwballengevecht houden!

kleine musea SalzburgVerschillende kleine musea zijn leuk in Salzburg met kinderen

Eén van de tofste bezienswaardigheden in de omgeving van de stad vinden wij Salzwelten Hallein. In plaats van bovenop de berg, ga je in de omgeving van Hallein juist IN de berg. Salzwelten Hallein is één van de voormalige zoutmijnen in de omgeving van Salzburg. Niet alleen leer je hier onder de grond stap voor stap meer over de geschiedenis van de zoutwinning, ook beleef je spannende avonturen. Dat begint al zodra we onze beschermende kleding aangetrokken hebben en met een treintje de zoutmijn in gaan. Eenmaal onder de grond gaan we twee keer van een supersnelle glijbaan naar een lager gelegen niveau. In een boot varen we over een ondergronds zoutmeertje en we steken ook nog eens een ondergrondse grens over.

Trek stevige, dichte schoenen aan en warme kleding. Onder de grond is het ’t hele jaar door 10 graden. Je krijgt een speciaal pak aan, over je eigen kleding, om te zorgen dat die niet vies worden.

Salzwelten HalleinEen spannend avontuur onder de grond: Salzwelten Hallein

Koop het liefst online je kaartje voor één van de rondleidingen, zodat je ter plekke niet te lang hoeft te wachten op drukke dagen. Er zijn ook speciale kinderrondleidingen. Ook die kun je op de website reserveren.

Tegenover de ingang van Salzwelten Hallein is een Keltisch dorpje nagemaakt, waar je kunt zien hoe deze mensen leefden. Dat dit dorpje hier is gemaakt, is geen toeval. De Kelten gingen de mijnen al in en wonnen er zout. Toegang tot dit Keltisch dorpje is gratis. In het centrum van Hallein is ook nog een Keltisch museum met vondsten uit de omgeving. Omdat we Oostenrijk aan het eind van onze rondreis door Europa bezoeken, besluiten we dit museum over te slaan. De kinderen hebben al zoveel gezien dat we twijfelen of ze er nog wel aandacht voor zullen hebben. Het Keltische dorp en de speeltuin zijn wel leuke toevoegingen aan ons uitje naar de Salzwelten.

Keltisch dorp Salzwelten HalleinSpeeltuin en Keltisch dorp bij Salzwelten Hallein

accommodatie Salzburg

Door onze lastminute wijzigingen in reisplannen, was ik erg laat met het boeken van accommodatie in Salzburg. Ik kon daardoor weinig betaalbare accommodatie meer vinden die voldeed aan al onze eisen. Daarom hebben we geslapen in de omgeving van Golling, een dorpje op dertig minuten ten zuiden van de stad. Dit is ons goed bevallen, maar is natuurlijk wel echt even buiten de stad. Slaap je graag in Salzburg, boek dan vroeg, als je een betaalbaar appartement met minimaal twee slaapkamers zoekt.

Zoals je hebt kunnen lezen in dit blog hebben wij flink gebruik gemaakt van onze Salzburgcards. Deze kaarten kregen we aangeboden van Tourismus Salzburg en hebben ervoor gezorgd dat we echt heel veel mooie plekken in Salzburg hebben kunnen bezoeken. Dank je wel Tourismus Salzburg!

Category: KidsOostenrijkStedentrips

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 comments

  1. We zaten er twee weken terug een uurtje vandaan op een camping en hebben zo getwijfeld om naar Salzburg te gaan. Ik wil het namelijk al langer. Ik ben blij dat we niet gegaan zijn. Juist omdat we maar een kort dagje zouden hebben en het was slecht weer. En als ik het zo lees met het marionetten museum en alle andere leuke tips, ga ik er liever een andere keer heen en dan met meer tijd.

    1. Goeie keus.. je doet Salzburg echt geen recht als je er niet minstens 2 dagen voor uittrekt. Zeker in de zomer is er zoveel in en rond de stad te doen. Gewoon nog een keer terug gaan! 🙂