zomervakantie Oostenrijk met kinderen

Zomervakantie in Oostenrijk met kinderen – tips en bezienswaardigheden

Op zomervakantie in Oostenrijk met de kinderen stond bij ons niet op de planning afgelopen jaar. Desondanks kan ik het iedereen aanraden. Een zomervakantie in Oostenrijk heeft alle ingrediënten die een vakantie met kinderen de moeite waard maken. Nou hebben wij wel heerlijk weer gehad, dus wellicht dat het in een slechte zomer anders uitpakt. Toch is er ook bij een paar dagen minder mooi weer genoeg te doen. Wij hebben twee weken genoten van bergwandelingen, zwemmen in meren, spelen in een speeltuin bovenop de berg, de gaafste kabelbanen, een ijsgrot, kastelen, maar ook musea en de fijne stad Salzburg. In dit blog al mijn tips en de leukste bezienswaardigheden voor een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen.

Tips accommodatie in Oostenrijk

Er zijn veel mooie plekken om te slapen tijdens een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen. Toch is het goed om je vooraf even te verdiepen in wat precies een handige locatie is. Kies voor een centraal appartement, waarbij je in of bij de bergen en bezienswaardigheden bent, maar ook eventueel een dag naar één van de mooie steden in Oostenrijk kunt. Zelf hebben we gekozen om eerst een week wat zuidelijker in Salzburgerland in een appartement met twee slaapkamers te verblijven. In die regio zijn de mooiste bergwandelingen, met schitterende meren en kloven én is de Grossglockner Hochalpenstrasse niet al te ver.

zomervakantie in Oostenrijk bergen meren kloven zomervakantie in Oostenrijk – bergen, meren en kloven

Daarna hebben we gekozen voor een appartement wat noordelijker: dichtbij andere kloven en meren, op steenworp afstand van de Göllinger waterval en de Salzwelten in Hallein, maar ook op slechts een dik half uur van Salzburg. Dat laatste appartement is niet meer in de verhuur, maar dit appartement is er niet ver vandaan en hebben wij uitgekozen om komend jaar opnieuw een paar nachten te verblijven. Dan zijn we op doorreis van Bosnië naar huis, maar we konden de verleiding niet weerstaan om even weer in deze fijne omgeving te blijven. Mochten we nog een keer een hele zomervakantie in Oostenrijk doorbrengen, dan lijkt Tirol me ook een fijne plek, om de bergen met Innsbruck te combineren, of Karinthië.

Actieve zomervakantie in Oostenrijk met kinderen

Houd je van luie dagen op het strand? Dan moet je niet in Oostenrijk zijn. In de eerste plaats omdat er geen stranden zijn, ha! Maar vooral: stil zitten is in Oostenrijk haast niet mogelijk. De berglandschappen zijn zó mooi, die roepen om ontdekt te worden. Ze nodigen echt uit om actief te zijn en met wandelschoenen aan en lunch in een rugzak op pad te gaan. Ook in de steden is er genoeg te doen.
Niet iedereen verwacht het, maar zelfs met kinderen kun je gave bergwandelingen maken in Oostenrijk. Met hele jonge kinderen, tot een jaar of 6, is het super om met de gondel omhoog te gaan bij één van de belevingswerelden op de bergen. Zo kun je wandelen, genieten van de uitzichten en spelen combineren.

de bergen in Oostenrijk met kinderenDe bergen ontdekken in Oostenrijk met kinderen

Zelf hebben we een dag doorgebracht op de Geisterberg, in Sankt Johann. Direct in het dalstation zijn de kinderen al enthousiast vanwege de gave speeltuin. Met de gondel krijg je steeds meer besneeuwde bergtoppen in het oog en eenmaal boven loop je van het ene speeltoestel naar het volgende. Onderweg kunnen de kinderen een speurtocht met stickertjes doen, waardoor ze super gemotiveerd blijven om weer verder te gaan, helemaal omhoog tot de waterspeelplaats en de uitzichttoren op de top van de berg.

Verspreid door Oostenrijk vind je verschillende van dit soort beleveniswerelden. Echt een uitkomst als je niet te ver wilt lopen, maar toch van de mooie berglandschappen wilt genieten. De speeltoestellen zijn uitdagend genoeg voor kids tot een jaar of 9.

Geisterberg doen in Salzburgerland met kinderenGeisterberg is één van de toffe beleveniswerelden voor kinderen in Oostenrijk

Reis je met kleine daredevils? Verschillende beleveniswerelden hebben een zomerrodelbaan. Ook op andere plekken zijn te gekke rodelbanen, waarmee je de berg af flitst. De Lucky Flitzer en de Maisi Flitzer hadden me beiden gaaf geleken, maar we hadden gewoon niet genoeg tijd meer.

Gave bergwandelingen ook te doen met kinderen

Vanaf dat de kinderen een jaar of 6 zijn, afhankelijk van hun ervaring met wandelen, kun je in Oostenrijk zeker ook wat verdere, gave bergwandelingen doen. Zelf hebben we bijvoorbeeld van de Jägersee naar de Tappenkarsee gelopen in Salzburgerland. Deze wandeling is in te korten door via de Tolweg naar de parkeerplaats een paar kilometer voorbij de Jägersee te rijden. Je loopt vanaf daar naar de Tappenkarsee een kilometer of 10, heen en terug, afhankelijk van tot welk punt aan het bergmeer je doorloopt. Nou is 10 kilometer niet eens zo heel ver, maar je stijgt wel 600 meter, waardoor het al met al best een pittige tocht is voor de jongste wandelaars. Toch denk ik dat een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen niet compleet is, zonder minstens een keer écht in de bergen te wandelen.

afdaling Tappenkarsee naar JägerseeDe hike tussen Jägersee en Tappenkarsee is ook met kinderen te doen

Ga je voor de “real experience”, dan kun je ook kiezen om een meerdaagse huttentocht in Oostenrijk te lopen. Een bijzonder mooie route, die ik zeker ooit eens wil lopen met de kinderen is de Lasorling Hoheweg in Oost-Tirol. In 6 dagen kun je via de Zupalseehutte, de Lasorlinghutte, de Bergerseehutte en de Lasnitzenhutte een geweldige bergwandeling maken.

Natuurgeweld in de vele kloven in Oostenrijk

Zijn je kinderen nog te jong om hele lange wandelingen in de bergen te maken, maar wil je toch samen de indrukwekkendste natuur van Oostenrijk zien? Er zijn een heel aantal kloven, verspreid over het Alpenlandschap, waar je doorheen kunt lopen. Ook met kinderen zijn de kloven van Oostenrijk goed te bezoeken.

kloven Oostenrijk met kinderenJe vindt geweldige kloven Oostenrijk die kinderen zeker indrukwekkend vinden

Niet elke kloof heeft een even begaanbaar pad, dus zitten je kinderen nog in een kinderwagen, dan is het aan te raden een draagzak mee te nemen. Wij zijn met onze kinderen naar de Liechtensteinklamm en de Lammerklamm geweest. De Lammerklamm is wat vlakker, maar de Liechtensteinklamm vind ik zelf spectaculairder. Hier en daar loop je dwars door de rotsen, terwijl het water in je nek druipt, er is een hele gave wenteltrap gebouwd bij het mooiste deel van de kloof en het pad eindigt bij een hoge waterval.

De mooiste meren van Oostenrijk

De eerder genoemde Jägersee en Tappenkarsee zijn echt een geweldig duo en ben je tijdens je zomervakantie in Oostenrijk, dan moet je er als het even kan zeker een kijkje gaan nemen. Ook de Gosausee, niet ver van het beroemde Hallstatt, is oogverblindend. Hoge, ruige toppen en een gletsjer zijn je uitzicht, bij een wandeling of zwempartij hier. Alle drie deze meren zijn wel vrij druk bezocht in de zomermaanden. Kies daarom ook zeker eens voor één van de minder bekende meren als je in de zomervakantie in Oostenrijk bent met kinderen. Jullie zullen geen spijt krijgen!

perfecte afsluiting van een zomervakantie in OostenrijkOnze middag bij de Seewaldsee: perfecte afsluiting van een zomervakantie in Oostenrijk

Wij hebben een hele fijne middag gehad bij de Seewaldsee, op een drie kwartier ten zuidoosten van Salzburg. Struinen door een gebied dat minstens zo mooi is als een gemiddeld nationaal park en lekker zwemmen en picknicken bij het meer. Tot een dag voor ons bezoek aan dit meer had ik nog nooit van de Seewaldsee gehoord, maar mijn tip: google gewoon eens welke meren er in de omgeving van jullie accommodatie zijn of zoom in op Maps. Grote kans dat je dan ook zo’n onontdekte parel vindt.

Grossglockner Hochalpenstrasse: highlight zomervakantie Oostenrijk

Zonder twijfel dé highlight van je zomervakantie in Oostenrijk, met kinderen of zonder, is de Grossglockner Hochalpenstrasse. Wij rijden in één dag deze spectaculaire bergroute en maken lang niet alle stops die mogelijk zijn. Bovendien hebben we eigenlijk te weinig tijd om nog af te dalen naar de Gletsjer, wat ons zeker wel de moeite lijkt, juist met kinderen. Heb je de mogelijkheid, overnacht dan aan of vlakbij de Grossglockner Hochalpenstrasse. Op die manier kun je meer stops inlassen en nóg meer genieten van deze fantastische highlight van Oostenrijk. Zo zou je bij de Guttalbach een mooie wandeling kunnen maken naar het hoogste deel van de waterval en rond het kleine bergmeer. In de zomervakantie kan het aan de Grossglockner Hochalpenstrasse druk worden, dus ga lekker vroeg op pad op de populairste plekken, als dat lukt.

Guttalback Grossglockner HochalpenstrasseDe Guttalbach is een prachtige stop op de Grossglockner Hochalpenstrasse

Salzburg of Wenen: beiden tof met kinderen

Voor een stedentrip in Oostenrijk met kinderen zijn zowel Salzburg als Wenen erg geschikt. De steden hebben een compleet andere sfeer, maar beiden hebben erg leuke musea voor kinderen. Salzburg is een stuk kleiner en gemoedelijker en vooral erg mooi. In Wenen zijn ook prachtige, Barokke gebouwen, waar elke prinses van onder de indruk zal zijn. Een bezoek aan Schloss Schönbrunn, met haar aparte kindermuseum is daar zeker een aanrader. Wenen heeft echter ook een heel andere kant. Zo kun je er de gaafste street art spotten en een middag helemaal uit je dak gaan in de attracties van het Praterpark. In Salzburg mag je, als je de stad met kinderen bezoekt, zeker de Waterspelen van Schloss Hellbrunn en de andere attracties daar niet overslaan.

De waterspelen zijn alleen gedurende de zomermaanden geopend, maar de tuinen, het barokke slot zelf en de zoo kun je het hele jaar door bezoeken. Het is bijna dertig graden als wij met onze kinderen Hellbrunn bezoeken en dat natte pak, dat je er gratis bij krijgt, kan hen helemaal niets schelen. Ze gieren het uit bij elk van de vernuftig gemaakte waterornamenten. Het is haast niet voor te stellen dat deze al in de zeventiende eeuw bedacht en gemaakt zijn. Zo zijn er herten waar plotseling water uit het gewei spuit. Ook is er een zaaltje waar door waterdruk een bal omhoog schiet en in een tot grot omgetoverde ruimte aan de achterkant van het slot heb je haast het idee in de Efteling te zijn beland.

waterspelen Hellbrunn SalzburgBen je met kinderen in Salzburg, dan móet je de waterspelen bezoeken

Extra tips zomervakantie in Oostenrijk

Wandelen, zwemmen, door een mooie stad struinen. Het kan allemaal tijdens een zomervakantie in Oostenrijk. Houd daar rekening mee qua kledingkeuze. Pak ook regenkleding in en stop wat warms in je tas, voor het geval er een paar regenachtige dagen zijn of als je een ijsgrot of zoutmijn bezoekt. Vergeet niet om genoeg zonnebrandcrème mee te nemen en geregeld te smeren in de bergen. Verbranden gaat daar verrassend snel, zeker met een koele bergbries. Denk ook eens aan alternatieven voor zonnebrandolie, want hele dagen smeren is ook niet het gezondste dat er is.

Ondanks dat je een beetje mazzel moet hebben met het weer in Oostenrijk, zelfs in de zomermaanden, kan het best warm worden. Ga je wandelen in de bergen met kinderen, neem dan een goed waterfilter mee. Er zijn overal meren en stroompjes, waar je jullie watervoorraad kunt bijvullen. De Grayl is mijn persoonlijke favoriet. Vergeet alleen niet op tijd het filter te vervangen. Neem voor elk gezinslid een Dopper of andere lege drinkfles mee, om gefilterd water in over te gieten, zodat jullie niet van één filter afhankelijk zijn qua voorraad.

wandelen zwemmen stad Oostenrijkwandelen, zwemmen en door een stad struinen in Oostenrijk

Oostenrijk is geen goedkope bestemming. De gondels en kabelbanen zijn prijzig en ook de attracties hebben soms een behoorlijke entreeprijs. Het loont zich om uit te zoeken of jullie voordeel hebben bij één van de vele voordeelkaarten die er te krijgen zijn. Elke regio of streek heeft haar eigen kaarten en ook in de steden zijn kortingskaarten te koop. Zo is de Salzburg Card erg gunstig geprijsd. Wij hebben de aanschaf er ruimschoots uit gehaald. Wij hebben Oostenrijk bezocht als onderdeel van een rondreis door Centraal Europa, waarbij de andere landen een stuk budgetvriendelijker waren. Zo vielen de totale kosten erg mee.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “Zomervakantie in Oostenrijk met kinderen – tips en bezienswaardigheden

 1. Janet zegt:

  Afgelopen zomer was ik voor het eerst in Oostenrijk. Dat was echter maar een aantal dagen en dat smaakte zeker naar meer. Het lijkt me een prachtig land om nader te ontdekken, met al die mooie kloven en bergen.. prachtig!

  • Yvonne zegt:

   Leuk dat je ook zo enthousiast bent over Oostenrijk. Ik was er als kind een aantal keren en een jaar of 20 geleden. Nu we er deze zomer waren vroeg ik me af waarom ik niet eerder was teruggegaan. 🙂

 2. DutchieontheRoad zegt:

  Als ik eerlijk ben dacht ik (tot vorig jaar) helemaal niet aan een zomervakantie in Oostenrijk, ondanks het feit dat ik vroeger ieder jaar naar Oostenrijk ging in de winter. Door corona ben ik daar totaal anders over gaan denken. Oostenrijk lijkt me hartstikke mooi in de zomer. Wat kan een mening toch snel veranderen. Het lijkt me er heerlijk om te wandelen.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat herken ik wel.. Oostenrijk kwam op ons lijstje toen het één van de eerste landen was die we als Nederlanders weer konden bezoeken. Daarmee heb ik het land wel opnieuw ontdekt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *