fbpx
Schloss Hellbrunn waterspelen Salzburg

Schloss Hellbrunn en haar waterspelen – onze favoriet in Salzburg

leestijd: 4 minuten

Ben je in de zomermaanden in Salzburg, dan is Schloss Hellbrunn, met haar waterspelen en andere attracties, een must visit. In en rond dit voormalig lustoord van de vroegere bisschoppen kun je jezelf minstens een halve dag prima vermaken. Reis je met jonge kinderen, dan kun je zelfs een hele dag uittrekken voor Schloss Hellbrunn en haar omgeving. De waterspelen zijn alleen gedurende de zomermaanden geopend, maar de tuinen, het barokke slot zelf en de zoo kun je het hele jaar door bezoeken. Zeker als je Salzburg met kinderen bezoekt, zijn Hellbrunn en haar omgeving een aanrader.

Direct aanmelden na aankomst bij Schloss Hellbrunn

Meld je na aankomst bij de hoofdingang van Hellbrunn eerst bij de kassa in het souvenirwinkeltje aan de linkerkant. Je krijgt dan een tijdsslot voor een rondleiding langs de waterspelen. Heb je nog tijd op te vullen, voordat die begint, dan kun je eerst de paleistuinen of het slot zelf bezoeken. Zelf komen we rond het middaguur aan bij Hellbrunn en we besluiten eerst een fijn plekje in de paleistuinen te zoeken, voor een picknicklunch.

aankomst Schloss HellbrunnNa aankomst bij Hellbrunn zoeken wij een picknickplek op

Picknick in de paleistuin is perfect vóór of na Hellbrunn

Rond Schloss Hellbrunn vind je een enorme paleistuin, met waterpartijen en veel groen. Ook het prieeltje uit de film The Sound of Music staat in deze tuin. In de warme zomermaanden is er genoeg schaduw onder één van de grote bomen in de tuinen. Wij eten aan de rand van de toffe speeltuin, waar we onze kinderen maar moeilijk vandaan weten te krijgen als de lunch op is. Tijdens die lunch zelf zien we ze ook amper. Met hun broodje in de hand klimmen en schommelen ze. Ook de verschillende waterpartijen in de tuinen zijn perfect voor vermaak in afwachting van de waterspelen. Lekker met de benen over de rand vissen tellen. Sommigen zijn echt enorm.

Waar het bij Hellbrunn om gaat: de waterspelen

Wat Hellbrunn écht een hoogtepunt maakt, zijn de waterspelen. Deze waterspelen zijn het resultaat van het bijzondere gevoel voor humor van bisschop Sittikus. Hij wilde zijn gasten (en vooral zichzelf) vermaken door waterornamenten met verrassingseffecten in de tuin en een deel van het slot te installeren. Zo is er een tafel waar diners plaatsvonden te midden van onschuldig ogende fonteinen, maar als de gasten eenmaal aan tafel zaten kregen ze allemaal een nat pak.

paleistuin Hellbrunn en waterspelenAls de kids zijn uitgespeeld in de tuin kunnen we naar de waterspelen

Het is bijna dertig graden als wij met onze kinderen Hellbrunn bezoeken en dat natte pak kan hen helemaal niets schelen. Ze gieren het uit bij elk van de vernuftig gemaakte waterornamenten. Het is haast niet voor te stellen dat deze al in de zeventiende eeuw bedacht en gemaakt zijn. Zo zijn er herten waar plotseling water uit het gewei spuit. Ook is er een zaaltje waar door waterdruk een bal omhoog schiet en in een tot grot omgetoverde ruimte aan de achterkant van het slot heb je haast het idee in de Efteling te zijn beland.

Highlight is het waterorgel, met honderden kleine figuurtjes. Hoewel de tafel, waar alle dinergasten van de bisschop gegarandeerd nat werden, ook erg spannend is. Onze kinderen vinden het de leukste activiteit van Salzburg. En we vermaken ons zelf ook uitstekend.

waterspelen Hellbrunn SalzburgOnze kinderen vinden de waterspelen van Hellbrunn het leukste van Salzburg

Schloss Hellbrunn met audioguide

Zelf bezichtigen wij de binnenkant van Schloss Hellbrunn ná de waterspelen. Eigenlijk is dit een minder handige optie, zeker als jij of je kinderen net zo druipen als die van ons. Gelukkig maakt niemand er een probleem van. Aan de hand van een audioguide gaan we zelf op onderzoek uit in de verschillende zalen. Helaas is de audioguide alleen in het Duits of Engels, waardoor onze meiden er weinig aan hebben, maar er is binnen genoeg te zien dat interessant genoeg is om de kinderen even te entertainen. Zo is er een ruimte met dieren en schilderijen van dieren die niet allemaal echt zijn. Er staat bijvoorbeeld een gigantische, witte eenhoorn. Ook de ronddraaiende bank in een kleurrijk beschilderde zaal en de enorme globe in een andere zaal zijn echt bijzonder om te zien.

We hebben de afgelopen jaren al wat musea bezocht, dus al gauw zien we dat er in de lades onder verschillende tentoongestelde spullen andere interessante spulletjes te zien zijn. Er liggen bijvoorbeeld oude onderdelen van de waterspelen en originele decoraties, die inmiddels vervangen zijn, vanwege defecten.

Schloss Hellbrunn SalzburgIn Schloss Hellbrunn zijn genoeg interessante dingen te zien voor kinderen

Dierentuin erg leuk met jonge kinderen in Salzburg

Omdat Salzburg onze allerlaatste bestemming is na vijf weken rondreizen, kijken we iets sneller rond in Schloss Hellbrunn dan we anders misschien gedaan zouden hebben. Met deze temperaturen valt het ook niet mee om je aandacht er lang bij te houden. Met een ijsje in de hand wandelen we van de souvenirwinkel van Schloss Hellbrunn naar de dierentuin van Salzburg. Dat is maar een klein eindje. De dierentuin hoorde destijds bij de tuinen van Schloss Hellbrunn en bestaat uit één langgerekt pad, waarbij veel verblijven tegen een heuvel aan liggen. Vanwege de vorm van de dierentuin zijn er drie verschillende ingangen. Kom je aan de kant van Hellbrunn binnen, dan kom je vanzelf langs alle dieren als je het pad volgt. De middelste uitgang is het dichtst bij een bushalte.

Een groot deel van de dierentuin wordt bewoond door kleinere dieren, die nieuwsgierig komen kijken als we bij hun verblijf staan. Zo schattig, die muisjes in hun muizenhuis, de aaibare geitjes en de luie otter, die zich nog een keer voor ons omdraait in zijn holle boomstam. Ben je in Salzburg met kinderen, dan mag deze dierentuin eigenlijk niet ontbreken. Overigens zijn ook de grotere, gevaarlijke dieren wel vertegenwoordigd, zoals leeuwen, tijgers en neushoorns. Ze laten zich aan ons alleen maar moeizaam zien.

Zoo SalzburgHeel veel schattige, kleine dieren in de Zoo van Salzburg

Bereikbaarheid Schloss Hellbrunn

Met bus 25 kun je vanuit het centrum van Salzburg naar Hellbrunn. De bussen gaan zeer regelmatig en doen er ongeveer twintig minuten over. Je stapt zo’n beetje voor de deur uit. In een minuut of wat loop je via de Fürstenweg naar de ingangn. Ben je met de auto, dan kun je op de gratis parkeerplaats tussen Hellbrunn en de dierentuin staan, aan de Hellbrunnerstrasse. Is deze vol, dan heeft de dierentuin een eigen, grote parkeerplaats.

Category: OostenrijkStedentrips

Tags:

Plaats als eerste je reactie op dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *