5 fantastische hikes op Santo Antao

5 hikes op Santo Antao – wandelen in groen Kaapverdië

Santo Antao is een walhalla voor iedereen die van hiken en indrukwekkende natuur houdt. Op het één na grootste Kaapverdische eiland zijn korte wandelingen en langere trekkings dé aantrekkingskracht. Houd je van outdoor, dan ben je op Santo Antao op de juiste plek. Dit is één van de mooiste en meest relaxte eilanden voor een échte vakantie. In ons eigen geval zijn wij geen fanatiek wandelaars, maar zelfs ons heeft dit eiland in de benen gekregen. Op Santo Antao is wandelen geen straf! Vele kilometers legden we er af en ik neem je mee met de 5 mooiste hikes op Santo Antao.

wandelpaden Santo Antao in top conditie

Je verwacht het niet, maar de wandelpaden op Santo Antao zijn in een erg goede conditie. Veel paden worden dagelijks gebruikt door de lokale bevolking, om van het ene dorpje naar het volgende te gaan. Schoolkinderen, boeren op slippers en met een enorme lading groen bij zich, maar ook tandeloze omaatjes met een mand vol vruchten of kruiden op hun hoofd zullen je onderweg inhalen. Doe geen moeite ze bij te houden. De bevolking van Santo Antao is duidelijk gewend om op steile hellingen te lopen. De weg kwijt raken tijdens het wandelen op Santo Antao zal je niet snel gebeuren. Er staan veel bordjes met plaatsnamen en afstanden erop. Twijfel je, dan zullen de locals je graag in de juiste richting wijzen.

wandelpaden Santo AntaoHikes op Santo Antao over prima wandelpaden

#1 Valle de Paúl: Cova – Cidade das Pombas

Ongeveer 6 uur wandelen van het uitzichtpunt bij de krater tot Cidade das Pombas
Startpunt van deze hike is het uitzichtpunt over de vulkaankrater Cova de Paúl. Vanuit Ribeira Grande of Porto Nova kun je in één van de aluguers springen, om in het kleine dorp op de kraterrand uit te stappen. Prijs: 400 Escudos. Charter je een privébusje, dan kun je ervoor kiezen om jezelf tot in de krater te laten brengen. Je betaalt 2000 Escudos voor het hele busje. Je wandeling is dan een kilometer korter. Aangezien het pad van het dorpje en uitzichtpunt, tot de plek waar je de krater weer uit klimt, niet erg lastig is, kiezen wij ervoor om onze hike bij de hoofdweg te beginnen.

In een kwartier sta je op de plek waar een houten wegwijzer je richting Cidade das Pombas wijst. Na een korte klim kijk je vervolgens uit over de onaards mooie Paúl Vallei. In de diepte, aan zee, die je Cidade das Pombas al liggen. Ook zie je vrijwel de gehele hike de vallei in, met haar talloze haarspeldbochtjes en een steeds groener landschap. In de diepte wacht het dorpje rond het centrale deel van de vallei, met haar gekleurde huizen. In een steile afdaling van zo’n twee uur bereik je dit plaatsje, met verschillende overnachtingsmogelijkheden. Het laatste deel van de wandeling waan je jezelf in een tropisch paradijs.

hike Paúl valley Santo AntaoDe adembenemende hike vanaf de kraterrand naar Paúl valley

Wees voorbereid: die eerste keer dat je het dorpje nadert zul je er nooit meer weg willen. Hier en daar staan de traditionele huisjes met daken van riet nog en de lokale bevolking verbouwt op kleine schaal koffie, papaya, bananen, suikerriet, avocado en nog veel meer. Hier zie je werkelijk alle kleuren groen. Inmiddels deel je het wandelpad van kleine kinderkopjes met omaatjes in kleurige stoffen, mannen met enorme kapmessen aan hun riem en ezeltjes, bepakt met allerlei producten die elders verkocht gaan worden. Omdat wij niet wisten of de hele hike van 6 uur te lang zou zijn voor onze kinderen, hebben we vooraf een familiekamer geboekt in het erg fijne Chez Sandro. Hier hebben we genoten van de niet te evenaren uitzichten van het dakterras en uit onze kamer! Zoek je een rustig, gastvrij guesthouse, om de Paúl vallei één of twee nachten extra te verkennen en net wat verder te kunnen wandelen, dan is dit jouw plek.

Net als overal ter wereld leidt een toename in toerisme tot allerlei onbedoelde neveneffecten. Eén daarvan is het vragen om pennen, snoep en geld door de lokale jeugd. Doe hier niet aan mee. Je wilt geen bedelgedrag in de hand werken. Knoop een leuk gesprekje aan, maak een grapje, maar deel geen spullen uit!

accommodatie Paúl valley hikeHet uitzicht vanaf het dakterras en onze kamer in Chez Sandro

Je kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks naar Cidade das Pombas verder te lopen. Kies in dat geval voor het pad dat aan de overkant van de vallei ligt, niet aan de weg. Dan volg je het ezelpaadje langs kleinschalige suikerrietplantages en minuscule dorpjes. Zo maak je het eenvoudige leven op Santo Antao van dichtbij mee en geniet je van de dromerige rietpluimen tussen het vele groen. Een dik half uur later komt het pad weer bij de weg uit en worden de dorpjes minder traditioneel. De bergruggen worden steeds lager, tot je aan de voet komt van een gigantische, halfronde muur van ongeveer een kilometer hoog. Bizar, hoe loodrecht het hier omhoog gaat. Nog een bocht verder is er van bergen geen sprake meer en loop je door meer levendige dorpjes naar de hoofdweg langs de kust. Van daaruit kun je per aluguer terug naar Ribeira Grande of Porto Novo.

#2 Ponta do Sol kustwandeling Santo Antao noord

Ongeveer 6 uur wandelen met niet al te veel meters steigen en dalen
Een lange, maar bijzonder mooie hike is die langs de Noordkust van Santo Antao. Het wandelpad verbindt dorpjes die alleen toegankelijk zijn langs dat pad. Je kunt de wandeling beginnen in Ponta do Sol of Cha de Igreja. Vanuit Ponta do Sol is veel makkelijker transport te vinden, met aluguer of taxi. Daardoor lijkt het slim om je naar Cha de Igreja te laten brengen en terug te lopen naar Ponta do Sol. Een alternatief is om vooraf een chauffeur te vragen om je op een bepaald tijdstip op te halen in Cha de Igreja.

één van de bekendste hikes op Santo AntaoEén van de bekendste hikes op Santo Antao is die van Ponta do Sol naar Cruzinha

Tussen Ribeira Grande en Ponto do Sol is vervoer genoeg. Je kunt bij het Shell station in Ribeira Grande in één van de Aluguers stappen. Dan sta je binnen tien minuten voor 50 Escudos in Ponto do Sol. Of neem een taxi voor 500 Escudos, als je net als wij op een zon- of feestdag gaat hiken.

Wij zijn wel in Ponta do Sol begonnen. Omdat we nog niet een enorme bult ervaring in hiken met kleine kinderen hebben, besloten we om maar te zien hoe ver we zouden komen. Het eerste deel van de wandeling is volgens de locals het mooiste en zo zouden we na een uur of wat gewoon kunnen omdraaien. Het eerste deel van de hike gaat afwisselend omhoog en naar beneden, maar niks spannends. De vergezichten over de kale, ruige rotspartijen en de beukende golven in de diepte zijn alvast een mooie start van de hike.

Voor we het door hebben zien we eigenlijk Fontainhas al liggen. Fontainhas is volgens velen het meest fotogenieke dorpje van Santo Antao, of misschien wel van heel Kaapverdië. Inderdaad zijn de gekleurde huisjes, verspreid door een grillig gevormde vallei vol terrassen, een lust voor het oog. De omgeving is hier ineens weer alle tinten groen en het dorp wordt omgeven door bananenbomen, palmen, papayabomen en meer tropische vegetatie.

Fontainhas - Santo AntaoFontainhas, het meest fotogenieke dorp van Santo Antao

In Fontainhas doen we even een drankje, voor we aan het volgende stuk van de hike beginnen. Voor het eerst klimmen we een behoorlijk eind, om uit te komen bij een pas, die pal tussen twee muren van steen door voert. Bizar hoe de natuur hier gevormd is. Beneden, in een volgende vallei, zien we de verzameling huisjes die het dorpje Corvo vormen al liggen. Om er te komen moeten we nog wel afdalen over een behoorlijk steil deel van het pad, dat vooral bestaat uit heel veel haarspelden. In Corvo zelf is alles uitgestorven. Waarschijnlijk is iedereen naar familie voor Kerst. Desalniettemin is ook dit een erg fotogeniek dorpje. Dat smaakt naar meer en we besluiten nog naar het volgende dorpje te lopen: Formiguinhas. Het pad is vrij vlak, maar de puf is er na ruim zeven kilometer lopen wel uit bij onze dames.

We besluiten bij de eerste gelegenheid in Formiguinhas neer te strijken voor de lunch, bij Sonia’s restaurant. Een lief, oud omaatje zit op ’t bankje en haar kinderen en kleinkinderen runnen de eetgelegenheid. Het voelt alsof we enorm welkom zijn en voor eventjes bij de familie horen. We eten er heerlijk van zoete aardappels, jam (de groente niet de gelei), cassave en kip tot pastasalade en een stukje cake toe. Dan besluiten we dat het mooi geweest is en draaien om. Als we zeker hadden geweten dat er in Cha de Igreja vervoer klaar zou staan, hadden we ook door kunnen lopen, want we zijn vrijwel op de helft.

Fontainhas naar FormiguinhasFontainhas naar Formiguinhas

#3 Xoxo

Hike van Ribeira Grande tot boven Xoxo en terug 4 uur, alleen Xoxo 2 uur
Het mooie aan deze hike, in het noorden van Santo Antao, is dat je zelf kunt bepalen hoe lang hij duurt. Heb je in de dagen vóór je hike al zere voetjes gekregen, dan kun je in de aluguer stappen en je de vijf kilometer lange trippel langs de asfaltweg besparen. Wel een hele mooie trippel overigens. De tropische landschappen vol landbouwterrassen en groene jungle is langs de weg naar Xoxo toe al fantastisch. Onderweg zie je mensen aan het werk op hun akkertjes en de typische, spitse rotspunt in Xoxo komt met elke bocht dichterbij.

Aluguers naar Xoxo vertrekken, net als alle andere, vanaf de Shell in Ribeira Grande. Je kunt ook instappen bij de afslag naar Cha Aroz, bij de fitnesstoestellen, als je aan de zuidkant van het stadje verblijft. Een ritje kost 50 Escudos.

Wij stappen dus uit onze aluguer bij het begin van het dorp. Natuurlijk om als eerste het plaatsnaambord met die hilarische naam te fotograferen. En om ons te vergapen aan het landschap, met al haar grillige vormen. Rechts klatert een waterval van grote hoogte naar beneden. Verder is het precies zoals je jezelf een tropische jungle voorstelt. Inclusief vlinders. Zonder veel muggen overigens en dat is erg prettig.

hike op Santo Antao bij XoxoDe start van onze hike op Santo Antao bij Xoxo

Muggen komen op Kaapverdië niet veel voor, alleen op Santo Antao en Sao Nicolau zijn er wat meer. Zika komt hier soms voor, malaria en dengue niet. Als je ramen en deuren na zonsondergang dicht houdt, valt het overigens ook op Santo Antao mee.

Bij het plaatsnaambordje van Xoxo eindigt het gladde asfalt en gaat een smaller, steiler klinkerweggetje verder omhoog. Aan de zijkanten vele rietpluimen tegen de groene berghellingen en hier en daar de eerste huisjes van Xoxo. We beginnen onze hike vol goede moed. Het is al warm, want we waren lui vanochtend en het is inmiddels al elf uur. De weg wordt al gauw nóg steiler en in een bocht waar een lokale boer met zijn net geoogste bananen op transport zit te wachten puffen we uit. We passeren een paar eenvoudige winkeltjes en restaurantjes, het centrum van het dorp.

Twee bochten later blijft van de klinkerweg niet veel meer over dan een wandelpad. Inmiddels zien we de typische, spitse rotspunt van heel dichtbij, al lopen we vooral tussen hele dichte suikerrietplantages. Hier en daar zijn families aan het werk om de dode bladeren te verwijderen. Dat hiken op Santo Antao nooit saai is bewijst dit pad maar weer. Na nog wat bochten zien we bananen, papaya’s, en opent de vallei zich plots weids achter ons. Het uitzicht is zo mooi! Inmiddels zijn onze meiden moe, van opnieuw flink klimmen en na wat foto’s dalen we weer af naar de hoofdweg. Zou je dat wensen kun je echter nog veel verder naar boven. Je kunt zelfs het pad de berg over volgen, naar het volgende dal. Wij lopen terug tot net vóór Xoxo, naar restaurant Melicia, waar ze een klein zwembadje hebben. Kunnen de dames even splashen, terwijl we wachten op de lunch.

hike Xoxo en zwembad MeliciaDe hike in Xoxo en het verkoelende zwembadje daarna

#4 Valle de Paúl: rondje door de vallei

Afhankelijk van hoe ver je omhoog loopt duurt je hike 2 tot 5 uur
Veel mensen lopen de hike door Paúl slechts in één rechte lijn: van de kraterrand naar beneden, tot de hoofdweg. Zonde! De vallei is zo mooi, dat je er eigenlijk minimaal een nacht moet blijven en nog een hike door de vallei zelf moet maken. Zelf wandelde ik op de dag van aankomst nog een rondje van twee uur vanuit onze accommodatie.

Vanuit Chez Sandro kun je heel goed een kleine of grote ronde door het hoge deel van de vallei maken. Volg de verharde weg, terug in de richting waar het wandelpad naar de kraterrand begint. Hier kun je via smalle paadjes door het groen steken tot het gele Maracuja guesthouse, of gewoon de weg volgen tot die daar aankomt. Neem het wandelpad omhoog aan de rechterkant van Maracuja en volg één van de wandelpaden die naar de hogere of lagere delen van de vallei gaan. Kies je het lage pad, dan kun je een rondje van ongeveer twee uur maken, door het hoofdpad te blijven volgen. Onderweg passeer je eenvoudige huizen, met een rieten dak. Ezels vervoeren manden vers geplukt fruit naar beneden en zakken cement naar boven.

rondje Paúl ValleyHet lokale leven en de pracht van de Paúl Vallei

Je kunt ook bij het laatste groepje huizen van het dorp rechts omhoog lopen. Dit pad is een stuk intensiever en brengt je over de eerste heuvel, naar de koffieplantages en het stroompje erachter. De geuren en intens groene kleur hier zijn magisch. Heb je nog energie, dan kun je verder omhoog tot de hogere bergrug, om die te volgen en uiteindelijk weer af te dalen naar paúl. Je kunt ook terug en het makkelijkere pad naar beneden volgen, om via de hoofdweg weer te klimmen tot Chez Sandro.

#5 Hike door het bergachtige binnenland van Santo Antao

Eenvoudige hike van een uur vlakbij Espongeiro
Espongeiro is een bergdorpje waar je alle kanten op kunt lopen en één van de meest fantastische hikes op Santo Antao kunt maken. Van vrij eenvoudig, zoals wij deden, tot pittige, lange trektochten. Het is hier allemaal mogelijk. Je moet alleen net even weten waar, of gewoon je geluk beproeven en één van de zijpaadjes nemen rond het dorp. Zelf gaan we wandelen met een gids, op de eerste dag dat we aankomen op Santo Antao. We zijn met een busje opgehaald van de boot en met een paar tussenstops langs de adembenemende bergweg dwars over het eiland rijden we het bergdorpje Espongeiro.

Santo Antao binnenlandLangs de adembenemende bergweg dwars over Santo Antao

We nemen een pad tussen de Cova krater en Espongeiro rechts, ongeveer 4 kilometer voor het dorpje. We lopen door een dicht dennenbos naar beneden, over een dik pad naalden. De geur van de bomen en planten hierboven is echt heerlijk. Onderweg komen we een eenzaam ezeltje tegen. Geen idee waar de eigenaar naartoe is. Na een minuut of twintig kun je voor het eerst tussen de bomen door het uitzicht zien. Roodbruine aarde en terrassen met akkers en suikerriet wisselen elkaar af. Wij blijven op de rand van het bos lopen, dat langzaam overgaat in een naaldbomenbos. Tussen de bomen door zien we hier en daar boeren aan het werk op kleine akkertjes.

Onze gids heeft een picknickmand bij zich, met viskoekjes en een fles wijn. Wat een verassing, genieten hierboven! Na de lunch lopen we in relaxt tempo verder naar beneden, naar Espongeiro. Daar staat ons busje klaar om ons het laatste stuk naar Ribeira Grande te brengen.

hike op Santo Antao bij EspongeiroOnze hike op Santo Antao bij Espongeiro, inclusief picknick

Centrale accommodatie voor deze hikes op Santo Antao

Al onze hikes op Santo Antao hebben we gemaakt vanuit één centrale accommodatie, in Ribeira Grande. Wel sliepen we één nacht in de Paúl vallei, waarbij we onze bagage achterlieten in Ribeira Grande en alleen twee kleine rugzakjes meenamen met toiletartikelen en proviant. Onze accommodatie in Ribeira Grande heeft al onze verwachtingen overtroffen.

De kleine plantage bevindt zich net buiten het stadje, aan een drooggevallen rivierbedding, vlakbij een hoge heuvel. Dagelijks werden we verwend met verse bananen of papaya, door de terreinknecht. Onze meiden nam hij mee naar de kippen en geiten, om te helpen ze te voeren. De vrouw des huizes kwam zelf gemaakte soep en chocola voor Kerst brengen en de tropische tuin is een plaatje. Hier heb je alle rust en ruimte en ben je toch zó in Ribeira Grande, waar je alle vervoer kunt vinden om je naar de start van je hike te brengen. Hiken op Santo Antao begon voor ons elke dag op deze plantage, waarover binnenkort een uitgebreid blog volgt.

accommodatie Ribeira GrandeOnze fijne accommodatie nabij Ribeira Grande

Extra tips hiken op Santo Antao

Santo Antao is één van de meest fotogenieke plekken die ik ooit bezocht heb. Zorg dus voor genoeg ruimte op je geheugenkaartje en neem een reservebatterij mee. Veel hikes op Santo Antao hebben verrassend weinig schaduw. Smeer jezelf goed in en neem voldoende water mee. Als je een waterfilter bij je hebt, zoals de Water 2 Go, kun je eenvoudig je flesje vullen bij één van de restaurantjes en bars die je onderweg tegenkomt. Of vraag aan de lokale bevolking waar zij hun drinkwater halen en vul ‘m daar. Plastic flesjes op reis zijn niet ideaal, zeker in de mooie natuur van Santo Antao en Kaapverdië. Verdiep je voor je reis eens in welke waterfilters er allemaal zijn, zodat je een minimum aan plastic hoeft te gebruiken op het eiland. De aanschafkosten heb je er zo uit, doordat je niet telkens flessen water hoeft te kopen. Tenslotte een inkoppertje: zorg voor goede wandelschoenen. Veel hikes op Santo Antao zijn steil, dat doe je niet op je teenslippertjes. Overigens vond ik zelf goede reissandalen prima.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »