goedkope Kerstvakantie naar de zon

Zo boek je goedkoop een Kerstvakantie naar de zon

Een goedkope Kerstvakantie naar de zon boeken; dat valt niet mee. Jammer, want het is zo heerlijk om midden in die Nederlandse winter lekker even wat Vitamine-D op te snuiven op een bestemming waar de zon wel schijnt. Het helpt mij in elk geval om die lange, donkere periode door te komen. Ik ben echt geen wintermens en ook onze kinderen komen in de wintermaanden een stuk minder buiten. En dat terwijl het echte buitenkinderen zijn. Gelukkig is het mij de afgelopen vier jaar telkens gelukt om een goedkope Kerstvakantie naar de zon samen te stellen. We hebben elke keer maximaal genoten van onze tijd buiten in de zon. Ik vertel je graag hoe jij volgende Kerst ook in een zomerjurkje op het strand kunt vieren.

Begin vroeg met zoeken. Heel vroeg.

Wil je goedkoop in de Kerstvakantie naar de zon op vakantie, dan zul je die vakantie vroeg moeten boeken. Waar normaal de prijzen van vliegtickets een paar maanden voor vertrek vaak wat zakken, gaat die vlieger voor de Kerstvakantie niet op. Een betaalbare lastminute naar de zon kun je in Kerstvakantie dus vergeten.

Vliegtickets komen bij de meeste maatschappijen zo’n elf maanden voor vertrek online. Ook de budgetmaatschappijen, die voor een groot deel van het jaar slechts per seizoen hun tickets online zetten, maken voor de Kerstvakantie een uitzondering. Sommige maatschappijen zijn wat eerder dan die elf maanden, maar nooit heel veel. Aangezien je na je zonvakantie ook weer terug naar huis zult moeten (ik schrijf hier bewust niet willen), betekent dit dat je in de praktijk elf maanden voor de datum van je retourvlucht kunt boeken. De afgelopen twee jaar zie ik dat voor de Kerstperiode de tickets van steeds meer maatschappijen ook al wat eerder te boeken zijn. Zo heb ik de tickets van onze laatste Kerstvakantie al half januari geboekt.

onze laatste Kerstvakantie naar de zononze laatste Kerstvakantie naar de zon

Voor onze laatste twee reizen in de Kerstvakantie heb ik vanaf begin januari elke dag gecheckt of de tickets naar de gewenste bestemmingen al te boeken waren voor de datums die ik wilde. Beide keren waren de prijzen letterlijk een dag nadat ik boekte al in prijs gestegen en een week na die tijd verdubbeld.

Boek losse vluchten en accommodatie

Pakketreizen naar de zon zijn onbetaalbaar voor de periode die precies in de Kerstvakantie valt. Je doet er daarom goed aan om losse vluchten en accommodatie te zoeken. Als je de vluchten via een prijsvergelijker als Momondo zoekt, krijg je alle ticketprijzen van tussenpersonen zoals Supersaver te zien. Zij hebben vaak de tickets al iets eerder online staan dan de luchtvaartmaatschappijen zelf. Ik vermoed dat ze speculeren met de ticketprijzen en onderlinge afspraken hebben over een aantal zitplaatsen per vlucht. Zo kon ik vorig jaar in januari al tickets bij Supersaver boeken, die pas twee of drie dagen later bij de luchtvaartmaatschappij zelf op de site stonden. Bovendien waren mijn tickets ook wat goedkoper dan direct bij de luchtvaartmaatschappij.

Kies voor accommodatie bij particulieren

Steeds meer accommodatie op boekingssites wordt aangeboden door particulieren. Een verblijf in een privé appartement is meestal een heel stuk gunstiger geprijsd dan een vergelijkbaar appartement (in hetzelfde complex) bij een grote keten. Ga je ook nog eens voor accommodatie die zich niet in een speciaal vakantiecomplex bevindt, maar echt een op zichzelf staand privé eigendom is, dan kun je vaak echt goede deals vinden. Je zult er dan wel genoegen mee moeten nemen dat je accommodatie geen zwembad en andere faciliteiten heeft, die grote vakantiecomplexen wel hebben.

accommodatie Ribeira GrandeOnze accommodatie bij particulieren in Ribeira Grande

Check goed waar de Kerstvakantie geschikt is als zonvakantie

Ondanks dat veel bestemmingen in Zuid-Europa worden aangeprezen als zonbestemming voor de wintermaanden, is het op veel plekken in de Kerstvakantie echt niet warm genoeg daarvoor. Zelfs de eilanden waar het vaak in oktober en soms zelfs november nog best aangenaam is, hebben in december wisselvallig weer en temperaturen die zelden boven de zeventien graden komen. Cyprus is wat dat betreft nog het langst geschikt als zon bestemming, maar ook daar is het vanaf de tweede helft van november echt wel gebeurd met de zon. Voor temperaturen boven de twintig graden en een flinke zongarantie, zul je minimaal vijf tot zes uur moeten vliegen in december en januari. Bestemmingen als de Cariben en Zuidoost-Azië zijn zonzeker en gegarandeerd warm, maar wel direct een flink stuk duurder.

De afgelopen vier jaar hebben wij maximaal zes uur gevlogen om op onze bestemming te komen. Ter plekke hadden we vierentwintig tot dertig graden en volop zon. Ik vertel je precies waar we geweest zijn en welke tickets en accommodatie ik heb gekozen.

Dubai Kerstvakantie naar de zonDubai Kerstvakantie naar de zon op maximaal zes uur vliegen

Goedkope Kerstvakantie naar Kaapverdië

Na een paar jaar achter het net gevist te hebben in mijn speurtocht naar goedkope vliegtickets naar Kaapverdië is het me afgelopen jaar wel gelukt. Daarvoor heb ik vanaf begin januari dagelijks gecheckt of de tickets voor de datums die ik graag wilde al te boeken waren. Inmiddels had ik ook het plan opgevat om de eilanden Sao Vicente en Santo Antao te combineren, omdat ze slechts een uurtje varen uit elkaar liggen. Ik wist dus precies wat ik zocht. Aangezien alleen TAP Portugal op Sao Vicente vliegt, naast de charters die dan vaak als pakketreis worden aangeboden, was de keus eenvoudig. TAP it was!

Ik heb het idee dat op Momondo de meeste vergelijkers bij elkaar staan en ik kreeg in de gaten dat de tickets daar telkens al een paar dagen eerder te boeken waren dan bij de airline rechtstreeks. Daarom ben ik daar blijven kijken. Zodra ik zag dat de tickets online stonden, en ook nog eens voor een prijs van minder dan driehonderd euro per persoon, heb ik direct mijn slag geslagen. Wel met zowel op de heen- als op de terugvlucht een lange overstap in Lissabon. In de praktijk betekende dit dat we beide reisdagen een nacht in Lissabon moesten overnachten. Zelfs met de kosten van die overnachting en de taxiritjes erbij was de prijs voor de reis op zich nog steeds bijzonder goedkoop voor de Kerstvakantie.

Vervoer Kaapverdië vliegtuigGoedkope vliegtickets zoeken naar Kaapverdië voor de Kerstvakantie valt niet mee

Op Booking en Airbnb heb ik vervolgens een appartement gezocht waar we twee nachten konden acclimatiseren in Mindelo op Sao Vicente, om daarna een week lang Santo Antao te gaan verkennen. Ten slotte weer vier nachten terug op Sao Vicente, lekker aan het strand. Het ruime en complete appartement in Mindelo is vlakbij het centrum van de stad gelegen en kostte nog geen veertig euro per nacht. Overigens kun je ook lekker luxe pal aan het strand slapen. Daar is de prijs dan wel naar. Op Santo Antao sliepen we op een prachtige, kleinschalige plantage, midden tussen de bananen, mango’s en suikerriet voor zo’n vijfenveertig euro per nacht. Ons strandhuisje op Sao Vicente staat in Salamansa, een authentiek vissersdorp op een kwartier buiten Mindelo en kostte ook vijfenveertig euro per overnachting.

Al met al hebben onze twee weken Kaapverdië, voor tickets, accommodatie, taxi en openbaar vervoer ter plekke, minder dan tweeduizend euro gekost voor ons vieren. Misschien wel handig om even te vermelden dat de vliegtickets met alleen handbagage waren, maar dat is voor ons nooit een punt. Eenmaal ter plaatse hoeft zo’n Kerstvakantie op Kaapverdië geen fortuin te kosten. Je betaalt vrijwel nergens entree en uit eten is erg betaalbaar. Wij hebben bijna alle dagen zelf gekookt in ons appartement.

Santo Antao KaapverdiëTwee heerlijke weken op Kaapverdië

Goedkope Kerstvakantie naar Oman

Al lange tijd leek Oman me een fantastische bestemming om in de wintermaanden een rondreis te maken. Betaalbare vliegtickets vinden naar Oman is elk moment van het jaar een uitdaging. In de Kerstvakantie is dat nog even een tikkeltje lastiger. Dubai ligt dichtbij en is een echte transport hub in het Midden-Oosten. Daardoor is Dubai een veel goedkopere vliegbestemming. Tussen Dubai en Muscat, de hoofdstad van Oman, rijden verschillende busmaatschappijen heen en weer. Een combi van Dubai met Oman lijkt dan voor de hand te liggen. Zo kwam ik twee jaar terug op het idee om te kijken of het me zou lukken om goed geprijsde tickets naar Dubai te vinden voor de Kerstvakantie.

Bij verschillende boekingswebsites bleek Ukraine International telkens weer stukken goedkoper dan de concurrentie. Nadat ik had gezien dat de reviews van deze maatschappij gematigd positief zijn en het qua veiligheid ook in orde leek, boekte ik rechtstreeks bij de maatschappij. Ook deze vliegtickets waren zonder ruimbagage en met een tussenlanding van een paar uurtjes in Kiev. Aangezien we een rondreis met de auto wilden gaan maken boekte ik één stuk ruimbagage bij voor de autostoeltjes van onze kinderen. Totale kosten van deze tickets waren minder dan twaalfhonderd euro. Geen geld voor een reis in de Kerstvakantie met vier personen.

goedkope Kerstvakantie naar de zon in Dubai en OmanEen goedkope Kerstvakantie naar de zon in Dubai en Oman is zeker mogelijk

De landen in het Midden-Oosten hebben de naam niet bepaald goedkoop te zijn. Dat blijkt in de praktijk best mee te vallen. Gemiddeld hebben we zestig euro per nacht betaald voor het overnachten. In mijn complete blog over onze rondreis door Oman vertel ik je precies waar we geslapen hebben. Daarvoor hebben we in prima appartementen geslapen; niet bijzonder, maar comfortabel genoeg. Onze huurauto in Dubai kostte ons driehonderd euro en de bus tussen Dubai en Muscat tachtig euro retour. Benzine is in deze landen goedkoper dan water en ook uit eten is belachelijk goedkoop. Wij hebben ook een heel aantal keren zelf gekookt. De supermarkten zijn vergelijkbaar geprijsd met thuis. Voor onze tickets, accommodatie en totale vervoerskosten hebben we een kleine twee en een half duizend euro betaald.

Goedkope Kerstvakantie naar Tenerife en La Gomera

Nog weer een jaar eerder heb ik voor de Kerstvakantie gekeken of de laatste Canarische Eilanden die we nog niet bezocht hadden een optie waren. Eerder vierden we Kerst op Lanzarote en dat was prima bevallen. Destijds hadden we temperaturen rond de twintig graden. Niet echt warm genoeg om in zee te zwemmen, maar wel om lekker in het zonnetje het eiland te ontdekken. Helaas bleek het erg lastig om goedkope vliegtickets naar de Canarische Eilanden te vinden in de Kerstvakantie. Uiteindelijk lukte het, met heel veel moeite, maar dan slechts voor negen dagen. Met Iberia vlogen we voor een dikke duizend euro retour op Tenerife-Noord, met een korte tussenstop op Madrid. Van daaruit maakten we een rondreis over Tenerife en La Gomera.

Tenerife met kinderen - strandHeerlijke winterzon op het strand van Tenerife

Qua accommodatie is er op Tenerife heel veel aanbod, zeker in het zuiden. We kozen voor de eerste drie nachten op Tenerife een appartement net buiten de echt toeristische zone. We woonden in Los Abrigos, een dorp vlakbij zee. We huurden voor de volle negen dagen een auto, die we met de boot meenamen naar La Gomera. Zo hadden we maximale vrijheid en hebben we in die negen dagen veel van beide eilanden kunnen zien. Op La Gomera sliepen we in een fantastische Agriturismo, vlakbij de hoofdstad van het eiland, maar met een fenomenaal uitzicht op de bergen. We hadden hier met gemak nog drie nachten meer kunnen blijven, wat een heerlijke plek. Helaas is deze accommodatie niet langer te huur, maar een lokaal huis met vergelijkbare sfeer ligt net een paar kilometer verderop. De laatste nacht sliepen we op Tenerife in een stacaravan vlakbij de luchthaven. De gemiddelde prijs voor de overnachtingen kwam op zestig euro per nacht, maar dat was wel echt goed zoeken op deze eilanden.

Onze vakantie kostte ons, inclusief vlucht, accommodatie, huurauto en twee keer de bootovertocht, een kleine tweeduizend euro. Ook hier vlogen we met slechts handbagage.

La Gomera - accommodatieOnze fijne agriturismo op La Gomera

Goedkope Kerstvakantie naar Marokko

Het jaar ervoor hebben we in de Kerstvakantie in het uiterste zuiden van Marokko een rondreis gemaakt. Het grootste deel van Marokko heeft in de Kerstperiode te wisselvallig weer, maar het uiterste zuiden is zo rond de twintig graden en veelal zonnig. Ook hier kon ik slechts betaalbare tickets voor negen dagen vinden en zijn we niet de hele Kerstvakantie weg geweest. Voor een rondje Agadir, Anti-Atlas, Sidi Ifni is negen dagen precies genoeg. Zo combineer je de berberdorpjes in de bergen met genieten van de mooiste stranden van Marokko.

Ryanair vliegt vanuit Charleroi en Weeze naar Agadir. Vluchten vanuit Charleroi zijn meestal het goedkoopst en ook wij vertrokken van daaruit. Kosten: een kleine negenhonderd euro voor ons vieren.

Onze eerste en laatste nacht sliepen we in een appartement in Agadir. Twee nachten brachten we door in een appartement in Tafraoute, midden tussen de spectaculaire landschappen van de Anti-Atlas. Daarna gingen we twee nachten naar Amtoudi, elders in de Anti-Atlas. Vanuit onze authentieke berberwoning liepen we zo de prachtige groene palmenvallei in, waar je een mooie wandeling naar de bronnen kunt maken en de hooggelegen agadir kunt bezoeken. Tenslotte sliepen we ook drie nachten in een fijne huisje met dakterras in Sidi-Ifni, op loopafstand van het strand. De gemiddelde prijs van deze overnachtingen was dertig euro per nacht. Voor de gehele periode hebben we een auto gehuurd, zodat we onze negen dagen optimaal konden benutten en veel konden zien.

Anti Atlas Agadir naar TafraouteOnze rondreis door de Anti Atlas, vanuit Agadir

Onze rondreis heeft, inclusief vliegtickets met alleen handbagage, accommodatie en huurauto met brandstof, vijftienhonderd euro gekost.

Meer ideeën goedkope Kerstvakantie naar de zon

Tot zover mijn inspiratie en concrete reistips voor een do it yourself goedkope Kerstvakantie naar de zon. Heb je de Canarische Eilanden nog niet bezocht, dan kun je daar zeker nog meer fijne plekjes vinden, om Kerst te vieren op het strand. Zelf willen we zeker nog meer eilanden in Kaapverdië gaan ontdekken. Een tweede rondreis door Oman, dit keer meer off the beaten track, zit er ook nog wel een keer in. Daarmee is mijn inspiratie voor betaalbare zonvakanties in de Kerstvakantie wel redelijk uitgeput. Als je nog meer ideeën hebt, op maximaal zes tot zeven vlieguren, houd ik me zeker aanbevolen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Verre Reizen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Zo boek je goedkoop een Kerstvakantie naar de zon

 1. Denise zegt:

  Heel jaloersmakend jullie mooie wintertripjes altijd! Helaas kán niet iedereen altijd maar vroeg boeken. Bij ons ligt de verdeling nog niet eens vast, dus dan kan het simpelweg niet. Die onzekerheid is heel vervelend. Op zulke momenten denk ik echt had ik ook maar een ‘gewoon’ gezin’, maar ja, ik ga dan weer vaker tussendoor weg. Dat is ook leuk.
  Jullie hebben wel echt altijd supermooi weer gehad in december zeg!
  En wat wordt het dit jaar? Thailand? Of doe je dat volgend jaar?
  Egypte is ook een heel geschikte bestemming in de winter.

  • Yvonne zegt:

   Dat snap ik helemaal, dat dit niet voor iedereen weggelegd is, om zo vroeg te kunnen boeken. Ik zie dat dan als HET voordeel van mijn baan waarbij we al twintig jaar gebonden zijn aan de schoolvakanties: we moeten altijd in de dure periode, maar ik weet dan wel altijd precies wanneer we kunnen.. en boeken dan inderdaad zo vroeg mogelijk. En tussendoor vaker weg kunnen gaan is ook heerlijk, toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *