het lokale leven op Kaapverdië

Ontdek het lokale leven op Kaapverdië – mijn tips en ervaringen

Kaapverdië is niet zozeer een land waar je naartoe gaat vanwege de vele toeristische bezienswaardigheden, als wel voor het erváren van het land. Het lokale leven op Kaapverdië is prachtig om te zien en mee te maken. Daarnaast is de natuur op verschillende van de eilanden fenomenaal, waaronder op Santo Antao. Op Sao Vicente kom je vooral voor de cultuur en de muziek, die het eiland echt de moeite waard maken. Wij hebben op deze beide eilanden het lokale leven van dichtbij mogen ervaren. Daar laat ik ik je graag meer over zien.

Sluit aan bij een feestje op Sao Vicente

Sao Vicente swingt. Zodra je aankomt in de hoofdstad Mindelo, de tweede stad van Kaapverdië, is dat duidelijk. Overal op straat hoor je muziek. Zelfs de dames op de vismarkt zitten op hun plastic manden te trommelen, tijdens het wachten op klandizie. De Kaapverdianen houden van muziek, maar nergens zoveel als in Mindelo. De culturele hoofdstad van het land bruist. In de avonduren is er altijd wel een jamsessie in een bar of restaurant. Niet voor niets vind je in Mindelo zo veel gitaarworkshops. Hier worden met de hand gitaren gemaakt en het is een erg leuke ervaring om te gaan kijken hoe ze dat doen. Grote kans dat je getrakteerd wordt op een mooi stukje muziek ook. Mee dansen verplicht! 🙂

overal muziek in MindeloHet lokale leven in Kaapverdië is vol muziek: op de vismarkt, in de gitaarworkshop en op straat

Ook buiten de stad is de muziek niet weg te denken en als er ook maar een reden is voor een feestje, dan zal dat gegeven worden. Zo wordt Oud en Nieuw in het anders zo rustige vissersdorpje Salamansa, op Sao Vicente, vier dagen lang gevierd. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt er op straat gedanst. Iedereen is welkom om mee te feesten.

Neem de aluguer

Taxi’s zijn niet duur in Kaapverdië. Heb je de tijd? Dan is het veel leuker om zoveel mogelijk met het openbaar rond te reizen. De aluguers komen op heel veel plaatsen en zijn een ervaring op zich. Ze vertrekken als ze vol zijn en zelfs dan wordt nog onderweg gestopt om meer mensen in te laten stappen, of spullen op het dak te binden. Je kijkt je ogen uit en maakt zeker contact met de lokale bevolking. Hoe zou je dat ook kunnen voorkomen, als je praktisch bij elkaar op schoot zit, of met je benen in elkaars nek. 😉 In hetzelfde Salamansa als het beruchte Oud en Nieuw feest, doet de Aluguer tevens dienst als discobus. Je hoort ‘m al van verre aankomen, de muziek luid uit de ramen schallend. Onderweg wordt flink mee gedanst en gezongen.

het lokale leven in Kaapverdië - aluguerhet lokale leven in Kaapverdië ervaren door in de aluguer te stappen

In tegenstelling tot veel andere ontwikkelingslanden is het in Kaapverdië niet gebruikelijk dat je als toerist overvraagd wordt voor een ritje met de taxi of het openbaar vervoer. Wil je graag een auto met chauffeur voor een hele dag huren, dan zul je wel moeten onderhandelen, maar in alle andere gevallen zal je direct een eerlijke prijs gevraagd worden.

Ga kijken bij een Capoeira training of voorstelling

Capoeira is een soort vechtdans, die is ontstaan tijdens de slaventijd in Brazilië. De Afrikaanse volkeren gebruikten Capoeira om hun cultuur levend te houden en te werken aan hun fysieke weerbaarheid. De aanvals- en verdedigingstechnieken worden op muziek uitgevoerd. In Kaapverdië wordt Capoeira nog volop beoefend. Wij gingen op Sao Vicente kijken bij de training van een groep. Leuk om te zien. Vera is helemaal in haar nopjes, als ze zelfs een paar minuten mee mag doen. Helaas was er, vanwege Kerst, geen echt optreden. Een volgende keer willen we dat zeker meemaken.

Drink en eet bij een lokale familie

Een mooie manier om kennis te maken met het lokale leven is om te gaan eten bij iemand thuis. Op de één of andere manier worden we toevalligerwijs vaak bij mensen uitgenodigd. We hebben tijdens onze reizen meer dan eens bij mensen thee gedronken, gegeten en een gezellige tijd doorgebracht. Vorig jaar bijvoorbeeld, werden we in vissersdorp Sur in Oman binnen gevraagd, toen ik iemands mooie poort stond te bewonderen. We kregen dadels en thee aangeboden en voor de kinderen was er vers fruit. Onderwijl spraken we over ons leven in Nederland, maar leerden we vooral heel veel over het leven daar. Dingen die we anders nooit geweten hadden.

eten bij de mensen thuis in OmanThee drinken en dadels eten bij de mensen thuis in Oman

Ook afgelopen zomer werden we enthousiast binnen gevraagd, door een oud Roemeens dametje. Haar huis was zo fotogeniek dat ik er uitgebreid foto’s van aan het maken was, voordat ze naar buiten kwam. Minstens een uur bleven we bij haar, om te zien hoe ze wol spint en om foto’s te kijken van haar kinderen en overleden man. Om tenslotte samen een borrel te nemen, omdat hij er niet meer is. Dat soort bijzondere momenten en inkijkjes in iemands leven, krijg je niet als je van het ene naar het andere hoogtepunt racet.

Ontdek het lokale leven in Kaapverdië met Resirest

Ook in Kaapverdië is het contact met de mensen makkelijk gemaakt. Net als overal zijn de kinderen vaak hele goede ijsbrekers. Wil je zeker zijn dat je het lokale leven in Kaapverdië van dichtbij kunt meemaken en bij iemand thuis mee-eten? Kijk dan eens op de site van Resirest. Hun slogan “think global, eat local” zegt precies wat ze doen. Door samen te eten verbinden ze mensen en culturen. Kaapverdië is daarvoor een perfecte bestemming. Je gaat bij een lokaal gezin lunchen of dineren, op een moment dat jou past. Vooraf kun je aangeven of je graag vegetarisch eet, of met vis of vlees. Zo worden wij in de laatste week van het jaar allerhartelijkst ontvangen door Sonya en Jorge, in een klein dorpje vlakbij Porto Novo. Het havenstadje, waar de boot aanmeert vanuit Sao Vicente, is een wereld van verschil met het prachtig gelegen Lagedos. Het dorpsleven hier gaat echt een stapje rustiger.

Santo Antao - Lagedos dorpHet dorpsleven in Lagedos is heel gemoedelijk

Het typisch Kaapverdiaanse huis waar we te gast zijn, is gebouwd rond een kleine binnenplaats. Wij mogen direct plaatsnemen in de keuken, waar we met koffie en thee worden verwelkomd én een portie overheerlijke catchupa. Je kunt Kaapverdië niet verlaten zonder echte, traditionele Catchupa gegeten te hebben en dit wordt onze eerste portie. Het stoofpotje van maïs, bonen en vlees is boven een houtvuur in een apart buitenkeukentje gemaakt en smaakt heerlijk. Na dit smakelijke welkom laten Sonya en Jorge ons het dorp zien, waar we enthousiast worden welkom geheten. Het kost behoorlijk wat moeite om niet bij elk tweede huis even naar binnen te “moeten”. 😉 We kijken even bij de mannen, die een voor ons onbegrijpelijk kaartspel spelen op het dorpspleintje en zien ook het vervallen huisje waar Sonya’s moeder geboren is. Dit is echt het dorp van haar familie en dat merk je aan alles, vooral de liefde waarmee ze alles en iedereen laat zien.

Meer lokale ervaringen in Kaapverdië met Terra Terra

Na ons kennismakingsrondje door Lagedos heeft Sonya’s tante de lunch klaar. We mogen direct weer aanschuiven in de keuken. Verse groenten, aardappels, vis en rijst worden geserveerd. In spanning kijkt de kokkin toe of we het lekker zullen vinden. Dat doen we! Helaas kan ik zelf niet veel eten, doordat ik juist vandaag geveld ben door de griep. Dat maakt Peter gelukkig ruimschoots goed.

mensen verbinden door samen te eten KaapverdiëMensen verbinden door samen te eten in Kaapverdië

Ons bezoek aan Lagedos is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Resirest en Terra Terra Tours. De Nederlandse Judith heeft haar hart verloren aan Kaapverdië en organiseert tours waarbij je het echte, lokale leven kunt ervaren. Niet alleen op Santo Antao, maar ook op de andere eilanden kom je zo op een mooie manier in contact met de lokale bevolking en kom je op plekken die je anders nooit gevonden had. Zodoende is onze lunch een stukje uitgebreid met een aantal leuke extra’s.

Tijdens een tweede wandeling zien we meer van de schitterende omgeving van Lagedos. Waar je in eerste instantie verwacht dat het dorpje niet veel meer te bieden heeft dan een dor en droog landschap, blijkt dat heel anders als je het dorpje zelf verlaat. Er blijkt een inventief systeem te zijn, waarbij bij toerbeurt de akkers rond het dorp van water worden voorzien. Vandaar dat de heuvels begroeid zijn met onder andere suikerriet, tamarind en mangobomen. Aangezien het al veel te lang geleden is dat we echt verse mango gegeten hebben, wordt daar meteen werk van gemaakt. Jorge blijkt erg bekwaam in het uit de bomen vissen van de rijpe vruchten en ’s middags verlaten we Lagedos met een tas vol heerlijk sappige mango’s.

Ontdek het lokale leven op Kaapverdië - Santo Antao

Onze ontdekking van het lokale leven in Kaapverdië in Lagedos, Santo Antao op film

We sluiten ons bezoek aan Lagedos met onze nieuwe vrienden af bij een restaurantje met fantastisch uitzicht tot aan Sao Vicente: Babilonia. We doen een drankje, waarbij de punch het best in de smaak valt. Als de zon langzaam zakt en alles in een gouden licht zet is de dag perfect. Na een laatste klim naar een nog hoger uitzichtpunt is het tijd om afscheid te nemen. Jammer vinden wij, maar zeker de meiden. Kindervriend Jorge is in een paar uur tijd hun maatje geworden. Donald Duck noemen ze hem. We zijn al lang de bocht om, als ze nog steeds “ciao ciao Donald Duck” roepen.

wandeling Lagedos Santo AntaoOnze wandeling door Lagedos, Santo Antao

Lokaal overnachten in Kaapverdië

In Kaapverdië zijn genoeg gezinnen die een paar kamers of een appartement aanbieden als gastenverblijf. Ook guesthouses gerund door families zijn niet moeilijk te vinden. Door in zo’n kleinschalige accommodatie te slapen, is het heel gemakkelijk om een kijkje in het lokale leven in Kaapverdië te krijgen.

Onze accommodatie in het noorden van Santo Antao is op een kleine plantage, bij een ongelooflijk lief echtpaar. We slapen er in één van de twee appartementen en worden verwend met verse papaya’s, avocado’s, bananen en amandelen. De twee honden die er wonen, worden dan weer door onze meiden vertroeteld. In de ochtend neemt de tuinman de dames mee naar de kippen en geiten, achter op het groene terrein. Daar mogen ze meehelpen met verzorgen van de dieren en eieren zoeken. Ze vinden het fantastisch. We krijgen een kijkje achter de schermen bij de grog-productie in de kelder. Grog is de nationale sterke drank van Kaapverdië en op deze plantage worden er heel wat liters van geproduceerd. Binnen een dag voelt het alsof we hier al jaren wonen. Deze plek is onze favoriete accommodatie tijdens onze twee weken in Kaapverdië.

Kaapverdië lokaal overnachtenLokaal overnachten in Kaapverdië

Ook op Sao Vicente hebben we een fijn appartement. Niet bij een lokaal gezin, maar wel in een klein vissersdorpje, waar verder geen enkele toeristische accommodatie is. In ons Kite House, vlakbij het brede zandstrand van Salamansa, genieten we van de rust en het gevoel het echte Kaapverdië te kunnen ontdekken. Heb je wat nodig, dan ga je naar één van de drie kleine buurtsupertjes, waar je van achter een toonbank moet aanwijzen wat je wilt hebben. Stap je de deur uit, dan wordt je al gauw aangesproken door de lokale jeugd, zeker als je zelf kinderen bij je hebt. Verschillende keren komen ze zelfs aan de deur om te vragen of onze meiden komen spelen. En naar de stad reizen doe je met de lokale Aluguer, samen met de rest van het dorp. Doordat onze terugvlucht naar Nederland geannuleerd wordt, verblijven we maar liefst acht dagen in Salamansa. In die tijd hebben we echt het gevoel helemaal ingeburgerd te zijn.

Lokaal reizen in Kaapverdië is niet lastig

Je ziet het: lokaal reizen in Kaapverdië is een eitje. Er zijn opties genoeg. En het mooie: een vakantie op Kaapverdië is niet duur, omdat de lokale ervaringen én de natuur geen bakken met geld kosten. De Kaapverdianen zijn makkelijk in de omgang en staan open voor contact, ook al spreek je niet dezelfde taal. Met wat handen en voeten, een grote glimlach en een klein woordje Portugees kom je een heel eind. Wij hebben slechts twee eilanden van Kaapverdië mogen ontdekken, maar zullen zeker eens terug gaan voor meer. De verschillen tussen Sao Vicente en Santo Antao waren al geweldig om te ervaren. Heel benieuwd wat het land nog meer te bieden heeft.

Ben jij al eens in Kaapverdië geweest? Heb je nog meer tips om het lokale leven te ontdekken? Ik hoor ze graag!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

9 reacties op “Ontdek het lokale leven op Kaapverdië – mijn tips en ervaringen

  1. Sinole zegt:

    Al heel lang op mijn wensenlijst en het gaat er dit jaar dan toch van komen! Ik kijk dan ook uit naar je volgende posts over Kaapverdië.
    Wij vliegen wel op Sal, maar dan snel door naar Sao Vicente. Dan hebben we 8 hele dagen en ik denk aan 6 dagen Santo Antao en 2 dagen Sao Vicente (met name Mindelo). Of doe ik Sao Vicente dan te kort?

  2. Janet zegt:

    Ik ben nog nooit in Kaapverdië geweest, maar je hebt me wel enthousiast gemaakt. Het was een heerlijk artikel om te lezen en wat een onwijs leuke foto’s! Zo leuk dat jullie zoveel ‘echt’ contact met locals hebben gehad.

  3. Kim zegt:

    Wat een mooie tips! Leuk dat je een hele andere kant van Kaapverdië laat zien dan alleen de grote resorts en stranden. Het lijkt me echt tof om een keer een Capoeira training of voorstelling bij te wonen.

  4. mena velthuis zegt:

    Bert en ik kunnen je verhaal bevestigen. Wij zaten in het andere appartement naast jullie op die prachtige plantage waar Arie de planten en dieren verzorgde. Ook wij werden verwend met heerlijk fruit.
    Sao Antao is prachtig qua natuur en bevolking. Wat een blijheid bij die mensen! En wat troffen we veel mensen die op de een of andere manier contact hadden met Nederland en de taal dan ook spraken.
    Het was genieten!

    • Yvonne zegt:

      Dank je wel Mena, voor je reactie. Het was leuk jullie daar als buren te hebben en we komen graag binnenkort de reisfilm bekijken die Bert gemaakt heeft!

  5. Nicole zegt:

    Ik was aan het wachten op je blog. Als ik al twijfelde aan onze bestemming november 2020 ben ik nu wel echt overstag, Santiago en Fogo is de volgende (misschien nog een paar daagjes Maio). Zulke lieve mensen!

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen dat er op mijn blogs gewacht wordt, haha.. ik heb er nog twee klaar staan en werk aan een vierde. 🙂 En na onze eerste kennismaking met Kaapverdië heb ik ook al zin om de andere eilanden te gaan ontdekken! Santiago en Fogo lijken me super, maar San Nicolau ook en Brava!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *