Sao Vicente Kaapverdië tips voor een top vakantie

Sao Vicente Kaapverdië – tips voor een top vakantie

Sao Vicente is één van de eilanden van Kaapverdië die makkelijk toegankelijk zijn vanuit Europa. Met directe, betaalbare vluchten van TUI en of wat minder praktische vluchten met overstap van TAP Portugal kun je er vanaf Schiphol naartoe vliegen. Eerlijk is eerlijk, voor ons was dit één van de redenen om voor Sao Vicente te kiezen. Wij combineerden het eiland met Santo Antao, waar we vanwege de overweldigende natuur veel meer naar uit keken. Toch zijn we blij dat we ook een week op Sao Vicente hebben doorgebracht. Er zijn verrassend mooie stranden, er is genoeg te doen om jezelf te vermaken en het eiland is heerlijk authentiek.

Aankomst op Sao Vicente in Mindelo

Als we aankomen op Sao Vicente zijn we de ellende van twee vertraagde vluchten direct vergeten. Binnen twee minuten roept Vera al “wauw, ik vind het nu al mooi”. En we zitten nog maar in de taxi. We zijn onderweg naar het gezellig centrum van Mindelo, vol kleurrijke huizen, waarvan velen nog in koloniale stijl. Onderweg zien we goed hoe dor het eiland is, maar ook hoe mooi blauw het water. Als we de stad naderen rijden we langs de zee, waar een verroest, Russisch schip ligt te vergaan en er veel activiteit van lokale vissers is. Prachtig om die gekleurde houten bootjes overal te zien.

Zodra we onze bagage in het appartement hebben gelegd gaan we naar buiten, om het Brazilaans aandoende sfeertje op te snuiven, meer pastelkleurige gebouwen te bewonderen en het strand op te zoeken. In ongeveer tien minuten wandel je van het centrum van Mindelo naar Praia da Laginha. Dit stadsstrand is een lange streep hagelwit zand, rond een intens blauwe baai. In de verte zien we een grote rots boven het watervlak uitsteken en daar nog weer achter zien we de contouren van Santo Antao. Het water is net zo warm als dat van het binnenzwembad in ons dorp, zelfs in december.

Mindelo Sao VicenteAankomst op Sao Vicente in Mindelo

Praia da Laginha mag dan hét mooiste strand van Sao Vicente zijn, het eiland heeft zeker nog andere mooie stranden. Het strand van Salamansa is wat ruiger en trekt door de wind die er vaak staat veel surfers. Ook Praia Grande en het strand van Sao Pedro zijn uitgestrekt en rustig met een flinke bries.

De markten van Mindelo

Op dag twee op Sao Vicente zijn we ook nog in Mindelo. We starten op de kleine vismarkt, vlakbij de Torre de Belem. Vanaf een uurtje of acht is het een komen en gaan van felgekleurde, houten vissersbootjes aan de pier bij deze vismarkt. Ieder komt zijn vangst van de dag brengen. Van vele soorten kleine vissen tot enorme tonijnen en inktvissen. Alles wordt hier aan land gebracht, gewogen, schoongemaakt en op de marktstalletjes gelegd. Pick-ups met een volle achterbak komen vanuit andere plaatsen op Sao Vicente naar hier, om hun vangst te verkopen. Vaak begint het onderhandelen al, als de auto nog maar amper stil staat. Soms gaat dat er verhit aan toe, als twee dames dezelfde portie vis op het oog hebben.

vismarkt MindeloDe vismarkt in Mindelo

Een straat verderop struinen we over het meest levendige plein van Sao Vicente, het Plaza d’Estrela. Kleine winkeltjes en restaurantjes rond het plein zijn heerlijke plekken om de lokale bevolking in de weer te zien. Aan de noordkant van het plein zijn twee overdekte groentemarkten, waar veel waren van het groenere buureiland Santo Antao verkocht worden. Kleine, lokale boertjes hebben op het plein zelf een stalletje op de grond gemaakt. Aardappelen, papaya’s, komkommers, wortelen en eieren worden gekocht en meegenomen, door dames in bontgekleurde jurken en schorten met kanten randjes. De dames vertrekken met zakken vol en vaak een enorme, plastic bak bovenop hun hoofd weer naar huis.

Ook voor het kopen van mooie souvenirs kun je op Plaza d’Estrela terecht. Aan de zuidkant van het plein vind je een markt met vooral veel accessoires, tassen en kleding, veelal gemaakt door Afrikaanse migranten. Met hun naaimachines maken ze de mooiste spulletjes. Afdingen is hier wel nodig!

Ontdek het lokale leven van Sao Vicente buiten het centrum

De bekendste markten van Sao Vicente vind je dus op en rond Plaza d’Estrela. Ga je, net als wij, met een lokale gids op pad? Dan is de kans groot dat je nog meer markten ontdekt. De goedkoopste en echt lokale markten vind je wat buiten het centrum. Op open ruimtes tussen de huizen worden pick-ups met goederen neergezet en ook vanaf een stuk landbouwplastic op de grond worden grote hoeveelheden groenten en fruit verkocht. Wij hebben het lokale leven van Sao Vicente leren kennen met een gids via een lokale partner van Better Places. Ondanks dat je Mindelo prima op eigen gelegenheid kunt verkennen kom je met een lokale gids wel echt op plekjes die je zelf niet snel gevonden had.

de markten van Sao VicenteDe lokale markten van Sao Vicente

Een heel andere kant van de hoofdstad van Sao Vicente ontdek je als je jezelf buiten het toeristische centrum begeeft. Muziek speelt een grote rol in het leven op Sao Vicente. In de late middag en avond is er altijd wel ergens een jamsessie in een restaurant of bar, maar ook overdag hoor je overal op straat heerlijke ritmes, die uitnodigen om te dansen. In de buitenwijken van Mindelo vind je niet voor niets verschillende gitaarworkshops. Hier worden gitaren met de hand gemaakt, erg leuk om te zien. Elke taxichauffeur zal je er naartoe weten te brengen. In Ribeira Bote, één van de minder gepolijste wijken van de stad, kom je naast de gitaarworkshops overal kunst en muziek tegen. Een Rotterdamse Kaapverdiaan startte er een project, om deze voormalige probleemwijk met een gids te kunnen bezoeken. Hier proef je de lokale cultuur van Sao Vicente en Kaapverdië.

Naast de muziek is ook Capoeira een belangrijk onderdeel van de Kaapverdiaanse cultuur. Capoeira is een mix van vechtsport en dans. Deze sport is ontstaan in Brazilië, in de tijd van de slavenhandel. De Afrikaanse volkeren gebruikten Capoeira om hun cultuur levend te houden en te werken aan hun fysieke weerbaarheid. De aanvals- en verdedigingstechnieken worden op muziek uitgevoerd. In Kaapverdië wordt Capoeira nog volop beoefend. Wij gaan op Sao Vicente kijken bij de training van een groep. Leuk om te zien. Helaas was er, vanwege Kerst, geen echt optreden. Een volgende keer willen we dat zeker meemaken.

lokale ervaringen Sao VicenteHet lokale leven op Sao Vicente

Een heerlijke dag in Sao Pedro

Vóór vertrek naar Sao Vicente twijfelde ik of een dagje Sao Pedro wel of niet de moeite zou zijn. Wat ben ik blij dat we gegaan zijn! Uiteindelijk zijn we zelfs twee keer naar dit vissersdorpje geweest. Sao Pedro ligt in het westen van Sao Vicente, op slechts een kilometer van het vliegveld. Dat is wat me vooraf deed twijfelen. Hoe authentiek zou dit vissersdorpje nog zijn, zo dichtbij de luchthaven? En zouden die vliegtuigen niet enorm irritant zijn? Niets bleek minder waar. Er zijn slechts een paar vluchten per dag en hun aankomst, waarbij de landingsbaan slechts tientallen meters van het strand van Sao Pedro begint, is fantastisch om te zien.

Dat een redelijk aantal toeristen inmiddels haar weg naar Sao Pedro weet te vinden, heeft trouwens niet zoveel met die luchthaven te maken. Dat komt eerder door de bouw van een resort aan de verre kant van het strand en een ecohotel midden in het dorpje zelf. Toch heeft Sao Pedro haar charme goed weten te bewaren. Rond het centrale plein arriveren en vertrekken de aluguers, de lokale busjes voor wie naar de stad wil. Mannetjes spelen hier hun kaartspellen in de schaduw, terwijl de vrouwen hun gekleurde wasgoed rond het plein te drogen hangen. In de stoffige straatjes daar omheen vind je een paar minuscule supermarktjes, een bar, een school en heel veel gekleurde visserswoningen. Op het strand liggen de houten boten gedurende de dag in het zonnetje. In de hele vroege ochtend varen de vissers uit, om rond zonsopkomst terug te komen met hun vangst. Daarna zie je ze vaak in de schaduw zitten, om hun netten te repareren.

Sao Pedro Sao Vicente KaapverdiëNog altijd het authentieke vissersdorpje: Sao Pedro op Sao Vicente

Het zandstrand van Sao Pedro is lang en breed. Vanuit het vissersdorpje ben je zeker een kwartier onderweg naar de andere kant, waar het resort gevestigd is. Het grootste deel van het strand is enorm winderig en er staat een sterke stroming in de zee. Het is een heerlijke plek om uit te waaien, maar minder geschikt om lekker te zwemmen. Het achterste deel van het strand heeft wat rotsen op het strand, waardoor er kleine zwembadjes ontstaan. Leuk om te pootje baden en te zoeken naar zeedieren, zoals zeekomkommers, slakken en bijzondere vissen. Heb je geen last van hoogtevrees? Dan is een wandeling naar de vuurtoren geweldig mooi. Het pad is smal en in feite niet meer dan een richel op de rotswand. De afgronden zijn steil en diep, maar de uitzichten zeker spectaculair.

Eten kan in en rond Sao Pedro op verschillende plekken. De meeste mensen kiezen voor Lua de Mel. Zelf worden we afgestompt door de Dollartekens in de ogen van de eigenaars. Onze meiden willen graag samen een snorkelmasker huren. Dat kan niet, want twee kinderen betekent hier twee maskers huren. De manier waarop we te woord worden gestaan is bijzonder onbeschoft.

strand Sao Pedro KaapverdiëHet lange strand van Sao Pedro

Lua de Mel is het ronde restaurant, gerund door een Frans/Kaapverdiaans gezin, op een prominente plek aan het strand, in Sao Pedro. Ondanks dat je er prima kunt eten wil ik je aanraden te kiezen voor het lokale Bar Etis. Hier eten de Kaapverdianen zelf hun heerlijke vis. Vraag even aan de vissers en ze brengen je er naartoe.

Snorkelen tussen de zeeschildpadden

Dé reden dat wij zelfs twee keer naar Sao Pedro zijn gegaan, is dat dit dé plek op Sao Vicente is, waar je tussen de zeeschildpadden kunt snorkelen. Zodra je het strand op loopt zullen de vissers je benaderen of je met ze mee wilt om de zeeschildpadden van dichtbij te zien.

Onze eerste keer in Sao Pedro gaan wij met Diddy mee. Deze populaire, jonge gast heeft een lokaal project opgezet, waarbij het snorkelen op een verantwoorde manier gebeurt. Voorheen werden de schildpadden door de vissers in Sao Pedro gevangen, voor de verkoop. Toen er steeds minder dieren overbleven, heeft Diddy zijn project opgezet. Door de nieuwe bron van inkomsten laten de vissers de dieren met rust. Diddy vertelt iedereen de dieren niet aan te raken en leert de lokale jeugd om het plastic op het strand op te ruimen. Eens in de paar maanden organiseert hij een grote opruimactie, waarbij zowel het strand als de zee schoon gemaakt worden van plastics.

snorkelen schildpadden Sao PedroSnorkelen tussen de schildpadden in Sao Pedro met Diddy

Een tripje met Diddy of één van de andere vissers is niet goedkoop, maar vanwege de bewuste manier van omgaan met de dieren, het geld waard. Je betaalt 1500 Escudo’s per volwassene en 1000 per kind. Snorkeluitrusting is eigenlijk bij elke visser op de boot aanwezig. Je hoeft dit dus niet te huren bij bovengenoemd restaurant!

De schildpadden rond Sao Vicente vinden het zo fijn in Sao Pedro, dat ze in grote aantallen vlak voor de kust zwemmen. Als je een snorkel meeneemt kun je ze ook zien door zo’n twintig meter de zee in te zwemmen en lekker te gaan snorkelen. Je moet een beetje geluk hebben, maar de kans is groot dat je er zeker een aantal ziet.

Onze tweede keer in Sao Pedro worden we als eerste benaderd door Gami. Hij is duidelijk minder ervaren en wat minder goed voorbereid, maar neemt daardoor wel veel meer tijd voor het tripje. Eigenlijk hebben we het gevoel bij hem onbeperkt de tijd te hebben, waar Diddy na een half uurtje echt weer terug naar het strand wilde. Gami gaat met ons mee het water in, terwijl zijn kameraad op de boot blijft. Hij is actief in het zoeken en aanwijzen van de schildpadden en heel erg geduldig en behulpzaam met onze kinderen.

schildpadden Sao PedroOok met kinderen kun je zo prima snorkelen met schildpadden

Eilandtour Sao Vicente met 4×4

Wil je Sao Vicente echt leren kennen en haar ware schoonheid zien? Dan kan ik een 4×4 tour van harte aanraden. De mooiste plekjes van het eiland liggen namelijk niet aan de verharde wegen. In een halve dag zie je al heel veel. Als je tenminste niet, zoals wij, een zandstorm hebt op de dag dat je tour geboekt is. 😉 Helaas hebben we zelf niet van mooie vergezichten en verborgen strandjes met intens blauwe zee kunnen genieten. Die strandjes hebben we wel bezocht. Ze zijn ook met een grijs-gele lucht heel mooi en ongerept. Toch was een blauwe lucht zeker nóg mooier geweest. Onze ervaren gids, Joao, laat ons verder bizarre, vulkanische landschappen zien. Ook rijden we dwars door het enige gebied op Sao Vicente dat écht geschikt is om gewassen te verbouwen. Hier is het ongewoon groen, op het verder zo dorre eiland.

4x4 tour Sao VicenteJammer van het grijze weer, maar toch nog prachtig

Verblijf in Salamansa

Aan het einde van onze reis naar Mindelo en Santo Antao plannen we wat relaxtijd op Sao Vicente. We besluiten om vier nachten in Salamansa door te brengen, in een huisje aan het strand. Voor de rust hoeven we het niet te doen, die eerste drie dagen. Het is namelijk Oud en Nieuw en laat dat in Salamansa nou net uitbundig gevierd worden. Drie dagen lang staat het dorp op z’n kop. Van ’s ochtends vroeg, tot ’s avonds laat klinkt er uit minimaal vier geluidsinstallaties keiharde muziek. Op Oudjaarsavond bellen groepjes kinderen aan, om liedjes te zingen en muziek te maken.

En toch brengt Salamansa rust. Vanuit ons huisje lopen we zo het brede, lange zandstrand op. In verwondering kijken we naar de stunts die kitesurfers hier uithalen. De kinderen struinen de kust af en vinden ontelbare schatten, zoals schelpen, plastic doosjes, een compleet krat en skeletjes van allerlei zeedieren. Authentieker dan Salamansa kun je jezelf een Kaapverdiaans dorp niet voorstellen. Het is fantastisch om voor even deel uit te maken van dit dorp, dat bestaat uit een bonte verzameling vissershuisjes in diverse stadia van verval. Op drie piepkleine winkeltjes na, is er hier niks te krijgen. Voor inkopen delen we dus de aluguer met de lokale bevolking, om naar de stad te gaan.

Salamansa Sao VicenteVoor even ons thuis: Salamansa

Als twee dagen later onze vlucht geannuleerd wordt, door nog steeds een te beperkt zicht, blijven we noodgedwongen drie extra dagen in Salamansa. Dat voelt totaal niet als een straf. Inmiddels kennen we verschillende mensen, worden onze kinderen gevraagd buiten te komen spelen en hebben we helemaal het gevoel erbij te horen. We nemen dan ook met een beetje pijn in ons hart afscheid van Salamansa en Sao Vicente. Wat hebben we genoten van het dorp en van dit eiland.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »