India e visa

Handleiding India e visa – Tourist Visa on Arrival

Sinds 2008 zijn we 7 keer in India geweest en bijna iedere keer was er wel weer iets veranderd in de regels voor het aanvragen van een visum. Kon je dit eerst doen door zelf met de benodigde documenten naar het consulaat te gaan, later moest dit via een bedrijf, BSL. In 2013 hadden we daarbij voor de aanvraag van een visum voor ons zelf en onze dochter Vera, van toen 14 maanden, nog bijna een aanhanger voor nodig, omdat er zoveel paperassen moesten worden meegenomen. Op 15 augustus 2015 kwam er echter, totaal onverwacht, een compleet nieuwe mogelijkheid bij: het Tourist Visa on Arrival (TVoA) oftewel de India e visa (e-TV) zijn een feit. Met deze nieuwe manier van visum aanvragen wordt het hele proces een stuk eenvoudiger.

UPDATE! In april 2017 zijn de voorwaarden stukken beter geworden, zodat je nu via nog meer luchthavens en zelfs havens met e-visa India in kan reizen én ook je zakenvisum of medisch visum op deze manier kan aanvragen. Ook double entry is mogelijk.

En nog meer updates in 2019 en 2021: Yes! Naast het e-visum India voor 1 maand (single entry) is vanaf nu ook een e-visum verkrijgbaar dat 1 jaar en zelfs 1 dat 5 jaar geldig is vanaf het moment van afgifte en multiple entry. Je mag in 1 jaar zo vaak het land in reizen als je wilt. Houd er wel rekening mee dat je nooit meer dan 180 dagen per jaar in India mag zijn!

Voordelen India e visa – Tourist Visa on Arrival

 • Je hoeft niet meer naar Amsterdam op en neer om je visum aanvraag in te dienen.
 • Er zijn minder formaliteiten en er zijn minder papierwinkel en documenten nodig.
 • Je kunt nog meer tijd en geld besparen doordat je geen echte, papieren pasfoto meer nodig hebt, maar zelf een goeie foto kunt maken en deze online op maat kunt maken. Als je uitgaat van de eisen voor een paspoortfoto in vierkant formaat zit je goed. Check deze eisen goed, want als je foto wordt afgekeurd moet je jouw e-visum opnieuw aanvragen en dus opnieuw betalen en wachten.

Paspoort met stempel IndiaE visa India, echt een uitkomst

Voor wie is zo’n e-visum of online visum bedoeld?

Dat klinkt handig hè, geen vrije dag meer nemen om naar Amsterdam te reizen om je India visum te gaan regelen? Dat is het ook, het is nu echt een stuk eenvoudiger om met een vooraf geregeld visum India in te reizen. Iedereen die een toeristenvisum wil aanvragen moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Het doel van de reis is toerisme of familie/vrienden bezoeken
 • Je wilt een single of multiple entry
 • Je verblijft maximaal 180 dagen per jaar in India
 • Je hebt een gewoon, normaal paspoort (dus geen diplomaten/officieel paspoort)
 • Je paspoort is nog minimaal een half jaar geldig bij aankomst in India
 • Je paspoort heeft nog minimaal 2 vrije pagina’s om te stempelen bij aankomst en vertrek
 • Je hebt een retour- of “onward” ticket en voldoende geld, naar beide kan geïnformeerd worden voor het boarden van je vliegtuig
 • Dit is je eerste of tweede bezoek aan India dit kalenderjaar
 • Je komt India binnen via de havens van Cochin, Goa of Mangalore, OF via één van de volgende luchthavens:

Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh,Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum & Varanasi

 • Je woont in één van de landen die in aanmerking komen voor een Tourist Visa on Arrival (TVoA) en hebt ook die nationaliteit. Nederland staat op de lijst met aangemerkte landen. Zie hier de volledige lijst met landen.

 

paspoort stempels Delhi AirportOok Nederlanders kunnen tegenwoordig zo’n online India visum aanvragen

Voor het betalen van je online India visum aanvraag heb je een Visa of Mastercard nodig, óf een Paypal account. Staat je land niet in de lijst met nationaliteiten die in aanmerking komen voor een e-visum, reis je India over land in of wil je langer blijven dan 60 dagen kun je toch via VFS je visum aanvragen.

Hoe vraag ik online een India visum aan?

 • Voor vertrek ga je naar deze site voor het aanvragen van je Tourist Visa on Arrival en je leest de info na op eventuele wijzigingen. Je zorgt dat je een geschikte vierkante (!) pasfoto hebt en scant de info-pagina van je paspoort. Zie verder beneden voor specificaties van foto en scan.
 • Minimaal 4 dagen en maximaal 120 dagen voor vertrek vul je op deze site voor je visum aanvraag je gegevens in en je uploadt je foto en eerste paspoortpagina:
 • Bij iedere ingevulde pagina worden je gegevens opgeslagen en krijg je een registratienummer. Copy-paste dit nummer steeds, er gaat in India nog wel eens iets mis met het internet. Gebruik nergens komma’s of andere leestekens, tenzij dat uitdrukkelijk gevraagd wordt. Anders krijg je steeds opnieuw een foutmelding bij het opslaan van de pagina.
 • Bij de vraag of je al eerder in India bent geweest kun je “nee” antwoorden als het zo lang geleden is dat je visum in een oud paspoort zit. Wel zo prettig, want anders moet je ook al die visumgegevens invullen. (Ze willen vooral weten of je wel voldoende tijd buiten India bent geweest na je vorige verblijf, dus dat je niet meer dan 300 dagen per jaar in het land verblijft)
 • Aan het einde van het aanvraagproces wordt je gevraagd om te betalen. Je kunt dit meteen doen of op een later moment, maar uiterlijk 4 dagen voor vertrek. Je aanvraag wordt pas in behandeling genomen als je betaling verwerkt is. Mocht er tijdens het betalen iets mis gaan heb je nog een tweede en derde poging. Lukt het ook dan niet moet je een nieuwe aanvraag indienen. Let op: doe dit pas minimaal 4 uur na je eerdere aanvraag en nadat je nog een keer je payment status update hebt gecheckt.
 • Mocht je geen zin hebben in het uitzoekwerk en het risico dat er iets mis gaat, dan kan je ook een bedrijf inschakelen. Zij kunnen dan jouw e-visum voor India aanvragen. Jij levert de benodigde foto’s en info aan, gewoon in het Nederlands.

Benodigde documenten

pasfoto's India e visa

 • Een scan van je eerste pagina (met foto en gegevens) van je paspoort. Deze scan moet een pdf-bestand zijn en minimaal 10kb en maximaal 300 kb.
 • Een recente, digitale pasfoto, waarbij je rechtop zittend in de camera kijkt en met een witte of lichte achtergrond, geen schaduwen op gezicht of achtergrond. De foto moet een jpg-bestand zijn en min 10kb en max 1mb zijn. Hoogte en breedte van de foto moeten gelijk zijn, het is dus een vierkante foto.

Na de aanvraag

Na de aanvraag van je India e visum krijg je binnen 72 uur je bevestiging digitaal toegestuurd. Soms gaat dit zelfs nog sneller, wij hadden binnen een etmaal de visa bevestiging al in onze mailbox. Deze kun je via de site, met je administratienummer, uitprinten en meenemen als je naar India vertrekt. Volg bij aankomst de bordjes TVoA. Bij de douane leg je jouw geprinte e-Tourist visum voor. Je krijgt de juiste stempels en je nieuwe India avontuur kan beginnen. Binnen 10 minuten waren wij klaar, dat was met 4 personen, waarbij het nemen van de vingerafdrukken de meeste tijd in beslag nam. Het geprinte e-visum heeft de beste man niet eens bekeken, blijkbaar stond alles al in de computer.

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

48 reacties op “Handleiding India e visa – Tourist Visa on Arrival

 1. Robert den Ouden zegt:

  Dag! Ik ben in 2020 voor het laatst in India geweest. Mijn paspoort dat ik toen gebruikte is nog steeds geldig, maar ik heb niets meer van het visum uit dat jaar en kan dus de gevraagde gegevens niet invullen bij de e-visa aanvraag. Wat nu te doen? Heb ook contact gezocht met de helpdesk in India maar heb geen response op mijn email ontvangen en de telefonische klantenservice lijkt onbemand.
  Hoop dat je goede raad hebt. Dank alvast!

  • Yvonne zegt:

   Oh, dat probleem hadden wij een paar maanden geleden toevallig ook. Alleen hadden wij inmiddels alle 4 een nieuw paspoort sinds ons laatste bezoek aan India. Wij hebben dus ingevuld dat het ons eerste bezoek aan India was, maar dat zou in jouw geval dus niet kunnen, omdat de vorige stempels nog in je paspoort zitten. Ik vind dit echt slecht (en onduidelijk).. maar heb wel het idee dat deze gegevens niet belangrijk zijn en nooit bekeken worden. Volgens mij gaat het er meer om zodat ze evt kunnen controleren of je al te vaak binnen een jaar in India bent geweest. Misschien dan toch eerste bezoek aan India invullen?

 2. Corrie Degen van Tilburg zegt:

  Goede avond, mijn 5 jarig visum is geldig tot 2-12-2023 kan ik er zo mee naar India en krijgen we nog wat retour omdat we 2 jaar geen gebruik konden maken hiervan
  Vriendelijke groeten Corrie Degen

  • Yvonne zegt:

   Dan kun je het denk ik tot die datum gebruiken,maar dat zou ik even bij een officiële website dubbelchecken.Ik kan me herinneren ooit gelezen te hebben dat alle eerder uitgegeven visa ten tijde van Covid ongeldig waren verklaard. Volgens mij krijg je niks retour.

  • Yvonne zegt:

   Wauw, dat wordt vast een heel avontuur! Maar met een e-visum kun je alleen via luchthavens of enkele zeehavens India binnen komen, zoals je in dit blog kunt lezen. Veel plezier op je reis!

 3. Wilma Offereins zegt:

  Hoi probeer visum India aan te vragen maar na 2 pagina’s ingevuld te hebben kom ik niet verder en gaat die terug naar de tweede pagina en staat dat paspoortnummer en naam komt niet overeen .Alles toch goed ingevuld maar nu meerdere keren geprobeerd maar lukt niet .iemand tips of ervaring of weet jij dit yvonne

 4. Ineke zegt:

  Hoi!
  Ik wil graag een e-visum aanvragen, maar heb ergens gelezen dat je dat het beste kunt doen vanaf 30 dagen van te voren. Weet jij hier iets van? Wij gaan eind februari, dus wil er wel op tijd mee zijn. Maar ik kan deze info nergens meer terug vinden.

 5. Kristof messelis zegt:

  Hi Yvonne,
  Heldere info ,top!
  Ivm met het e-tourist visa, Weet jij of er tussen 2 indiatrips een minimaal aantal dagen is dat je an thuiskomst in Nederland dient te verblijven alvorens opnieuw te knn vertrekken naar India?

  • Yvonne zegt:

   Ik weet het niet zeker, maar dacht dat dit niet uitmaakt. Beter even dubbelchecken, maar volgens mij mag je direct na uitreis ook weer inreizen.

 6. Frans zegt:

  Hallo Yvonne,
  Dat e-visum die 90 dagen gaat dat gelijk in bij aanvraag of bij aankomst in India.
  Ik weet even niet, wij gaan 87dagen.

  wij komen al 11 jaar in India de laatste jaren is het 2-3 maanden.
  wij zijn 2 backpackers van 70 jaar en hebben India al voor 90 % gezien, ook de Noord Oost gebieden.
  Dus wij zijn gek op India.
  Maar van dat visumgedoe wordt je ook niet veel wijzer van,er ging in het verleden best veel tijd inzitten,
  Maar toen kon je wel langer blijven dan 90 dagen aan een stuk.
  Hopelijk heb jij hier een antwoord op.
  Groetjes Kitty & Frans .

  • Yvonne zegt:

   beste Kitty en Frans,
   Wat heerlijk dat jullie weer die kant op gaan en dat jullie al zoveel van India gezien hebben. Inderdaad veranderen de visumregels elke keer weer. Zo verwarrend. Het nieuwe visum, dat 1 jaar geldig is, heeft zelfs multiple entry. Per entry mag je maximaal 90 dagen blijven, dus dat zou voor jullie mooi uitkomen. Veel plezier alvast weer!

 7. tom zegt:

  Hoi, vraagje, ik ga een weekje naar India, Dehli, om stad te bezoeken maar ik ben ook gevraagd om een dag op een congres te komen spreken. Daar verdien ik niets mee. Moet ik dat toch een zakelijke visum aanvragen? Of voldoet een toerist visum, hoor het graag. Zit er nog een prijs verschil in zakelijk en toeristisch?

 8. Maurice zegt:

  Hoi Yvonne,

  ik plan een businesstrip naar India. Mijn exacte datum van aankomst is echter nog niet bekend (kan een week verplaatst worden). Kan ik dan toch alvast een visum aanvragen (en in het ergste geval een week later aankomen)?

 9. Gerard zegt:

  Als je een double Entry visum nodig hebt en de 2e keer niet per vliegtuig maar over land (Bhutan na een korte reis) weer terug komt in India, geeft dit problemen?
  De 2e entry is immers niet via de goedgekeurde luchthavens of anderszins!
  Alvast hartelijk dank.

 10. Chris zegt:

  Goedenavond Yvonne,
  Wij zijn bezig met het invullen van onze E visa aanvraag voor India.
  We stuiten echter op de volgende vraag : 1e adres in India ? en contactpersoon India
  Dat hebben wij niet aangezien we er slechts twee dagen verblijven op een cruiseschip en alleen van boord gaan voor een excursie.
  we hebben dan ook het schip als verblijfplaats ingevuld en contactpersoon MSC Cruises.
  heb jij daar ervaring mee of?

  Mvg,
  Chris en Desiree

  • Yvonne zegt:

   Sorry voor de late reactie, je bericht was in de spam terecht gekomen. Wij vullen als eerste adres het guesthouse in waar we als eerste slapen en dat is dan ook meteen de contactpersoon. Maar in jullie geval zou ik inderdaad hetzelfde hebben gedaan. Volgens mij kan je voor max. 3 dagen ook een transitvisum aanvragen, maar weet niet of dat ook kan als je op cruise bent.

 11. Marjo zegt:

  Ze adviseren ons om het Visa te regelen via officieel bureau den Haag. Dit omdat je dan bij aankomst op het vliegveld geen vingerafdrukken meer hoeft te doen wat soms wel uren in beslag kan nemen?? Is dat ook zo of valt het wel mee? Wie heeft er slechte of juist goede ervaringen mee?

  • Yvonne zegt:

   Uren in beslag nemen? Het is in een paar seconden gepiept hoor en er zijn genoeg rijen, dus dat loopt meestal best vlot door. Toen wij er waren deed het apparaat het niet in combinatie met onze vingers, haha. Na 5 keer proberen mochten we zo naar binnen.

 12. Norma zegt:

  Hoi Yvonne,

  ik wil volgend jaar naar India, ik ben in jaar 2014 voor het laatst geweest.
  in jouw voorwaarden lijst staat onderstaand zin.
  wat bedoel je precies.?

  Dit is je eerste of tweede bezoek aan India dit kalenderjaar.
  ik hoor van je en alvast bedankt

  grt Norm

 13. Indy zegt:

  Wat fijn dit te lezen! Super helder en helpt mij ontzettend in de visa jungle waar ik in was beland voor mijn reis naar India in februari.
  Nu vroeg ik mij wel af of punt 1 en 2 onder het kopje ‘Hoe vraag ik online een india visum aan’ niet hetzelfde is? Niet beiden stappen zijn nodig toch?
  Je vraagt toch óf een E-visa óf een regulier visum aan?

 14. bram zegt:

  Hoi Yvonne,
  Ik hoor vaak van lange wachtrijen in Delhi als je biometrische gegevens nog niet bekend zijn. Kunne die gegevens ook in Nederland al worden afgestaan?

  • Yvonne zegt:

   Haha, die zijn bij ons nu nog steeds niet bij ze bekend… het lukte ze niet onze vingerafdrukken te scannen… na een kwartier mochten we zo verder lopen. Wij waren destijds de enige in de rij, maar dat was in 2015… misschien zijn de rijen inmiddels langer?!

 15. Wilfred zegt:

  Hallo Yvonne,

  Het was allemaal vrij eenvoudig, ik ga deze maand naar India toe.

  De foto staat op het e-visa geprint maar rechts op het formulier staat nog een ruimte waar een foto geplaatst moet worden.

  Daar staat: Paste your unsigned recent color photograph.
  Size 2″X 2″

  Weet jij daar iets vanaf?

  Mvg,

  Wilfred

  • Rosalie zegt:

   Beste Wilfred,
   over een week vertrek ik naar India.
   Mijn vraag is precies hetzelfde als die jij stelde hierboven.
   Moet ik gewoon een foto die ik ook heb opgestuurd opplakken op dat formulier?

   Ik hoor het graag!
   Mvg,
   Rosalie

 16. Marga smit zegt:

  Ik ben begonnen aan het invullen van het online vragen formulier. ook ik stuit op de vraag : contact persoon in India. die heb ik niet. wat vul ik dan in ? bedankt alvast Marga

 17. Marleen zegt:

  Heel erg fijn deze tips! Ik las in de blog van iemand anders dat je bij de aanvraag ook een contactpersoon in India op moet geven. Klopt dit? Ik ga namelijk backpacken en heb in India geen contactpersoon.

 18. bianca zegt:

  wat een opluchting, 2 jaar geleden in India geweest en zoveel papierwerk hadden we nodig van de kinderen blij dat het veranderd is.Bedankt voor het antwoorden.

  • Yvonne zegt:

   Toen wij 3 jaar geleden naar India gingen had ik voor onze dochter (we hadden er toen nog maar 1 🙂 ) precies dezelfde papierwinkel nodig als voor ons zelf. Dat waren ook heel wat meer formuliertjes dan nu met het e-visum, maar toch had ik niet het idee dat zij iets extra’s nodig had dat wij zelf niet nodig hadden?!

  • Yvonne zegt:

   Nee hoor, tenzij je alleen met ze reist, zonder de andere ouder, maar dat is ook bij andere reizen zo. Verder gewoon voor de kinderen ook een visum aanvragen, geen bijzonderheden…

  • Yvonne zegt:

   Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn, als hij maar wel voldoet aan de eisen van een paspoort-foto. Ik maak die foto’s tegenwoordig zelf als ze alleen digitaal nodig zijn. Ze zijn dan al jpg, maar je kunt ze ook aanpassen door “opslaan als” te kiezen en dan jpg te selecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *