fbpx
Rajasthan Thar Woestijn

Gezichten van de Thar Woestijn

leestijd: 2 minuten

Pushkar is een echt woestijndorp in Rajasthan en je staat er dan ook zo middenin het mulle zand. Pushkar is daarnaast een heel bedrijvig dorp en dat trekt allerlei volkeren aan. In de nabijheid van deze plaats vind je dan ook altijd volop zigeuners, waarvan sommigen rondtrekken om mensen te entertainen op festivals en markten waar veel volk op af komt en anderen semi-permanent in hun zelfgemaakte tenten net buiten de bebouwing wonen. Een bezoekje aan hun nederzettingen is zeker de moeite waard, als je geïnteresseerd bent in hun manier van leven. Neem altijd een betrouwbare gids mee, of ga op kamelen safari met iemand die precies weet welke van deze plaatsen je het beste kunt bezoeken.

Muzikantendorp

Veel van de zigeuners zijn muzikanten en dansers. Zij behoren tot de Bopa kaste, aan de onderkant van de samenleving. Sommigen van hen lopen met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten achter toeristen aan door de hoofdstraat van Pushkar. Enkelen zijn acceptabel, anderen zo slecht dat je ze het liefst 10 roepie geeft om op te houden met spelen. Een aantal hotels betaalt deze muzikanten om wekelijks een voorstelling te verzorgen. Ook bij bruiloften en andere feesten zijn deze zigeuners populair. Ze drummen, zingen en dansen om zo een zakcentje bij te verdienen. In hun zelfgemaakte tenten of simpele hutten wonen ze een kilometer of 2 buiten Pushkar. Terwijl de mannen en een deel van de vrouwen overdag op pad zijn blijven een aantal vrouwen en kinderen bij de huizen en hun weinige bezittingen.

Thar Woestijn bij PushkarNet buiten Pushkar vind je verschillende nederzettingen van zigeuners, zoals dit muzikantendorp

Kinderen zijn er hier in overvloed en geen van hen gaat naar school. Hun hele leven bestaat uit hun familie, een zelfgemaakte tent en zand, zand, zand… Het weinige Engels dat gesproken wordt hebben ze geleerd van het contact met toeristen. Toch kost het geen moeite om met ze te communiceren en wij hebben het contact met deze mensen als zeer vriendelijk ervaren.

kinderen van zigeuners bij PushkarDe kinderen van de zigeuners die je overal aan de rand van drukke stadjes in de Thar woestijn tegenkomt

Gypsy Village

Dan zijn er ook nog de zogenaamde gypsy villages van de Kalbeliya, die door de meeste Indiërs als onbetrouwbare dieven gezien worden. De vrouwen dragen prachtige sieraden en kleurrijke sari’s, terwijl ze hun best doen om je over te halen je handen met henna te laten versieren. Hier kunnen ze dan een paar centen mee verdienen. De mannen verdienen van oudsher hun brood als slangenbezweerders en hebben geweldige snorren en karakteristieke koppen. Hun zelfgemaakte tenten staan semi-permanent net buiten het dorp. Ze bezitten vrijwel niets en tot kort geleden was er zelfs geen w.c. Daar heeft de overheid met een groots subsidieproject verandering in gebracht en nu staan er overal tussen de tenten kleine, stenen toiletgebouwtjes, zodat ook deze mensen enige sanitaire voorzieningen hebben.

gypsy village bij PushkarDe trotse inwoners van een gypsy village in de Thar woestijn

Een bezoek aan één of enkele gypsy villages is echt een eye-opener. Het is ongelooflijk hoe deze mensen hier leven en er ook nog uitstekend in slagen zichzelf te redden.

Ben jij weleens op visite geweest bij de Bopa of de Kalbeliya?

Category: FotografieIndia

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


14 comments

  1. Mooie foto’s! Ik was ontzettend onder de indruk van Rajastan. Ik vond het ook niet te vergelijken met de rest van India, zo’n aparte sfeer!

  2. Wat een prachtige mensen en wat een ander leven! Wat me opvalt? Lachende gezichten, ze zien er echt gelukkig uit! Met dat kleine beetje dat ze hebben, hebben ze wel elkaar! En dat is ook heel belangrijk. Mooi vastgelegd Yvonne! Complimenten!

    1. Of ze echt gelukkig zijn weet ik niet Simone, in zeker opzicht wel denk ik. Maar bovenal zijn ze gewoon trots, mooi om te zien!

  3. Ik heb nog nooit een Gypsie dorp bezocht, zeker een idee voor een volgend bezoek aan India/ Rajasthan dus! Nu hadden we helaas geen tijd om alles te doen wat we wilden, keuzes, keuzes……

    1. Ja lastig is dat he, dat je dingen moet laten vallen die je ook nog leuk hadden geleken. Maar naar India kun je wel 100 keer zonder alles gezien te hebben, dus dat zal voorlopig zo blijven. 🙂