mooiste stranden Pilion

De allermooiste stranden van Pilion

Zeg je Griekenland, dan denk je aan strand. Toch wist ik voor onze reis naar het Griekse vasteland, waarbij de ook Pilion zouden aandoen, niet dat er ook daar mooie stranden zijn. Ik had dan ook geen enkele verwachting van de stranden op Pilion. Eenmaal aangekomen verkenden we eerst de schattige, Middeleeuwse dorpjes waar het schiereiland zo bekend om is. En we genoten van alle natuurpracht om ons heen. Speciaal om de kinderen een plezier te doen planden we ook dagelijks een uurtje op het strand in en oooh, wat werden we verrast. Ik neem jou daarom graag mee, om je te laten zien welke stranden Pilion allemaal te bieden heeft. En geloof me, ik zeg niks te veel als ik beweer dat je hier enkele van de mooiste stranden van Europa vindt.

Fakistra beach is één van de meest afgelegen stranden op Pilion

Je moet er wat voor over hebben. De weg vanuit Tsagarada naar één van de mooiste stranden in Pilion is smal, bochtig en van niet al te beste kwaliteit. Bovendien moet je het laatste stuk via een heel steil paadje naar beneden lopen. Op verschillende plekken is de weg of het pad deels weggeslagen door aardverschuivingen. Als je er dan eenmaal bent heb je dan wel een fantastisch strand, in het voor- en naseizoen zeer waarschijnlijk voor jezelf. En ook in de drukste maanden zal het op dit strand zelden echt druk worden, vanwege de moeite die het kost om er te komen.

mooiste stranden Pilion - FakistraEén van de mooiste stranden van Pilion – Fakistra

Er zijn slechts een paar parkeerplaatsen beschikbaar aan het einde van dat bochtige weggetje en keren is hier niet heel praktisch, iets waar je jezelf misschien even op moet instellen. Het strand bestaat uit grovere en fijnere kiezels en er liggen een paar enorme rotsblokken die voor een beetje schaduw zorgen. Catering vind je niet bij dit strand, dus neem je eigen picknick lunch mee.

Milopotamos – een bekend en makkelijk te bereiken juweeltje

Zo veel moeite als je moet doen om bij Fakistra te komen, zo makkelijk bereikbaar is Milopotamos beach. Met de auto rijd je over een prima weg tot vlak boven het strand. Via trappen (2 kanten langs) daal je in een paar minuten af naar het fijne kiezelstrand, waar op sommige plekken echt zand ligt. Aan de linkerkant wordt het strand door een rots gescheiden van een tweede strandje, waar je door een gat naartoe loopt. Bovenaan het strand is een leuke strandtent met snacks en drankjes. In de zomer verhuren zij ook strandbedjes.

mooiste stranden Pilion - MilopotamosNet iets makkelijker bereikbaar: Milopotamos

Potistika, het meest veelzijdige strand

Potistika is ongetwijfeld één van de meest veelzijdige stranden in Pilion. Je rijdt makkelijk tot aan het strand met genoeg parkeerplekken en loopt zo het brede deel van het strand op. Dit strand is lekker ruig en enorm breed, ideaal om bijvoorbeeld lekker te vliegeren. Loop je naar rechts, dan wordt het strand steeds smaller en komt het tussen een groep bijzonder fotogenieke rotsblokken te liggen. Dit deel heeft ook het meest blauwe water, zo mooi! Tussen de rosten in het water leven allerlei kleine diertjes en het strand zelf bestaat uit fijne kiezels en echt zand. Ideaal met kinderen dus, ook omdat het heel geleidelijk afloopt in zee. Er is hier geen catering of verhuur van strandbedjes, dus alles wat je nodig hebt moet je zelf meenemen.

mooiste stranden Pilion - PotistikaHet meest veelzijdige strand van Pilion: Potistika

Meer rust op Melani beach

Vanwege haar grootte zal het op Potisika nooit echt vol worden, maar wil je het nog rustiger, dan steek je het best de groene heuvel in de uiterste rechterhoek over. Aan de andere kant van die heuvel is een iets kleiner strand, waar in het voor- en najaar de kans groot is dat je helemaal alleen bent. Ook hier weer een mengeling van grind en zand, maar ook iets meer grotere, scherpe keien direct in het water. Bovendien lag er veel aangespoeld wrakhout op het strand toen wij er waren. Geen idee of dat gebruikelijk is.

mooiste stranden Pilion - Melani beachHeerlijk rustig: Melani beach

Kalamaki beach

De weg naar Kalamaki beach vanuit het dorpje Kalamaki is opnieuw een lange en bochtige, net als die naar Fakistra. Het voordeel hier is dat je tot vrijwel aan het strand kan rijden en de parkeergelegenheid net iet ruimer en makkelijker is. Via een trap daal je af naar het strand, dat er van bovenaf enorm aantrekkelijk uitziet. Helaas is het een beetje een tegenvaller als je dichterbij komt, want hier niks strandachtigs. Het zijn allemaal kiezels en harde stenen, nergens vind je een stukje zand. Wat wel erg leuk is voor de kids is een klein stukje met allemaal rotsen die een natuurlijk zwembadje vormen. Ideaal om in het voor- en najaar in te zwemmen, als de zee zelf hier nog aan de frisse kant is. Dat komt waarschijnlijk door een stroompje dat rechtstreeks vanuit de bergen hier in zee uitmondt. Ook op Kalamaki moet je weer voor je eigen hapje en drankje zorgen, in de wijde omgeving zijn er geen café’s of restaurantjes te vinden.

Wat ik zelf heel gaaf vond was om over de rotsen aan de rechterkant te klauteren en zo de kust te volgen. Een paar honderd meter verder (en dat duurt wel even met een klimpartij over scherpe, harde rotsen) ga je dan als het ware de hoek om en kom je nog net iets verder op een minstrandje. Met zand! Schitterend en waarschijnlijk helemaal voor jou alleen!

mooiste stranden Pilion - KalamakiKlimmen naar een nog veel mooier strandje vanuit Kalamaki

Lampinou beach

Het laatste strand dat we zelf bezochten in Pilion is Lampinou. Dit intieme strandje heeft zowel kiezels als zand en is makkelijk met de auto te bereiken. Je parkeert op een redelijk grote parkeerplaats en loopt de laatste 100 meter naar het strand. Daar kom je via een gezellig ogende beachbar, die in de ochtend, begin mei, helaas nog niet open was. Lampinou is het enige van de stranden in Pilion die wij bezochten dat vrij snel afloopt in zee. Goed opletten met kinderen dus.

mooiste stranden Pilion - LampinouPrachtig Lampinou

Stranden Pilion Westzijde

Zoals je op de kaart hier beneden kan zien liggen alle stranden in Pilion die wij de moeite waard vonden aan de Oostkant van het schiereiland. Aan de Westkant van Pilion vind je ook stranden, maar deze liggen vaak direct aan de doorgaande weg, wat ik zelf altijd onprettig en storend vind. Bovendien zijn deze stranden een stuk minder fotogeniek dan die aan de andere kant. Wel erg leuk om te zien hier zijn de vele gekleurde bootjes, die soms ook te huur zijn, zoals in Horto.

mooiste stranden Pilion op de kaartDe mooiste stranden van Pilion op de kaart

Beste plek om te overnachten op Pilion

Het lijkt vrij logisch om, als je voor een strandvakantie naar Pilion gaat, te kiezen voor accommodatie dichtbij het strand. Nadeel is dan wel dat je erg gebonden bent aan dat specifieke strand. Om naar één van de andere stranden te gaan, of de leuke dorpjes van Pilion te bezoeken ben je dan al snel een hele tijd onderweg, vanwege de vele kleine en bochtige weggetjes die naar de stranden leiden. Zelf vonden we het erg fijn om centraal, midden op Pilion te zitten en van daaruit de stranden en dorpjes te verkennen. Wat dat betreft is het dorpje Neochori een perfecte uitvalsbasis. Je hebt dan wel echt een huurauto nodig om jezelf te verplaatsen, maar dat heb je eigenlijk op heel Pilion wel. En slaap je in Villa Apple Tree, dan heb je ook nog eens een eigen zwembad. Mocht je eens een dagje geen zin hebben om naar het strand te gaan. 😉

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “De allermooiste stranden van Pilion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *