Rhodos

Hoe Rhodos ons compleet verraste

Voor ons was de week vakantie naar Rhodos een welkome afwisseling in een tijd van ellende met een gebroken bovenbeen en veel teleurstellingen. Totaal ongepland en behoorlijk lastminte gaan we weg, dus daarom is het extra fijn dat er een groot aanbod is van lowcost airlines die op Rhodos vliegen. Goedkope tickets naar Rhodos zijn nooit heel lastig te vinden en dit bepaalde mede de keus van onze bestemming voor deze “extra” vakantie.. De vluchttijden zijn dan weer niet om over naar huis te schrijven en zo landen we laat in de avond op een donker Rhodos.

Eerste dag: rondom de haven van Rhodos stad

De volgende ochtend worden we gewekt door een heerlijk zonnetje. We gaan te voet, en Yvonne braaf op doktersadvies gewapend met 1 kruk, richting de haven van Rhodos-stad. Via de 3 typisch Griekse molens lopen we over de pier richting het kasteel Agios Nikólaos. Op de plaats waar nu het hert en de hinde, elk op hun eigen sokkel, de plek markeren waar ooit de kolossus van Rhodos gestaan zou hebben, schieten we wat plaatjes. Daarna lopen we terug naar de overzijde, waar we een aantal prachtige gebouwen zien staan, om te eindigen bij de Murat Reis moskee met haar begraafplaats. Dit is een heerlijk rustige plek in de drukke stad Rhodos, met prachtige oude bomen en vervallen grafstenen en tombes. Een plek als deze hadden we hier zeker niet verwacht.

Rhodos stadRhodos stad is een plek vol geschiedenis, dat merk je al aan de buitenkant

De oude stad van Rhodos

Vanuit de haven is het slechts een kleine wandeling naar het prachtige, ommuurde, deel van Rhodos stad. We voelen we ons alsof we een stap terug in de tijd doen, met al die oude gebouwen en straatjes met bogen en keitjes. We kunnen ons meteen voorstellen hoe de schreeuwende souvenirverkopers en zuinig kijkende toeristen hier in vroeger tijden hebben rondgelopen en geleefd. Dat er toen ridders in de nog geheel in tact zijnde Ridderstraat woonden en dat later Sultan Süleyman na zijn verovering er een moskee liet bouwen dat is een beetje lastig voor te stellen in de chaos en drukte, maar toch geven de gebouwen een goed beeld van de geschiedenis van de stad.

We beginnen in het deel aan de kant van de haven, waar veel doet denken aan de Riddertijd. De verdedigingsmuren met de gracht er omheen zijn gigantisch en ommuren de complete stad. De Ridderstraat is de enige geheel bewaard gebleven straat uit die tijd. Het Grootmeesters Paleis is door de Italianen, die in de 20ste eeuw de dienst uitmaakten op Rhodos, keurig gerestaureerd en laat zodoende ook goed zien hoe het er destijds heeft uitgezien. Ook uit de Turkse tijd zijn er veel dingen terug te vinden, zoals verschillende moskeeën, een badhuis en een Turkse bibliotheek. Tenslotte zien we dat ook de Italianen zich hier lekker hebben uitgeleefd, maar toch hebben ze buiten de stadsmuren meer gebouwen neergezet. Ongelooflijk hoeveel geschiedenis zich op Rhodos heeft afgespeeld. Al met al is deze geschiedenis ontdekken voor ons één van dé top-5 Griekenland activiteiten.

de oude stad RhodosIn de oude stad Rhodos is een bijzondere hoeveelheid geschiedenis verzameld

Aan het eind van de dag maken we voor het eerst kennis met de geweldige Griekse keuken en besluiten we om maar elke dag uit eten te gaan. Dé afsluiter van zo’n perfecte dag zijn dan een wandeling en een geweldige zonsondergang op de heuvel Monte Smith. Hier zijn de resten van de antieke stad Rhodos te vinden, sommige boven, maar ook enkele onder de grond.

Wij waren hier nog zonder kinderen, maar vanwege de oudheden is Rhodos ongetwijfeld ook heel interessant als je het eiland met een gezin bezoekt. Kies dan wel een andere accommodatie. Er is, niet ver van Rhodos stad, een hotel met aquapark, erg leuk voor kinderen.

Rhodos huurauto

Voor de daaropvolgende dagen hebben we via Sunnycars (na grondig speurwerk door ons de meest betrouwbare bevonden) een auto gereserveerd, die keurig wordt bezorgd bij ons hotel. Gelukkig blijkt deze verhuurder ook in de praktijk een goede keus. Tijdens onze week Rhodos geen stiekeme extra kosten op de autohuur, zoals bij zoveel autoverhuurders tegenwoordig. Tip: Check vooraf goed de reviews en voorwaarden voordat je een huurauto boekt.

De prachtige West-kust van Rhodos

Meteen de eerste auto-dag verkennen we de hele West-kust van Rhodos, waarbij we Siana, Monolithos, Prassonissi en Kritinia met een wat langer bezoekje vereren. Wat dat betreft is Rhodos heerlijk compact. Er is vele malen meer te doen op Kreta, dat andere zuidelijke Griekse eiland, maar wij vinden het formaat van Rhodos voor nu wel prettig. In Siana proeven we de beroemde en overheerlijke, zelfgemaakte yoghurt van schapenmelk, overgoten met bijenhoning met wat nootjes er bovenop. In Monolithos bewonderen we het Johannieterkasteel, evenals dat van Kritinia. En in Prassonissi verbazen we ons niet alleen over het feit dat we over het strand rijden met onze gehuurde Opel Corsa, maar vooral over de zee die hier aan beide kanten van het strand is, aangezien we over een smalle landtong naar een schiereilandje rijden.

Rhodos WestkustDe Westkust van Rhosos is schitterend

Toch is dit niet de avontuurlijkste weg die ons autootje deze week voor z’n kiezen krijgt. Het blijkt hier volkomen normaal te zijn dat duidelijk aangegeven wegen ineens halverwege ophouden te bestaan, wegens werkzaamheden of andere vage, Griekse redenen. Maar ook dat we een geasfalteerde weg denken aan te treffen die uiteindelijk niet veel meer dan een kiezelpad blijkt te zijn. We vervelen ons zeker niet en rijden langs prachtige, blauwe kusten, door het stille, op sommige plekken nog authentieke binnenland, naar toeristische trekpleisters en bijzondere baaien. Elke middag zwemmen we aan een heerlijke, door rotsen afgeschermde baai met een breed zandstrand: Tsambika beach.

mooie gezichten van RhodosDe vele mooie gezichten van Rhodos

Waarom Lindos ons bij zal blijven

Er zijn een aantal plekken op Rhodos die ons zeker zullen bijblijven. Zo is er Lindos, dé trekpleister van het eiland, een schattig dorp met smalle steegjes (volledig overgenomen door drommen toeristen), een lief pleintje met een geweldige, oude boom in het midden (die je door de uitlaatgassen van hier kerende auto’s helaas nauwelijks nog kan waarnemen), een bijzonder soort eigen taxi in de vorm van ezels (die je ondersteboven lopen, omdat hun baasjes ze opjagen in de hoop nog sneller beneden te zijn en zo nog meer geld te verdienen) en tenslotte een hoogelegen Akropolis uit de oudheid (verpest door betonachtige Griekse herstelwerkzaamheden). Toch is Lindos, als je door bovenstaande heen prikt, onwijs fotogeniek, met haar oogverblindend witte gebouwen tegen de bizar blauwe zee.

Lindos RhodosLindos is dé trekpleister van Rhodos

Wat onze toppers op Rhodos dan wel waren?

Persoonlijk waren wij meer gecharmeerd van het aan de west-kust gelegen Kamiros, Rhodos’ eigen Machu Picchu. De opgegraven stad ligt verscholen tussen de pijnbomen en biedt een fantastisch zicht op de zee. Andere plekken waaraan wij met plezier terugdenken zijn Kalithea, een kuuroord uit de Italiaanse tijd; de Agios Nikólaos Fountouklí kerk, vergeten en verlaten in het bergachtige achterland; het Thari klooster, zo rustig en afgelegen; de vlindervallei, waar wij uren gewandeld hebben (shhht, niet verder vertellen, Yvonne is haar kruk halverwege de week “verloren”) en veel vlinders en andere dieren hebben gezien; en tenslotte de vele kapelletjes verspreid over het eiland, maar nog nauwelijks bezocht, net als sommige van de echt afgelegen dorpjes.

Kalithea en kamiros RhodosKalithea en kamiros zijn echte pareltjes op Rhodos

We hebben een heerlijke week gehad op Rhodos en met spijt moeten we de laatste dag onze huurauto weer inleveren en de koffers weer inpakken om de volgende dag ons vliegtuig te halen. En dat terwijl we alleen maar even een weekje naar de zon wilden. 🙂 Rhodos was voor ons één grote verrassing. Toch gek dat het jaren duurt voor we opnieuw naar Griekenland afreizen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Hoe Rhodos ons compleet verraste

  • Yvonne zegt:

   Het is ook niet een plek die bovenaan mijn wensenlijstje stond, maar door “omstandigheden” (wat klinkt dat raar bij een vakantie) gingen wij hier naartoe en niet naar een avontuurlijkere plek, waar ik normaal meer van hou. Erg goed bevallen, dus ik ben nu heel benieuwd wat ik van Mallorca ga vinden in de herfst. Ook niet een eerste keus, maar wel erg lekker voor een beetje najaarszon, wie weet worden we daar ook nog verrast.

 1. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

  Ziet er geweldig uit Yvonne! Ik ben vijftien jaar geleden één dag op Rhodos geweest vanuit Turkije. Helaas niet veel van meegekregen want ik was zo zeeziek geworden dat ik eerst twee uur op een terras moest bijkomen, voordat ik weer in staat was om te lopen, haha. Ik kan me nog wel vaag herinneren dat het erg mooi was maar veel heb ik niet gezien die dag 😉 .

  • Yvonne zegt:

   Ohhh wat jammer dat je zo ziek werd zeg! Vooral zonde dat je nu weinig hebt gezien van Rhodos. Nog maar een keer terug dus, om er WEL van te genieten. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dit was ook ONZE eerste en enige kennismaking met Griekenland tot zover. Ik zou best meer van Griekenland willen zien, maar gek genoeg komt er altijd wat anders tussendoor. 🙂

 2. Niels zegt:

  Leuk om te zien en te lezen dat jullie je zo erg hebben vermaakt. En gelukkig dit keer een huurauto kregen buiten de gebruikelijke problemen om. Mooie foto’s weer! Ik ben er nog niet geweest, wel op Kreta. Maar zo te zien is het de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *