Tetebatu - Lombok op haar groenst

Tetebatu – Lombok op haar groenst

Tetebatu is één van de mooiste plekken die ik op Lombok gezien heb. Niet alleen Tetebatu zelf, maar de hele omgeving net ten zuiden van de Rinjani, staat synoniem voor geweldige groene rijstterrassen, waar Bali nog wat van kan leren, fantastische jungle en een superlieve, gastvrije bevolking. Tetebatu is slechts 2 uur rijden vanaf de stranden van Kuta in het zuiden van Lombok en ook 2 uur vanaf de hoofdstad Mataram, maar het is een compleet andere wereld. Hier zie je echt Lombok op haar puurst. Ik neem je er graag mee naartoe.

Tetebatu verkennen vanuit Mountain Resort

Een fijne plek, omgeven door rijstvelden en met uitzicht op de Rinjani, is het Tetebatu Mountain resort. Je kan hier overnachten in 3 verschillende typen bungalows, met elk een fantastisch uitzicht over de groene omgeving. In de ruim opgezette tuin is een royaal zwembad, heerlijk om af te koelen na een flinke wandeling door de rijstvelden. Vanuit het Mountain Resort kan je zó de rijstvelden in lopen en je wandeling beginnen. Dat is dan ook wat wij deden.

Tetebatu mountain resortTetebatu Mountain Resort

Wandeling door de rijstvelden

Samen met een fijne gids, Ricki, vertrekken we om een wandeling te maken in vruchtbaar Tetebatu. Zo droog en bruin als het landschap in het zuiden van Lombok is, zo groen is Tetebatu. Waar wij in eerste instantie helemaal geen pad zien weet Ricki ons via een aantal richels en smalle paadjes de rijstterrassen in te loodsen. De terrassen hier hebben geen enorm hoogteverschil, maar je gaat wel stapsgewijs steeds een beetje omhoog. Nou hebben we, na een week of 3 in Indonesië, inmiddels wel een redelijk idee hoe dat gaat met de productie van rijst en ook dat de rijst verschillende namen heeft, afhankelijk van de fase van het productieproces. Ricki weet ons echter een veel completer beeld te geven, door te stoppen bij verschillende akkertjes, stroompjes waar de rijst gewassen wordt en uiteindelijk een lokaal fabriekje waar de rijst verpakt en getransporteerd wordt.

Tetebatu wandeling door rijstveldenTetebatu – met een gids door rijstvelden

We wandelen ook door een paar kleine dorpjes in de omgeving, waarvan we in eerste instantie slechts een paar woningen zien staan, verscholen tussen het groen. Overal waar we komen worden we vriendelijk toegezwaaid door oude dametjes en kinderen, een mooie afleiding voor onze eigen kids, die inmiddels best moe zijn van het lopen. Gelukkig staat aan de andere kant van de dorpjes een auto klaar, die ons terug brengt naar het Mountain Resort, maar je zou hier makkelijk een trekking van een hele dag kunnen maken en nóg meer van deze heerlijke plek kunnen zien.

Watervallen rondom Tetebatu

In de omgeving van Tetebatu zijn ook een aantal schitterende watervallen te vinden. Dat wil zeggen: op de foto’s die ik er van gezien heb zien ze er adembenemend uit. Helaas heb ik ze niet met eigen ogen mogen zien, want wij bezochten Tetebatu net na de grootste van een serie aardbevingen op Lombok in de zomer van 2018. Het was op dat moment niet veilig om naar de watervallen te wandelen, vanwege mogelijke aardverschuivingen, maar dat gevaar is inmiddels gelukkig geweken.

Tetebatu wandeling door natuur en dorpjesTetebatu – wandeling door geweldige natuur en dorpjes

Ga je in de natuur op pad? Dan is het verstandig om een gids mee te nemen. Die kan je enorm veel vertellen, waardoor je trip zoveel waardevoller wordt. Bovendien zijn er zoveel kleine paadjes, dat het vaak lastig is om zelf de juiste weg te vinden.

Pringgasela

Niet ver van Tetebatu ligt Pringgasela, een traditioneel dorpje waar de dames van oudsher prachtige, kleurrijke doeken weven. In een minuut of 20 ben je in Pringgasela vanuit Tetebatu en het beste startpunt voor een verkenning van het dorp is bij Erwin thuis. Erwin is een betrokken, grappige man en een echte kindervriend, die bij zijn huis een coöperatie heeft. Dat wat de dames in Pringgasela weven wordt via de coöperatie verkocht en zo wordt erop toegezien dat ieder een eerlijk deel van de opbrengst krijgt.

Tetebatu lunch PringgaselaEen heerlijke lunch, bereid door Erwins vrouw Anna

Als je Tetebatu bezoekt met de tour van Better Places, die bovenstaande wandeling combineert met een bezoek aan Pringgasela en Loyok, ga je ook bij Erwin thuis eten. Zijn vrouw Anna kan heerlijk koken en ook al waren we maar met z’n 4-en, de tafel stond bomvol lekkere gerechten.

Na de overheerlijke lunch gaan we met een lokale gids in het dorp kijken hoe het weefproces in haar werk gaat. Van het scheren van de wol, via het spinnen en verven ervan tot het weven zelf. Onze dames proberen zelf het weven ook even uit, maar concluderen dat het toch wel heel erg moeilijk is en veel geduld vraagt. Terug bij Erwin thuis worden ze prachtig aangekleed met de geweven stoffen. Ze voelen zich echte prinsessen.

Tetebatu - PringgaselaHet weven in Pringgasela én het eindresultaat

Loyok

Ten zuiden van Tetebatu, maar ook binnen 20 minuten bereikbaar vanuit Pringgasela, ligt een ander ambachtsdorpje: Loyok. Ook hier zijn de dames bijzonder creatief, want ze maken de meest bijzondere spullen van bamboe. We zien hoe de bamboe wordt gespleten en van de dunne stroken manden, tassen en doosjes worden gemaakt. Het licht in de werkplaats is fantastisch en ik blijf maar foto’s maken. Op de achtergrond klinkt de extra lange oproep voor het vrijdaggebed, wat het geheel een bijzondere sfeer geeft. Opnieuw worden onze meiden in het zonnetje gezet, met speciaal voor hen gevlochten ringetjes. Voorzien van een mooie handtas en een armbandje verlaat ook ik even later de werkplaats.

Tetebatu - LoyokDe sfeer in Loyok is heerlijk.. we hadden dagen kunnen blijven!

Tetebatu zelf heeft gelukkig weinig schade gehad van de aardbevingen in de zomer van 2018, maar enkele dorpjes in de omgeving zijn wel getroffen door de laatsten in de serie bevingen, hoewel dat deels ook alweer hersteld is. Het is goed om vooraf te informeren hoe de situatie is, als je dorpjes in de omgeving van Tetebatu wilt bezoeken.

Verliefd op Tetebatu

Door omstandigheden waren wij veel te kort in Tetebatu en omgeving en hebben we, naar ons idee, te weinig van Lombok genoten. Collegablogger Stéphanie ging net iets eerder backpacken op Lombok en heeft meer van het eiland gezien. Toch zijn we zelf in die korte tijd verliefd geworden op de omgeving van Tetebatu en de lieve bewoners van de dorpjes er omheen. Zoek je een authentieke bestemming, waar geweldig mooie natuur en eco-toerisme hand in hand gaan? Dan is Tetebatu absoluut jouw plek.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Tetebatu – Lombok op haar groenst

  1. Piet zegt:

    Heel mooi verhaal weer Yvonne over één van de mooiste plekjes op Lombok. Zelf stond ik voor zonsopgang op om te gaan wandelen en dan mannen in de rijstvelden tegen te komen die aan het werk waren. En dan vroegen om een sigaretje. Samen stilzwijgend roken. Niet gezond ik weet het, maar je voelt je dan heel even companen met die mannen in de groene rijstvelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *