Gaudi's Barcelona

Gaudí Barcelona

Zonder Antoni Gaudí had Barcelona er heel anders uit gezien. Wie naar Barcelona gaat kan dan ook niet om zijn bouwwerken heen. De kleurrijke en niet alledaagse gebouwen van Gaudi zijn één van de redenen dat ik inmiddels 3 keer in Barcelona geweest ben en er zullen zeker nog meer bezoeken volgen. Nou ik erover nadenk wordt het eigenlijk wel weer hoog tijd. 🙂 Hier lees je kort wie Antoni Gaudí was en je vindt een overzicht van zijn belangrijkste projecten, in chronologische volgorde (op startjaar van de bouw).

Antoni Gaudí, BIO

Op 25 juni 1852 wordt in Reus, Spanje, de zoon geboren van een eenvoudige kopersmid. Zijn ouders noemen hem Antonio Plácido Guillermo Gaudí i Cornet. Als kind moet Antoni Gaudí vaak thuisblijven of op een ezel vervoerd worden, omdat hij reuma heeft en daar houdt hij de rest van zijn leven last van. Toch doet hij van 1863-1868 gymnasium aan de kloosterschool van de paters Escolapios in Reus en worden zijn tekeningen in een krant opgenomen. Ook tekent Gaudí het decor voor uitvoeringen van het schooltheater. Van 1873-1877 doet hij een architectuurstudie aan de Escola Provincial d’Arquitectura in Barcelona en maakt hij vele ontwerpen. Om geld te verdienen voor zijn studie werkt hij voor architectenburo’s, onder andere bij Josep Fontseré en Francisco Paula de Villar, ontwerper van het oorspronkelijke plan van de Sagrada Familia.

Antoni GaudíAntoni Gaudi: kleur, mozaïek en bijzondere vormen

Gaudi’s belangrijkste werken in Barcelona

Gaudí heeft vanaf die tijd veel moois gebouwd. Van zijn belangrijkste bouwwerken in Barcelona volgt hier een overzicht. Op de website van Barcelona Turisme kun je alle entreekaartjes, kaartjes voor het vervoer en Barcelona-kaarten makkelijk online kopen. Scheelt tijd en geld! Ook via de individuele websites van de meeste bezienswaardigheden zijn online tickets te koop. In de meeste gevallen zijn de tickets online net even wat goedkoper. Zo kun je dus mooi besparen op je stedentrip naar Barcelona, met zijn vele prijzige entrees niet bepaald een goedkope stad meer. Je kunt ook overwegen bepaalde bouwwerken alleen van de buitenkant te bekijken om kosten te besparen.

(tuinen en fonteinen in) Parc de la Ciutadella

Bouwperiode:1876 – 1882
Adres: Parc de la Ciutadella (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 1 Arc de Triomf
Openingstijden: ma-zo 10:00-schemering
Toegangsprijs: gratis toegang

Het Parc de la Ciutadella is geopend in 1888, toen hier in Barcelona de wereldtentoonstelling plaatsvond. De tuinen van het 30 hectare grote park zijn ontworpen door de Franse landschapsarchitect Jean Forestier. Deze tuinen liggen rond een aantal fonteinen die deels zijn ontworpen door een nog studerende Antoni Gaudí. In het Parc de la Ciutadella bevinden zich verder de nationale dierentuin, de Arc del Triomf, het Museu d’art Modern en een meertje.

Parc de la CiutdadellaBeginperiode Gaudi: Parc de la Ciutadella Barcelona

(lantaarnpalen op) Plaça Reial

Bouwperiode: 1879 – 1879
Adres: Plaça Reial (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 3 Liceu

Door het ontwerpen van de straatlantaarns aan de Plaça Reial deed de jonge Gaudí praktijkervaring op. Dit was zijn eerste formele opdracht. Aan het plein is verder een fontein te vinden en de palmbomen maken het helemaal af.

Placa Reial Barcelona de lantaarnpalen aan de Placa Reial in Barcelona zijn door Gaudí ontworpen

Casa Vicens

Bouwperiode: 1883-1888
Adres: Carrer de les Carolines 18-24 (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 3 Fontana
Openingstijden: Vanaf herfst 2016
Website: Casa Vicens

Al in 1878 kreeg Antoni Gaudí van steen- en tegelfabrikant Manuel Vicens de opdracht een zomerhuis te bouwen. Toch begon Gaudí pas in 1883 met de daadwerkelijke bouw. Het Casa Vicens is een bonte verzameling van verschillende stijlen, met de Mudejarstijl als meest herkenbare. In 2005 werd het huis door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Casa Vicens BarcelonaAntoní Gaudi gebruikt een mix van stijlen bij de bouw van Casa Vicens

Sagrada Familia

Bouwperiode: 1883-nog niet voltooid
Adres: Plaza Sagrada Familia (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 2 of 5 Sagrada Familia
Openingstijden: November – Februari 9.00 – 18.00, Maart en Oktober 9.00 – 19.00, April tot September 9.00 – 20.00 en December en Januari 9.00 – 14.00
Toegangsprijs: €15,- (Met gids of audio guide €19,50), vermijd lange wachttijden en koop je kaartjes online via de site.
Website: Gaudí’s levenswerk: La Sagrada Familia

In 1883 nam de 31-jarige Gaudí de bouw over van de door Villar ontworpen kerk van de Heilige Familie, de Sagrada Familia. Gedurende zijn bouwwerkzaamheden paste hij het oorspronkelijke ontwerp zoveel mogelijk aan zijn eigen wensen en ideeën aan en hij dacht in het begin nog de kerk binnen 10 jaar te kunnen afmaken. Uiteindelijk is het hem niet gelukt de bouw voor zijn dood in 1926 te voltooien en is de kerk zelfs nu nog niet af. Het werd Gaudí’s levenswerk, waarvoor hij zelfs persoonlijk bij de mensen langs de deuren ging om geld op te halen voor de bouw. In 2005 werd ook de Sagrada Familia opgenomen in de werelderfoedlijst van Unesco.

Sagrada Familia GaudiGaudi’s levenswerk: De Sagrada Familia

Finca Güell

Bouwperiode: 1884-1887
Adres: Avenida Pedralbes 7 (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 3 Palau Reial
Openingstijden: dagelijks 10.00 – 16.00
Toegangsprijs: Gratis entree

Na de bouw van het huis El Capricho in Comillas (1883-1885) kreeg Gaudí van zijn vriend en beschermer Eusebi Güell de opdracht om de stallen en bijgebouwen voor zijn landgoed te bouwen. Jammer genoeg is een groot deel van het vroegere landgoed er tegenwoordig niet meer. De Güells gaven het weg aan de Koninklijke familie en delen werden gebruikt om nieuwe wegen aan te leggen, onder andere de bekende Diagonal.

Finca Güell BarcelonaFinca Güell is Gaudí’s eerste opdracht van zijn vriend Eusebi Güell

Palau Güell

Bouwperiode: 1886-1888
Adres: Nou de la Rambla 3-5 (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 3 Liceu
Openingstijden: April tot Oktober 10.00 – 20.00, November tot Maart 10.00 – 17.30, maandags gesloten
Toegangsprijs: € 12,- Vermijd wachttijden en koop je kaartje alvast online via de site.
Website: Palau Güell

Ook Gaudí’s volgende opdracht was er één van Eusebi Güell: een stadspaleis nabij de Ramblas. Het paleis dat vanaf de straat nogal sober oogt herbergt een fantastisch interieur en heeft een sprookjesachtige tuin op het dak. Sinds 1984 staat dit paleis al op de Unesco werelderfgoedlijst.

Palau Güell BarcelonaOok Palau Güell bouwde Gaudí voor dezelfde opdrachtgever

Colegio Teresiano

Bouwperiode: 1888-1890
Adres: Calle Ganduxer 85 (kaart)
Bereikbaar: via treinstation La Bonanova
Openingstijden: op afspraak

Bij dit klooster moest Gaudí zich erg inhouden wat betreft budget en versieringen aan het gebouw. Spaarzaamheid en karigheid waren belangrijk voor zijn opdrachtgever: pater Enric d’Osso, oprichter van de orde van Theresiaanse nonnen.

Colegio Teresiano BarcelonaJe zou haast niet zeggen dat het Colegio Teresiano door Gaudí gebouwd is

Casa Calvet

Bouwperiode: 1898-1900
Adres: Carrer de Casp 48(kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 1 of 4 Urquinaona
Openingstijden: In Casa Calvet zit een restaurant. Je kunt hier lunchen van 13.00 tot 15.30 en dineren van 20.30 tot 23.00
Website: Casa Calvet

Casa Calvet was een opdracht van de gemeente Barcelona en zou een bedrijf en woonhuis worden. Dit gebouw, dat zonder twijfel Gaudí’s meest conventionele is, leverde hem als enige een onderscheiding van de stad op.

Casa Calvet GaudiGaudí’s meest conventionele bouwwerk: Casa Calvet

Bellesguard – Casa Figueres

Bouwjaar: 1900
Adres: Carrer de Bellesguard 16-20 (kaart)
Bereikbaar: via treinstation Av. del Tibidabo, met de wijkbus 123
Openingstijden: Dinsdag tot zondag 10.00 – 15.00
Toegangsprijs: € 9,00 (€ 7,20 voor 8 – 18 en gepensioneerden) en voor een tour met gids € 16,00 (€ 12,80 voor 8 – 18 en gepensioneerden)
website: Bellesguard – Casa Figueras

In 1900 begon Gaudí zijn werk aan Bellesguard, ook wel Casa Figueres genoemd. Ooit stond op precies dezelfde plek het landhuis Bellesguard (mooi zicht) van Martí I, de laatste koning van Barcelona. Gaudí heeft Bellesguard nooit zelf voltooid, in 1917 legde Domènec Sugranes er de laatste hand aan.

Torre Bellesguard - Casa FiguerasBellesguard – Casa Figueres

Park Güell (en Gaudi Museum)

Bouwperiode: 1900-1914
Adres: Carrer D’Olot (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 4 Joanic of Metrolijn 3 Lesseps
Openingstijden: 4 Mei tot 6 September 08.00 – 21.30, 29 Maart tot 3 Mei en 7 september tot 24 oktober 08.00 – 20.00, 25 oktober tot 28 maart 08.30 – 18.15
Toegangsprijs: € 8,- (kinderen van 7-12 en 65+ € 5,60)
Website: Park Güell

Het idee dat Eusebi Güell oorspronkelijk met de kale helling in het noorden van de stad Barcelona had was dat er een woonparadijs moest komen, een tuinstad. Het is uiteindelijk een park geworden, met veel groen en slechts 2 in plaats van 60 huizen. Er waren geen mensen die hier wilden wonen en zo namen slechts Gaudí en Güell zelf er hun intrek. In 1984 werd ook dit park reeds opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco.

Park Güell BarcelonaPark Güell (en Gaudi Museum)

Casa Batlló

Bouwperiode: 1904-1907
Adres: Passeig de Gràcia 43 (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 2 of 4 Passeig de Gràcia
Openingstijden: Dagelijks 09.00 – 21.00
Toegangsprijs: € 21,50 (kinderen vanaf 7, studenten en senioren € 18,50)
Website: Casa Batlló

Wederom een werelderfgoed (sinds 2005) op naam van Antoni Gaudí. Ditmaal kwam de opdracht van Josep Batlló i Casanovas, een rijke stoffenfabrikant, die zijn saaie huis wilde laten herbouwen om de modernere huizen in zijn omgeving te overtreffen. Zijn opzet is geslaagd: Casa Batlló zal in die tijd ongetwijfeld het modernste van de hele wijk geweest zijn.

Casa batlló BarcelonaNog een werelderfgoed op Gaudí’s naam: Casa Batlló

Casa Milà – La Pedrera

Bouwperiode: 1906-1912
Adres: C. Provença, Passeig de Gràcia 92 (kaart)
Bereikbaar: Metrolijn 3 of 5 Diagonal
Openingstijden: Dagelijks, 27 Februari tot 2 November 09.00 – 20.30, 3 November tot 26 Februari 09.00 – 18.30, gesloten op 25 December, 11 tot 17 Januari
Toegangsprijs: € 20,50 (kinderen 7 tot 12 € 10,25, studenten en minder validen € 16,50). Avondentree, met gids en premium andere prijzen, zie website
Website: Casa Mila – La Pedrera

Casa Milà ofwel La Pedrera is het laatste gebouw dat Gaudí ontwierp alvorens zich helemaal te storten op het voltooien van zijn levenswerk: de Sagrada Familia. Opdrachtgever voor de bouw was het rijke echtpaar Milà, met wie hij op den duur ernstige meningsverschillen kreeg. Dit grote bouwwerk van meer dan 1000 vierkante meter werd in 1984 al tot werelderfgoed uitgeroepen.

Casa Milà - La PedreraCasa Milà – La Pedrera is het laatste bouwwerk van Gaudí

Al met al een hele verzameling. Je hoeft je tijdens een citytrip naar Barcelona dus niet te vervelen. Wat is jouw favoriete Gaudi bouwwerk?

Wil je al deze creaties van Gaudí met eigen ogen zien in Barcelona? Vanaf Eindhoven vlieg je met Ryanair zowel naar Barcelona Girona als naar Barcelona Reus voor zeer kleine prijsjes! Slapen kan al vanaf een paar tientjes per nacht. Heb je na een aantal dagen stad nog wat tijd over? Geniet dan nog een paar dagen van de schitterende omgeving in het Terre Nova Resort, te midden van schitterende landschappen en met leuke wandelmogelijkheden.

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

2 reacties op “Gaudí Barcelona

  1. Another Travel Lover zegt:

    Fijne informatie, dank! Ik ben al ooit in Barcelona geweest, maar dit was slechts 1 dag en erg lang geleden. We gaan waarschijnlijk binnen nu en een paar maanden nog eens terug, dus ben alvast begonnen met research 😉 Er komen zeker enkele van deze werken de to-visit-list!

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk dat je binnenkort terug gaat! Ik ben elke keer weer blij als ik deze stad bezoek, hoewel het inmiddels ook alweer TE lang geleden lijkt. Veel plezier als je terug gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *