goedkope citytrip Boedapest

Extreem goedkope citytrip Boedapest

Een goedkope citytrip naar Boedapest is niet zo moeilijk zelf te regelen. Er zijn genoeg prijsvechters die naar Boedapest vliegen en accommodatie is in deze Oost-Europese stad nog heel betaalbaar. Een extreem goedkope citytrip naar Boedapest, zoals wij die maakten is echter wat lastiger te vinden, er komt eigenlijk gewoon heel veel mazzel bij kijken. En die mazzel hadden wij, toen we precies tijdens een promotie van één van die bekende prijsvechters op zoek gingen naar een retour Boedapest voor een lang weekend: 1 miljoen vliegtickets voor slechts 1 eurocent per stuk. Toen was de keuze voor ons snel gemaakt: 2 retourtjes Boedapest voor het astronomische bedrag van 4 eurocent kun je toch niet aan je neus voorbij laten gaan?!

De zoektocht naar accommodatie in Boedapest eindigt als ons oog valt op een website met appartementen, Amadeus. Veel privacy en midden in het centrum wordt er beloofd. Bovendien een gratis transfer van het vliegveld naar het appartement van keuze en dus kunnen we ook de kosten van een taxi naar het centrum besparen. Voor nog geen 150 euro voor een lang weekend mogen we ons de tijdelijke eigenaars van een 2-kamer appartement noemen.

Uitgestelde reis naar Boedapest

Ruim op tijd zijn we die avond op 13 mei op Schiphol. Toen we thuis vertrokken hadden we nog even online gecheckt en leek onze vlucht naar Boedapest gewoon keurig op tijd te vertrekken. Helaas blijkt dit iets anders te zijn als we de vertrekhal binnen komen en op de monitors onze balie opzoeken. Anderhalf uur vertraging staat er dan bij. Na een sms-je is ook Amadeus op de hoogte en wij hopen dat het afhalen nu geen probleem zal zijn, aangezien we nu op z’n vroegst om half 1 ‘s nachts zullen aankomen in plaats van om 11 uur ‘s avonds. Enige tijd later verandert opeens de vertrektijd weer: nog een half uur vertraging erbij. En een tegoedbon voor het ophalen van een gratis maaltijd bij wijze van excuus.

Echter als er nog een half uur vertraging bij komt op het scherm is dit excuus en het lekkere ijsje bij de MC Donalds al gauw weer vergeten. We besluiten Amadeus persoonlijk even op de hoogte te stellen en te informeren of er nog iemand op ons zal staan te wachten bij aankomst. Dit blijkt gelukkig geen enkel probleem te zijn en vanaf dan is het wachten ineens een stuk minder erg. Er zal in ieder geval iemand zijn die ons naar het appartement kan brengen, ook al komen we midden in de nacht aan. Uiteindelijk vertrekt ons vliegtuig om 00.15 uur op 14 mei. Zo hoeven we in elk geval niet op vrijdag de 13de te vliegen.

naar Boedapest met vertragingEindelijk naar Boedapest met een flinke vertraging

Aankomst in Boedapest

Tegen half 3 zijn we door de douane en zien we onze naam op een papier in de lucht zwaaien: we worden verwacht. Een lieve mevrouw heeft uren op ons staan wachten, omdat haar laatste bus naar de luchthaven al rond 12 uur ging. Zij regelt vlot onze taxi, inclusief een heuse formule 1 coureur achter het stuur. De autogordels achterin de auto blijken niet bruikbaar en voorin hebben onze gids en chauffeur ook niet de geringste belangstelling voor hun eigen gordel. Maar gelukkig worden we door de snelheid van de taxi vanzelf achterover in onze stoelen gedrukt en hebben we die gordels ook helemaal niet nodig. Het wordt een ander verhaal als we met 140 kilometer per uur de bocht doorgaan waar een bordje naast staat van 60, rechtop zitten is daar enigszins lastig. Gelukkig duurt de rit door de hoge snelheden erg kort en kunnen we zo’n 10 minuten en 20 kilometer verder uitstappen voor ons appartement in hartje Boedapest. In nog eens 10 minuten hebben we de sleutels van ons Hongaarse huisje, een kaart van het centrum en een uitgebreide hoeveelheid aan mondelinge Hongaars-Duitse informatie te verwerken gekregen en kunnen we eindelijk ons bed opzoeken.

Boedapest dag 1

Na een zeer korte, maar goede nachtrust en een kort bezoekje aan de 24-uurs supermarkt bij ons om de hoek kunnen we dan eindelijk de binnenstad inlopen. De op toeristen ingestelde winkelstraat Váci Utca laten we al gauw links liggen en we zien voor het eerst de stad met al zijn prachtige bruggen aan de Donau liggen. Omdat we al ter hoogte van de Elisabeth brug zijn besluiten we die eerst over te steken en richting de Citadel te gaan. Het is een stevige klim naar boven, maar het uitzicht over Boedapest met haar prachtige parlementsgebouw aan de Donau wordt steeds mooier. Boven aangekomen kunnen we heel Boedapest overzien, tot voorbij het Magherita eiland. We bezoeken de Citadel waar een indrukwekkende tentoonstelling te zien is, onder andere met foto’s over de tweede wereldoorlog en de verwoestingen aan Boedapest die daaruit voortgekomen zijn. Weer buiten eten we ons eerste Hongaarse brood daar bovenop de Gellértberg en door dit uitzicht worden we meteen een beetje verliefd op Boedapest.

Boedpest vergezichten vanaf de heuvelsSteek de kettingbrug in Boedapest over en geniet van het uitzicht vanaf de heuvels

Daarna dalen we weer af tot het Gellértmonument, net iets boven de Elisabethbrug en vervolgden onze weg richting Burchtkasteel. Omdat de burchtheuvel een stuk lager is dan de Gellértheuvel die we eerder hebben beklommen én omdat het tenslotte een budgetreis is nemen we niet de kabelbaan naar boven, maar gaan we weer lopen. Opnieuw steeds beter wordende vergezichten en tenslotte het prachtige kasteel bovenop.

Iets verderop op de heuvel vinden we één van de beroemde iconen van Boedapest, het vissersbastion. Dit is een sprookjesachtig bouwwerk met verschillende torentjes en doorkijkjes onder andere naar beneden, naar de rest van de stad. De Matthiaskerk, tegenover vissersbastion blijkt van binnen nog mooier dan van buiten als we enkele foto’s van de kerk bekijken meteen naast de ingang. Helaas gaat de deur net voor onze neus dicht en moeten we tot de volgende dag wachten om een kijkje binnen te nemen.

vissersbastion BoedapestHet vissersbastion is één van de iconen van Boedapest

Afsluiting van de dag met de Boedapest gebak test

We vervolgen onze wandeling door de burchtwijk en zien overal prachtige gekleurde huizen en paleizen. Een gebakje in de bekendste banketbakkerij van Boedapest, Ruszwurm, is ons helaas niet gegund, na een kwartier geduldig wachten om geholpen te worden in dit veel te drukke, maar piepkleine zaakje besluiten we om het gebak van de winkel om de hoek van ons appartement eens aan een test te onderwerpen. We nemen nog gauw een kleine pauze op het dorps aandoende pleintje vlakbij de Matthias kerk, voordat we aan de wandeling terug naar beneden beginnen. De plaatselijke bevolking leest hier z’n krantje. Na een nieuwe wandeling bereiken we onze eigen wijk weer en al snel zien we de “winkel-op-de-hoek”. Natuurlijk willen we alle soorten gebak die ze hebben wel proberen en wij wijzen dus allemaal verschillende gebakjes aan. De jongen achter de vitrine, die geen Duits of Engels spreekt, begrijpt dit niet helemaal en uiteindelijk gaan we met 3 gebakjes, een aantal onbekende producten die op warm eten lijken en een goeie fles wijn de deur uit. Alles smaakt heerlijk en wij komen ons huisje niet meer uit die avond, het vele lopen, weinig slaap en de wijn breken ons op!

Boedapest burchtheuvelDe burchtheuvel met statige, pastelkleurige gebouwen, de Matthiaskerk en het leven van alledag

Boedapest dag 2

Prima geslapen, ditmaal iets langer dan de dag ervoor. Eén van de topattracties van Boedapest blijkt zich op slechts 5 minuten loopafstand van ons appartement te bevinden: de Dohány Synagoge. Daar gaan we deze ochtend als eerste op af. Er is wat verwarring over de kaartverkoop, maar na een half uurtje in een rij, vervolgens 5 minuten in een verkeerde rij en dan enkele minuten in de enige echte kassa-rij zijn we binnen. Het interieur van deze grootste synagoge van Europa is prachtig en het monument en de graven in de tuin indrukwekkend.

Omdat het vandaag zondag is besluiten we het bij het geloof te houden en bezoeken we ook nog de Stefanskerk, precies 5 minuten lopen in de andere richting vanuit het appartement. In de kerk is net een dienst gaande en zo kunnen we onze site-seeing-sunday gezegend vervolgen. Met de lift gaan we nog even naar de koepel van de kerk en genieten hier van een geweldig uitzicht over Boedapest. Vervolgens de derde kerk van de dag: we gaan terug naar de Matthiaskerk. De muren van de kerk zijn prachtig beschilderd en we bewonderen hier ook enkele relikwieën. Daarna maken we een zondagse wandeling langs de Donau en een ontspannen middag met ijs op het Margherita eiland. Aan het eind van de dag zijn onze voeten en wijzelf redelijk brak en besluiten we dag 3 van onze reis om te dopen tot “maandag, openbaar-vervoer dag”.

Kerken en Synagoge BoedapestDe kerken de synagoge van Boedapest zijn een bezoek meer dan waard

Boedapest dag 3

Maar ja als het dan zover is zijn we weer veel te nieuwsgierig wat er onderweg allemaal te zien is en gaan we toch nog lopend naar het Milleniummonument aan het heldenplein. Het Heldenplein maakt een ontzettend Oost-Europese en haast Berlijnse indruk op ons. Het plaatje is compleet als er een Trabant voorbij komt rijden. In het achtergelegen park met het sprookjesachtige Vajdahunyakasteel aan het water brunchen we. Dan toch maar de metro in en dit blijkt een aangename ervaring in Boedapest. Zeer schoon, goed geregeld en bovenal erg veilig. Dit geldt trouwens voor de hele stad, zowel ‘s avonds als overdag. We zijn snel op Ferenciek Tere. Vlakbij is één van de markthallen van Boedapest, maar die is helaas gesloten omdat het Pinksteren is. Gelukkig ligt de groene Szabadsag brug er nog wel en steken we deze over naar het Gellértbad en het leuke gelijknamige rotskerkje er tegenover.

Een tram en een stadstrein brengen ons vanaf hier naar de buitenwijken van Boedapest. Het stempelen van de vervoerskaartjes blijkt een verhaal apart. Het kaartje in het apparaat steken alleen is hier niet genoeg. Je moet ook nog eens een ruk aan het “deksel” van het ding geven, waardoor er enkele gaatjes in je kaartje worden geprikt. Het kost ons de volledige rit in de tram om dit te ontdekken. Eerst brengen we een bezoek aan de Romeinse nederzetting Aquincum, een groot openluchtmuseum net buiten Boedapest. Daarna bekijken we nog enkele andere Romeinse EN communistische overblijfselen in de wijk Obuda. De Romeinse resten zijn niet meer bewoond, de Stalinistische nog wel. Wat een lelijke bakken die flats, je zult er maar wonen. Daar wordt je toch niet vrolijk van denk ik.

Boedapest buitenwijkenNeem als ‘t even kan ook een kijkje in de buitenwijken van Boedapest, al is het maar om de sfeer te proeven

Terug in het centrum eten we een heerlijke goulash en gegrilde aardappels met vlees en groente, voordat we het een dag noemen. Morgen mogen we immers weer vroeg op, om onze vlucht naar Amsterdam te halen. Boedapest, wat was je mooi. We komen zeker eens terug!

Ook een goedkope citytrip Boedapest maken?

Wil jij ook een goedkoop naar Boedapest? Zo goedkoop als wij het deden is natuurlijk uniek, maar met onderstaande tips hoef jij niet veel meer kwijt te zijn voor een citytrip Boedapest:

 • Voor een prikkie vlieg je met Wizzair vanaf Eindhoven retour naar Boedapest. Begin vroeg met zoeken, zodat je kans hebt de allergoedkoopste tickets voor €14,99 enkele reis te pakken te krijgen. Vanuit Brussel vlieg je met Ryanair ook retour naar Boedapest, maar dan ben je uiteraard extra transport naar en van de luchthaven kwijt.
 • Je kan er ook voor kiezen om niet te vliegen, maar de trein te pakken. Goed voor de portemonnee én het milieu! Met Interrail kan je zelfs een aantal mooie steden in Centraal en Oost-Europa combineren tot een gave Interrail route.
 • Als je een beetje handig inpakt kan je, zeker voor een citytrip, met alleen handbagage af. Zowel handig voor in de trein, als om gratis mee te nemen met een lowcost airline.
 • Kom je aan op de luchthaven van Boedapest en is er geen gratis transfer naar je accommodatie? Dan is een 72-uurs openbaar vervoerpas een goede aanschaf. Je kan deze pas meteen bij aankomst kopen op , net als alle andere beschikbare tickets en passen. Meer info en alle prijzen in een handig overzicht vind je op de website van BKK.
 • Ben je al in de stad en heb je geen zin om hele stukken te lopen zoals wij deden? Dan kan je er ook voor kiezen om Boedapest op de fiets te verkennen. Wij fietsten door Valencia en dat is ons supergoed bevallen. Je hoeft niet te wachten op de volgende tram, bus of metro en fietst altijd van deur tot deur. Bovendien ben je zo vaak nog goedkoper uit dan met het openbaar vervoer.
 • Geen zin in de traditionele fietsverhuur, of op zoek naar een nóg goedkopere optie? Met MOL Bubi leen je op meer dan 100 plekken in de stad een groene fiets, om die op elk ander MOL Ubi station in te leveren, of een nieuwe fiets te pakken. Je betaalt hiervoor het luttele bedrag van €1,60 per dag of €3,20 per 72 uur en mag daarvoor 30 minuten per keer een fiets gebruiken. Houd je de fiets langer? Dan betaal je wat extra’s.
 • Uit eten is niet duur in Boedapest. Voor minder dan 10 euro eet je een lekkere goulash met een drankje en een toetje erbij, zeker als je de toeristische hoofdstraten achter je laat en in een zijstraatje gaat zitten.
 • Ik ben zelf nooit zo’n voorstander van stedenkaarten waarmee je dan 24 of 72 uur gratis toegang hebt tot al het openbaar vervoer en een aantal toeristische highlights. Ik ben iemand die liever rustig de tijd neemt om dingen te zien en zo’n kaart geeft me altijd een beetje een haast-gevoel. Wil jij wel graag veel zien in weinig tijd? Dan is de Budapest card wellicht wat voor jou.
 • Collega blogger Jasmina was ook in deze prachtige stad en schrijft over haar stedentrip naar Boedapest met nog meer tips.

Goedkope accommodatie Boedapest

De appartementen van Amadeus zijn een prima deal, maar huur je via AirBNB, dan kan je nog goedkopere appartementen vinden. Vaak verhuren mensen hun appartement als ze een tijdje de stad uit gaan en voor een schijntje zit je zo een weekend in hartje centrum.

Ook via andere sites, zoals Booking, kan je tegenwoordig steeds meer betaalbare appartementen vinden, zodat je zelf kan koken en zo nóg meer op je citytrip kan besparen. Zo slaap je vanaf 35 euro per nacht in dit sfeervolle appartement. Genoeg aan een kamer met bed, bankje, magnetron en waterkoker? Dan slaap je al voor 2 tientjes (!) in dit guesthouse aan de rand van het centrum. Je deelt dan wel je sanitair met de gasten van een andere kamer.

Tot zover mijn tips. Heb jij weleens een extreem goedkope citytrip gemaakt? Of heb je Boedapest in Kerstsfeer bezocht, net als Cindy? Dat lijkt me ook echt de moeite waard.. maar wellicht nét wat minder goedkoop.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

29 reacties op “Extreem goedkope citytrip Boedapest

 1. Judith zegt:

  Wow, voor 1 eurocent naar Boedapest, wie wil dat nou niet? Ik zou graag nog eens naar Boedepast gaan maar het is echt zo’n stad waarvan ik denk: die loopt niet weg, daar kan ik over 10 jaar ook nog naartoe. Maar ooit ga ik, dat weet ik zeker!

  • Yvonne zegt:

   Dat is ook zeker waar. Het is een mooie stad en ik zou er best nog een tweede keer naartoe willen.. maar ja.. zoveel keus, haha.

 2. Helena zegt:

  Ja Boedapest is mooi en heel goedkoop. Toen ik er was, was het stralend weer. Vanaf de heuvels is het inderdaad prachtig. En ik heb tig foto’s van de Matthiaskerk en het vissersbastion. Een heel fotogenieke plek.

  • Yvonne zegt:

   Het Vissersbastion vond ik ook echt een heel fotogenieke plek. Ik heb veel te weinig foto’s gemaakt eigenlijk… nog een reden om terug te gaan. 🙂

 3. Gabriëlle zegt:

  Dit is wel echt extreem goedkoop! Ik heb nog nooit voor zo’n prijs iets kunnen boeken helaas. Ik heb naar Boedapest geweest toen ik een jaar of 10 was, ik weet nog wel dat ik het super gaaf vond. Graag zou ik er nog eens terug willen en voor zo’n prijs kan ik het natuurlijk niet laten. Ik ben meteen begonnen met tickets zoeken oeps! *sorry not sorry*

  • Yvonne zegt:

   Haha, wat grappig dat ik je enthousiast heb gemaakt. Heb je al wat gevonden? En voor zo’n prijs is inderdaad wel een heel uitzonderlijk mazzeltje, maar leuk geprijsde tickets zijn er vaak wel te vinden. Laatst voor 40 euro retour naar Alicante, toch ook niet gek. 🙂

 4. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

  Dat is inderdaad een goedkoop vliegticket. Boedapest lijkt me een erg mooie stad. Ik ben ook nog steeds zoekende naar een stedentrip. Het is inmiddels duidelijk dat ik met mijn moeder ga, maar zij wil niet met de bekende prijsvechter vliegen. Dat wordt dus een duurder vliegticket 😉 .

  • Yvonne zegt:

   Waarom wil je moeder dat niet, is ze bang voor vertraging, of onveiligheid? Ook de reguliere lijnvluchten naar Boedapest vallen mee qua prijs trouwens. Heb je inmiddels al wat leuks gevonden?

 5. Jenny - IkReis zegt:

  Wat fijn, zo’n goedkoop ticket. Air Asia heeft ook soms hele goede aanbiedingen, al zijn ze niet meer zo goedkoop als 10 jaar geleden.

  Ik heb in Budapest een tour met een hop on hop off bus gemaakt. Ideaal, aangezien ik met mijn moeder was 🙂

  • Yvonne zegt:

   In de zomer is Boedapest echt niet zo koud, misschien zelfs warmer dan Nederland. Ik zou dreigen dat je zonder hem gaat, misschien gaat hij dan toch nog mee! 🙂

 6. Denise - Follow my footprints zegt:

  Ik was 26 jaar geleden in Boedapest. Op mijn 19e. O, god, wat vliegt de tijd. Met mijn zusje en vriendinnen was ik; we zijn er toen met de trein vanuit het Balatonmeer (waar we toen op vakantie waren) naartoe gegaan. Die rit was ook extreem goedkoop. Ik vond het een mooie stad!
  Sowieso kun je inderdaad soms súpergoedkoop vliegen. Ik vloog eens heel goedkoop naar Pisa, en volgens mij hadden we met een wintersportpersreis Frankrijk waarbij we naar Italië vlogen een vlucht van maar 9 euro!
  En vroeger ging ik vaak met de bus. Naar Barcelona, Parijs, Florence en nog meer steden.

  • Yvonne zegt:

   Wat stoer dat jullie dit toen deden om met de trein naar de grote stad te gaan. Leuke herinneringen! Inderdaad, met een beetje speurwerk kan je ook op andere bestemmingen echt heel goedkope tickets vinden. We vliegen naar Alicante voor 16,99 pp… ook niet gek!

 7. Simone | Paper Travels zegt:

  Jee dat is mazzel hebben zeg! Onze tickets naar Boedapest waren ook niet duur maar geen vier eurocent. Haha… En overigens hadden wij ook flinke vertraging die kant op door een naderende storm. Het zal aan de bestemming liggen. Wij sliepen in een Airbnb appartement in het centrum en onze taxi was de eigenaar van het appartement. Super geregeld en gelukkig niet zo’n wegpiraat. Boedapest is geweldig!

 8. Wanda zegt:

  Mijn vriend was vorig jaar in Boedapest voor een congres en wil graag nog een keer samen met mij terug. Na het lezen van jouw blog begrijp ik dat helemaal! Super om de stad grotendeels wandelend te ontdekken.

 9. Shere zegt:

  Dat is wel goedkoop vliegen! !

  Ik heb tot nu toe maar een vlucht verloren, deze was naar Boedapest. Ik had een nieuwe job en ik kon niet vrij vragen, dus de vlucht laten gaan na bijna 10 jaar heb ik nog geen tweede kans gehad

  • Yvonne zegt:

   Bijna 10 jaar… wat een tijd, maar dus toch nog ervan gekomen. Vond je het mooi? Ik heb ooit een vlucht/vakantie naar de Algarve moeten annuleren (zou te ver in de zwangerschap zijn om terug te mogen vliegen), maar tot nu toe is dat er ook nog niet meer van gekomen. Er komen steeds andere dingen voorbij. 🙂 Keuzes hè?! 😉

  • Yvonne zegt:

   Kan me voorstellen dat je niet snel voor een korte tijd op pad gaat als het inhoudt dat je dan oppas voor de dieren moet regelen. Ik denk dat wij de komende tijd weer meer stedentrips gaan maken, omdat we makkelijker korter weg kunnen dan lang momenteel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *