Sony Center Berlijn

Oost West, Berlijn best

Berlijn is een bijzondere stad, die inmiddels alweer een aantal jaartjes terug met ongekend enthousiasme van achter het ijzeren gordijn vandaan sprong, om zich daarna gestaag verder te ontwikkelen. Tegenwoordig kan iedereen zich hier vrij bewegen en uiten en vind je vele extremen terug in Berlijn, maar dat is jarenlang wel anders geweest. In ieder geval rond en achter de muur, waar de verschillen met het Westen enorm waren. Veel van die grauwe, ongezellige plekken die er nog steeds staan vanwege de geschiedenis en wat ze ons kunnen vertellen of leren hebben een nieuwe omgeving of een nieuw jasje gekregen, bijvoorbeeld door een laagje graffiti of een kunstige toevoeging. Ook vind je in Berlijn veel bouwwerken die ooit zo in puin lagen dat ze veel herstel nodig hadden en waar bij dit herstel vaak een modern detail aan is toegevoegd. Wij bezochten deze plekken, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, tijdens een citytrip naar het bijzondere Berlijn.

De Reichstag

De Reichstag of Rijksdag is het Duitse parlementsgebouw, dat al sinds eind 19de eeuw, met enkele tussenpozen, in Berlijn dienst doet als regeringsgebouw. In 1933 is het gebouw zwaar beschadigd door een brand en al snel na de herstelwerkzaamheden volgden de roerige jaren van de 2de wereldoorlog, waarin het gebouw opnieuw zwaar getroffen werd. Tijdens de koude oorlog werd het gebouw hersteld en daarna verder gemoderniseerd. De glazen koepel, van waaruit je het vergaderende parlement kunt zien, vormt een mooi contrast met de rest van het bouwwerk. Een deel van de Russische graffiti en kogelgaten uit 1945 is achter plexiglas geconserveerd. Al met al een gebouw vol van geschiedenis en een must-see in Berlijn. Houd wel rekening met lange rijden wachtende om de koepel te bezichtigen, hier is het nooit rustig. Wij dachten de zonsondergang vanaf het dak van de Rijksdag te zien, maar door de lange wachtrij was het al pikdonker toen we eenmaal boven waren.

Reichstag BerlijnDe Reichstag in Berlijn is overdag én ’s avonds mooi!

Holocaust monument en Sowjetisches Ehrenmal

Vlakbij de Reichstag en de Brandenburger Tor vind je het Holocaust monument dat in 2005 werd ingewijd. Dit monument ter herinnering aan de Jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog in Europa staat vlakbij het Sowjetisches Ehrenmal, dat in 1945 werd gebouwd om de omgekomen Russische soldaten te herdenken. Deze twee monumenten zijn enorm verschillend. Zo modern en Westers als het Holocaust monument is, zo Russisch en pompeus is het Sovjet monument.

Gedächtniskirche

Vlakbij de Kurfürstendamm staat de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, een volgend bouwwerk dat zwaarbeschadigd de tweede wereldoorlog uit is gekomen. De toren van de oude kerk vormt een bijzonder contrast met de moderne nieuwe kerk en de toren die ernaast gebouwd zijn. Ook hier gaan oud en nieuw prachtig samen in één beeld. De fototentoonstelling in de toren is indrukwekkend en het blauwe licht in de nieuwe kerk zorgt voor een bijzondere sfeer.

Sovjet monument en holocaust monument BerlijnGedachtniskirche BerlijnSovjet Monument, Holocaust Monument en Gedëchtniskirche – geschiedenis in Berlijn

East-side Gallery

De East Side Gallery is een 1,3 kilometer lang stuk van de Berlijnse muur, dat in stand gehouden is en na “die Wende” in 1989 door meer dan 100 kunstenaars met graffiti aangekleed is. Het kost ons nogal wat moeite om het te vinden, maar na een flinke wandeling zijn we er dan. Van de kunstwerken die door artiesten op de muur zijn gemaakt is door vervuiling en verwaarlozing niet zo veel meer over en alleen het eerste deel van de muur is gerestaureerd. Er is veel nieuwe graffiti over de kunstwerken heen gespoten en zo is het een levend monument, dat steeds weer verandert.

Potzdamer Platz

Ook aan de Potzdamer Platz zijn nog restanten van de Berlijnse muur terug te vinden. Ze vormen een haast surrealistisch contrast met de moderne, in de avond kleurrijk verlichte, hoge flats er omheen, zoals het Sony Center. Ook hier is men flink met spuitbussen te keer gegaan en de stukken ooit zo grauwe muur zijn nu kleurrijke stukken beton.

East side gallery BerlijnPotzdamer Platz BerlijnDe muur zie je nog op een aantal plekken in Berlijn, o.a. dit bijzondere stukje bij de East Side Gallery en op de Potzdamer Platz

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was jaren lang een belangrijke grenspost in de Berlijnse muur. Hier kon je van West naar Oost als buitenlander, van de Amerikaanse naar de Russische sector van Berlijn. Als je de juiste papieren had tenminste. Het wachtershuisje met daarboven de foto’s van de Russische en de Amerikaanse soldaat zien eruit alsof ze daar met een tijdmachine terecht gekomen zijn, midden op de weg, tussen de moderne gebouwen er omheen. Het museum Haus am Checkpoint Charlie, dat hier pal naast ligt is de moeite van een bezoekje zeker waard. Het is een boeiend museum met indrukwekkende foto’s en voorwerpen die gebruikt zijn bij vluchtpogingen naar het westen.

de Trabant

De Oost-Duitse auto, de Trabant, kom je in het normale straatbeeld eigenlijk niet meer tegen. Toch kun je ze in Berlijn nog de regelmatig zien, of er zelf in rond sturen, met de Trabi safari. Sommige van de auto’s waarin gereden wordt zijn ware kunstwerken, met zebra- of tijgeropdruk. Anderen zien er nog authentiek uit. Net als de Gendarmenmarkt, het startpunt van deze safari en het plein dat volgens ons met recht de naam “mooiste plein van de stad draagt. De Deutscher en Fransözischer Dom zijn schitterend, evenals het Schauspielhaus in het midden.

Checkpoint Charlie BerlijnTrabi safari BerlijnBezoek Checkpoint Charlie of ga op Trabi Safari in Berlijn

Berlijn, stad vol contrast

Wij vonden Berlijn niet bepaald een mooie stad. Wel is het een indrukwekkende stad, vol met geschiedenis en bijzondere plekken. Vooral de plekken vol contrast, waar oud en modern gek genoeg zo goed bij elkaar lijken te passen, spraken ons aan en geven de stad deels zijn karakter. Collega blogger Manon verzamelde de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn in een blog, als je een mooi compleet overzicht daarvan zoekt.

De bekende pleinen, zoals de Alexanderplatz mag je natuurlijk niet missen, maar kijk vooral ook om je heen naar de minder bekende, karakteristieke plekken, zoals de omgeving van de Synagoge, waar je een bijzonder kunstenaarsdorp vindt en hele gave, kleurrijke graffiti. Of bezoek één van de Bauhaus bezienswaardigheden in Berlijn. Er zijn zoveel gave plekjes in Berlijn, bekende en onbekende, dat je er met gemak keer op keer terug kan gaan en steeds nieuwe plekken kan ontdekken. Hoog tijd dat wij weer eens die kant op gaan trouwens, om na Parijs Berlijn met kinderen te gaan ontdekken. 🙂

BerlijnBerlijn is echt een stad vol contrasten

Ga naar al mijn Duitsland blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *