fbpx

Zwemmen onder geheime watervallen in Montenegro

leestijd: 7 minuten

Montenegro is langs de kust en aan het Shkodra meer bepaald geen onontdekte parel meer. Des te groter is onze verrassing als we ontdekken dat we kunnen zwemmen onder geheime watervallen die ik na grondig speurwerk online heb ontdekt. De exacte locatie van de watervallen heb ik dan nog niet gevonden, alleen een globaal idee van waar we ze moeten zoeken. Onze beide ontdekkingstochten naar deze onontgonnen kant van het land zijn twee van de mooiste ervaringen van onze rondreis door Montenegro. Ik neem je mee naar die geheime watervallen en vertel je hoe je er moet komen.

De waterval van Dupilo

De kust van Montenegro wordt vooral in de zomermaanden heel druk bezocht. In het achterland van Sveti Stefan en Petrovac, niet ver van Virpazar, vind je een heel andere wereld. Hier leiden kleine weggetjes een heuvellandschap in met verborgen riviertjes en bronnen die zo helder zijn dat je haast niet gelooft dat ze echt zijn. Eerder deelde ik ook al Krapina, een paradijsje in de heuvels boven Budva. De watervallen van Dupilo vind je in een nog meer ongerepte omgeving, zeker omdat er geen geasfalteerde weg naartoe leidt. Je zult echt over kleine paadjes dwars door de mooie, ongerepte natuur van Montenegro moeten lopen om ze te ontdekken.

watervallen Dupilo bij VirpazarDe waterval bij Dupilo vlakbij Virpazar

Dupilo is niet 1 dorpje, maar bestaat uit 7 afzonderlijke groepjes huizen, verspreid in het heuvellandschap. Hier en daar staan ruïnes, een kerkje en je kunt er zelfs overnachten in een appartement dat meer weg heeft van een homestay, waar je zo de natuur in loopt.

Eerst naar de oude brug Babin Most

Er zijn verschillende manieren om de waterval te bereiken, maar wij rijden eerst met de auto tot de eerste haarspeldbocht in de oude weg van Virpazar naar Rijeka Crnojevića. Terwijl we naar dat punt toe rijden stijgen we licht en achter ons zien we een geweldig panorama van het Skadar Meer oftewel Shkodra Meer. In de bocht, of eigenlijk net ervóór, nemen we de afslag naar een nóg smaller weggetje. Ruimte voor tegenliggers lijkt er hier écht niet te zijn en het struikgewas lijkt hier en daar haast het asfalt op te willen slokken. We passeren een nieuwbouwproject met huisjes en wat onafgemaakte andere huizen, tot we elke vorm van bebouwing achter ons laten. Even later zien we een grote, rood-witte wandelmarkering midden op de weg staan, waar ook een onverharde weg naar links is. De auto laten we hier op een strook zand rechts van de weg staan.

start wandeling Babin Most bij DupiloHier starten we onze wandeling vlakbij de Babin Most bij Dupilo

Gewapend met genoeg vocht voor deze warme, zonnige dag lopen we de onverharde weg in. Na een scherpe bocht komen we al gauw bij een plek waar het plotseling koeler wordt en weten we dat we een rivier naderen. We krijgen een oude, stenen boogbrug in het oog: de Babin Most. Het doet ons denken aan de bruggen zoals we die in het noorden van Griekenland gezien hebben. Grote, grijze rotsblokken overspannen in een boog de koele, heldere rivier. Er staat een wandelkaart van de omgeving en we zien dat we langs beide kanten ven de rivier naar de waterval kunnen lopen. We besluiten het pad aan de overkant van de brug te nemen, maar gaan eerst even pootje baden in het koude water. Felblauwe libelles vliegen om ons heen en een waterslang schiet voor onze voeten weg.

Langs de rivier naar de waterval in de Walnotenvallei

Als we verder lopen over het zandpad langs de rivier zien we een enorme slang liggen. Helaas leeft hij niet meer, maar het formaat is ook zo al indrukwekkend. Het dichte struikgewas langs het pad doet hier in de zogenaamde Walnotenvallei soms tropisch aan. De meiden vinden een duizendpoot. Als we een bordje naar rechts zien wijzen, naar de Izvor Javor, besluiten we spontaan het te volgen. Het pad naar deze waterval blijkt al gauw te erg overwoekerd en we moeten omdraaien. We volgen het pad op de linkeroever, tot we ineens een grote, gele graafmachine zien staan. Die is hier duidelijk lange tijd geleden stuk gegaan. In plaats van het gevaarte te verwijderen, is het achtergelaten. Hoe zou je het hier ook ooit weg moeten krijgen met amper paden en zoveel groen. Onze oudste neemt voor de grap even plaats achter het stuur. De koptelefoon ligt er nog naast.

natuur en een verlaten graafmachine bij DupiloVeel natuur en een verlaten graafmachine midden in het bos

Bij de graafmachine slaan we rechtsaf, omdat we op de wandelkaart van de omgeving zien dat we hier dicht langs de rivier de waterval zouden moeten vinden. We horen hier ook al een ruisend geluid, van het water van de rivier dat sneller stroomt of valt. Met wat kruip-door-sluip-door werk over wat er van het paadje over is en uiteindelijk over rotsen die langs de rivier liggen, krijgen we een eerste stroomversnelling in het oog. Rotsen liggen in de rivier en even verderop zien we een natuurlijk zwembadje met een heuse waterval. De groene omgeving is sprookjesachtig en het water zo helder. En koud! Inmiddels is het rond de middag en flink heet, dus als we eenmaal de plons gewaagd hebben, is het heerlijk.

Perfect picknick- en zwemplekje aan een privé waterval

Aan de overkant van de zwemplek zijn wat hogere rotspartijen. De meiden vinden het geweldig om vanaf daar in het water te springen. Samen zwemmen we naar de waterval. Er is wat ruimte achter het watergordijn, zodat je achter en onder het neervallende water kunt staan. Langs een smal pad aan de overkant van de zwemplas lopen we naar een nog hoger gelegen waterval, die we vanaf beneden niet zagen. Daarna lunchen we op één van de rotsen, terwijl we weer een beetje opwarmen in de zon. Dit is echt een perfect picknick- en zwemplekje en de waterval hebben we helemaal voor onszelf. Hier lijkt de drukke, toeristische kust van Montenegro ver weg.

zwemmen waterval DupiloHet is heerlijk picknicken en zwemmen bij deze waterval

Met moeite gaan we een paar uurtjes later verder. We besluiten via de andere kant van de rivier terug te lopen en klimmen eerst flink omhoog. Langs het pad staat een oude watermolen, waar de natuur haar plek lijkt te hebben terug geclaimd. Daar waar het pad nog tussen de bomen door gaat, horen we ineens geritsel naast ons. Razendsnel schiet een diertje ter grote van een kleine eekhoorn langs de stam omhoog. Twee kraaloogjes staren ons van een meter of 2 boven ons hoofd aan. Het blijkt dat we een slaapmuis hebben wakker gemaakt.

Als we verder klimmen kijken we onze ogen uit. De uitzichten op het groene Balkanlandschap van de Walnotenvallei zijn aan deze kant mooier, omdat we niet langs de rivier, maar over de heuvels lopen.

ruïnes jungle en een slaapmuis in MontenegroAl gauw na het verlaten van de waterval zien we ruïnes en een slaapmuis in de jungle

Onderweg passeren we eerst nóg een ruïne en later een plekje dat zo uit een Tarzan film kan komen. Een met groene jungle omringde, smalle waterval met overal lianen is de perfecte plek om onze drinkflessen opnieuw te vullen. We klimmen de laatste meters door de intens groene omgeving, terwijl vlinders om ons heen fladderen. Als we één van de gehuchten van Dupilo in het oog krijgen zijn we ook gauw bij de geasfalteerde weg. Aangezien er daar slechts één van is, hoeven we alleen die te volgen om weer bij onze auto uit te komen.

Wij hebben de Babin Most en de waterval bij Dupilo gevonden door op deze kaart heel ver in te zoomen en in combinatie met de app van Locus map genavigeerd. Dit is geen echte wandelroute, maar je kunt wel de wandelpaden en bezienswaardigheden zien als je ver genoeg inzoomt.

nog een waterval bij DupiloNóg een waterval en één van de gehuchten van Dupilo

Poseljani

Poseljani is een piepklein dorpje halverwege tussen Virpazar en Rijeka Crnojevića. Het handjevol oude huizen en watermolens was tot een paar jaar terug niet veel meer dan een verzameling ruïnes van een ooit schilderachtig dorpje. Tegenwoordig zijn enkele van die bouwwerken weer wat hersteld of zelfs al in hun oude glorie teruggebracht. De oude, stenen brug is een stukje kleiner dan de Babin Most, maar duidelijk in dezelfde tijd gebouwd. In het vroege voorjaar komt hier een indrukwekkende hoeveelheid water naar beneden, maar in de zomermaanden zijn de rivier en de watervallen niet veel meer dan een stroompje. Toch is het ook dan de moeite een bezoek te brengen aan Poseljani.

Ook hier is een heldere zwemplas gevormd, waar een waterval van de helling naar beneden komt. Dat is in de maanden juli en augustus een dun watergordijn in een sprookjesachtig, groene omgeving. De zwemplas is niet groot, maar zo’n fijne, kleine oase. De kans is bovendien groot dat je, net als wij, dit plekje helemaal voor jezelf hebt. Zelfs in het hoogseizoen komen hier amper toeristen.

Poseljani Shkodra meerPoseljani is één van de meest fotogenieke plekjes rond het Shkodra meer

De smalle asfaltweg naar Poseljani, vanaf de (ook al smalle) hoofdweg tussen Virpazar en Rijeka Crnojevića is verboden voor alle verkeer. Bovenaan zijn, onder een groepje cypressen, een paar schaduwplekjes om de auto te parkeren. In een kwartier loop je de steile weg naar Poseljani.

Je vindt de waterval en de zwemplas vlak voordat je de stenen brug over gaat, aan de linkerkant. In de lente zijn er hier verschillende watervallen, als het water met veel geraas naar beneden komt.. Niet voor niets waren er hier ooit 14 watermolens. Nu zijn er slechts enkele ruïnes van over. Toch kun je nog gemakkelijk de charme van het dorpje zien. Hier voelt de moderne wereld ver weg. Met bijna 40 graden vinden we het fijn om lekker lang bij onze privé plas te blijven. We ontdekken dat je ook hier zelfs achter de waterval kunt kijken. Je komt dan in een kleine grot, die helemaal vol staat met water en die zelfs een eigen bron blijkt te zijn. Er komt hier dus water van boven, door de rivier en de watervallen én uit de grond door de bron.

waterval en bron PoseljaniDe waterval en bron in Poseljani

Wil je graag slapen op slechts een paar kilometer afstand van Poseljani en dit mooie zwemplekje, dan is Rustic Village een hele fijne plek, mét zwembad en volop andere unieke plekjes in de omgeving. Rustiek is het zeker en de tuin en zelfgemaakte hapjes en drankjes met ingrediënten daaruit zijn super.

Ga zeker zwemmen onder deze gave watervallen in Montenegro

Natuurlijk zijn beide watervallen niet écht geheim, maar ze staan duidelijk niet in de grote reisgidsen vermeld. We hebben op allebei de plekken slechts een paar andere mensen gezien, vrijwel allemaal mensen uit Montenegro die naar hun huis gingen of op visite waren geweest. Zoek je unieke plekjes, waar je écht een beetje een alleen-op-de-wereld gevoel hebt in ongelooflijk mooie, haast sprookjesachtige natuur? Dan moet je zeker op zoek naar deze watervallen. Vooral die bij Dupilo voelt als een klein avontuur!

Category: Montenegro

Tags:

Plaats als eerste je reactie op dit artikel:

Reageer!