Zuid-Oost Azië off the beaten track

6x Zuidoost Azië off the beaten track

Zuidoost-Azië wordt steeds drukbevolkter met reizigers. Een bezoek aan één van de highlights in Zuidoost-Azië is daarom al lang niet meer de authentieke ervaring die je misschien vooraf in gedachten had. Tegenwoordig wil en kan bijna iedereen op reis en dat doen we dan ook massaal. Tempels, natuurgebieden en culturele monumenten worden overlopen door toeristen van over de hele wereld. Wie het echte Zuidoost-Azië wil zien zal heel vroeg uit de veren moeten. Of de highlights moeten skippen om een andere richting in te slaan. Dat laatste is iets wat ik op reis altijd al graag gedaan heb en daarom deel ik mijn geheime plekjes, van Zuidoost-Azië off the beaten track met jou.

#1 Cambodja: Battambang en omgeving

Wil je het echte leven zien in Zuidoost-Azië, dan huur je een motorbike in Battambang, in het noorden van Cambodja en tour je daarmee naar de verschillende tempels en ruïnes in de omgeving van deze relaxte stad. Onderweg passeer je stille dorpjes en prachtige lokale tafereeltjes, zoals een groepje vissers die hun boten van een nieuw likje verf voorzien, of een minuscuul fabriekje waar loempiavellen gemaakt worden.

Battambang plattelandLokale tafereeltjes in de omgeving van Battambang

#2 Verlaat Muang Ngoi Neua in Laos

Waar je vroeger in Zuidoost-Azië off the beaten track kwam, door de boot van Nong Kiaw naar Muang Ngoi Neua te nemen, kom je daar tegenwoordig slechts een schim van de vroegere onontdekte parel tegen. Wil je het gebaande pad echt verlaten, dan zal je vanuit Muang Ngoi de rivier nog iets verder noordwaarts moeten volgen, naar één van de gehuchtjes die je daar vindt. Ook kan je wandelend vanuit Muang Ngoi naar één van de gehuchten in de omgeving. In Huay Bo kan je bijvoorbeeld overnachten in Konesavanh guesthouse, een homestay waar je echt een indruk krijgt van het lokale leven in Laos. Veel meer dan deel uitmaken van het eenvoudige plattelandsleven en wandelen en genieten van het schitterende landschap is er niet te doen, maar het is zeker een ervaring die je niet snel zal vergeten.

Muang Ngoi Neua off the beaten trackPak vanuit Muang Ngoi de boot naar het noorden om het echte leven in Laos te zien

#3 Ga naar het zuiden van Laos

In Laos kiezen veel mensen voor dezelfde route: vanuit Vientiane via Vang Vieng en Luang Prabang naar het noorden, waar het inderdaad ook bijzonder mooi is. Een enkeling gaat vanuit de hoofdstad nog naar Thakhek voor de bekende loop op de motorbike, maar veel zuidelijker komen de meesten niet. En dat terwijl je juist net wat zuidelijker het echte Zuidoost-Azië off the beaten track gevoel kan ervaren. Rond het Bolaven plateau lijkt de tijd al decennia lang stil te staan. In Thateng kom je nog wel wat andere avonturiers tegen in de prachtige groene jungle en de kleine dorpjes in de omgeving. Iets verder van de bewoonde wereld, in Sekong, waren we als buitenlanders toch echt een bezienswaardigheid.

Sekong - Zuidoost-Azië off the beaten trackDe markt en omgeving van Sekong

Op de markt zagen we de meest interessante koopwaar en zodra we het stadje op de motorbike uit reden was er nog slechts één verharde weg en heel veel kleine zandpaadjes om te ontdekken. De dorpjes hier zijn niet veel meer dan een verzameling gammele, rieten hutjes en de mensen leven er nog net zoals hun voorouders dat al eeuwen gedaan hebben. Reken erop om met een mengeling van enthousiasme en argwaan onthaald te hebben en kijk niet verbaasd op als kleine kinderen spontaan beginnen te huilen zodra ze je zien. Met een beetje geluk kom je tijdens een feestdag en worden de waterpijp en de LaoLao met je gedeeld.

Nog verder naar het zuidwesten ligt Attapeu, een stadje dat perfect is om op de motorbike de traditionele dorpjes in de omgeving te verkennen. Hier heb je het gevoel dat de rest van de wereld heel ver weg is en zijn de mensen nog oprecht verbaasd als ze je zien. Hun leven kan dan ook geen groter contrast vormen met dat van jou. Hier rond tuffen voelt haast alsof je in een ander universum terecht komt. Wegen zijn er amper en een eenvoudig pontje zet je het water over, zodra je een rivier tegenkomt. Houd je van een avontuurlijke trip? Dan is dit jouw plek!

dorpje omgeving AttapeuDe omgeving van Attapeu: een ander universum

#4 De Thaise Isaan: Zuidoost-Azië off the beaten track

De Isaan in Thailand is een beetje een vergeten provincie. In elk geval voor toeristen. Je komt er zo ontzettend weinig andere reizigers tegen en juist dat was de reden dat wij het zo’n charmante plek vonden. Een heerlijk stukje écht Thailand en ook zonder grote highlights de moeite van een bezoek meer dan waard. Hier vind je good vibes en heerlijke, tropische natuur. Wij trokken vanuit Loei langs de Mekong richting Nong Khai, waar we de grens met Laos overstaken en reisden met het openbaar vervoer tussen de locals. In dit deel van Thailand betekent dat vaak onzekerheid over vetrektijden, soms letterlijk uren op een bus wachten en opgevouwen zitten in veel te krappe songthaews. Toch waren het juist het reizen en het leven van alledag waar we hier zo gecharmeerd van waren. Ook de kleine lokale tempels en de uitzichtpunten, die we met niemand hoefden te delen, waren geweldige ervaringen.

Zuidoost-Azië off the beaten track in ThailandDe Thaise Isaan: reizen tussen de locals naar fijne plekjes

#5 Negros op de Filippijnen

De Filippijnen zijn op de toeristenkaart behoorlijk duidelijk aanwezig. Gelukkig zijn er genoeg eilanden met volop unieke plekken met maar weinig andere reizigers. Het eiland Negros is zo’n stukje Zuidoost-Azië off the beaten track. Reis je via het veelbezochte buureiland Cebu naar Negros, dan heb je in Dumaguete nog een redelijk geciviliseerd gevoel, maar zodra je naar de andere kust van het eiland reist waan je jezelf tientallen jaren terug in de tijd. Het stukje kustlijn tussen Hinoba-An en Sipalay is schitterend en in de omgeving van Sipalay kan je kiezen om op de motorbike de stille wegen in de omgeving te verkennen, met eenvoudige dorpjes in een tropisch landschap. Je kan jezelf ook door één van de lokale vissers naar een strandje laten brengen dat over de weg niet bereikbaar is en in één van de resorts daar een paar dagen weg van alles zijn. Je dagen kan je vullen met zwemmen in azuurblauw water, lekker eten onder wuivende palmbomen of snorkelen en duiken voor de kust.

Zuidoost-Azië off the beaten track, NegrosNegros op de Filippijnen

#6 Ha Giang in Noord-Vietnam

Waar Sapa inmiddels behoorlijk platgetreden is, hoef je tijdens een avontuur in de Ha Giang provincie, het nog onontdekte noorden van Vietnam met weinig anderen te delen. Het lijkt me geweldig hier een rondje van een kleine week te maken en in de authentieke dorpjes op lokale markten rond te neuzen, of te wandelen in de omgeving. De afgelopen paar jaar is Ha Giang langzaam steeds bekender aan het worden als off the beaten track bestemming, alle reden dus om niet te lang te wachten. Daar waar de meesten Ha Giang op de motorbike zien zou ik dit met onze kids toch liever in een auto met chauffeur doen. Hopelijk kunnen we het realiseren.. voor deze mooie regio ontdekt wordt.

Meer off the beaten track in Zuidoost-Azië

Deze tips nemen je alle 5 gegarandeerd mee voor een meerdaags avontuur in het Zuidoost-Azië off the beaten track. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer opties waar je het gebaande pad kunt verlaten, door even een zijpad te nemen of in een bus te stappen naar een volgende tempel, markt of stad. Zo vond ik Lampang in Thailand een heerlijke stad, net als heel veel dorpjes die net van de doorgaande weg af liggen aan de Mae Hong Son Loop.

Heb jij nog tips voor mooie plekjes, waar je het echte Zuidoost-Azië off the beaten track vindt?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

14 reacties op “6x Zuidoost Azië off the beaten track

 1. Danique zegt:

  Zuidoost-Azië is inderdaad echt heel erg druk aan het worden, maar mensen nemen ook wel massaal dezelfde route. Een van mijn mooiste reisherinneringen is het noorden van Laos. Ik ben toen inderdaad vanuit Nong Khiaw op de scooter verder gaan rijden en kwam op een gegeven moment echt door de mooiste dorpen met heel lieve mensen die geen woord Engels spraken. We zijn ook geen enkel ander toerist tegengekomen. Zo’n mooie ervaring!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, dat is ook wat ik merk.. massaal dezelfde route volgen en dezelfde plekken bezoeken. Zo jammer, want er is no genoeg anders! Jullie ervaring in Nong Khiaw klinkt super.

 2. Martin zegt:

  Leuk! De Beaten Track locaties zijn natuurlijk niet voor niet zo populair, maar soms inderdaad bveel te druk geworden. Goede tip om eens verder te kijken dan de reisbrochure…laat je verrassen door wat je op minder bekende locaties tegenkomt. 5 goeie tips!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, vaak zijn plekken we echt de moeite waard.. daarom maak ik graag een combi van bekende en minder bekende plekken.

 3. Daphne de Vries zegt:

  Wat een leuke blogpost. Ik ben zowel in Thailand, Laos, Cambodja als Vietnam geweest, maar heb deze plekken niet bezocht! Zonde zo te lezen want ze lijken me erg mooi. In Laos had ik graag nog meer gezien van zowel het noorden als het zuiden. Wij zijn namelijk ook alleen in Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane geweest haha. Zo te lezen moet ik dus zeker terug 🙂

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, gewoon weer een keer die kant op gaan. Ik ben zelf ook op heel veel plekken nog niet geweest en wil echt nog een keer terug naar deze landen. (en Vietnam voor een eerste kennismaking)

 4. Esther zegt:

  Wat een leuke blog Yvonne! En stuk voor stuk mooie plekken, die ik allemaal nog niet heb bezocht. Ik heb dus nog redelijk wat te zien! Thailand heb ik wel bezocht en heb daar wel een paar rustigere plekken bezocht, maar niet genoeg off the beaten track dat ik geen toeristen meer tegenkwam.

 5. Jenny - ikreis.net zegt:

  Wat een leuke blog!

  Aan een aantal plekjes heb ik mooie herinneringen. Een aantal andere heb ik nog niet bezocht.

  Negros is trouwens een mooie bestemming om te duiken, en onder duikers daarom redelijk populair.

  • Yvonne zegt:

   Klopt, maar dat is volgens mij meer aan de zuidkant van Negros? In elk geval was het midden van de Westkust behoorlijk “verlaten”.

 6. Kelly zegt:

  Fijn dat er nog dergelijke bestemmingen zijn. Thailand vond ik erg toeristisch dus Khanom lijkt spreekt mij erg aan. Laos, Cambodja en de Filipijnen ben ik nog niet geweest. De omgeving van Sapa is inderdaad erg toeristisch en daar had ik eigenlijk hogere verwachtingen van.

  • Yvonne zegt:

   Wat jammer is dat dan hè, als een bestemming tegenvalt. Ik ga juist graag naar de minder bekende plekken en ben daarin eigenlijk nog nooit teleurgesteld. Op dit moment zijn we in Parga, een minder bekend stadje n Griekenland en ook daar weer aangenaam verrast.

 7. Emiel zegt:

  Leuke serie Yvonne! Wordt ik weer helemaal enthousiast en reislustig van. Ik vond Khanom in Thailand ook zo’n heerlijk onontdekt stukje, met nauwelijks toeristen en een heerlijke sfeer. Scooter huren en gewoon lekker rondtoeren, heerlijk!

  • Yvonne zegt:

   Dank je Emiel. Het was eigenlijk niet als serie bedoeld, maar misschien moet ik dat er wel van maken. Heb nog wel wat meer inspiratie namelijk, ook voor Europa. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *