Hua Hin bezienswaardigheden

Wat moet je zien en doen in Hua Hin? Mijn tips en bezienswaardigheden

Hua Hin is dé verrassing van onze laatste Thailand reis. Het zijn vooral de bezienswaardigheden in Hua Hin en haar omgeving die mij doen besluiten de oudste badplaats van Thailand toch een kans te geven. Hua Hin ligt slechts een paar uurtjes van Bangkok en vanwege de reputatie van plaatsen als Pattaya heb ik altijd gedacht dat Hua Hin een vergelijkbare strandbestemming is. Niets is minder waar. De lange stranden van deze bruisende badplaats zijn relaxt en schoon, maar de natuur en tempels in de omgeving zijn de echte aantrekkingskracht van Hua Hin. Wie een strandvakantie wil combineren met sightseeing in de omgeving, kan zich hier een week prima vermaken. Ik deel mijn tips voor Hua Hin met jou.

Combineer chillen op het strand van Hua Hin met de klim naar Monkey Hill

Dé reden waarvoor de meeste mensen naar Hua Hin komen is het strand. Onze billen zijn niet gemaakt om de hele dag lui op het strand te zitten. Gelukkig zijn er overal restaurantjes waar je met je voeten in de branding van een lekkere lunch kunt genieten, om daarna weer actief te zijn. De klim naar Monkey Hill is geen hele uitdagende, maar met de temperaturen in Thailand is het toch fijn om na de lunch flink uit te buiken of eerst een stukje door de branding te lopen, voor je naar boven klimt. Of sta heel vroeg op, zodat je de Wat Khao Takiap op Monkey Hill slechts hoeft te delen met de tientallen makaken.

Wat Khao Takiap Monkey Hill - Hua HinKlim naar Wat Khao Takiap oftewel Monkey Hill als je de makaken van Hua Hin wilt ontmoeten

Het vissersdorpje bij Khao Takiab beach

Deze bezienswaardigheden in Hua Hin vind je in geen enkele reisgids: de haven en het vissersdorpje bij Khao Takiab beach zijn voor ons nog veel leukere plekken dan het strand en Monkey Hill. Onze accommodatie is niet ver van dit strand en zoals gezegd hebben we niet echt zitvlees. Na een drankje bij één van de restaurantjes aan het strand, struinen we een beetje rond. Vanaf de pier naast het strand zien we tientallen vissersboten. Geregeld vaart er eentje uit, of komt er één terug in de haven.

Bij de haven treffen we een heel vissersdorpje aan, dat bestaat uit een aantal kleurige, houten huisjes aan de rand van het water. Het leven van de vissersfamilies speelt zich echter grotendeels af op de zelf getimmerde, houten constructies op het water. Hier wordt de vangst van de dag verwerkt. Garnalen en kreeften worden uit de netten gehaald en in bakken gedaan. Die worden verkocht aan de restaurantjes in de buurt. Netten worden gerepareerd en boten weer klaar gemaakt om opnieuw te kunnen uitvaren. Wij worden met open armen ontvangen om een kijkje te nemen op deze bijzondere plek met uitzicht op Monkey Hill.

Hua Hin bezienswaardigheden buiten de reisgidsHaven en vissersdorpje: bezienswaardigheden in Hua Hin buiten de reisgids

Ga een hele dag naar Khao Sam Roi Yot national park

Khao Sam Roi Yot national park is één van dé redenen voor ons om een aantal dagen in Hua Hin te verblijven. We huren 3 dagen een auto om de mooie plekken in de omgeving van Hua Hin te kunnen ontdekken. De eerste dag brengen we volledig door in Khao Sam Roi Yot. Sterker nog, er is hier zoveel te zien en doen dat we de volgende ochtend nog terug komen, om de plekken te bezoeken waar we die eerste dag geen tijd meer voor hebben. Khao Sam Roi Yot is een enorm gevarieerd nationaal park.

Wij beginnen onze dag met een hike naar de Praya Nakhon grot. Vanaf de parkeerplaats bij Bang Pu beach lopen we eerst een klein half uurtje naar het mooie Laem Sala strand. Daar begint de echte klim pas. Na nog eens 3 kwartier en een ontmoeting met Brillangoers in de jungle, stappen we de enorme grot binnen. Daar schijnt vanaf ongeveer 10.30 een klein uur de zon precies op de tempel, die midden in de grot gebouwd is. Een magisch gezicht.

Praya Nakhon Cave Sam Roi YotDe Praya Nakhon Cave is een highlight van Sam Roi Yot én Hua Hin

Andere plekken die je in Khao Sam Roi Yot national park zeker moet zien zijn het ongerepte uiteinde van Hat Sam Praya strand, de spectaculair gelegen Wat Khao Daeng en de mangroves die je met een boot kunt verkennen, Sam Soi Yot viewpoint en de Bua Bueng Boardwalk. Die laatste kun je het beste rond zonsondergang bezoeken. Deze plekken liggen nogal verspreid door het nationaal park. Daardoor heb je echt eigen vervoer nodig. Huur je net als wij een auto, dan kan ik Huahin.rent van harte aanbevelen. Goedkoop, geen eigen risico, geen creditcard nodig en de auto bezorgd bij je accommodatie.

Ga wilde olifanten zien in Kui Buri – een dik uur van Hua Hin

Onze andere grote reden voor een stop in Hua Hin is dat je op een dik uur vanaf deze badplaats gewoon wilde olifanten kunt zien! Nergens in Thailand is de kans groter om deze machtige dieren in het wild te spotten, dus misschien is dit wel de coolste van van alle bezienswaardigheden in Hua Hin en omgeving. Onze kinderen hebben hier enorm naar uitgekeken en na nog een ochtend in Khao Sam Roi Yot, rijden we in de middag door naar Kui Buri. Daar betaal je de entree voor het nationaal park en stap je in een jeep die je met anderen kunt delen als je de kosten wilt drukken. Er mogen maximaal 8 personen in 1 jeep. Wij hebben geluk en behoren tot de 99% van de mensen die hier olifanten in het wild zien. We zien er zelfs een heleboel. Hoe gaaf!

olifanten spotten Kui Buri nationaal parkolifanten spotten Kui Buri nationaal park vanuit Hua Hin

Duik écht de natuur in, in Kaeng Krachan national park

Wil je meer wilde dieren zien en écht de natuur in duiken, dan is een dagtrip naar Kaeng Krachan national park een goed plan. Of eigenlijk moet je er minimaal een nachtje blijven slapen, om de grootste kans te hebben om enorme neushoornvogels, tapirs, gibbons, beren en misschien zelfs een luipaard te zien. Vanuit Hua Hin is het slechts een uur naar kaeng krachan, maar om dieren te zien zul je echt dieper de jungle in moeten.

Maak een dagtrip naar Phetchaburi, de Noorderbuur van Hua Hin

Een uurtje ten noorden van Hua Hin vind je een echte Thaise stad. Phetchaburi heeft een aantal leuke bezienswaardigheden die je kunt combineren tot een mooie dagtrip. Phetchaburi heeft haar eigen grottempel waar op de juiste tijd het zonlicht magisch naar binnen schijnt, de Tham Khao Luang Cave. Aan het eind van de ochtend en begin van de middag is het licht ‘t mooist. Helaas zijn wij er te vroeg en hebben onze kinderen geen zin om heel lang te wachten. Ook zonder dat de zonnestralen de grot binnen schijnen, is ons bezoek de moeite waard. Hoe vaak zie je nou zoveel Boeddha’s in een enorme grot.

Tham Khao Luang Cave PhetchaburiTham Khao Luang Cave is een must visit in Phetchaburi

Phra Nakhon Khiri, Wat Mahathat Worawihan en Wat Khao Ban Dai It zijn ook een bezoek waard in Phetchaburi. Het eerste is een historisch zomerpaleis inclusief tempelcomplex dat zich uitstrekt over het heuvelachtige gebied in de stad. De uitzichten tijdens een wandeling tussen de deels vervallen bouwwerken zijn super. Wat Mahathat Worawihan is zonder twijfel één van de mooiste tempels van de stad, met een enorme, witte pagode.

Wat Khao Ban Dai is opnieuw een grottempel, of eigenlijk is het een verzameling tempels, binnen en buiten de grot. Geen bijzondere lichtinval hier, maar wel een gave ontdekkingstocht door de met elkaar verbonden grotten. Onze kinderen voelen zich hier echte ontdekkingsreizigers.

Phra Nakhon Khiri PhetchaburiPhra Nakhon Khiri – voormalig zomerpaleis en tempelcomplex in Phetchaburi

Vergeet niet het oude station van Hua Hin te bezoeken

In het oude station van Hua Hin ga je terug in de tijd. Op het moment dat wij vanuit Hua Hin verder reizen is dit station nog in gebruik. Pal naast dit historische gebouw wordt het moderne, nieuwe station van Hua Hin gebouwd. Het zal niet lang meer duren voor de treinen hier aankomen en vertrekken. Ergens heel jammer. Het houten station van Hua Hin is zo fotogeniek, met haar volledig houten loket, sierlijke, houten bordjes en houten bankjes. Wij hebben het geluk nog vanaf dit station te vertrekken. Is het nieuwe gebouw klaar tegen de tijd dat jij in Hua Hin bent? Ga dan op tijd en neem ook even een kijkje bij het oude gebouw, dat als museum blijft bestaan.

Waar overnachten in Hua Hin

De bezienswaardigheden in Huan Hin zijn zo verspreid door de hele omgeving van de badplaats, dat het eigenlijk niet zo heel veel uitmaakt waar je verblijft. Wij vinden het wel handig om vlakbij Khao Takiab beach te slapen, omdat we zo de mooiste stranden, veel restaurantjes en Monkey Hill op loopafstand hebben. Wij slapen in dit appartement met zwembad op een paar minuten lopen van het strand. Het is niet groot voor 4 personen, maar voor de prijs erg fijn. Wil je meer luxe en 2 aparte slaapkamers, dan is dit grotere appartement in hetzelfde complex.

treinstation Hua HinHet prachtige, houten treinstation van Hua Hin

Extra tips Hua Hin

Hou je van kitesurfen? Ook dat kun je doen in Hua Hin. Iets ten zuiden van Khao Takiap beach kunnen ervaren kitesurfers zich uitleven. 5 Kilometer ten noorden van Khao Takiap zit een fijne watersportschool, waar ook kitesurf lessen gegeven worden: KBA.

In eerste instantie vind ik Hua Hin niet zo charmant. Het is nogal uitgestrekt en ligt eigenlijk langs een lange, grote, doorgaande weg. Die weg blijkt echter ook direct heel praktisch: je stapt in een willekeurige songthaew (een jeep met overdekte achterbak) in de juiste richting en bent zo voor een paar Baht bij het winkelcentrum of restaurant waar je graag naartoe wilt op de dagen dat je geen huurauto tot je beschikking hebt. Van die weg heb je trouwens ook totaal geen last zodra je in je accommodatie of bij het strand bent.

Wil je jezelf niet langs die hoofdweg verplaatsen, maar ergens anders naartoe in Hua Hin? Met Grab kun je heel handig en voordelig binnen de bebouwde kom een taxi nemen.

Hua Hin strandHeerlijke dagen in Hua Hin aan het strand

Vanuit de Mo Chit terminal in Bangkok reis je met een minibus in een kleine 4 uur naar Hua Hin. Koop vooraf online je tickets of ga op goed geluk naar Mo Chit. Er vertrekt minimaal eens per uur een minibus en is de eerste vol, dan kun je een uurtje later alsnog mee. Let wel op dat je een taxi neemt naar het juiste Mo Chit, want de grote bussen vertrekken een kilometer verderop in een apart busstation. Wij hebben onze chauffeur niet verteld dat we met de minibus willen en komen zo bijna te laat!

Ben jij ook in Hua Hin geweest? Wat vond jij de leukste bezienswaardigheden? Of kwam je echt voor een strandvakantie?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *