Kežmarok Tatragebergte Slowakije

Zien en doen in het Tatra gebergte in Slowakije

Er is genoeg te zien en doen in het Tatra gebergte in Slowakije om jezelf een week te vermaken. Houd je van wandelen en maak je verschillende dag- of meerdaagse tochten, dan kun je er zelfs nog wel langer zijn. Wij hebben in een week in de regio drie keer een dagtocht gemaakt en verschillende culturele bezienswaardigheden bezocht. Voor ons was dit de ideale mix van activiteiten in het Tatra gebergte. Dit hebben we vanuit de omgeving van Štrba gedaan, een fijne, centrale plek van waaruit je overal snel bent.

Hoge Tatra en Laga Tatra in Slowakije

Het Tatra gebergte in Slowakije bestaat uit 2 delen. De Hoge Tatra ligt in het uiterste noorden van het land, op de grens met Polen. Sommige wandelingen door dit deel van het Tatra gebergte steken ook de landsgrens over. De Laga Tatra ligt in het centrum van Slowakije. Bizar genoeg is het stuk land tussen beide Tatra’s zo plat als een pannenkoek. Ben je in het vlakke deel tussen de bergketens in, dan zie je aan de ene kant hoge, ruige pieken uit het landschap omhoog rijzen en lagere bergen aan de andere kant. Het is een bijzondere gewaarwording om daar over de snelweg tussendoor te rijden. In dit blog deel ik de leukste dingen om te zien en doen in de Hoge Tatra en sommige plekken liggen in het platte deel. Dat is op steenworp afstand van de Hoge Tatra. De mooiste bezienswaardigheden en activiteiten van de Lage Tatra deel ik in mijn blog over de Liptov regio.

mooiste wandeling Tatra gebergteEén van de mooie wandelingen in de Hoge Tatra in Slowakije

Centraal overnachten in het Tatra gebergte bij Štrbské pleso

Het Tatra gebergte is het kleinste hooggebergte van Europa. Toch is het slim om je accommodatie strategisch te kiezen, zodat je makkelijk de meeste plekken in het Tatra gebergte in minder dan een uur bereikt. Wat mij betreft loont het om in Štrbské Pleso zelf te slapen, als je hier vooral komt om te wandelen. Je kunt dan direct vanuit je accommodatie gaan hiken en kunt op drukke dagen vroeg vertrekken om de drukte voor te zijn. Zeker op de meer populaire routes is dat handig. Dit appartement ligt op een geweldige locatie en is lekker ruim, ook voor gezinnen met 2 of 3 kinderen. Ben je met 2, dan is dit een veel voordeligere en mooie optie, met prachtig uitzicht op de vallei. Wil je, net als wij, graag wandelen en sightseeing in de Hoge Tatra en omgeving combineren? Dan is dit appartement in Tatranska Štrbské een aanrader: een stuk voordeliger geprijsd voor wie met het gezin reist en toch dichtbij de wandelroutes. Voor koppels is dit een topkeuze in hetzelfde dorpje, voor een wel hele nette prijs!

Štrbské Pleso – fotogeniek meer en startpunt wandelroutes Hoge Tatra

Štrbské Pleso is één van de drukste plekken in het Tatra gebergte. Dat is niet voor niks. Hier starten verschillende gave meerdaagse wandelingen en daghikes. Wij beginnen er onze mooiste wandelroute in de Hoge Tatra. We maken de spannende klim naar Bystré Sedlo, de laatste spannende meters met hulp van kettingen. Wie wat rustiger aan wil doen en toch van de schitterende berglandschappen wil genieten kan ook met de kabelbaan naar boven.

Štrbské Pleso en Popradské Pleso TatraŠtrbské Pleso en Popradské Pleso zijn beiden schitterende meren in de Hoge Tatra

Ook de wandeling naar Popradské Pleso is mooi, net als dit bergmeer zelf. Bij de berghut aan het water kun je traditionele Slowaakse gerechten eten als lunch, voor je aan de terugweg begint. Heb je jonge kinderen, of ben je niet zo goed ter been? Dan kun je ook een rondje om het meer wandelen. Dat is ook al erg mooi. Houd er wel rekening mee dat het wandelpad druk gebruikt wordt door lokale toeristen. Je bent zeker niet alleen.

Zeker doen in het Tatra gebergte: beren en tatra gemzen spotten

Tijdens onze avontuurlijke hike naar Bystré Sedlo komen we de zeldzame Tatra gemzen tegen. Wat een geluk! Nog zeldzamere dieren, die je tijdens een wandeling op eigen initiatief niet zo snel tegenkomt zijn beren. In het Tatra gebergte leven nog zo’n 130 bruine beren. We lezen op de informatieborden rond het Štrbské Pleso dat ze een enorm groot territorium nodig hebben van tientallen vierkante kilometers per beer. Om bruine beren te zien, moet je dus met een lokale gids op pad. Die weten ongeveer waar de beren zich bevinden. Zo kun je op een veilige en doeltreffende manier zoeken naar deze indrukwekkende dieren. Wij hebben ze in Roemenië gezien, een reisherinnering die we niet snel vergeten.

zien en doen in het Tatra gebergte - wildlife spottenzien en doen in het Tatra gebergte – wildlife spotten, zoals Tatragemzen, beren en vlinders

Tatrabob roller coaster en Skalnatá Dolina vanuit Tatranská Lomnica

Helaas hebben wij de laatste dagen van ons verblijf in het Tatra gebergte geen best weer. Er is veel regen en de Tatrabob Roller Coaster is gesloten. Jammer, want dit adrenaline-uitje had ons zeker heel tof geleken. In de omgeving van Tatranská Lomnica kun je lekker hard de berg af in deze zomerrodelbaan. Nóg cooler leek ons de go-cart baan in Tatranská Lomnica zelf. Met de stoeltjeslift ga je de berg op, om dan keihard in een driewieler weer de berg af te sjezen. Ook deze attractie was gesloten tijdens onze laatse dagen in de Tatra’s. Wil je één van de mooiste hikes in de Hoge Tatra maken, dan kun je vanaf het bergstation van de stoeltjeslift verder omhoog in de kabelbaan, naar Skalnaté Pleso. Van daaruit kun je wandelen naar Chata Pri Zelenom Plese. Wil je niet wandelen, maar wel een fenomenaal uitzicht? Stap dan bij Skalnaté Pleso in de volgende kabelbaan, naar de top van de berg: Lomnický štít. Je ziet: er is ook hier inTatranská Lomnica genoeg te zien en doen in het Tatra gebergte. Naast Štrbské pleso is dit dé plek om te verblijven in het Tatra gebergte.

de mooiste grot van de regio: Belianska cave

Op slechts 10 minuten van Tatranská Lomnica vind je de mooiste grot van het Tatra gebergte: Belianska. In de regio zijn nog een aantal grotten, maar geen enkele heeft zulke indrukwekkende formaties stalactieten en stalagmieten als deze. Bovendien vind je binnen druisteenwatervallen, pagodestalagmieten en kleine meertjes. Kun je slechts 1 grot bezoeken in het Tatra gebergte, dan moet het absoluut deze zijn. Let op dat de ijsgrotten, zoals de Demänovská Ice Cave vaak geen of weinig ijsvorming hebben in de zomermaanden. Demänovská Cave of Liberty, op 3 minuten afstand, is dan een beter alternatief, als je wat zoekt om te zien en doen in het Tatra gebergte in deze omgeving.

Grotten in het Tatra gebergteKijk zeker niet alleen boven de grond: je vindt prachtige grotten in het Tatra gebergte

Kežmarok: zien en doen in het Tatra gebergte voor cultuurliefhebbers

Een leuk uitje net buiten het Hoge Tatra gebergte is een bezoek aan Kežmarok. Wij gaan er eigenlijk naartoe, omdat we hebben gehoord dat het Kežmarok kasteel schitterend is en ik zie gave foto’s online, van het stadje met een indrukwekkend panorama van de Hoge Tatra’s erachter. Bij aankomst in Kežmarok blijk je inderdaad op sommige plekken een gaaf zicht op de ruige bergtoppen te hebben, maar die zijn echt veel verder weg dan het op de foto’s leek. Knappe fotografen dus. Het kasteel is wel de moeite, met haar bijzondere, ronde vorm en het uitzicht vanaf de toren.

Na de kleine teleurstelling vanwege het zicht op de Tatra’s, is er wel weer een geweldige verrassing als we een kijkje gaan nemen in het centrum. We parkeren bij de opvallende, rode nieuwe kerk van Kežmarok en besluiten dat we even binnen willen kijken. Een papier op de deur leert ons dat eigenlijk de naastgelegen oude kerk veel interessanter is, net als de bibliotheek van het evangelisch lyceum. Een entreeticket geeft toegang tot beide belangrijkste kerken van Kežmarok. Voor de historische bibliotheek moet je apart betalen. De nieuwe kerk blijkt vooral van buiten mooi, vanwege haar enorme toegangsport en de rode kleur.

Kežmarok kasteel en nieuwe kerkIn Kežmarok zijn het kasteel en de buitenkant van het nieuwe kerk al heel mooi

Van binnen is de oude, houten Evangelical Church of the Holy Trinity (Kostol sv. Tojice) veel indrukwekkender! Wat gaaf hoe het gehele interieur van hout is gemaakt. Alles is in perfecte staat en de fresco’s op het dak zijn om stil van te worden. Ook de beschilderde panelen zijn schitterend.

Evangelical Church of the Holy Trinity KežmarokDe Evangelical Church of the Holy Trinity is echt de top bezienswaardigheid van Kežmarok

De entreeprijs voor een rondleiding door de bibliotheek van het lyceum, met haar duizenden evangelische en andere historische boeken, is nogal fors. Drie van ons worden bovendien niet echt warm van de gedachte om daar eeb half uur door te brengen. Uiteindelijk gaat alleen onze oudste dochter naar binnen, terwijl ik met de jongste het centrum van Kežmarok in ga en haar vader bij de ingang van de bibliotheek op een bankje van de zon geniet.. Zij houdt enorm van boeken en komt een half uurtje later helemaal onder de indruk naar buiten. Ze vertelt de verhalen van de gids woordelijk na en straalt helemaal.

In het centrum ontmoeten we elkaar weer. Wij hebben daar inmiddels de mooiste plekjes ontdekt, maar zeker ook Het foodtruck festival, dat toevallig vandaag plaatsvindt. Wat een geluk! We lunchen met churros bij één van de trucks, voor we verder gaan naar één van de andere highlights vlakbij het Tatra gebergte.

Bibliotheek Evangelisch Lyseum en centrum KezmarokDe bibliotheek van het Evangelisch Lyceum en het centrum van Kežmarok

Meer cultuur ten Oosten van de Tatra’s: Spišský hrad en Spisska Kapitula

Spišský hrad is een enorme kasteelruïne, bovenop een heuvel, met uitzicht op het Tatra gebergte. Een bezoek aan Spišský hrad mag zeker niet ontbreken als je in de buurt bent. De imposante burcht staat precies 30 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco, op het moment dat wij haar bezoeken. Er is een grootschalige restauratie bezig. Daardoor zijn niet alle gedeeltes van het kasteel open. Ik vind de toegangsprijs vrij fors, voor wat er te zien is. Als het kan, kom dan zeker de eerste woensdag van de maand. Dan is er gratis toegang. Rijd ook even naar Zehra, het fotogenieke dorpje met haar kerk op de heuvel, op 2 kilometer afstand.

Minstens even mooi als Spišský hrad is het vlakbij gelegen Spisska Kapitula. Het kasteel en dit volledig ommuurde kloosterdorp hoorden in de Middeleeuwen bij elkaar. Ook dit dorp staat op de Unesco lijst. Als je door de enige straat wandelt, heb je een geweldig uitzicht op Spišský hrad. Ooit woonden hier alleen monniken. Tegenwoordig wordt het bewoond door Slowaken en zijn er wat ateliers en een restaurant. Spisska Kapitula is gratis toegankelijk en een hele fijne plek om rond zonsondergang een kleine wandeling te maken.

Spišský hrad en Spisska KapitulaSpišský hrad en Spisska Kapitula

Prachtig stadje Levoča: ook aan de Oostkant van het Tatra gebergte

Een minuut of 10 naar het Westen, maar nog steeds aan de Oostkant van het Tatra gebergte, vind je het stadje Levoča. Een enorme, witte kerk, het sierlijke stadhuis en pastelkleurige, historische panden domineren het centrale plein. Op de muren van de gepleisterde huizen zien we soms prachtige schilderingen. Het is een feestje om door het centrum van Levoča te wandelen en even wat te drinken op één van de terrasjes.

Onze kinderen zijn vooral fan van de zwemplas net buiten het centrum: Levočska Dolina. Hier kun je ook waterfietsen huren, klimmen en op jezelf uitleven op een springkussen. De klim van ongeveer een half uurtje, naar de op de heuvel gelegen Mariancka Hora kerk, is de perfecte afsluiter van de dag tegen zonsondergang.

Levoča bij het TatragebergteLevoča, op steenworp afstand van het Tatragebergte

Dagtrip naar het Slowaaks Paradijs

Tenslotte: heb je wat meer tijd te besteden in het Tatra gebergte en ga je niet nog apart naar het Slowaaks Paradijs? Maak er dan zeker een dagtocht naartoe. Vanuit Štrbské Pleso is het net wat minder dan een uur rijden. Reis je met kinderen en houden ze niet van wandelen? Geen probleem, een avontuurlijke wandelroute door het Slowaaks Paradijs valt bij iedereen in de smaak.

De tofste wandelingen in het Slowaaks paradijs volgen allemaal een kloof met verschillende watervallen, langs een rivier. Via ijzeren treden, die bevestigd zijn aan de rotswand loop je soms boven de rivier of over een waterval. Kettingen zorgen ervoor dat je jezelf kunt vasthouden en bij de watervallen zijn soms hoge ladders bevestigd, om erlangs of erboven omhoog te klimmen. Wij hebben de blauwe Prielom Hornadu route een stuk gevolgd en zijn toen steil omhoog geklommen door de Monastery Gorge. Dikke aanrader!

Heb het Tatra gebergte in Slowakije al eens bezocht? Of misschien aan de Poolse kant?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Zien en doen in het Tatra gebergte in Slowakije

 1. Marcella zegt:

  Wauw, wat is het daar mooi! Wij willen tijdens onze lange reis ook een kijkje te nemen in Slowakije en vooral veel gave natuur ontdekken! Jouw tips hebben onze wishlist dus aangevuld, dankjewel voor de fijne tips!

 2. Annemarie zegt:

  Het Tatragebergte is prachtig, zowel aan de Slowaakse als aan de Poolse kant! Leuk dat jullie in Štrbské pleso overnachtten. Wij hebben vanuit die plaats ook een wandeling gedaan. We gaan graag nog een keer terug naar Slowakije, want we waren er nog lang niet uitgekeken (of uitgewandeld).

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Niet IN het dorpje hoor, aan de voet van de berg sliepen we.. maar we waren zo boven. 🙂 En net als jullie willen wij er ook nog wel meer wandelingen maken. Onze langste wandeling hier was één van de tofste die we ooit maakten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *