You love it or you hate it

You love it or you hate it

Soms kan een enkel geluid, een geur of iets wat je ziet je meteen terugbrengen naar een land waar je ooit geweest bent. Zo herinneren de rolluiken van onze achterburen ons steevast aan het sluiten van de winkels in Thamel, Kathmandu. En de geur van diesel zet ons weer met een half been in Azië. De late nazomerzon of vroege herfstzon en dan de ondergaande, felrode vuurbal-variant doet ons altijd weer denken aan die keer dat we met de lokale bus vanuit Nepal India binnenreden. Over dat laatste land is er een bekende uitspraak: You love it, or you hate it.

”India, you love it or you hate it”

Dit is wat we verschillende keren te horen kregen als we vertelden na Nepal naar India door te zullen reizen. Eigenlijk hebben we altijd half vermoed dat wij tot de laatste categorie zouden behoren, maar toch wilden we dit graag zelf ervaren en dus gingen we toch. Gelukkig maar.

Die eerste dagen in India stonden we perplex. Perplex van de hoeveelheid vuil op straat. Zwerfvuil, poep, stof, modder en stank. Perplex van de armoede. Mensen die onder lappen stof op de kapotte stoeprand liggen te slapen ‘s nachts, hele families die ’s avonds om een klein vuurtje zitten om zich te warmen in de koude decemberlucht, magere kinderhandjes die aan je shirt trekken en hun hand ophouden voor wat geld of eten. Maar vooral perplex om de totale chaos aan geuren, kleuren en geluiden, zeg maar gerust herrie, die India 24 uur per dag is.

India sanitairIndia is overal in India 🙂

India gaat nooit uit, het is altijd en overal aanwezig, zodra je de grens oversteekt totdat je het land weer verlaat. Zelfs als je, na een lange, vermoeiende dag reizen, je hoteldeur achter je dichttrekt ontdek je dat nachttreinen de hele nacht lang toeterend voorbijrijden, dat kakkerlakken een klein feestje bouwen in je op het eerste oog redelijk schone douche en dat Indiase families al schreeuwend op elkaars deur staan bonzen tot diep in de nacht.

Vieze Straten IndiaDe vieze straten van India

Na die eerste dagen hadden we verwacht India snel weer te zullen verlaten, maar echt haten… nee dat deden we het zeker niet. De paar weken die we verwacht hadden het hier vol te houden regen zich langzaam aaneen en uiteindelijk besloten we na een paar maanden dat India ons zo had uitgeput dat het beter was het even te verlaten, maar terugkomen dat zouden we zeker weten! We durfden toen al voorzichtig te zeggen dat wij van India houden. Waarom?

Oprechte interesse en directheid van de mensen

In India staren mensen je regelmatig openlijk aan, soms met half openhangende mond of een loensend oog, maar altijd oprecht en zonder gêne. Deze eigenschap wordt door veel mensen die India voor het eerst bezoeken als irritant ervaren. In tegenstelling tot de vele andere typisch Indiase dingen heb ik hier geen seconde aan hoeven wennen. Wellicht omdat ik vanaf het begin af aan het gevoel heb gehad dat het staren voortkomt uit pure interesse en nieuwsgierigheid. Niet de irritante nieuwsgierigheid van die buurvrouw die altijd op de hoogte wil zijn van de laatste roddels in de wijk, maar pure interesse in jou. Waar je vandaan komt, wat je hier komt doen, of je getrouwd bent, kinderen hebt en wat je verdient. De Indiërs vragen je het hemd van het lijf als ze kunnen en alles op de man af, maar ze delen ook hun eigen leven heel openlijk met ons. Wij, als Nederlanders, kunnen dat directe meestal wel waarderen.

India mensenIndia en zijn mooie mensen

Een lust voor je camera

India is kleurrijk, hoewel de sari steeds verder verdrongen wordt door de spijkerbroek, en mensen vinden het eigenlijk nooit een probleem als je ze fotografeert. Het is heerlijk om door de vaak wat verwaarloosde oude forten en paleizen rond te dwalen met je camera om elk hoekje vast te leggen. Je kunt ook op elke willekeurige straathoek gaan staan in een Indiase stad en gewoon de meest opmerkelijke dingen fotograferen. Wedden dat je geheugenkaartje binnen het uur vol is?

India kleurrijke mensenDe kleurrijke mensen in India zijn een lust voor je camera

Altijd interessante bezienswaardigheden dichtbij

In India is zoveel moois te zien, dat je er jaar na jaar terug kunt gaan zonder je ooit te vervelen. Wij zijn nu al een keer of 6 in Rajasthan geweest en telkens weer staan we verbaasd over hoeveel nieuwe plekken we weer ontdekken en hoeveel er te zien is in een relatief klein stukje India.

India forten en PaleizenRajasthan, in het noorden van India staat vol met schitterende forten en paleizen

Het heerlijkste eten ter wereld

De Indiase keuken is een gekruide keuken. Je eten hoeft hier niet persé scherp te zijn, maar de gerechten zijn altijd een feest voor je smaakpapillen. De vele curry’s, biryani, parata’s en andere snacks maken het steeds weer lastig om een keus te maken. Niet alleen in restaurants, maar ook op straat kun je de smakelijkste hapjes vinden. De samosa’s bij het stalletje aan de Marwar busstand in Pushkar bijvoorbeeld zijn verrukkelijk en ze kosten maar 5 roepies per stuk. Ook de kruidige Indiase chai, waar kardemom, kaneel, gember en naar eigen idee van de brouwer soms nog peper of kruidnagel aan wordt toegevoegd kun je zeker niet overslaan als je in India bent.

En zo keren we nu al heel wat jaartjes telkens weer terug naar India. Steeds verzinnen we wel weer een andere reden, maar bovenstaande redenen zijn eigenlijk de echte. De tweede naam van onze oudste is niet voor niets Indiya.

India lekker etenIn India maken ze het lekkerste eten ter wereld

En jij? Wat vind jij van India? Love it or hate it?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “You love it or you hate it

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *