winterbanden Duitsland

Winterbanden Duitsland en ander ongemak

“Winterbanden zijn in Duitsland verplicht!” Die uitroep van een collega deed me even schrikken. Winterbanden? Ook voor een weekendje of midweek naar Duitsland? Zelfs als je niet eens gaat wintersporten? Volgens die collega was in de winter in Duitsland zonder winterbanden rijden inderdaad een boete riskeren. En een mogelijk ongeval zou ook niet gedekt worden door de verzekering, als je zonder winterbanden Duitsland in zou rijden. Nou gingen wij later die week naar het Thüringerwald in Duitsland, het liefst met sneeuw ook en ik dacht dat we eindelijk eens onbezorgd die kant op konden, nou we zo’n beetje als allerlaatste Nederlanders zo’n groene milieusticker hebben aangeschaft. Niet dus.

Winterbanden Duitsland verplicht of niet?

Eenmaal thuis ben ik meteen op onderzoek uit gegaan en wat ik al had verwacht bleek gelukkig zo te zijn. All weather banden, mits voorzien van het juiste tekentje, staan gelijk aan winterbanden en zijn ook okee om in de winter mee naar Duitsland te gaan. Bovendien is die verplichting van winterbanden in Duitsland iets genuanceerder dan dat je bij de grens wordt opgewacht door de winterbanden-Polizei, die je onmiddellijk een boete geeft en een punt op je strafpuntenrijbewijs, zoals sommige mensen je ten onrechte doen vermoeden.

winterbanden Duitsland of all-weather banden bij winters weerWinterbanden Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden

Wat wel verplicht is?

Dat je jezelf aanpast aan de weersomstandigheden. Ga je in de winter naar Duitsland en wordt het daadwerkelijk winters weer, met sneeuw en ijs op de weg? Dan ben je verplicht met winterbanden (of de juiste all weather banden) te rijden, net zoals je op dat moment geacht wordt ruitensproeiervloeistof met anti-vries te hebben.

Dat betekent ook dat je in Duitsland zonder winterbanden mag rijden op het moment dat het +12 is en er geen sprake is van winterse omstandigheden. En zelfs als het vriest, maar het is al dagen droog en er wordt ook geen neerslag verwacht volstaan normale zomerbanden. Je kan dus in de meeste gevallen met een gerust hart je boodschappen gaan doen in dat leuke dorpje net over de grens en ook de Kerstmarkt in Düsseldorf is prima, maar als je voor de wintersport naar Zuid-Duitsland rijdt is het wel verstandig om vooraf voor de juiste banden te zorgen. Je kan namelijk nooit voorzien of je in sneeuw terecht komt (redelijke kans ook bij wintersport) en dus zijn winterbanden of all weather banden daarvoor “the way to go” als je zorgeloos op pad wilt.

Update:Sinds 1 januari 2018 is het verplicht om het zogenaamde ‘Alpine’-symbool (bergen met een sneeuwvlokje) op je banden te hebben als je met winters weer rijdt. Een overgangsregeling bestaat voor banden met M+S markering, die al onder je auto zaten vóór 1 januari 2018.
Vanaf oktober 2024 zijn banden met het M+S symbool helemaal niet meer toegestaan. Ze zijn al een tijd niet meer te koop, maar mensen die weinig kilometers maken hebben ze soms nog. Grote kans dat je dus sowieso goed zit.

Boetes bij rijden zonder winterbanden in Duitsland

Rijd je toch in Duitsland bij winters weer en heb je geen winterbanden onder je auto? Dan loop je kans op een boete van 40 euro. Dit is alleen het geval als je met je zomerbanden rijdt. De indianenverhalen dat de politie zou speuren naar Nederlandse auto’s zonder winterbanden om ze een boete te geven zijn dus echt niet waar!
Wordt je betrapt op het veroorzaken van oponthoud, omdat je geen winterbanden hebt, bijvoorbeeld omdat je een helling niet op komt? Dan is de boete 80 euro plus één tot drie strafpunten in het rijbewijsregister in Flensburg. Die punten worden, ook voor buitenlanders, in een centrale computer geregistreerd en als je 8 punten hebt verzameld mag je niet meer autorijden in Duitsland.

Deze boete en strafpunten gelden ook in het geval je bij een ongeval betrokken bent geraakt. Daarbij maakt het niet uit of het al dan niet jouw schuld was. De verzekering van de (Duitse) tegenpartij zal in het geval je zonder winterbanden reed ook veel sneller de schuld bij jou proberen neer te leggen.

winterbanden Duitsland verplicht bij winterse omstandighedenRijd je onder deze omstandigheden zonder winterbanden Duitsland in? Dan riskeer je een boete.

Controleer of het juiste teken op je banden staat

Heb je geen winterbanden, maar wel all weather banden? Dat is ook prima! Controleer voor vertrek of het juiste symbool op je banden staat, zodat je weet dat je goed zit. In het geval je winterbanden of nieuwe all-season banden hebt, zal dit waarschijnlijk alleen een Alpine-symbool zijn. Bij oude all weather banden zou je een M+S logo terug kunnen vinden op de band, of 4 plaatjes die de verschillende seizoenen aanduiden. Voor Duitsland is het plaatje van bergen met sneeuwvlok verplicht! Daarnaast is het erg belangrijk dat je genoeg profiel op je banden hebt. Voor winterbanden wordt een minimale profieldikte van 4 mm geadviseerd.

Op de website van de Duitse variant van de Anwb, de ADAC, kan je alles over de verplichte winterbanden (in het Duits) nalezen. Overigens zijn winterbanden niet alleen in Duitsland verplicht bij winters weer, ook in verschillende andere landen loop je risico als je ze niet hebt, zoals je in dit overzicht met landen waar winterbanden verplicht zijn kan zien. De ANWB doet elk jaar een winterbanden test en geeft naast de resultaten ook handige winterbandentips.

winterbanden of all weather banden met juiste symbolenwinterbanden of all weather banden met de juiste symbolen

Sneeuwkettingen

In hetzelfde gesprek waarin winterbanden in Duitsland verplicht zouden zijn kwam ook ter sprake dat sneeuwkettingen dit ook zouden zijn. Hier is er zelfs geen sprake van een nuance-verschilletje. Sneeuwkettingen zijn nergens in Duitsland verplicht! Behalve op sommige bergwegen, waar met een bord staat aangegeven dat je alleen met sneeuwkettingen verder mag. Dit zijn er in de praktijk erg weinig. Ga je niet naar wintersportgebied? Dan is de kans bijzonder klein dat je zo’n weg waar sneeuwkettingen verplicht zijn gaat tegenkomen.

Groene milieusticker steeds vaker verplicht in Duitsland

Ik noemde hem aan het begin al even: de groene milieusticker. In steeds meer steden en zelfs in bepaalde Umweltzones buiten de stad is het niet meer toegestaan om zomaar met de auto te rijden. Je hebt daarvoor een groene milieusticker op je voorruit nodig, die online te koop is bij de TÜV NORD Nederland voor €15,45 of bij één van de TÜV-keuringsstations in Duitsland voor €5 tot €15. Zo’n sticker plak je eenmalig op je voorruit en kun je daarna tot in de lengte van dagen gebruiken in elke Umweltzone, dus in al die Duitse steden die zo’n zone hebben.

naast winterbanden ook groene milieusticker niet vergetenNaar Duitsland? Naast winterbanden ook de groene milieusticker niet vergeten!

Tol

Met de auto naar Duitsland wordt je niet al te gemakkelijk gemaakt tegenwoordig, want naast de verplichte winterbanden en de groene milieusticker wil Duitsland ook nog tol gaan invoeren op de snelwegen. Lange tijd is er al gebakkeleid over of buitenlandse auto’s wel of niet zouden moeten worden uitgesloten en ook na het bericht dat Duitsland tol mag heffen lijken er opnieuw landen bezwaar aan te tekenen. Even afwachten wat het gaat worden dus en of je volgende ritje naar Duitsland mogelijk een stukje duurder wordt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

24 reacties op “Winterbanden Duitsland en ander ongemak

  • Yvonne zegt:

   O echt, zeker weten… niet fijn als je dan achteraf met zorgen moet zitten… beter vooraf goed uitzoeken, maar dan moet je er wel van weten. (net als met de milieusticker, wist ik eerst ook niet)

 1. Jessica zegt:

  Best maf eigenlijk dat de geschreven en ongeschreven regels per land in Europa verschillen op de wegen hè? Goed om er een artikel over te schrijven, het is inderdaad handig om het van tevoren altijd te checken hoe het zit!

  • Yvonne zegt:

   Ja, daar heb ik me ook al vaker over verbaasd, over die verschillen. Aan de ene kant willen we 1 Europa en aan de andere kant zijn er nog zoveel verschillende regels en wetten om rekening mee te houden.

 2. Carolien | Dream the Word zegt:

  Ik kom eigenlijk nooit in Duitsland, maar het is wel goed om de regels te weten van het land waar je heen gaat. In Frankrijk moesten we ineens zo’n alcoholblaassetje hebben, toen ook gelijk veiligheidshesjes gehaald. Handig artikel voor als ik weer eens naar Duitsland ga.

  • Yvonne zegt:

   Ben zelf erg blij met onze all-weather banden. Zo hoef je nooit meer te checken of te wisselen. Maar jij hebt natuurlijk net een nieuwe auto. Hopelijk met all-weather banden. 🙂

 3. Gabrielle ~ GlobeGirl zegt:

  Zeer handige tips! Zelf wisselen wij altijd de banden van zomer naar winter wanneer we op wintersport gaan of als de winter in Nederland komt (zeer zelden de laatste jaren). Aangezien we elk jaar op wintersport gaan, wisselen we braaf iedere half jaar. Goede tips voor als je nog niet met deze situatie te maken hebt gehad 🙂

 4. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

  Handige info. Ik moet eerlijk bekennen geen winterbanden te hebben, maar ik rijd dan ook nooit over de grens. Mijn ouders gaan wel ieder jaar op wintersport laten wel altijd winterbanden plaatsen. In Oostenrijk is het wel verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen.

  • Yvonne zegt:

   Misschien is het een idee all-weather banden te nemen als deze banden versleten zijn? Dan zit je altijd goed en die hoef je niet te wisselen. Ik vind het erg handig.

 5. Denise - Follow my footprints zegt:

  Met de vader van mijn kinderen reed ik elk jaar in de winter door Duitsland richting Zwitserland en Frankrijk en volgens mij geldt het al een aantal jaren. Wij hadden het er in elk geval al over en onze laatste keer samen die kant op is dus al weer meer dan 5 jaar geleden. We hebben best vaak extreem weer gehad, vooral ook bij het meer van Genève. En autopech ook. Ook toen ik zwanger was; dat was geen pretje…

  • Yvonne zegt:

   Dat klinkt inderdaad niet fijn Denise, met autopech aan de kant van de weg als je zwanger bent. En inderdaad is deze regel er alweer een aantal jaar, maar ik hoorde er dus kort geleden pas van (tot mijn schrik in eerste instantie, haha)

 6. Marlies zegt:

  Bedankt voor deze tips!
  Ik wilde afgelopen maand naar Duitsland en tot mijn schrik las ik dus over de groene sticker. Natuurlijk had ik geen tijd meer om deze aan te vragen dus heb ik mijn auto buiten de stad geparkeerd, dus ook geen sticker nodig, en dan met de tram de stad in 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dat deden wij inderdaad in het verleden ook nog wel eens, buiten de stad parkeren en dan met openbaar vervoer de stad in. Maar sinds steeds meer steden en ook plekken daarbuiten een milieusticker vereisen is het toch wel handiger om zo’n sticker op je ruit te hebben. 🙂

 7. Mirre zegt:

  Handige info zeg. In sommige landen moet je ook altijd een veiligheidshesje en gevarendriehoek mee.. Dat zijn best dingen om rekening mee te houden als je naar het buitenland gaat!

  • Yvonne zegt:

   Dat veiligheidshesje en die gevarendriehoek liggen bij ons standaard in de auto. Dacht dat ‘t inmiddels in heel Europa verplicht was, maar vind het ook wel zo handig om dit bij ons te hebben… you never know. 🙂

 8. Kirsten | Travelaar.nl zegt:

  Handig Yvonne! Heel irritant al die regeltjes. Toen ik 16-22 was ging ik vaak op stap in Duitsland en ik weet nog dat we soms last-minute toch niet konden gaan ivm geen winterbanden. Balen! Wel handig om te weten wat precies de regels zijn. Ik dacht altijd dat het van okt/nog tot maart verplicht was. Wat voor weer dan ook..

 9. Ilona zegt:

  Handig en toepasselijk, het leek wel of dit artikel geschreven is voor vandaag 😉 Wij twijfelden óók en staan net op het punt om Oud en Nieuw te vieren over de grens. Enige tip die ik hierbij óók kan meegeven is om je groene milieusticker alvast van te voren te regelen en niet tijdens je reis. Het kan in Duitsland voorkomen dat alles dicht is (op zondagen) of dat ze de milieusticker niet voor handen hebben. Dit hadden wij op weg naar Duisburg, gelukkig grenst het Landschafspark aan de snelweg en hoefde wij niet de stad (milieuzone) in. Sindsdien hebben wij altijd een groene sticker op de voorruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *