fbpx
Wereldreis tips je huis en haard

Wereldreis tips: je huis en haard

leestijd: 3 minuten

Van 2007 tot 2009 maakten wij een lange reis naar Azië en het Midden Oosten. Voor iedereen die ook overweegt een lange reis of wereldreis te gaan maken verschijnen hier de komende tijd regelmatig tips. Vandaag alle afwegingen over wat te doen met je huis tijdens je wereldreis. We vertellen eerst wat wij met ons huis en de meubels hebben gedaan toen we lang op reis gingen en hebben daarna nog wat tips voor als jij het anders wilt regelen.

De beslissing is genomen: je gaat voor lange tijd op reis. Tja… maar… wat doe je met je huis en met al je spullen in dat huis?

Huis verkopen of verhuren?

Wij hebben besloten ons huis te verkopen, omdat we voor langer dan een jaar op reis wilden en omdat we de opbrengst van het huis dan als een deel van ons reisbudget konden gebruiken. Voor de verkoop maakten we gebruik van de diensten van makelaarsland. Dit was in 2007 nog de enige die je wilde helpen je huis van de hand te doen zonder courtage in rekening brengen, maar slechts een eenmalig bedrag van destijds € 795,-. Tegenwoordig zijn er meer makelaars die op een creatieve manier omgaan met de tarieven. Let wel goed op de “addertjes”, zoals voor elke kleine dienst extra moeten betalen, zodat je uiteindelijk net zo duur uitkomt als die makelaar met een hoog courtage en weinig extra kosten.

Huis te koop zettenJe huis verkopen of verhuren om een wereldreis te maken?

Zo goedkoop als toen is het niet meer, maar nog steeds krijg je bij Makelaarsland voor een relatief laag bedrag van €1295,00 een prijsadvies en een bord in de tuin en regelen zij een vermelding op Funda, de onderhandelingen en de koopovereenkomst. De foto’s en begeleidende teksten voor Funda én de rondleidingen deden we zelf. Op die manier hebben we het grootste deel van de makelaarskosten ook nog eens omgezet in extra reisbudget. Binnen een maand was ons huis verkocht en nog een maand later hebben we de sleutel overgedragen aan de nieuwe bewoners. Zelf hadden we inmiddels tijdelijke woonruimte gevonden, waar we tot ons vertrek konden blijven.

Hoe woonruimte vinden na thuiskomst?

We stonden bij vertrek al enkele jaren ingeschreven als woningzoekende voor een huurhuis in onze gemeente (nog uit de tijd dat we op zoek waren naar een huurhuis, maar nooit in aanmerking kwamen wegens gebrek aan punten) en hadden al heel wat punten verzameld. Op die manier dachten we snel over andere woonruimte te kunnen beschikken bij terugkeer, maar dit viel toch nog tegen. Uiteindelijk hebben we via een makelaar binnen enkele weken wat gevonden. Houd er, als je ook je huis verkoopt of de huur opzegt, rekening mee dat je, afhankelijk van je wensen en de populariteit van je gemeente, na thuiskomst tijdelijk concessies zult moeten doen wat betreft woonruimte.

Huis te koop zettenHoe vind je weer woonruimte na je wereldreis?

En de meubels…

Ook de grote meubels hebben we verkocht, omdat opslaan betekent dat je elke maand de huur van de opslag moet betalen en de meubels er ook niet beter op zullen worden. De kleine spullen brachten we bij Peters ouders onder.

Afwegingen huis en inrichting bij vertrek op wereldreis

Je merkt het: we waren niet bijzonder gehecht aan ons huis of bepaalde spullen die we hadden. We kunnen ons voorstellen dat jij daar anders over denkt en het absoluut niet ziet zitten bij terugkomst in Nederland niet meteen woonruimte ter beschikking te hebben. Zeker als je voor korter dan een jaar op reis gaat is het misschien beter om het huis waar je woont aan te houden. Om de kosten van de hypotheek te dekken kun je ervoor kiezen om het huis gedurende je afwezigheid te verhuren. Kies betrouwbare huurders (die je wellicht al kent), met wie je duidelijke afspraken maakt over de duur van de verhuur en over wat te doen bij vervroegde thuiskomst.

Ook als je een huis huurt kun je het huis tijdelijk aan iemand anders verhuren. Op die manier voorkom je diefstal uit je onbewoonde huis en zit je niet met enorme maandlasten alleen al aan de huur van je huis. Bedenk van te voren of je bij het verhuren van je huis je eigen spullen in het huis laat staan en dus gemeubileerd verhuurt, of dat je jouw eigen spullen in bijvoorbeeld een zolderkamer opslaat en ze dus in dezelfde staat aantreft als je weer thuis komt.

Meubels opslaan voor wereldreisJe kunt ook je meubels opslaan voor je wereldreis

In het geval je erg gehecht bent aan je antieke bed dat al jaren in de familie is of de kunstwerken die tante Jo nog heeft gemaakt kun je overwegen je meubels ergens op te slaan. Het handigst en ook het voordeligst is het om dit bij vrienden of familie te doen, maar mocht dit niet lukken dan zijn er ook bedrijven waar je tegen vergoeding een aantal kubieke meters opslag per maand kunt huren. Voorbeelden zijn: Shurgard en All Safe.

Category: RondreizenVerre Reizen

Tags:

Plaats als eerste je reactie op dit artikel:

Reageer!