Wereldreis Documenten

Wereldreis: de reisdocumenten

Een belangrijk onderdeel in de voorbereiding van je wereldreis is de zorg voor alle benodigde reisdocumenten. Hier lees je waar je allemaal aan moet denken op het gebied van paspoorten, visa en vaccinaties als je op wereldreis gaat, of in ieder geval voor langere tijd naar het buitenland vertrekt.

Paspoort: belangrijkste document voor je wereldreis

Je paspoort heeft tegenwoordig een geldigheid van 10 jaar, lekker lang dus. Controleer wel voor vertrek of je tijdens je afwezigheid een nieuwe nodig zult hebben. Kinderen tot 18 jaar moeten elke 5 jaar een nieuw paspoort hebben, dus mocht je met je gezin voor langere tijd op reis vertrekken is het zaak om te checken of hun paspoort nog niet bijna verloopt. Let op: voor sommige landen geldt dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig moet zijn op het moment dat je het land binnengaat of weer verlaat. Soms is het dus slim om vóór je reis een nieuw paspoort op te halen, zeker als je nog niet precies weet hoe lang je weg zult blijven. Hou er rekening mee dat het tegenwoordig een week duurt voor je het nieuwe paspoort in handen hebt en laat je pasfoto’s maken bij een fotograaf. Die weet precies wat de eisen zijn aan foto’s voor officiële documenten.

Je kunt overwegen om te vragen om een zakenpaspoort, dit is een extra dik paspoort en dat kan een optie zijn als je veel visa en stempels nodig hebt. Tegenwoordig kost een zakenpaspoort precies hetzelfde als een gewoon paspoort, dus voor de prijs hoef je het niet te laten, extra dik betekent alleen ook extra onhandig met opbergen. Wel iets om rekening mee te houden. Ook in een gewoon paspoort is best veel ruimte, meer dan genoeg voor de meeste reizen. Dit bleek ook zo voor ons tijdens onze lange reis, maar we hebben er bij de douane steeds goed op gelet dat zoveel mogelijk de bladzijdes werden vol gemaakt en soms even aangewezen waar we de stempel graag wilden hebben.

PaspoortPaspoort: belangrijkste document voor je wereldreis

Visum aanvragen voor of tijdens wereldreis

Naast een geldig paspoort heb je voor veel landen een visum nodig om erin te mogen. Je visum voor het eerste land kun je voor vertrek in Nederland regelen door met je paspoort, een ingevuld aanvraagformulier en één of twee pasfoto’s naar de betreffende ambassade te gaan. In de meeste gevallen moet je een andere keer terug komen om je paspoort mét visum weer op te halen. Wij hebben daarom besloten ons visum voor door een visumdienst te laten regelen. Het bedrag dat we hen betaalden voor deze service is nog altijd minder dan wat we kwijt zouden zijn geweest als we zelf naar Den Haag waren gegaan. Als je een ticket of misschien zelfs (het eerste deel van) je reis bij een reisburo hebt geboekt kunnen zij meestal ook het visum voor je regelen.

Visa voor landen die je pas later zult bezoeken kun je niet van te voren regelen en zal je dan bij de ambassades in de buurlanden moeten ophalen. Vaak zijn visa hier makkelijker te krijgen en ook nog eens stukken goedkoper dan in Nederland. Niets dan voordelen dus. Kijk wel eerst even goed waar precies een ambassade van het land waar je naartoe wilt zit, dit kan je een boel ergernis en extra reisuren schelen.
Bekijk hier alle info die je nodig hebt m.b.t. het visum voor het land van je bestemming:

VisaVisum aanvragen voor of tijdens wereldreis

Geboorteakte

Mensen die met kinderen (lang) op reis gaan doen er goed aan van alle kinderen een geboorteakte mee te nemen. In landen als Zuid-Afrika is zo’n geboorteakte momenteel verplicht. Je kunt een (kopie van) de geboorteakte, via internet, aanvragen bij de gemeente waar het kind geboren is. Na de aanvraag heb je de akte binnen een paar dagen in huis.

Vliegtickets boeken voor je wereldreis

Tenzij je een reisbureau inschakelt zul je ook zelf een ticket naar je eerste bestemming moeten boeken. Je kunt ervoor kiezen om een Round The World Ticket te boeken, maar dan moet je van te voren al redelijk wat keuzes vastleggen. Wij kozen voor flexibiliteit en met het steeds groter wordende aanbod op internet van (goedkope) tickets vonden wij dit erg fijn. We kregen het, nadat we in een enthousiaste bui zo’n 10 maanden voor vertrek op lange reis onze enkeltjes Beijing hadden geboekt, wel even erg benauwd toen we ineens overal lazen dat je met een enkele reis veel landen niet inkomt. China zou één van die landen zijn. Waarom lees je dat soort dingen altijd pas na je (té) enthousiaste actie? Bij navraag bij de visumdienst blijkt het echter in de praktijk allemaal erg mee te vallen: als de luchtvaartmaatschappij je mee wil nemen met een enkele reis is er geen enkel probleem. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om je terug te vliegen, mocht je onverhoeds het land niet inkomen, dus als zij het risico willen nemen…

Qatar Airways vond het absoluut geen bezwaar om ons mee te nemen met een enkele reis, mits ons visum in orde was. De visumdienst zou niet weten waarom ons visum niet in orde zou komen, dus was het tijd voor ons om opgelucht adem te halen. Het wordt een ander verhaal als je van te voren geen visum hebt geregeld, voor landen waar je ook een visa on arrival kunt krijgen. Daar kom je vaak niet zo makkelijk weg met je enkeltje, zoals wij ondervonden toen we van Bangkok naar Caïro wilden vliegen. Gelukkig waren we toen inmiddels ervaren reizigers, die met een stalen gezicht hebben beweerd dat we het retourticket wel hadden, maar alleen als e-ticket in de mail… of ze even internet wilden aanzetten, zodat we het konden laten zien. Dit soort acties is alleen niet zo goed voor je aantal hartslagen per minuut en moet je niet te vaak uithalen.

Wereldreis: Vaccinatiepaspoort mee

Je gele vaccinatiepaspoort dien je in sommige landen te kunnen overleggen, maar in verreweg de meeste gevallen wordt er nooit naar gevraagd. Toch kun je beter geen risico lopen en dit boekje altijd meenemen.

VisaVaccinatiepaspoort mee op wereldreis

Maak voor vertrek een back-up van documenten

Om verlies of diefstal tegen te gaan kun je je paspoort beter niet uit handen geven, tenzij je niet anders kan als je bijvoorbeeld een visum aan moet vragen. Je kunt van je paspoort het beste een aantal kopietjes maken die je af kunt geven en later terug kunt vragen bij het inchecken in je accommodatie. Als ze er moeilijk over doen dat het niet het origineel is kun je altijd zeggen dat je die nodig hebt om een nieuw visum aan te vragen en zien of dat werkt. Zet ook een ingescande versie ergens op internet, waar je er in geval van nood bij kunt, of laat een kopie achter in Nederland, waar iemand het naar je toe kan mailen. Denk ook aan een back-up van andere documenten. Ook deze kun je het beste online en/of bij iemand in Nederland ergens neerzetten. Wij hebben dit gedaan met onze visa, belangrijke gegevens en pasjes.

Ga naar al mijn Rondreizen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *